Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-15-07, 07:21 PM   #726
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
灣仔電腦城2樓開左間專賣舊遊戲既shop.
好多ss,dc,超任,紅白機games.....不過貴到痴肺
搵日要去睇睇。 睇 game 唔買 game 係無罪的。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-07, 07:24 PM   #727
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: 阿聰 查看文章
搵日要去睇睇。 睇 game 唔買 game 係無罪的。
二手GC斑鳩要$300

舊 01-15-07, 07:27 PM   #728
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
二手GC斑鳩要$300
唔算貴喇,應該 DC 版值錢好多。

灣仔電腦城係唔係即係修頓球場隔離那個電腦城?

劉爺同八爺真係多毒品!越睇越有中毒嘅感覺!

此篇文章於 01-15-07 07:29 PM 被 阿聰 編輯。
舊 01-15-07, 08:00 PM   #729
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
唔算貴喇,應該 DC 版值錢好多。

灣仔電腦城係唔係即係修頓球場隔離那個電腦城?

劉爺同八爺真係多毒品!越睇越有中毒嘅感覺!
係修頓球場隔離~
果間野D毒品真係唔少

不過部份game偏貴.....出面有D GC games一百蚊左右,佢全部賣$300

舊 01-15-07, 08:08 PM   #730
阿聰

引用:
係修頓球場隔離~
果間野D毒品真係唔少

不過部份game偏貴.....出面有D GC games一百蚊左右,佢全部賣$300
搵人約劉爺同八爺出去睇下有冇毒品都好。

我試下星期六去睇睇,睇下係唔係真係咁貴先,我都有紅白機物品仲未到手的。劉爺同八爺就去搵 sega,各取所需。

舊 01-15-07, 09:11 PM   #731
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
噢............原來是沒有, 有點可惜~~~
o依!? 又會咁o岩o既, 我最近不但開了 SS 舊遊戲區, 還有 GG 舊遊戲區o添(笑).......
八爺, 賞個面, 分享一o下吧(笑)~~~

引用:
作者: 八仙果 查看文章
劉兄,剛剛才看到 ...
所以現在才回 ....

元祖的背景音樂,
SS 版應該沒有,等我有時間親身試試,
因為剛巧近日開了 SS 在家中的「舊遊戲區」,
附近也放了這一隻遊戲。(笑)

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-07, 09:15 PM   #732
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

見笑了, 八爺........... 影相的, 當然是會弄得乾淨些, 如果給你看見我現役的遊戲機, 相信你會暈低(逃)~~~

引用:
作者: 八仙果 查看文章
咦?劉兄也購入 MSII 了嗎?
我也剛看過我的,
盒子很舊,而且盒頂有很多塵,
看到劉兄的圖片,是時候清潔一下舊主機了。(笑)

舊 01-15-07, 09:16 PM   #733
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
聰爺...有好地方都唔叫埋我?

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-07, 09:19 PM   #734
阿聰

引用:
作者: antony chan 查看文章
聰爺...有好地方都唔叫埋我?
係喎!唔記得你呢個賤人都係 sega fans。唔好講咁多!快 d show 你嘅 sega 珍藏出嚟先喇!

舊 01-15-07, 09:20 PM   #735
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

又見笑了~~~
香港可以買到現貨舊遊戲的地方, 來來去去也是那幾個: 龍珠, 荃豐, 深水埗, 先達同皆旺......
你指的 SS 版 shining force三部曲好像香港的 yahoo 拍賣網有放盤, 有否睇過呢(迷)???

引用:
作者: ly1122 查看文章
SEGA FANS們你地好
想問下你地通常係邊度手入d ss既舊game呀
近排搵緊隻shining force三部曲
唔知呢度有無人有印象呢?

舊 01-15-07, 09:23 PM   #736
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
係喎!唔記得你呢個賤人都係 sega fans。唔好講咁多!快 d show 你嘅 sega 珍藏出嚟先喇!
我果D頹o野....
Show唔Show都擺啦...

