Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-27-11, 12:07 AM   #1
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
性格可以改變嗎?

唔知點解我對很多事都沒有興趣

我不懂跟別人表達我自己的情緒和需要

我是一個過份理性的人, 我什麼時候都想找一個答案,希望有一個可見既方法給予我解決問題

情緒也是一樣, 我希望做了什麼什麼後就會令我覺得會開心 就找一條公式 所以我走了去讀心理

可惜我找不到我的答案, 除了困惑之外就什麼都沒有

我理解不到還什麼別人因為小小事就高興很來 我連怎樣真心笑都不懂

我不是很悲哀 我不是很奮怒 而是..我什麼都感受不到

正如最近的House M.D 一樣

慢慢連生活意義都不見了 我開始受夠這種性格

I want to change could I?

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-11, 12:41 AM   #2
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
唔知點解我對很多事都沒有興趣 ←至少你仲有ACG既興趣嘛?

我理解不到還什麼別人因為小小事就高興很來 我連怎樣真心笑都不懂 ←人遇到好事就自然會開心啦,唔駛諗咁複雜喎

生活意義...我都唔清楚,
同埋我諗好多人都一樣唔知自己點解要生存,但條路都係一樣要走落去

性格可以受環境/經歷改變,我以前都幾孤寒...
不過由第一次返工自己賺到錢之後,就開始睇得鬆左
上次同FD出街三位數字既一餐都係我請, 比著以前咁孤寒既我就一定唔會
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-11, 01:00 AM   #3
House
里村★紅葉

引用:
作者: ta423 查看文章
唔知點解我對很多事都沒有興趣 ←至少你仲有ACG既興趣嘛?

我理解不到還什麼別人因為小小事就高興很來 我連怎樣真心笑都不懂 ←人遇到好事就自然會開心啦,唔駛諗咁複雜喎

生活意義...我都唔清楚,
同埋我諗好多人都一樣唔知自己點解要生存,但條路都係一樣要走落去

性格可以受環境/經歷改變,我以前都幾孤寒...
不過由第一次返工自己賺到錢之後,就開始睇得鬆左
上次同FD出街三位數字既一餐都係我請, 比著以前咁孤寒既我就一定唔會
acg 已經無之前咁多興趣喇..
連追動畫既意慾都無乜..係有時玩下gal game咁啦
打機呢1,2年黎都好少 部WII 同PS3 買左番黎好耐 但係咁多年黎夾埋只係買左4,5隻GAME黎玩

我唔想再咁落去 我想擴大番生活圈子 但係奈何我這樣的性格

Get

Get 周防天音!

舊 05-27-11, 01:10 AM   #4
ta423

引用:
作者: House 查看文章
打機呢1,2年黎都好少 部WII 同PS3 買左番黎好耐 但係咁多年黎夾埋只係買左4,5隻GAME黎玩

我部PS3目前都係得2隻GAME姐
我唔係咩都玩一餐既人黎,純粹為左鐘意既game出機

一套動畫都可以延伸出其他興趣啦,
正如有人會睇左男兒當入樽而走去打籃球,鐘意某主題曲而開始留意邊個邊個歌手
得閒留意多d身邊既野/時事,多左話題就容易擴大生活圈子
舊 05-27-11, 01:11 AM   #5
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:

你會唔會認為,自己有時認真得濟?

舊 05-27-11, 01:11 AM   #6
ta423

出多左,del sorry
舊 05-27-11, 01:12 AM   #7
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
我是一個過份理性的人, 我什麼時候都想找一個答案,希望有一個可見既方法給予我解決問題

情緒也是一樣, 我希望做了什麼什麼後就會令我覺得會開心 就找一條公式 所以我走了去讀心理

或者,這不一定是理性,
而是執著或執迷?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-11, 01:24 AM   #8
House
里村★紅葉

引用:
作者: Middle 查看文章
或者,這不一定是理性,
而是執著或執迷?
也許是吧
我雖然一個清楚可見的答案 如果不是的話 我會唔知點做

人際關係亦都係一樣 我這樣的性格 令我覺得我無乜特點 好似水一樣的無味

Get

Get 周防天音!

