Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-12-11, 03:18 AM   #251
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 二伍 查看文章
原來她娘親還是跟她提過
可能係咁所以冇驚喜感,同埋提防左
第日lee d野都係唔好同父母講
佢係鐘意你的就會有期待,佢係唔鐘意你的就你做更多野佢都無用。

唔好搵藉口啦,疊埋心水搵第二個算啦。

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 04:35 AM   #252
genius_chan
Junior Member

註冊日期: May 2005
愛情真係一樣麻煩野...
或者樓主係佢女友適當o既結婚對象...
不過宜家個女友對樓主冇左愛o既感覺....
所以就唔肯結....

一段好o既關係....
需要客觀上(人品、時間、地點、經濟條件等)同主觀上(feel)都兼備,
先可以步入教堂...
咦o的真係時也命也,有時真係冇得講...

不過樓主,你好努力架啦,辛苦晒,
或者俾o的時間自己休息同冷靜下,
盡量令自己focus on 第二o的野度...
宜家需要o既係時間...對邊個都係....

祝你將來會得到幸福!

http://geniuschan.mocasting.com
genius_chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 04:37 AM   #253
genius_chan
Junior Member

註冊日期: May 2005
(轉載)學會忘記 - 林語堂的《半半哲學》

小時侯每每因為朋友間的隔閡而難過,倘若朋友變得冷淡無義,更令自己傷心,其實那時候不懂得友情的本質。如同路客,走完某一段路,他要轉彎,這是他的自由,在那段同行的路上,你跌倒了他來扶你,遇到困難一同渡過,這是情理之中的。路一不相同,彼此雖有關聯,但也就無法互相援助。但是這時候彼此也許就遇到新的同路客了。

隨著環境的變遷,任何人在每一階段都會有不同朋友的往返,很多昔日的朋友,雖牽繫心中,要保持親密確實相當吃力,而能夠超越時空依然屹立的友情,其實已經包含愛情的成分。僅是一時投契的朋友,散開後,即便重聚,各自在思想修養感覺上的改變,已經導致大家難以重建昔日的關係了。然而所謂的知己朋友,起初交往時的情濃,令他們在離別後的惦念依舊相互吸引,即使分隔多年,相見還是如故的,這就是愛情式的友誼。

純粹的友情是自由的,今天萍水相逢,彼此尊重歡聚,明天可以平淡地分手,甚至忘記。帶著愛的朋友之情是浪漫的,卻也是痛苦的。因為“愛”一開始便要求恒久,不能容忍更多的物件,一旦其中一方對舊知己失去熱情,或者將愛平分甚至轉移到新朋友,另一方只好默然承受。由是,我祈求的,只是在一段同行的路上,彼此溫暖的朋友。

說罷這些是否覺得悽惶,並且堅決不相信曾經心心相印的朋友會有一天變成陌路。然而,漸漸長大了,現在的你我,試看還有幾個保得住曾經那份真情,有幾個還會去在乎,去追逐那份友愛呢?

時過境遷,有淡漠已久也許永不再聯繫的朋友;也有雖心中牽掛,然遠隔千山,生命的交叉點始終交匯不到一起去的朋友。生命中太多變數,不是每一樣渴望的東西都要永恆,這是生命所必須面隊的現實。渴求時間和空間上永遠的友誼就像在灰燼上種玫瑰一樣,儘管如此,火花擦出的那一刹,我仍然渴望這是又一個永恆。永恆是什磨?它不過是一種心境,並沒有什磨了不起。有些曾經使你深深感動的人,也許永遠地從你生活座標裡消失了,不在你的視野中出現,但是,你會記得跟他們在一起時的感受,甚至是某一個笑容,就像電影裡的大特寫,永遠定格在你的記憶中。

世間沒有所謂永恆的情誼,朋友愛人如同過客,不可強求,大家同路,相攜而過,過了這一彎,不同路了,彼此又會有新的同路客。何必害怕,何必憂傷呢?

很多人害怕分別,有些人覺得,與其要嘗試分別時候的失魂落魄,還不如不要有當初的相遇相識。正如那句話“千里搭長蓬,沒有不散的筵席”,誰又能守誰一輩子呢?可是,總是有人不明白不領悟,所以一直痛苦著。

兩條魚被困在車轍裡面,為了生存,兩條小魚彼此有嘴裡的濕氣來喂對方。這樣的情景也許令人感動,但是,這樣的生存環境並不是正常的,甚至是無奈的。對於魚兒而言,最理想的情況是,海水終於漫上來,兩條魚也終於要回到屬於它們自己的天地,最後,他們相忘與江湖。在自己最適宜的地方,快樂地生活,忘記對方,也忘記那段相濡以沫的生活。

忘卻,是開啟快樂動力的一把金鑰匙。

在很多時候就是這樣,總是沉浸在過去那些溫存的片刻,而不願接受如今的現實,也遲遲無法使自己獲得解脫的快樂。有回憶固然好,回憶那些相濡以沫的片段,灑脫一些的人更將相忘於江湖。而此時的相忘並不是真正的忘記,而是一種淡泊的心態看待一切,以一種樂觀的態度去迎接嶄新,以一種從容的姿態去設計明天。

