Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-09-19, 08:33 PM   #1401
爽神
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: darkvolver 查看文章
近排發現B路線圖書館食屍的喪屍,好像會主動咬人,我由樓梯落去時,通常會起身咬人。

另外,昨日再玩leon A快左7分鐘2:05 KO..

另外,發現g1不如用散彈加刀打算,到最後通常用剩十幾發。
你一爬梯就會觸發佢起身㗎啦
或者你hi到佢又會即起身
如果你唔做以上兩樣嘢,係去到推櫃都仲食緊屍

都係嗰句,g1 normal兩把刀內肯定夠片到尾,好彩啲係一刀到尾(ps4)
hardcore就三刀會好容易啲,最好佢捉嗰下即轉道具

舊 06-09-19, 08:49 PM   #1402
爽神

引用:
作者: 風之將 查看文章
ab路線你用條樓梯佢都會停止食屍,所以未去鐘樓就唔好用樓梯(不過A線圖書館殺哂都可以,我發覺普通子彈真係好多)
其實要殺都係條八婆、食屍仔、門口肥佬
你認為自己夠技術唔會觸發到嘅,就咁殺條八婆就夠
如果係speedrun嘅我全部都唔理,不過要理都係一槍爆頭

引用:
自從發現散彈子彈太多.....都係打boss用多d...

另外,打完G1開始散彈無雙睇下又會點先。原來G-adult都幾容易引佢出招。
散彈主要係用嚟清散仔嘅
打boss用其實都係g3第一波
g2我而家用散彈都慳返,一開波用火燒,跪第一次用刀片,之後再燒,跪第二次推得
normal同hardcore都適用

舊 06-09-19, 09:12 PM   #1403
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
話時話,

有無發覺,

由研究所食堂出接待處時, 有個紅色框既滅火筒, 好似"神位"

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-19, 10:36 PM   #1404
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 爽神 查看文章

散彈主要係用嚟清散仔嘅
打boss用其實都係g3第一波
g2我而家用散彈都慳返,一開波用火燒,跪第一次用刀片,之後再燒,跪第二次推得
normal同hardcore都適用
G2我懶得等佢跪2次....我走廊屈佢紅眼落地,再射多幾下放櫃KO...

舊 06-10-19, 09:15 AM   #1405
風之將

註冊日期: Jan 2005
G2都係閃光流打法,之後基本上都唔再用,都係鳩扔,火槍/燃燒彈,跪底就手槍射
引用:

我之前都係殺條女就算,係近期發現全滅都有好多彈剩先清哂

2014年7月11日早上,官方公佈新贊助商puma新一季球衣及智利國腳山齊士加盟,轉會費35m歐元
2015年5月30日凌晨,阿仙奴再奪足總盃,雲加成為第二名攞有六次冠軍名譽的領隊
2015年6月29日晚上,簽得捷克國腳施治加盟,轉會費10.9m英磅
2015年8月2日晚上,對戰14次後,雲加首次擊敗摩連奴
2015年9月19日晚上,一球員一球證製造史丹福橋慘案,阿仙奴最後9人作戰下不敵車路士

此篇文章於 06-10-19 09:18 AM 被 風之將 編輯。
風之將 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-19, 02:26 AM   #1406
爽神

引用:
G2都係閃光流打法,之後基本上都唔再用,都係鳩扔,火槍/燃燒彈,跪底就手槍射
我之前都係殺條女就算,係近期發現全滅都有好多彈剩先清哂
leon線normal/hardcore:燒>片>燒>推(殺到埋身先閃)
都係跪兩次+扣多少少
因為一跪即推有機會未扣夠

claire線hardcore我就係用閃光流推3次
不過近排打normal覺得用燃燒彈應該都work嘅,彈數應該都夠跪>片>跪咁玩
反正去到研究所其實都有得refill返,加上唔會再點用燃燒彈(太少敵人)

圖書館我會清晒都係因為週任殺敵人數要求,今個星期又要打70隻了

舊 06-16-19, 10:26 AM   #1407
darkvolver
頹冗

Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 攻略區

其實閃光彈真係成日用不哂。
同埋發現leon 打完g1後已經可以散彈無雙。我剛剛玩個次,打完g3還有1x發在手。
所以建議入研究所前最好有突1個白色粉末,用來溝野用。