舊 05-27-11, 01:27 AM   #9
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
我同樓主都有d似,對很多事都沒有興趣(足球,賭博,夜蒲,fb,msn,政治etc...)
唔太識向別人表達自己的感受,對住d唔太熟的人時會比較認真,
有d'區緊'(唔記得點寫)...

曾經試過睇多d其他野,等同其他人相處時可以多d話題,
但真係投入唔到,盞引起反效果,
而家都係順其自然算,起碼唔駛咁做作...

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-11, 01:39 AM   #10
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
也許是吧
我雖然一個清楚可見的答案 如果不是的話 我會唔知點做

人際關係亦都係一樣 我這樣的性格 令我覺得我無乜特點 好似水一樣的無味
不過很多事情都存在「意外」因素,
在人際之間亦會更多,有時除了原本的公式答案,
也可能會有另一種不同的答案......
不如多換角度、想多些不同的答案。

例如,同女仔出街食飯,去高級餐廳應該會令對方滿意,
但如果對方原來喜歡吃咖哩、而你剛巧也有經常光顧的吃咖哩餐廳,
那麼你們出街時你帶對方去的話,那對方應該也會吃得高興吧。
雖然可能會說,無端端怎會忽然知道對方的喜好,
而且如果換了是另一個人、不喜歡吃辣的話,那不是弄巧反拙?
是呀,是會的,所以我們不能以為只有一個清楚的答案、就可以應對在每個人、每種情況上。
就如,「去高級餐廳應該會令對方滿意」,
其實也會有不少人會怕太高級太拘謹、而吃得不盡興呢。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-11, 12:43 PM   #11
zeroorz
( ◕ ‿‿ ◕ )

註冊日期: Aug 2010
引用:
唔知點解我對很多事都沒有興趣

我不懂跟別人表達我自己的情緒和需要

我理解不到還什麼別人因為小小事就高興很來 我連怎樣真心笑都不懂

我不是很悲哀 我不是很奮怒 而是..我什麼都感受不到

正如最近的House M.D 一樣

慢慢連生活意義都不見了 我開始受夠這種性格

I want to change could I?
如果對很多事都沒有興趣,可能是你需要一些新的社交刺激吧,單純地追動畫、自己打自己既game,玩得幾耐吖,而家既商業作品又多。呢個世界既野係要同人有關係,先至新奇先至有趣。以前我也有過一排是這樣子,和前女友跡近分手,和大學同學在將來的路/興趣/背景、最重要是思想的層次上都差很遠,認識太多思想還很中學式埋堆的港女。雖然會番屋企玩online game,但覺得每一日都喺度重複咁做住一d對自己黎講無關痛癢既野,想聽朝起身俾人傳送去一個陌生和全新的環境(可能講得有d誇張,只係想描述果種心境)。很大程度上是因為生活沒有什麼重心/挑戰,也沒有什麼很傾得埋的人,所以會有這一種心態。我那時的情況是,沒有人"觀照"自己想到的事和感覺,生活中也沒有什麼必須要做的事,所以自然會覺得空虛。比方說,我那時上堂學影相,雖然可能影得好,或者至少大學生勁得閒嘛,咁應該可以玩好多野、鑽研好多野至係吖。但就係完全冇呢種衝動,自己一個人,唔通影天影地影海咩,係有人會鍾意咁,但我冇辦法淨係咁。但去到左後來遇到而家既女朋友,咁我至少可以拎部機影下佢,影下佢d娃(未識佢都未知咩係娃添),咁對我黎講,影相就唔單只只係喺學校交功課既野咁簡單。可能而家你手邊都有好多呢d因為未有朋友/未有自己在意既野,所以覺得好虛無既條件/技能/資本,但到你活喺一個你活得舒暢既環境既時候,呢d你原本覺得冇乜用/存唔存在都冇所謂既野,就會覺得好有用。擴大你的生活圈子,見下舊網友/舊同學/參加義工/網聚之類建議,雖然很老套,但可以保證你會見到、識到一些社交圈子裏的active player,而呢d人可以藉由賦予你而家沉悶既生活各種元素以意義,去inspire到你的生活向前進。

