Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-27-04, 11:47 PM   #251
MR.CD-ROM
Game Master

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: C@T
咁你話喇, 之前講完陳宮通宵達旦計咁多條計諗住將勤補拙鬥得贏
依家有咩表達手法可以講到仲達用更短時間諗得深入過陳宮, 而又簡單直接得過話仲達算得俾陳宮更多?

諗計唔同龍珠式既物理型戰鬥
物理型戰鬥講求瞬間判斷力, 反應, 技術, 唔淨止係心理戰同肉體既強度

用比喻就好似捉棋, 算得愈多後著愈易贏
(當然戰略中都有好多其餘因素: 士氣, 將領, 氣候, 補給.... etc 但大部份都響陳宮控制範圍以內)
而且以人類文學歷史來看, 未用過既橋少之有少, 根本上你諗得出既, 都己經有人寫/講過. 何況漫畫這種文化價值偏低的讀物?

最大也是最重要的是手法問題
如果單就表達手法而言, 我唔覺得陳某今次這種偶一為之的所謂"數值化"有咩問題
(當然如果好似月下棋士果種未開戰就算到第幾步終局既就梗係走火入魔啦~)
偶一為之係無問題,但係低就係低,偶一為之唔代表唔係低
我認為對白間模糊帶過就可以,或者一句"陳宮所算都在我計算之內"出黎既效果肯定更好,強行數值化就顯得太造作
總之希望陳某唔好繼續用呢個模式,唔係就自取滅亡

>暫時係無寫劉備o既缺點....但至少未至於演義咁眨曹
演義唔能夠話完全貶曹,睇過其他pro級的三國討論區,曹操做過衰野太多,演義已經好留手,所以某種意義而言反而係美化左曹操

講到劉備,蒼天航路係少有夠膽死寫偽善劉備既漫畫之一,但係相對黎講將曹操美化得太緊要
MR.CD-ROM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-04, 11:59 PM   #252
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 馬沙
其實以關公武力 , 可否同呂布打平手 ?
從之前英雄救美式救張遼 時從張遼睇.........大概差唔多吧......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-04, 12:09 AM   #253
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 馬沙
其實以關公武力 , 可否同呂布打平手 ?
張遼話佢氣勢不下呂布...不過係第14期個呂布就好難講....無敵狀態...

舊 03-28-04, 12:41 AM   #254
C@T
God of Gamer
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: MR.CD-ROM
偶一為之係無問題,但係低就係低,偶一為之唔代表唔係低
我認為對白間模糊帶過就可以,或者一句"陳宮所算都在我計算之內"出黎既效果肯定更好,強行數值化就顯得太造作
總之希望陳某唔好繼續用呢個模式,唔係就自取滅亡

>暫時係無寫劉備o既缺點....但至少未至於演義咁眨曹
演義唔能夠話完全貶曹,睇過其他pro級的三國討論區,曹操做過衰野太多,演義已經好留手,所以某種意義而言反而係美化左曹操

講到劉備,蒼天航路係少有夠膽死寫偽善劉備既漫畫之一,但係相對黎講將曹操美化得太緊要
數值化就叫低手既話, 棋力, 柔道, 空手道, 跆拳點解要分段?
你覺得數值化叫低手只係因為龍珠表達得唔好所以你先入為主, "數值化"本身並唔係一種低層次既表達手法

即使是現實, 諗得更深入(ie. 算得多計)亦的而且確存會令勝算提高

火雞並唔係將一樣不能數值化的東西數值化(eg. 戰鬥力), 而係提出一樣本身countable的"計"來表達他們思考速度上的差異
更何況火雞亦無講過六百條計一定勁過三百條, 因為即使算得再多, 算漏了關鍵的一條也是枉然
(只差在陳某會否將這個point加入往後的劇情中 lol )
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-04, 12:49 AM   #255
C@T
伊達と酔狂で・・・

其實會唔會係各位(包括我)太討厭劉備所以先嫌三嫌四?
火雞寫呂布文武雙全&貂嬋係宦官我覺得算係一個唔錯既twist

因為改得太多或完全偏離正史既話好易失控(龍狼傳後期?), 或掛羊頭賣狗肉(一騎當千 XDDD)
況且, 如果原著真係寫得咁差既話咁點解要base on佢呢?
舊 03-28-04, 01:01 AM   #256
MR.CD-ROM
Game Master

觀念錯誤,段數和實力沒有必然關係,那只是制度上的認可資格,以及根據客觀數據作出的評級,唔係有數字就叫數值化,正如你睇棋魂見到既係個位角色係幾多幾多段,而唔係棋力幾多幾多萬

而陳某呢次既做法只令人覺得是一堆無意義的數字而已(反正我知道誰高誰低就成了,你給我一堆不知搞什麼鳥的數字來搞什麼鳥?)
舊 03-28-04, 01:05 AM   #257
MR.CD-ROM
Game Master

