Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-12-14, 01:42 PM   #151
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
宮森表情特別豐富
3D女下定決心離開整車轆係好事
呢幾集愈睇愈有趣
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-14, 01:50 PM   #152
leungky1
Ultimate Gamer

開始聯繫番幾個女仔嘅前途
相信EXODUS做完時大家都會有明顯轉變

劇中劇分鏡係水島真跡

期待3D少女拍到一套獨立短篇
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-14, 08:50 PM   #153
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
呢集睇到好有感觸....
尤其係本田同美沙係人生交x位那幕
音效又好夾畫

超鍾意呢類平淡真實得來有趣既故事
繼冰果後終於搵到套自己鍾意既

有冇人知2期係咪接住落,定要休息一季?

舊 12-12-14, 09:59 PM   #154
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
桐人跳咗槽,本田走去做蛋糕師傅,而家連雙馬尾前輩都諗住劈炮唔撈。武藏野蜀中無大將,宮森將會面對最大挑戰同上位機會。

(可悲嘅係太郎亦因為咁有份上位,水島可能講緊佢就係因為咁先做到而家咁嘅地位。

3D女美沙居然唔諗住騎牛搵馬先就毅然辭職,可能D車呔真係比佢畫到癲咗。

雖然巨乳瀨川唔係真係有心鬧佢,但繪麻仲係會潛意識怕咗佢。XD

哥德蘿莉平時冇乜表情,但短訊就真情流露,大讚繪麻D貓「畫得好可愛」

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-14, 10:14 PM   #155
利家
Game Master

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
哥德蘿莉平時冇乜表情,但短訊就真情流露,大讚繪麻D貓「畫得好可愛」
個message你講開先睇到
佢應該係外冷內熱既人

舊 12-13-14, 11:09 AM   #156
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 12-13-14, 03:22 PM   #157
money
◆.西野司命.◆

六郷です。ところで、JUMPjBOOKSから、大人気TVアニメ『SHIROBAKO』のノベライズを刊行することになりました! ネット書店様で予約を本日より開始しました。題して『SHIROBAKO イントロダクション』です。詳報は追って、ですが…!僕の好きなキャラは矢野さんです。

舊 12-14-14, 06:42 AM   #158
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
睇華盟肉令人對故事了解得更好,一向技術成份重既番(如之前rail wars)都揀佢地黎睇
近幾集感覺監督桑都尋回自己想將個故事點連繫同發展番,之前幾話有少少陷入劇中作品中太多,不過要講多d動畫製作進程無可厚非要咁表達,最讚都係第3話最後果幾秒表情重畫對表達上既執著
宜家又開始回到主角群各人路向,順帶在前幾話輕描淡寫了一些武藏製作人員既選擇同去向
不經意得黎感覺流暢番唔少,平淡得黎內涵好夠睇下睇下就廿分鐘完全唔會悶,好成功吸住觀眾
個人黎講就好鐘意呢類故事同表達手法,廿分鐘既片睇出30mins以上,恐怕冇幾多人會咁傻?

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-14, 02:23 PM   #159
Game Master

引用:
作者: Kewellma 查看文章
華盟肉令人對故事了解得更好,一向技術成份重既番(如之前rail wars)都揀佢地黎睇
唔明

舊 12-14-14, 09:51 PM   #160
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
唔明
字幕組

舊 12-18-14, 05:08 AM   #161
money
◆.西野司命.◆

「SHIROBAKO」作品展 - //東京アニメセンター//
http://animecenter.jp/201412/05190000.php

2014年10月より好評放送中、TVアニメ「SHIROBAKO」の展示会を12月18日より開催します!キャラ設定や原画、台本などの各種制作資料を展示!

開催期間;2014年12月18日(木)~12月28日(日)
     ※休館日 12月22日(月)
開館時間:11~19時
入場料:無料
会場:東京アニメセンター
   東京都千代田区外神田4-14-1 秋葉原UDX 4F

舊 12-18-14, 08:31 AM   #162
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
開頭幾集好似製作特輯咁
最近幾集講番幾個主角既心聲同前途,唔錯
哩套片會不會嚇走想入行既年青人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 09:11 AM   #163
鐵之侍
God of Gamer

引用:
作者: 真!DC 查看文章
開頭幾集好似製作特輯咁
最近幾集講番幾個主角既心聲同前途,唔錯
哩套片會不會嚇走想入行既年青人
由手機版發出
總不能說太多黑暗面倒自己的米吧?

不過這套比起爆漫的確算是寫實很多了
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-14, 02:20 AM   #164
利家
Game Master

今集好多位打晒格仔
差點以為自己睇緊....