如果覺得不懂跟別人表達自己的情緒和需要,有時同熟人可能,可以講多d野,笑多d,主導多d話題,唔好太影薄,consistent一d,咁大家都會比較易d知道你想點架。

我之前同你有d似,都中意諗野,有時仲諗得好深入,會諗人地點解會對我做一D事,咩情況下佢likely做d乜事,咁做係代表佢性格,我應唔應該同佢交流,so on and so on。但係意會到呢d,就算俾你認識晒整個世界都好,對你開心唔開心,都冇乜幫助。好似d咩開心唔開心啊,個女仔鍾唔鍾意自己啊,有d野其實係唯心既,你去自我實現等佢,同你坐喺屋企客觀分析冇關係。可能你讀既心理學,只係一種客觀分析心理現象既學問,而唔係點樣將你導引向開心既學問。我同學入大學,個阿sir第一日同佢講,「初看山是山,近看不是山,看山還是山」。初看山就係你未讀心理學時既情況,對於一切人心理既本質都未有一個了解;近看不是山,就係你學左心理學,可能覺得好多野都已經係有原因架啦,咁其實自己可以改變到既空間唔多喎,心理上好似想出家咁。你或者而家到左,要去到看山還是山既時候,就係要擺低心理學令到你麻木既不良影響,好好地咁生活。又或者咁講,其實一個人要開心,好少係靠學問(但要維持心境平穩,可能需要學問去理解世界各種不平事)。所以無論你個人變到有幾咁通透客觀,其實都冇辦法去還不如去識d真心同你啱channel既好朋友,識體諒你既好朋友,或者食d好野tum下自己,俾d新奇既野自己去試下咁。諗少d,做多d;去做,就會好容易發現好易脫出舊有既框框。

有時我做野太諗目的,例如咁樣做會唔會錯呢,會唔會得罪人呢,打機會唔會點點點先至贏到呢。咁樣容易會麻木。唔知你係咪咁呢。其實有時不妨去欣賞事物既純粹面吧。試下一餐平時狼吞虎嚥10分鐘食完既飯,一啖啖咁咬爛佢,食足半粒鐘。拎番一d童心出黎,去文具舖度買d波波,走上d舊樓天台度吹晒佢。可能你會發現自己在沉痛思考的時間,其實是miss了很多生活中的小橋流水也說不定。

引用:
作者: delta 查看文章
我同樓主都有d似,對很多事都沒有興趣(足球,賭博,夜蒲,fb,msn,政治etc...)
唔太識向別人表達自己的感受,對住d唔太熟的人時會比較認真,
有d'區緊'(唔記得點寫)...

曾經試過睇多d其他野,等同其他人相處時可以多d話題,
但真係投入唔到,盞引起反效果,
而家都係順其自然算,起碼唔駛咁做作...
"拘謹"
放鬆d啦香港人^^
我建議你換下環境,比如睇下同以前唔同類型既動畫(如果嫌而家果d唔夠深度,睇d舊d既都得),玩d唔同既game/online game等等,等自己有一樣真心好中意d野.之後再搵人分享,傾,就會有效果.如果係為左搵話題而去萌一樣野/研究一樣野,唔會有好既效果,自己都覺得悶啦.順其自然是最好的^^

引用:
作者: Middle 查看文章
不過很多事情都存在「意外」因素,
在人際之間亦會更多,有時除了原本的公式答案,
也可能會有另一種不同的答案......
不如多換角度、想多些不同的答案。
所言甚是,如果只係喺屋企腦內諗,成日都會唔想出街,或者覺得冇啖好食.但真係出到去食,有時又會食到好食既野.

