Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-05-05, 11:54 PM   #26
=HG=
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
巧很可愛啊隻野= ="~
=HG= 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-05, 09:54 PM   #27
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: KKH
Er?... 只買了一個虹原小茵玩偶?!

Um... 不是需要三個的嗎? 一個拍照用. 第二個用來收藏. 最後一個用來玩 (別想歪, 玩古碗那種玩法 <- 超認真)
算! 今日買多件回來拜!

講笑... 另一件是幫人買的

Rice

舊 01-08-05, 12:30 AM   #28
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Designer
我覺得用賀年咭個Angle影全身會不錯的說 萌~萌~
對呀, 那個角度的妹妹很不錯... 正打算做一個燈箱再從頭拍過...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-05, 12:31 AM   #29
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: riceking
算! 今日買多件回來拜!

-skip-
壯觀...

拍的時候給多一點點愛心嘛.

舊 01-08-05, 08:42 PM   #30
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
壯觀...

拍的時候給多一點點愛心嘛.

--skip--
KKH教訓的是, 下次我會多加留意

Rice

舊 01-09-05, 12:57 AM   #31
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

玩野下嘩...

正打算買兩支麻雀燈再加自製燈箱... 這才知道麻雀燈原來不易找...
舊 01-09-05, 01:12 AM   #32
riceking
一人前のダメ人間

引用:
玩野下嘩...

正打算買兩支麻雀燈再加自製燈箱... 這才知道麻雀燈原來不易找...
嘩, 點敢....
咁大條罪小的擔當唔起

期待你的自製燈箱, 等我學習學習
麻雀燈在我家附近有不少店舖在賣, 需要資料嗎?

Rice

舊 01-09-05, 02:54 AM   #33
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Thanks, but that's OK la. 只不過這兩天跑了幾間家電, 傢俬連鎖店, 竟然都找不到一支麻雀燈, 有點 shocked 而已... 看來要試試街市的電器檔...

今期 1/2 月号的 Photo Technic 介紹了一個 15,000 yen 的 light-triggered 紙皮燈箱... 當中有一小段文字教你如何 DIY (肯定不用 15,000 yen 囉!)... 蠻有趣的, 有空一定要試試!

<- click to enlarge, from Photo Technic 1/2 月号.
舊 01-09-05, 04:09 AM   #34
NexTony
God of Gamer
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
去果間 X惠 應該會有 XD

再唔係可以去d賣燈膽既地方 XD

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-05, 11:43 PM   #35
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

終於拍出一個比較像樣一點的 Ink-chan! /\

雖然 lighting 不及寿屋官網上的圖片那麼 diffused... 不過... 我反而覺得寿屋官圖的顏色不及這張 DIY 準...

(或許我需要換 monitor 也說不定 )

兩個 light boxes, 四周都是 reflectors ->

舊 01-16-05, 12:20 AM   #36
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

註冊日期: Sep 2004
XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
真的不錯wo!

20:26PM
7.23LB
DARK ANGEL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-05, 12:22 AM   #37
riceking
一人前のダメ人間

KKH無非都係想杜我整多個燈箱之嘛... (講笑)

看來事實真係要整多個..

Rice

舊 01-16-05, 12:26 AM   #38
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
KKH兄你隻公仔點解可以影得咁SHARP既!?
係咪用腳架o架~?~??~
<---乜都唔識

我自問用手hold唔到...影唔到咁清~
+_+

舊 01-16-05, 10:30 AM   #39
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

DARK ANGEL, 謝謝讚賞.

米王, um... 究竟幾多個燈箱才足夠呢? 左一個, 右一個, 上面一個, 至少做三個啦~~ Ar... 還有反光板呢, 多做幾塊也錯不了的~~

Strider, 腳架是一定需要的啦, 不能懶, 不能懶.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
MOETAN ONLINE開課 柚原このみ 日本動漫畫討論版 9 08-25-04 07:54 PM

現在的時間是 02:34 AM

手機版 | APP版