因此,無論何時,你都要記得,能夠忘記,能夠放棄,幸福會因你的忘卻氾濫得如風起雲湧。

http://geniuschan.mocasting.com
genius_chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 07:11 AM   #254
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
我都擔心佢會睇唔開隨便搵個人嫁就算,佢就黎30歲真係輸唔起
女人真係可以咁兒戲?
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 07:22 AM   #255
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
點解會收左隻介指,隻介指係用嚟求婚喎....真係搞笑,一般情況的確收左冇關係,但係今次係求婚,仲話改SIZE,唔應承都唔會帶住架啦.....我覺得8年感情換來咁樣既場面真係有啲可悲,佢拒絕係可以理解,但係好似雙方都冇咩感覺先係問題

舊 10-12-11, 08:40 AM   #256
二伍

引用:
作者: Norm 查看文章
點解會收左隻介指,隻介指係用嚟求婚喎....真係搞笑,一般情況的確收左冇關係,但係今次係求婚,仲話改SIZE,唔應承都唔會帶住架啦.....我覺得8年感情換來咁樣既場面真係有啲可悲,佢拒絕係可以理解,但係好似雙方都冇咩感覺先係問題
佢一向都唔戴戒指的,所以佢一定會換其他野,大家都係想環保d,無他o既
如果改size戴o既話即係佢答應左囉
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 09:20 AM   #257
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
eight years doesn't mean anything.
樓主同個女仔都係識於微時吧...
好後生姐... 搵過個吧啦

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 10:37 AM   #258
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
飛左人重有戒指收我諗佢琴晚訓覺都笑左出黎
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 10:39 AM   #259
Vice
Ultimate Gamer
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
做o左失敗總好過未做的悔恨...

樓主, 經一事長一志
要學習如何愛惜下一個心愛的人...

舊 10-12-11, 10:44 AM   #260
二伍

引用:
作者: 安已不 查看文章
飛左人重有戒指收我諗佢琴晚訓覺都笑左出黎
我覺得佢係嬲多d
點解乜都咁遲
舊 10-12-11, 10:51 AM   #261
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
分左就唔好再有意無意去做/關心的野.
就算大家都識朋友,短期內都少talk 為妙.,

要解悶,要數人,要爆粗, 就去搵 沒關連朋友, 記住記住呀.

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 10:53 AM   #262
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
我覺得佢係嬲多d
點解乜都咁遲
咁其實而家即係分左手定係未分?

舊 10-12-11, 10:57 AM   #263
Norm
=_="""""

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
瞹眛

舊 10-12-11, 11:00 AM   #264
二伍

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
佢話佢係single囉
但係會天日決定
畢竟可能需要點時間去諗
舊 10-12-11, 11:27 AM   #265
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
好似係open ending, 不過應該係bad ending
算啦,男人就算過30,有一定收入的話真係唔怕搵唔到第二個
俾自己一個機會衝下自己的事業law
話唔定將來活得俾她好

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 11:36 AM   #266
二伍

引用:
作者: jason_kasim 查看文章
俾自己一個機會衝下自己的事業law
話唔定將來活得俾她好
lee個應該唔難
因為我人工比佢地高得多的
舊 10-12-11, 11:45 AM   #267
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
佢一向都唔戴戒指的,所以佢一定會換其他野,大家都係想環保d,無他o既
如果改size戴o既話即係佢答應左囉
2日等判刑

舊 10-12-11, 01:12 PM   #268
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: Norm 查看文章
瞹眛
我諗到一d

另外,好漢不吃回頭

不如25你諗定一段時間後,她塞左再找你,點攪

舊 10-12-11, 01:24 PM   #269
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
駛唔駛寫到咁呀......

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 01:38 PM   #270
二伍

引用:
作者: darkvolver 查看文章
我諗到一d

另外,好漢不吃回頭

不如25你諗定一段時間後,她塞左再找你,點攪
咁我又要諗
我而家出去幫人通渠,佢會點睇我
不過大家都係基督徒了,唔會咁做
舊 10-12-11, 01:45 PM   #271
darkvolver
頹冗

引用:
咁我又要諗
我而家出去幫人通渠,佢會點睇我
不過大家都係基督徒了,唔會咁做
可能有你的時候,不知你好
她到的時候,留不到青山,已經無灰燒

係不係應該攪版聚

舊 10-12-11, 02:28 PM   #272
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
其實拉扯係無意思, 樓主決心搵過另一個啦...

唔好意思講句, 如果佢突然話其實仲好鍾意你, 想同你結婚, 咁你點諗呢?

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 02:32 PM   #273
二伍

引用:
作者: HON HON 查看文章
其實拉扯係無意思, 樓主決心搵過另一個啦...

唔好意思講句, 如果佢突然話其實仲好鍾意你, 想同你結婚, 咁你點諗呢?
咁就要睇我仲愛唔愛佢喇
分左手o既愛係有限期,但係lee個限期我都答唔到有幾耐
可能一星期,可能3個月,什至1年都有可能
另外我暫時無任何目標

此篇文章於 10-12-11 02:35 PM 被 二伍 編輯。
舊 10-12-11, 02:47 PM   #274
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
咁就要睇我仲愛唔愛佢喇
分左手o既愛係有限期,但係lee個限期我都答唔到有幾耐
可能一星期,可能3個月,什至1年都有可能
另外我暫時無任何目標
分左手既愛唔一定有限期, 只係你俾個限期落去啫....

結婚就真係唔好諗LA, 一齊左只係形式上既表現, 實際上如同陌生人.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-11, 02:57 PM   #275
darkvolver
頹冗

25兄有時肚餓,都想食下义燒飯或燒鵝飯,但食悶左,都會成日諗起脆皮燒肉飯,最多加條菜
所以,人冇什麼是放不下來,只有一樽裝飾的鹽可以放下來

件事攪清小小先

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:44 PM

手機版 | APP版