舊 05-28-11, 12:50 AM   #12
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: zeroorz 查看文章
"拘謹"
放鬆d啦香港人^^
我建議你換下環境,比如睇下同以前唔同類型既動畫(如果嫌而家果d唔夠深度,睇d舊d既都得),玩d唔同既game/online game等等,等自己有一樣真心好中意d野.之後再搵人分享,傾,就會有效果.如果係為左搵話題而去萌一樣野/研究一樣野,唔會有好既效果,自己都覺得悶啦.順其自然是最好的^^
我對動畫/漫畫興趣不大,打機都只係玩下angry bird呢類mini game...

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 01:16 PM   #13
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
冋你一樣
我唔是冇改變的解勇氣
而是冇改變的機會
同埋
我覺得,性格真係好難改
由手機版發出
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 01:34 PM   #14
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:

o尼樣我同樓主你都好似
部360已經成年無掂過咁濟,PSP又係封印左

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 02:09 PM   #15
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
樓主唔好從改變性格依個方向出法, 不如從改變想法、改善缺點方向出法
性格係生出來既, 唔係話改變就改變. 不如認清自己有什麼缺點, 慢慢改善

個個年輕人都有尋找生存意義, 生存目標依個階段. 一步一步來, 唔好希望會特然間會有改變

樓主會唔會近排係悶d炸, 無咩野想做, 所以先覺得有點鬰悶?
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-11, 03:22 PM   #16
House
里村★紅葉

引用:
作者: zeroorz 查看文章
如果對很多事都沒有興趣,可能是你需要一些新的社交刺激吧,單純地追動畫、自己打自己既game,玩得幾耐吖,而家既商業作品又多。呢個世界既野係要同人有關係,先至新奇先至有趣。以前我也有過一排是這樣子,和前女友跡近分手,和大學同學在將來的路/興趣/背景、最重要是思想的層次上都差很遠,認識太多思想還很中學式埋堆的港女。雖然會番屋企玩online game,但覺得每一日都喺度重複咁做住一d對自己黎講無關痛癢既野,想聽朝起身俾人傳送去一個陌生和全新的環境(可能講得有d誇張,只係想描述果種心境)。很大程度上是因為生活沒有什麼重心/挑戰,也沒有什麼很傾得埋的人,所以會有這一種心態。我那時的情況是,沒有人"觀照"自己想到的事和感覺,生活中也沒有什麼必須要做的事,所以自然會覺得空虛。比方說,我那時上堂學影相,雖然可能影得好,或者至少大學生勁得閒嘛,咁應該可以玩好多野、鑽研好多野至係吖。但就係完全冇呢種衝動,自己一個人,唔通影天影地影海咩,係有人會鍾意咁,但我冇辦法淨係咁。但去到左後來遇到而家既女朋友,咁我至少可以拎部機影下佢,影下佢d娃(未識佢都未知咩係娃添),咁對我黎講,影相就唔單只只係喺學校交功課既野咁簡單。可能而家你手邊都有好多呢d因為未有朋友/未有自己在意既野,所以覺得好虛無既條件/技能/資本,但到你活喺一個你活得舒暢既環境既時候,呢d你原本覺得冇乜用/存唔存在都冇所謂既野,就會覺得好有用。擴大你的生活圈子,見下舊網友/舊同學/參加義工/網聚之類建議,雖然很老套,但可以保證你會見到、識到一些社交圈子裏的active player,而呢d人可以藉由賦予你而家沉悶既生活各種元素以意義,去inspire到你的生活向前進。

如果覺得不懂跟別人表達自己的情緒和需要,有時同熟人可能,可以講多d野,笑多d,主導多d話題,唔好太影薄,consistent一d,咁大家都會比較易d知道你想點架。