舊 12-19-14, 01:50 PM   #165
leungky1

SHIN-EI同SUNRISE
前者其實無野好羨慕,最食古不化嘅公司之一

俾我揀應該會請第一個男仔同兩個女仔
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-14, 03:37 PM   #166
Game Master

叮噹同高達打晒格仔果下笑死。

上集先出動完奈須,而家出動埋庵野。

遲下連富野同宮崎駿都出場都唔會咁多意外。

引用:
作者: leungky1 查看文章
SHIN-EI同SUNRISE
前者其實無野好羨慕,最食古不化嘅公司之一

俾我揀應該會請第一個男仔同兩個女仔
最尾個女仔人設咁特別,點會唔請?

同埋矢野前輩都講過,佢哋係連太郎呢種廢物都可以請到,冇乜可能個女仔唔請。

舊 12-19-14, 03:55 PM   #167
Squall-Lucifer
God of Gamer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
2期OP是奧井雅美

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-14, 05:09 PM   #168
money
◆.西野司命.◆

奥井
札幌から無事に平和に(ちょっと時間がギリギリでしたが)東京へ戻り、帰宅しましたぁー(-^O^-)先にリツイートさせていただきましたが「SHIROBAKO」の新OP主題歌うたわせていただきます。流れるのはまだちょい先ですが楽しみに猫とモフモフして待ってます♡よろしくお願いします♫

舊 12-20-14, 03:30 AM   #169
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
先有NANA後有奧井
エリカ今集好活躍, 唔好比佢走啊
HIGHLIGHT女唔錯
絵麻同あおい忽然睇落好C9...

連爆炸都要打格

魔法少女 Generator
大笨象 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-14, 04:05 AM   #170
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
叮噹同高達打晒格仔果下笑死。

上集先出動完奈須,而家出動埋庵野。

遲下連富野同宮崎駿都出場都唔會咁多意外。

最尾個女仔人設咁特別,點會唔請?

同埋矢野前輩都講過,佢哋係連太郎呢種廢物都可以請到,冇乜可能個女仔唔請。
重點是動畫這一行沒有愛的話就根本沒可能做下去
所以HEA男和SALES女一定不用請的了
另外那個資料廚就算了吧....
最大機會都是前後一男一女
都是對ACG最有愛的

不過這間公司真好呢...請人的時候會由應徵者的角度去想...
"不是要請特別有能的,而是要請以後能夠一起工作下去的同事"....

舊 12-21-14, 06:09 PM   #171
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
呢部個人今季最喜歡作品,內涵滿點
而且學到好多野 監督個節奏拿捏得愈來愈好

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-14, 06:44 PM   #172
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
作者: knight-philip 查看文章
重點是動畫這一行沒有愛的話就根本沒可能做下去
所以HEA男和SALES女一定不用請的了
另外那個資料廚就算了吧....
最大機會都是前後一男一女
都是對ACG最有愛的

不過這間公司真好呢...請人的時候會由應徵者的角度去想...
"不是要請特別有能的,而是要請以後能夠一起工作下去的同事"....
的確 新同事之前即使多能幹都是新同事 所有野分分鐘都要學過
重要係夾唔夾
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-14, 08:17 PM   #173
利家
Game Master

引用:
作者: knight-philip 查看文章
利申,我未in過人,亦未有過請人權

覺得現實社會都係一樣
能力真係其次,夾唔夾到才是最重要

先以陰謀論來說,如果請左個太有能力但又夾唔到既,一係各有各做,一係反被取代
當然,正路來說,同一team人夾到個效益會比較大

亦有聽過上司故意請個難夾既,目的真係唔想成team太團結,怕集體作反

舊 12-23-14, 05:55 PM   #174
money
◆.西野司命.◆

此篇文章於 12-23-14 05:57 PM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-14, 10:45 PM   #175
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
點解 blu ray 盒面個人物仲核突過動畫入面架 ... ???

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「凪のあすから」総合THREAD丨P.A.WORKS制作 money 日本動漫畫討論版 358 10-04-19 04:35 PM
[動畫] 「グラスリップ」第11話「ピアノ」丨P.A.WORKS制作 money 日本動漫畫討論版 209 03-07-19 10:23 PM
[動畫] 「true tears」総合THREAD丨P.A.Works制作 money 日本動漫畫討論版 548 12-16-17 08:13 PM
[動畫] 綾辻行人「Another2001」10月連載開始丨P.A.WORKS制作 money 日本動漫畫討論版 791 05-21-17 04:28 AM

現在的時間是 09:45 PM

手機版 | APP版