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 07-02-19, 02:06 AM   #1408
爽神

引用:
其實閃光彈真係成日用不哂。
同埋發現leon 打完g1後已經可以散彈無雙。我剛剛玩個次,打完g3還有1x發在手。
所以建議入研究所前最好有突1個白色粉末,用來溝野用。

Sent from my iPhone using Gaforum
閃光彈其實近乎全game無用
最有用都係出拘留所嗰度用2粒走人,又或者拎千斤頂嗰陣mr.x正面擋路可以用
之後就係去到最後tyrnat,你想簡單啲可以掟晒出去拖時間
但都唔係阻到幾耐,正正經經企手位避可能仲好

我成日講,leon一拎散彈其實就已經可以無雙啦

舊 07-02-19, 12:49 PM   #1409
書仔
Game Master
路人一名

註冊日期: Apr 2005
引用:
閃光彈其實近乎全game無用
最有用都係出拘留所嗰度用2粒走人,又或者拎千斤頂嗰陣mr.x正面擋路可以用
之後就係去到最後tyrnat,你想簡單啲可以掟晒出去拖時間
但都唔係阻到幾耐,正正經經企手位避可能仲好

我成日講,leon一拎散彈其實就已經可以無雙啦
閃光彈最有用的地方是用ADA的時候閃盲mr.x

書仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-19, 01:08 PM   #1410
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 書仔 查看文章
ADA其實爆左頭2隻喪屍腳已經ok.......不過要小心1隻隱形女喪屍撲出來。

舊 07-02-19, 05:27 PM   #1411
爽神

引用:
冇用過,其實唔使閃都一定夠時間,hardcore都仲要有突嗰隻
反而你話拎嚟閃回頭路嗰啲阻路喪屍就差唔多
利申:除咗第一次玩之後都冇拎過閃光,解完鎖即走就ok

舊 07-03-19, 09:11 AM   #1412
書仔
Game Master
路人一名

引用:
冇用過,其實唔使閃都一定夠時間,hardcore都仲要有突嗰隻
反而你話拎嚟閃回頭路嗰啲阻路喪屍就差唔多
利申:除咗第一次玩之後都冇拎過閃光,解完鎖即走就ok
師兄真利害,我之前試過不閃,但次次都差DD,就快開到鎖就給Mr.x打

舊 07-03-19, 09:18 AM   #1413
風之將

引用:
師兄真利害,我之前試過不閃,但次次都差DD,就快開到鎖就給Mr.x打
粒閃光彈通常係用黎閃個女人同肥佬用(假設個女人慢左出黎)如果手腳快最後連mr.x都見唔到(HC都係)
用ADA有公式form,照住做就肯定安全渡過

2014年7月11日早上,官方公佈新贊助商puma新一季球衣及智利國腳山齊士加盟,轉會費35m歐元
2015年5月30日凌晨,阿仙奴再奪足總盃,雲加成為第二名攞有六次冠軍名譽的領隊
2015年6月29日晚上,簽得捷克國腳施治加盟,轉會費10.9m英磅
2015年9月19日晚上,一球員一球證製造史丹福橋慘案,阿仙奴最後9人作戰下不敵車路士
舊 07-03-19, 09:48 AM   #1414
爽神

引用:
照做實夠時間
由其都只係開啲掣,冇乜技術可言
解門右手邊鎖>開門>解門左上角鎖>入去解風扇>跳樓

引用:
粒閃光彈通常係用黎閃個女人同肥佬用(假設個女人慢左出黎)如果手腳快最後連mr.x都見唔到(HC都係)
用ADA有公式form,照住做就肯定安全渡過
hardcore可以硬食佢一次咁多
如果第一隻阻路肥佬射佢頭射得唔夠快,就會畀後面嗰隻咬
不過都係睇情況,有時會夠身位走到唔使打
又或者夠技術可以引佢撲埋嚟再扭過都ok
之後lift轉角位嗰隻就要睇好唔好彩(應該係樓上落嚟嗰隻),有時會撞唔到

此篇文章於 07-07-19 03:06 AM 被 爽神 編輯。
爽神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-19, 10:15 AM   #1415
書仔
Game Master
路人一名