我之前同你有d似,都中意諗野,有時仲諗得好深入,會諗人地點解會對我做一D事,咩情況下佢likely做d乜事,咁做係代表佢性格,我應唔應該同佢交流,so on and so on。但係意會到呢d,就算俾你認識晒整個世界都好,對你開心唔開心,都冇乜幫助。好似d咩開心唔開心啊,個女仔鍾唔鍾意自己啊,有d野其實係唯心既,你去自我實現等佢,同你坐喺屋企客觀分析冇關係。可能你讀既心理學,只係一種客觀分析心理現象既學問,而唔係點樣將你導引向開心既學問。我同學入大學,個阿sir第一日同佢講,「初看山是山,近看不是山,看山還是山」。初看山就係你未讀心理學時既情況,對於一切人心理既本質都未有一個了解;近看不是山,就係你學左心理學,可能覺得好多野都已經係有原因架啦,咁其實自己可以改變到既空間唔多喎,心理上好似想出家咁。你或者而家到左,要去到看山還是山既時候,就係要擺低心理學令到你麻木既不良影響,好好地咁生活。又或者咁講,其實一個人要開心,好少係靠學問(但要維持心境平穩,可能需要學問去理解世界各種不平事)。所以無論你個人變到有幾咁通透客觀,其實都冇辦法去還不如去識d真心同你啱channel既好朋友,識體諒你既好朋友,或者食d好野tum下自己,俾d新奇既野自己去試下咁。諗少d,做多d;去做,就會好容易發現好易脫出舊有既框框。

有時我做野太諗目的,例如咁樣做會唔會錯呢,會唔會得罪人呢,打機會唔會點點點先至贏到呢。咁樣容易會麻木。唔知你係咪咁呢。其實有時不妨去欣賞事物既純粹面吧。試下一餐平時狼吞虎嚥10分鐘食完既飯,一啖啖咁咬爛佢,食足半粒鐘。拎番一d童心出黎,去文具舖度買d波波,走上d舊樓天台度吹晒佢。可能你會發現自己在沉痛思考的時間,其實是miss了很多生活中的小橋流水也說不定。

"拘謹"
放鬆d啦香港人^^

所言甚是,如果只係喺屋企腦內諗,成日都會唔想出街,或者覺得冇啖好食.但真係出到去食,有時又會食到好食既野.
有一段時間 其實都逼自己參與多一點社交活動, 義工..有同朋友玩開..但發覺做做下自己並非想像中enjoy 果種環境, 有時我覺得好lonely, 但我又無乜社交既動力..基本上我都係enjoy一個人既生活..什至在網路上面也好少真係去識下網友咁..以前中學好鐘意玩chat room..去唔同forum成日留言..成日都朋友去呢度玩果度玩, 但唔知點解個人越大,對好多野都失去哂熱情,生活好似無哂目標咁, 個人好迷茫, 越逼自己去完全某某東西只令我覺得痛苦..我好似掌握唔到生活咁

Get

Get 周防天音!

舊 05-29-11, 06:52 PM   #17
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
性格唔係好似打機咁話改就改到既, 起碼都一年半戴啦
不過淡水魚當海魚養一樣死, 既然你自己都覺得果d環境唔岩你, 咁你都唔好強求啦....
你既世界一樣有你既幸福, 唔好見人地講到果度绿草如茵, 鳥語花香又恨埋一份

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-11, 07:53 PM   #18
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
我覺得性格可以改變的. 而且不難. 難是難在之後你接唔接受到改變了後的自己.
I.E 比較改變前和改變後的COST-BENEFIT.

改變後-> 好的-> 喜歡改變-> LOOP

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 09:47 AM   #19
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
如果你理性咁諗,表面既性格係可以改變,你可以試下一啲無壞處但有機會有好處既細微野。

例如你未試過砌砌圖,你覺得砌圖係浪費時間、金錢同地方。
既然自己有少少時間、金錢同地方,就去買一盒自己有啲啲興趣既砌圖,砌好佢。
睇睇有無得著,先再放棄,最少你可以多個話題,同人講砌過,不過唔啱玩,或者砌左幾耐。

舊 05-30-11, 03:10 PM   #20
zeroorz
( ◕ ‿‿ ◕ )

