Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-11-17, 04:10 PM   #51
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
沒有這麼複雜吧?今集福生應該已完成瑪利給他的任務了。

仲以為個矮仔好鬼勁,點知原來係廢嘅!如果福生唔係要自殘去送死,來等華生覺醒去救自己;根本就可以輕輕鬆鬆搞掂個矮仔。
1. 且看下回分解?

2. 咁無證無據咬唔入條矮仔噃, 福記唔以身犯險都無乜可能破到案, 因為佢自己都唔肯定有無案.......

舊 01-11-17, 11:33 PM   #52
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
包租婆原來咁有錢。

哥哥今集都幾可愛,濫用國家特權去擔心個不斷自毀嘅弟弟。之後被個女同事挑逗,叫佢得閒一齊出街飲。

今集大致上跟返原著Dying Detective(垂死的偵探)

原作劇情
該故事反派名字亦係叫Culverton Smith,一個曾經喺東南亞住過嘅醫生。

福爾摩斯懷疑Culverton利用佢喺東南亞認識嘅罕見毒藥謀殺佢嘅親戚。Culverton受唔到福爾摩斯不斷咄咄進逼嘅調查,於是決定先下手為強,將一個隱藏毒藥嘅陷阱刀片包裹寄咗俾福爾摩斯。

當時華生已經搬咗出去住,所以唔知來龍去脈。包租婆叫佢嚟見福爾摩斯時,福爾摩斯已經臥病在床。華生雖然好擔心想幫佢睇病,但福爾摩斯以自己感染嘅疾病傳染性高為由,拒絕俾華生接近佢。福爾摩斯只係叫華生請Culverton過嚟,但叮囑華生喺Culverton入嚟之前搵地方匿埋偷聽。

Culverton得悉福爾摩斯瀕臨死亡後,非常興奮地上前探望。由於佢以為當時房間冇其他人,於是就好爽快地承認過包裹落咗劇毒,以為福爾摩斯反正就快死去,死無對證。

點知原來福爾摩斯一早料事如神,知道個包裹會有古怪。於是將計就計詐病去印Culverton自招罪狀。而一直匿埋嘅華生就係最佳證人。

上季尾段已經暗示會有第三個福爾摩斯兄弟,但居然會係妹妹。雖然估到上集嗰個巴士女人會有古怪,但冇諗到佢就係福爾摩斯嘅腹黑妹妹Euros。

除咗咁不特止,佢仲要係假扮成華生嘅心理醫生同埋Culverton個女,去引二哥去破案。

可能Euros係Moriarty嘅手下,Moriarty先知道咁多Sherlock嘅嘢,並不斷設「遊戲」同Sherlock鬥智。

此篇文章於 01-11-17 11:38 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-17, 10:34 PM   #53
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
等了3年的第四季眨吓眼又完結了!不知道還會不會有第五季?如果有,又不知道要等幾多年?

最後一集
最後一集竟然是一家人一起玩超級無敵獎門人,最後獎門人話打和,然後一齊BBQ ENDING
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-17, 12:06 AM   #54
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
今集叫得做Final Problem,睇嚟今次製作組決定見好就收,今次真係大結局了。

福爾摩斯家族史

原來一直有四兄弟妹。

個妹妹原來係病嬌嚟嘅。鍾意上二哥,但就嫌三哥阻住晒,於是就掟佢落井浸死佢。

大哥發現之後,運用國家權力將佢放入孤島精神病院收監。

但居然比妹妹扭計到成功說服哥哥請Moriarty過嚟同佢過聖誕

之後Moriarty當然好好利用呢個天賜良機放咗好多「計時炸彈」,就算死後都仍然隨機引爆去玩轉福爾摩斯兄妹。

華生總算搬返入貝克街同基友住,間唔中陪家人去收留所探望病嬌妹妹。對呢家人嚟講,個結局都算BBQ嘅。

近年難得一見嘅推理神作。就算未至於神作級數,但不遠矣。

此篇文章於 01-17-17 12:09 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-17, 11:14 AM   #55
Eking

註冊日期: Feb 2006
妹妹唔係排第二?

舊 01-19-17, 08:42 AM   #56
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
作者: Eking 查看文章
妹妹唔係排第二?

排名
引用:
作者: Eking 查看文章
妹妹唔係排第二?
應該係排第三 Shelock 排第二
Mycott 比佢地大好多, Shelock 就比妹妹大一歲
呢樣係 Mycott 係 221B baker street 時講過

PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:14 AM

手機版 | APP版