Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-31-18, 09:09 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
[如廁同眠] 40呎廁所當劏房月租$2,900 包租婆:同區嚟講好抵

食疴詶乃人生之基本,以前要飯廳,廁所,睡房-依家濃縮到得返個廁所

https://hk.news.appledaily.com/local...80131/57775833
【港人悲歌】40呎廁所當劏房月租$2,900 包租婆:同區嚟講好抵

91,441
最後更新: 0131 18:09 / 建立時間 (HKT): 0131 15:27

• 適中字型
  • 較大字型
李潤芳攝 (蘋果日報)

【新增內容】
近日一個油麻地窩打老道的唐樓劏房業主在網上招租,資料顯示該劏房實用面積40呎,每月租金2,900元。《蘋果》以租客身份致電聯絡到「包租婆」黃小姐。她表示,劏房如相片一樣,有一張單人梳化床,「方便你唔瞓嗰陣拉起活動」,又指原先單位為廚房,但現在有一個廁所,「如果你話想加個簾分隔都係可以」,房內設有「鐵通」可供租客晾曬衣物。
她強調,劏房地理位置方便,數分鐘便到港鐵站,單位面積雖小,但「五臟俱全」。她提到,上手租客是一名女子,租了約一年時間,又指「3,000蚊租喺同區嚟講好抵」。她透露,有不少人聯絡她表示對租盤有興趣,叫記者把握機會,「睇緣份囉,俾人租咗就冇㗎喇」。記者原本相約了包租婆今早前往視察該劏房,但對方臨時爽約,並拒聽電話及回覆WhatsApp。該廁所劏房所在位置交通便利,由港鐵油麻地出口步行至大廈需時僅約3至5分鐘,不過大廈旁為油麻地果欄,有不少紙皮箱放置在路邊。大廈保安嚴密,分為A及B幢,出入需要密碼,或拍卡進入,也有保安把守。現場所見,有不少長者、一家大細,甚至南亞裔人士出入。在放租網的廁所劏房,業主指位於大廈的11樓。記者抵達11樓,見該層為長條型的走廊,一層有約10個單位,部分單位可見已一劏二,估計劏房單位景觀主要為「果欄景」。有不願意上鏡的住客表示,現以約4,000元租住一個約100呎的劏房,該單位有獨立廚廁,已租了約一年,指大廈治安不錯,衛生環境尚可,而且出入交通方便。對於大廈有一個僅40呎的廁所劏房,他指「香港啲樓甘貴,住廁所係好離譜,但有乜辦法,有瓦遮頭已經好好。」

591房屋交易網站圖片 591房屋交易網站圖片 591房屋交易網站圖片
591房屋交易網站圖片 591房屋交易網站圖片 李潤芳攝
李潤芳攝 李潤芳攝 李潤芳攝
李潤芳攝

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-18, 09:58 PM   #2
Hunter

註冊日期: Jan 2002
個馬桶好似咁細既?
真係開到大?

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-18, 09:59 PM   #3
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
好似兒童SIZE

舊 01-31-18, 10:42 PM   #4
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
https://rent.591.com.hk/rent-detail-...tml?z=2_45_1_1
http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20160505/391919
聽講係凶宅a

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅

此篇文章於 01-31-18 10:46 PM 被 windart 編輯。
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-18, 04:46 AM   #5
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
好地地一間屋劏到咁,咁血腥鬼都驚啦

舊 02-01-18, 06:57 AM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
呢間可能係全香港最骨子o既套房

40呎實用面積裏面
可以同時存在廁所,洗水盤,梳化床。
我有少少好奇
於是打咗去問清楚業主
會唔會有得柯屎但無得沖涼

佢話唔洗擔心
張相雖然影唔到
但其實房裏面仲有花曬,熱水爐,電視機
佢仲提議
如果屎坑同張床之間加個浴簾間一間仲會感覺舒服好多

見佢幾有諗頭
我都忍唔住讚一讚佢間套房
我話
成間嘢40呎都唔知有無
但都可以有一個10呎o既玄關
入門口時租客可以响玄關緩衝一下
風水學上嚟講絕對唔錯
而且瞓醒一落床就係玄關
行兩步就可以出門口
呢種感覺幾啱忙碌o既都市人

業主應該認同
笑咗兩聲
然後問我係咪上嚟睇吓
我話間嘢都OK
不過我唔太鐘意梳化床
反正馬桶都坐到
咁點解仲要梳化?