大部份劉爺同八爺都show過晒了....

GGFR
好Game分享
舊 01-15-07, 09:23 PM   #737
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

無記錯的話, 上兩個星期無意中行過了, 感覺上是............

引用:
搵人約劉爺同八爺出去睇下有冇毒品都好。

我試下星期六去睇睇,睇下係唔係真係咁貴先,我都有紅白機物品仲未到手的。劉爺同八爺就去搵 sega,各取所需。

舊 01-15-07, 09:26 PM   #738
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

A 陳, 最緊要講得開心又放心o者, 蘇唔蘇都係其次(笑)~~~

引用:
我果D頹o野....

舊 01-15-07, 09:26 PM   #739
antony chan
大合奏部隊!

引用:
作者: 劉公子 查看文章
無記錯的話, 上兩個星期無意中行過了, 感覺上是............
會是毒窟嗎?

引用:
A 陳, 最緊要講得開心又放心o者, 蘇唔蘇都係其次(笑)~~~
劉爺...好期待衝上你屋企屈寶的日子來臨..../\

GGFR
好Game分享
舊 01-15-07, 09:28 PM   #740
阿聰

引用:
我果D頹o野....

不過突然間有新毒品放上嚟,但係又冇人「接住落」放毒,又真係幾掃興。
引用:
間嘢係唔係好頹?係 game 貴定係其他原因呢?不過我都唔會對呢 d 店家有太大期望,去日本 yahoo bid 仲好。

舊 01-15-07, 09:31 PM   #741
antony chan
大合奏部隊!

引用:
不過突然間有新毒品放上嚟,但係又冇人「接住落」放毒,又真係幾掃興。

間嘢係唔係好頹?係 game 貴定係其他原因呢?不過我都唔會對呢 d 店家有太大期望,去日本 yahoo bid 仲好。
yahoo bid唔係唔好. 但有陣時有D Rare Item真係連日本都未必有....
eg: DC BBA/LAN ADP...

GGFR
好Game分享
舊 01-15-07, 09:34 PM   #742
阿聰

引用:
yahoo bid唔係唔好. 但有陣時有D Rare Item真係連日本都未必有....
eg: DC BBA/LAN ADP...
但係有 d rare item 係日本先至有,例如雪人兄弟﹙幾日前想試 bid 隻全新,結果又溶雪 ﹚,攪咗成年幾都仲未攪得掂。

舊 01-15-07, 09:39 PM   #743
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:

但係間shop今日先開張喎
上兩星期仲係吉鋪一間

舊 01-15-07, 10:10 PM   #744
阿聰

引用:
上兩星期仲係吉鋪一間
唔……如果星期六去,會唔會冇嘢睇?有時見倒 sega d 古董真係幾鬼正斗的!

舊 01-15-07, 10:32 PM   #745
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

見過的那間舖諗o下又好似唔係二樓的.........
老人家的毛病又o黎了(逃)~~~

P.S. 那間舖是否有賣其它的影音產品呢???

引用:
上兩星期仲係吉鋪一間

舊 01-15-07, 10:38 PM   #746
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

註冊日期: Jan 2002
有問題,現在的市場賣一隻全新既斑鳩有幾多錢?

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-07, 11:32 PM   #747
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
唔怕..........仲有我(笑)............其餘的, 交給八爺同 A 陳吧(逃)~~~
見有 SHINING FORCE fans, 整隻系列過你看吧! 其實從這個系列可以看出, GG 遊戲新舊包裝設計的轉變, 個人覺得還是舊的包裝好看些~~~

上圖為遊戲的封面及背面外貌
遊戲資料如下:-
遊戲名稱 : SHINING FORCE 外傳~遠征・邪神の国へ~ (圖左上)
發售日期 : 1992年12月25日
遊戲售價 : 5,500円
遊戲類型 : RPG
開發商 : SEGA
遊戲容量 : 4M (MEMORY BACK UP 對應)