>火雞寫呂布文武雙全&貂嬋係宦官我覺得算係一個唔錯既twist

其實正史上呂布係儒將,唔可以話智勇雙全但都不是蠢材,也沒演義寫得那麼反覆,甚麼三姓家奴都是杜撰,是誰的義子都係子烏虛有
呂布本身既身份可以話係漢臣,而唔係丁原或董卓既部下,當年殺丁原只係上級(董卓)的命令,根本就非甚麼父求榮,相反呂布本身相當講情義,很有江湖俠士風範,但非為官之才就是
舊 03-28-04, 01:12 AM   #258
GAF GGXX團
紅月カレン

睇翻第14期...太史慈超型...
我諗孫堅既人...差不多是時候出場了~~
張飛= =||孖辮...
呂布...d對白勁正~~
我還沒批准你站起..
在我眼中你是多麼的渺少...

舊 03-28-04, 01:15 AM   #259
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
觀念錯誤,段數和實力沒有必然關係,那只是制度上的認可資格,以及根據客觀數據作出的評級,唔係有數字就叫數值化,正如你睇棋魂見到既係個位角色係幾多幾多段,而唔係棋力幾多幾多萬

而陳某呢次既做法只令人覺得是一堆無意義的數字而已(反正我知道誰高誰低就成了,你給我一堆不知搞什麼鳥的數字來搞什麼鳥?)
現在也沒有說算得多就一定厲害喔, 那裡觀念錯誤了?

p.s. 照你咁講, 依家佢數幾多條計都好"客觀"架wor, 一條就一條, 有數得計XD

<<(反正我知道誰高誰低就成了,你給我一堆不知搞什麼鳥的數字來搞什麼鳥?)
那樣的話, 表達手法, 分鏡等電影技巧拿來幹啥的?
一句技不如人就可以的話連畫都不用了
再者, 誰高誰低根本就沒有絕對, 高手也偶然會因一時失誤輸給新手
知道誰高誰低就知勝負的話, 才是將本身複雜的戰局簡單兼數值化吧?
舊 03-28-04, 01:17 AM   #260
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
>火雞寫呂布文武雙全&貂嬋係宦官我覺得算係一個唔錯既twist

其實正史上呂布係儒將,唔可以話智勇雙全但都不是蠢材,也沒演義寫得那麼反覆,甚麼三姓家奴都是杜撰,是誰的義子都係子烏虛有
呂布本身既身份可以話係漢臣,而唔係丁原或董卓既部下,當年殺丁原只係上級(董卓)的命令,根本就非甚麼父求榮,相反呂布本身相當講情義,很有江湖俠士風範,但非為官之才就是
是在說演義不是正史啦(正史太悶 lol )
反正貂彈都是虛構人物....
舊 03-28-04, 01:26 AM   #261
MR.CD-ROM
Game Master

引用:
作者: C@T
現在也沒有說算得多就一定厲害喔, 那裡觀念錯誤了?

p.s. 照你咁講, 依家佢數幾多條計都好"客觀"架wor, 一條就一條, 有數得計XD

<<(反正我知道誰高誰低就成了,你給我一堆不知搞什麼鳥的數字來搞什麼鳥?)
那樣的話, 表達手法, 分鏡等電影技巧拿來幹啥的?
一句技不如人就可以的話連畫都不用了
再者, 誰高誰低根本就沒有絕對, 高手也偶然會因一時失誤輸給新手
知道誰高誰低就知勝負的話, 才是將本身複雜的戰局簡單兼數值化吧?
說了這麼久你還不明白
拿,"那樣的話, 表達手法, 分鏡等電影技巧拿來幹啥的?
一句技不如人就可以的話連畫都不用了"係你講既,我無講過
好似呂布一打百咁直接演出來當然沒問題呀,但弄一堆沒意義的數字來有什麼意義?
舊 03-28-04, 01:27 AM   #262
MR.CD-ROM
Game Master

引用:
作者: gundamf91
睇翻第14期...太史慈超型...
我諗孫堅既人...差不多是時候出場了~~
張飛= =||孖辮...
呂布...d對白勁正~~
我還沒批准你站起..
在我眼中你是多麼的渺少...
其實太史慈唔太關孫堅事,而且照時間佢應該釘左
舊 03-28-04, 01:32 AM   #263
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:
其實太史慈唔太關孫堅事,而且照時間佢應該釘左
乜太史慈咁快釘既咩??
太史慈出左黎...孫策都應該差唔多啦~~

舊 03-28-04, 02:13 AM   #264
Bleed Saga
Ultimate Gamer
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: gundamf91
乜太史慈咁快釘既咩??
太史慈出左黎...孫策都應該差唔多啦~~
佢話孫堅釘左

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-04, 02:37 AM   #265
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
睇漫畫o者,不用太執著,
覺得好就繼續睇,覺得唔好就咪睇~
誇大唬爛的情節那本漫畫沒有呢?