想多問一句,你們的手腳快的意思是由控制ADA開始計定上到去見到MR.X來計,因為我次次都會咁班喪C玩好久才上到開鎖

舊 07-03-19, 10:20 AM   #1416
darkvolver
頹冗

我都係個句ada關鍵都是爆左頭2隻喪屍腳已經ok....不過件肥仔幾多血就真,射左成排子彈都可以不爆腳

手腳其實不一定要快,始終ada通關的地方時間係鎖死,不會有太大機會縮太多時間。

老友可以睇以下ada影片去到3:30﹕(第一隻喪屍腳已斷左,所以冇追下來。)
https://www.youtube.com/watch?v=nzCz2Eey4aQ

此篇文章於 07-03-19 10:28 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-19, 10:33 AM   #1417
書仔
Game Master
路人一名

引用:
我都係個句ada關鍵都是爆左頭2隻喪屍腳已經ok....不過件肥仔幾多血就真,射左成排子彈都可以不爆腳

手腳其實不一定要快,始終ada通關的地方時間係鎖死,不會有太大機會縮太多時間。

老友可以睇以下ada影片去到3:30﹕(第一隻喪屍腳已斷左,所以冇追下來。)
https://www.youtube.com/watch?v=nzCz2Eey4aQ
謝師兄,我參詳一下

舊 07-03-19, 11:23 AM   #1418
風之將

引用:
想多問一句,你們的手腳快的意思是由控制ADA開始計定上到去見到MR.X來計,因為我次次都會咁班喪C玩好久才上到開鎖
公式行走+安全打法
第一隻,飛落去前先高空射斷腳,出去第二隻肥佬扭過佢(留意肥佬隔離貨櫃前有個空位可以行入去,所以可以安全扭過佢),第三隻o係開鎖後引佢去閃光彈個位扭開佢,之後應該會見到個女人,都夠位扭開,最後肥佬把尾門就閃光彈就可以搭lift

上到去開鎖,你行去電子鎖門前個窗口咪見到佢,開得快的確係會連mr.x未黎到已經走左

此篇文章於 07-03-19 11:25 AM 被 風之將 編輯。
舊 07-07-19, 03:21 AM   #1419
爽神

引用:
講緊由mr.x出現後,只係公式
下面你慢慢玩都得,自由發揮

引用:

其實呢隻game主要射頭就得,我好少射腳
就算你睇speedrun班人都係咁打
你有打ghost survive州警任就會明隻game真係射頭咁玩

由其normal射一下頭係必疾,之後就走得
hardcore就疑似睇機率/中得應唔應咁
當然對於新手嚟講,我諗射腳就容易啲嘅

手腳快係講緊隻mr.x完全唔會追到上嚟

引用:
公式行走+安全打法
第一隻,飛落去前先高空射斷腳,出去第二隻肥佬扭過佢(留意肥佬隔離貨櫃前有個空位可以行入去,所以可以安全扭過佢),第三隻o係開鎖後引佢去閃光彈個位扭開佢,之後應該會見到個女人,都夠位扭開,最後肥佬把尾門就閃光彈就可以搭lift

上到去開鎖,你行去電子鎖門前個窗口咪見到佢,開得快的確係會連mr.x未黎到已經走左
我多數都係一嘢跑到最入開鎖,開完鎖之後即轉身走,實走到
係肥佬會擋路,但有一定機率夠空間走到
唔係就開槍射頭走/引衝前再扭
呢個玩法應該speedrun都係咁玩,我覺得唔算話好難,唔使搞咁多嘢

舊 08-12-19, 04:11 AM   #1420
爽神

終於打咗呢個,3個條件都係紅色(plus)
好似係隻game啱啱出嗰陣出過一次?當時仲未開始打weekly challenge

打落又唔係真係咁難,最難都係隻g3第一次用全刀仔+grenade咁打,比想像中容易
咁樣打仲要全game唔使執子彈,幾好

舊 08-12-19, 08:16 AM   #1421
darkvolver
頹冗

自從見到個standard mode的完成時間成日2分幾鐘,所以決定洗一次record...

發現stardard的怪係弱很多.....但G1攻擊方式有分別,特別1開頭不會主動捉人頭,而是扑人。

同時,Mr.X在地下爆牆的機率,其實幾容易攪亂,我找日拍片睇下先。

此篇文章於 08-12-19 08:34 AM 被 darkvolver 編輯。
舊 08-15-19, 12:49 AM   #1422
爽神

引用:
自從見到個standard mode的完成時間成日2分幾鐘,所以決定洗一次record...