遊戲名稱 : SHINING FORCE 外傳II~邪神の覚醒~ (圖右上)
發售日期 : 1993年6月25日
遊戲售價 : 5,500円

遊戲名稱 : SHINING FORCE 外傳 FINAL CONFLICT (圖下)
發售日期 : 1995年6月30日
遊戲售價 : 5,800円

舊 01-16-07, 12:04 AM   #748
阿聰

引用:
唔怕..........仲有我(笑)............其餘的, 交給八爺同 A 陳吧(逃)~~~
見有 SHINING FORCE fans, 整隻系列過你看吧! 其實從這個系列可以看出, GG 遊戲新舊包裝設計的轉變, 個人覺得還是舊的包裝好看些~~~
果然又係毒品!不過有兩樣嘢想討論。

第一想講講 GG 遊戲包裝設計,GG 遊戲包裝盒大小適中,說明書亦都好有心機編寫,其實相當精美。
不過正如劉爺所講,後期包裝的確冇前期那個咁好睇,可能係左面顯示資料那個部份設計得太行貨了,冇初版咁美觀。

第二就係 GG 嘅畫面了,其實我相當滿意,顏色真係好鮮艷,不過 GG 同 PCE-GT 一樣「太食電」,所以我部 GG 多數都會係屋企玩。

舊 01-16-07, 12:53 AM   #749
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

其實後期的 GG 遊戲同 MD 遊戲都用上同一設計的外盒包裝, 即是左手面有條紅色 banner 字, 這種設計, 個人覺得極不美觀..........
講起世嘉遊戲的包裝, 以前曾找過一些參考書, 其中一本是解釋 MD 同 GG 遊戲的包裝畫面設計, 當中有負責設計師的訪問, 細說每個遊戲包裝的設計故事.........
聰兄有否入手那個專用後加的原廠儲電池??? 相信用了那個再加上 AA 電芯, 應該夠你花光了(笑)~~~

引用:
果然又係毒品!不過有兩樣嘢想討論。

第一想講講 GG 遊戲包裝設計,GG 遊戲包裝盒大小適中,說明書亦都好有心機編寫,其實相當精美。
不過正如劉爺所講,後期包裝的確冇前期那個咁好睇,可能係左面顯示資料那個部份設計得太行貨了,冇初版咁美觀。

第二就係 GG 嘅畫面了,其實我相當滿意,顏色真係好鮮艷,不過 GG 同 PCE-GT 一樣「太食電」,所以我部 GG 多數都會係屋企玩。

舊 01-16-07, 12:57 AM   #750
阿聰

引用:
其實後期的 GG 遊戲同 MD 遊戲都用上同一設計的外盒包裝, 即是左手面有條紅色 banner 字, 這種設計, 個人覺得極不美觀..........
講起世嘉遊戲的包裝, 以前曾找過一些參考書, 其中一本是解釋 MD 同 GG 遊戲的包裝畫面設計, 當中有負責設計師的訪問, 細說每個遊戲包裝的設計故事.........
聰兄有否入手那個專用後加的原廠儲電池??? 相信用了那個再加上 AA 電芯, 應該夠你花光了(笑)~~~
就係那條 banner 阻住晒!舊款個 banner 左下角打斜型好多。那個包裝畫面設計故事應該幾有趣。原來 GG 有裝廠儲電池?
我相信效用不大,那六粒 AA 電芯,未夠三個鐘就已經用完﹙官方話可使用約三小時﹚,爆晒兩隻 GG 忍之後已經差唔多用晒。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SEGA] 我的世嘉年代 八仙果 電視遊戲討論版 1022 05-28-22 12:26 AM
大家還在玩DREAMCAST嗎?[廉價DC GAME報料區] IDGAF 攻略及心得交流區 616 11-19-11 10:56 PM
Dreamcast 之死因 ?????? labeebilly 電視遊戲討論版 32 07-13-06 11:04 PM

現在的時間是 03:56 AM

手機版 | APP版