舊 03-28-04, 09:11 AM   #266
fatraymond
期待~~

註冊日期: Sep 2002
引用:
說了這麼久你還不明白
好似呂布一打百咁直接演出來當然沒問題呀,但弄一堆沒意義的數字來有什麼意義?
以一打百呢個情節係好多漫畫都有
點解你又唔話呢個情節低能又無創意?
根本講咁耐都係你自己的偏見
你唔鍾意佢咁表達 ,你就彈到呢種表達方法好似一文不值咁

<<弄一堆沒意義的數字來有什麼意義
呢個意義就正如要呂布弄一大堆死人出來咁
如果你要軍師"直接演出",咁係唔係又需要用成本書講一個計謀呢?
如果只憑一句話就比你知道,咁本漫畫仲用咩好睇呢

<<一句技不如人就可以的話連畫都不用了"係你講既,我無講過
呢句說話你係無講過,但從你所講的"讓你知道就成"
唔係都係呢個意思咩?
"一句技不如人就可以唔駛用呢d表達方法"
咁點解武將唔可以用"一句技不如人就可以的話連畫都不用了"
既然你要的只係知道邊個勁d就得,咁武將都唔駛"以一打幾"啦,話邊個勁d咪得囉
你無講過呢句,但你係咁的意思...........
fatraymond 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-04, 12:26 PM   #267
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
說了這麼久你還不明白
你梗係冇講過啦, 果條係我對閣下的問題黎架麻~

呂布一打一百係物理型戰鬥wor, 陳宮對仲達係鬥智, 唔用對白交代, 唔通畫腦電波咩
況且, 照你咁講, 引伸出黎味 "一打一百都係數字啦, 我知道呂布好打過曹操就得啦, 你俾咁多嘍囉呂布打搞甚麼鳥?"
"我知殘兵贏就得啦, 你整招不知所謂既只用一次出黎做乜?"

閣下好似除左拳拳到肉既戰鬥之外, 都對其他表達方法有偏見wor
舊 03-28-04, 01:34 PM   #268
MR.CD-ROM
Game Master

>呂布一打一百係物理型戰鬥wor, 陳宮對仲達係鬥智, 唔用對白交代, 唔通畫腦電波咩

佢可以演一段劇情,而唔係用一堆數字帶過
一打百唔係數字,我真係睇到呂布一打百喎
舊 03-28-04, 06:30 PM   #269
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
>呂布一打一百係物理型戰鬥wor, 陳宮對仲達係鬥智, 唔用對白交代, 唔通畫腦電波咩

佢可以演一段劇情,而唔係用一堆數字帶過
一打百唔係數字,我真係睇到呂布一打百喎
咁駛唔駛仲達又列哂六百條出黎俾你睇?
陳宮己經列左好多下啦
仲達再列出黎味重覆得滯lor

講真, 一個人唔能夠提出點樣表達"仲達憑一己之力在更短持間內比陳宮及其一眾軍師算得更深入"先叫做比依家好既話, 根本響度吹毛求疪. 不過其實好多人都係咁, 怪不了誰~

回到主題, 首先, 你話"佢可以演一段劇情,而唔係用一堆數字帶過"
咁係味搵成期黎畫仲達點挑燈夜讀, 好似陳宮咁列晒d計出黎(然後又再提出計到第幾條黎俾某d人串低能兼冇創意? XD)先叫劇情? 咁係味仲達輕描淡寫咁帶過自己己經算左六百幾條黎得有戲劇效果呢?
再者, 火雞從來冇用計的數目來作為實力的準則(佢以後會唔會係後話, 但至少依家冇)

而且, "一打百唔係數字,我真係睇到呂布一打百喎", "反正我知道誰高誰低就成了, 你給我一堆不知搞什麼鳥的數字來搞什麼鳥"
咁推論出黎, 呂布贏到曹操就得啦, 陳某畫呂布打咁多下, 給讀者一堆不知搞什麼鳥的嘍囉來搞什麼鳥?
舊 03-29-04, 12:49 PM   #270
^_^
あれぇ?

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: Asurada
119回
三船用的係秦朝失傳劍法?
典韋插到成隻箭豬咁都唔死得?
下回又係司馬氣陳宮...........
三船唔係日本人

QUEEN樂隊的狂熱樂迷…!

あとは15分後強制終了します
^_^ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-04, 01:47 PM   #271
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: ^_^
三船唔係日本人
徐福\ /

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-04, 02:15 PM   #272
^_^
あれぇ?

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: vov430
徐福\ /

不死人…

QUEEN樂隊的狂熱樂迷…!

あとは15分後強制終了します
^_^ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-04, 02:28 PM   #273
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
可能三船唔係聾啞
係聽唔明中文
因為佢係日本人
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-04, 02:31 PM   #274
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: Bigwater
可能三船唔係聾啞
係聽唔明中文
因為佢係日本人
一向都知
"三船"係姓

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-04, 03:03 PM   #275
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: vov430
一向都知
"三船"係姓
那對著他說"BAKAYARO"或"RORI-KON"是否會即死??? XD

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:32 AM

手機版 | APP版