引用:
有一段時間 其實都逼自己參與多一點社交活動, 義工..有同朋友玩開..但發覺做做下自己並非想像中enjoy 果種環境, 有時我覺得好lonely, 但我又無乜社交既動力..基本上我都係enjoy一個人既生活..什至在網路上面也好少真係去識下網友咁..以前中學好鐘意玩chat room..去唔同forum成日留言..成日都朋友去呢度玩果度玩, 但唔知點解個人越大,對好多野都失去哂熱情,生活好似無哂目標咁, 個人好迷茫, 越逼自己去完全某某東西只令我覺得痛苦..我好似掌握唔到生活咁
係唔係壓力太大啊可能番工已經好攰,又或者訓唔夠咁壓力有時自己都唔察覺架,未必抱頭痛哭要生要死果隻先叫有壓力,麻醉自己,將開心同唔開心一齊倒落廁所沖走都表示有壓力架

舊 05-30-11, 04:16 PM   #21
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
我都同你差唔多
生活好苦悶
返工放學
日日做埋同樣既野
acg 以前都迷過一排, 而家真係一蚊都唔想花係acg度

可能最大問題都係金錢壓力大, 讀緊SF DEGREE自己供自己讀, 同時要還副學士既LOAN
呢排真係唔敢搵朋友, 因為真係唔想洗錢....
都因為咁,搞到唔敢識女仔, 男人冇錢始終真係樣衰

我都係讀PSYCHO,但讀讀下讀得其實讀完根本幫唔到自己明白自己, 香港大學課程真係好填鴨,讀了兩個SEM, 心諗一句....自己睇書好過...洗比咁多錢黎學野
讀緊某U 既SF PSYCHO DEGREE, 曾經諗過退學, 因為學費太甘, 但都係諗辛苦左咁耐AL 同ASSO, 點都想拎埋既DEGREE

自己未來人生究竟想點, 我真係唔知

樓主有意PM 你MSN 比我吹下水 想找到志同道合既朋友

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)

此篇文章於 05-30-11 04:24 PM 被 cloud 編輯。
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 04:29 PM   #22
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
返工>收工>屋企>(間中去運動)>食飯打機>訓覺
基本上一星期冇7有6都係咁

acg已經好少好多好多錢
依家會keep住的只有game & 追開既漫

我自己比較偏向一人環境
所以有時會突然一個人去行山影相
但我唔算係少野講果類

幾年前已經有諗過想擴大一下
但奈何唔知點入手好

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 08:58 PM   #23
House
里村★紅葉

引用:
作者: cloud 查看文章
我都同你差唔多
生活好苦悶
返工放學
日日做埋同樣既野
acg 以前都迷過一排, 而家真係一蚊都唔想花係acg度

可能最大問題都係金錢壓力大, 讀緊SF DEGREE自己供自己讀, 同時要還副學士既LOAN
呢排真係唔敢搵朋友, 因為真係唔想洗錢....
都因為咁,搞到唔敢識女仔, 男人冇錢始終真係樣衰

我都係讀PSYCHO,但讀讀下讀得其實讀完根本幫唔到自己明白自己, 香港大學課程真係好填鴨,讀了兩個SEM, 心諗一句....自己睇書好過...洗比咁多錢黎學野
讀緊某U 既SF PSYCHO DEGREE, 曾經諗過退學, 因為學費太甘, 但都係諗辛苦左咁耐AL 同ASSO, 點都想拎埋既DEGREE

自己未來人生究竟想點, 我真係唔知

樓主有意PM 你MSN 比我吹下水 想找到志同道合既朋友
估唔到咁多人同病相憐
sd左pm比你 不過我有時online 都只係開左部電腦 個人唔係度

Get

Get 周防天音!

舊 05-30-11, 09:40 PM   #24
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
覺得日日做埋同樣既野好苦悶+1

ACG照樣有買, 不過打機/睇動漫GE心情就少左
結果積埋好多GAME同漫未打/睇
可能同時間精神體力少左有關都唔頂

以前做學生目標明確, 考試升班等放假,
總覺得而家生活冇乜目標...

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-11, 05:16 PM   #25
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
ACG野照買積埋積埋無玩+1

但我反而係想返工日日都有野做,而家返工都無乜野做,d野俾晒其他人做
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:23 PM

手機版 | APP版