發現stardard的怪係弱很多.....但G1攻擊方式有分別,特別1開頭不會主動捉人頭,而是扑人。

同時,Mr.X在地下爆牆的機率,其實幾容易攪亂,我找日拍片睇下先。
我就覺得差唔多,佢第一下一定會亂fing,你企背脊就多數冇事
normal你片到佢脆地,再片多陣就會死
hardcore就要片到跪第二次,之後就差唔多死
(以上以ps4 60fps計算)

mr.x嗰個位好似話佢如果當時喺map嘅另一邊(離得太遠),咁呢度就會爆牆入(好似係)
不過冇事冇幹都唔會落去嗰間房再出嚟

其實佢weekly challenge多啲特別玩法仲好
好似限死你要合晒啲槍,拎麥林嚟玩之類,又或者要用啲無限武器
以上呢啲我真係幾乎冇乜點用過,次次都係刀仔手槍散彈火槍爆機好單調

舊 08-15-19, 07:05 AM   #1423
darkvolver
頹冗

補充番條Mr.X影片,感覺流程係幾順。特別第1次見Mr.X時,原來行遠小小已經不會追,冇爆牆個下,懷疑去左另外1邊,所以只有聲...

避狗其實都有方法,最後喪屍群在拉制後停一陣,再行最後只有1-2隻喪屍散彈便可以。

另外,今集Bio2其中一個好玩的地方,係完善自己的行走路線。

https://www.youtube.com/watch?v=ihR6npV-JVU&t=21s

此篇文章於 08-15-19 09:52 AM 被 darkvolver 編輯。
舊 08-16-19, 07:50 PM   #1424
爽神

引用:
補充番條Mr.X影片,感覺流程係幾順。特別第1次見Mr.X時,原來行遠小小已經不會追,冇爆牆個下,懷疑去左另外1邊,所以只有聲...

避狗其實都有方法,最後喪屍群在拉制後停一陣,再行最後只有1-2隻喪屍散彈便可以。

另外,今集Bio2其中一個好玩的地方,係完善自己的行走路線。

https://www.youtube.com/watch?v=ihR6npV-JVU&t=21s
會咁樣行返轉頭唔見咗真係唔知
多數我係佢推開架直升機之後再跑去L位,佢就會跳埋嚟,之後走人就得
咁樣係最容易無傷甩身又慳一粒閃光彈
夠快手嘅係你返轉頭上圖書館都見佢唔到

上星期打weekly challenge:
https://youtu.be/Pr0w3sDflFo?t=2240

不過冇用到以上講嗰招,但就真係回頭嗰下都唔會見到隻嘢

舊 08-17-19, 09:07 PM   #1425
darkvolver
頹冗

引用:
會咁樣行返轉頭唔見咗真係唔知
多數我係佢推開架直升機之後再跑去L位,佢就會跳埋嚟,之後走人就得
咁樣係最容易無傷甩身又慳一粒閃光彈
夠快手嘅係你返轉頭上圖書館都見佢唔到

上星期打weekly challenge:
https://youtu.be/Pr0w3sDflFo?t=2240

不過冇用到以上講嗰招,但就真係回頭嗰下都唔會見到隻嘢
我用左個方法之後快左5分鐘爆機,之前Leon A 2:03,現在1:58.....遲d再試。

另外,我record左個claire Mr.X新行法,感覺行203及SMG會幾快。 剛才爆機claire B 1:50

此篇文章於 08-17-19 09:09 PM 被 darkvolver 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 | PS4, XB1, PC | rapperjohnny 電視遊戲討論版 1106 08-05-23 12:05 AM
[PS4,XB1] バイオハザード 7 ︱Biohazard 7 (VR 完全對應)(兩DLC 及Gold Edition,發售中) 信長 電視遊戲討論版 884 12-20-22 10:22 AM
[PS4,XB1] BIOHAZARD バイオハザード 4、5、6 繁/簡體中文字幕版再炒多一次冷飯 GN00508771 電視遊戲討論版 238 12-09-17 08:06 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM

現在的時間是 04:44 AM

手機版 | APP版