佢問我咁想點
我話不如轉浮床
我話好玩好多
唔用時可以收埋佢
夏天又可以扲埋佢去海灘

佢講咗句「你都痴線」就收咗我線
吓,乜佢無預到痴線佬先會住呢度架咩?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-18, 05:17 PM   #7
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
我成日都諗

真係淪落到要住呢種廁房既地步既人,真係去作奸犯科,博坐監好過

住咁既廁所真係仲慘過坐監仲要搵錢交租

而且咁樣去犯法亦係對社會不公既一種控訴
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-18, 06:02 PM   #8
david
The One

註冊日期: Mar 2002
我覺得會有無廁所用O既鄰居成日要借廁所...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-18, 08:09 PM   #9
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
$2900... 40呎...

不如搵2~3個朋友夾份租 $1萬~$1.3萬既單位,起碼都有400呎住下。

如果連朋友都冇...咁就...
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-18, 03:38 PM   #10
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
20年每日150等於1M, 唔去截左佢點都無得解決
偏偏呢班人最會對蛇齋餅糉黨「感恩圖報」, 也即因果業報
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-18, 06:52 AM   #11
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
未必,起香港既系統之下,逼到去住劏房既多數都係香港人。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-18, 03:13 PM   #12
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 歌絲˙暮斯
佢講咗句「你都痴線」就收咗我線
吓,乜佢無預到痴線佬先會住呢度架咩?
由手機版發出
ha~ha~
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
$2900... 40呎...
不如搵2~3個朋友夾份租 $1萬~$1.3萬既單位,起碼都有400呎住下。

如果連朋友都冇...咁就...
400呎...月租10k~13k
唔係無,唔多選擇囉,而且貼近13k...
尤其想住港島區既就更難...14k以上

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-18, 12:09 AM   #13
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
未必,起香港既系統之下,逼到去住劏房既多數都係香港人。
由手機版發出
我指呢班劏房客最需要投界要求截龍o既參選人<-斷估無共犬支持截龍掛?
而且都唔關香唔香港人事, 攞單程證落左黎要住劏房就更應該人不為己啦
偏偏佢地食完四大神器就洗晒腦

此篇文章於 02-06-18 12:12 AM 被 淡水 編輯。
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-18, 09:37 AM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
第一眼見到張圖既感覺係...

除左張梳化, 咁鬼似拍戲嗰d監倉, 但呢個監倉要收錢既, 痴線.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 01:41 PM   #15
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
劏房招租 ︳上水100呎劏房月租$3600不准大解 業主:要去500米外公廁
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3180184/

已經住得細仲要有廁所都唔比大便  
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 03:59 PM   #16
十一月
Game Master

肚瀉時就好笑了
屎路一條

此篇文章於 02-18-22 09:25 AM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-22, 01:29 PM   #17
Heaven
Game Master

佐敦現「太空艙」招租 每月全包2100元起 業主:好過住劏房
https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94...%B8%82/757451/
比籠屋好D

舊 04-11-22, 01:48 PM   #18
真!DC
Banned User
奉行我道

好cyber
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-22, 03:01 PM   #19
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
viu早兩年套地產仔都有講太空倉

舊 04-12-22, 01:36 PM   #20
Heaven
Game Master

1步做晒食痾訓
舊 04-12-22, 07:03 PM   #21
十一月
Game Master

引用:
作者: Heaven 查看文章
在這種環境,我連自煮都唔想,更莫說吃...
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放 NEW 3DS LL $900 及GANE unlucky_7 買賣專區 4 03-27-17 09:35 AM
放 Robo 智能機械人第一至十五期$900 火味兒 買賣專區 0 05-17-15 01:15 PM
出ALTER HJ限定 SABER 女僕 $900 fclbz 買賣專區 0 12-01-14 12:49 AM
賣IBRS$460/索尼子黏土$530,兩隻$900 carol_ssk 買賣專區 4 12-13-12 08:08 PM
珠 海 實 試 $900 落 場 狠 劈 自 由 艦 scania GAF Racing Engine車迷討論區 0 10-09-07 07:51 AM

現在的時間是 12:46 PM

手機版 | APP版