Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-14-18, 01:22 PM   #326
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
補充樓上我果段:

其實我唔介意睇屈機, 用1-2集講屈蜥蜴人機係完全無問題的,
但而家用大量篇幅/5集, 大量描寫蜥蜴人的習性/兄弟情/兒女私情/5個部落間的過去和矛盾, 等一大堆鋪墊,
然後.....它們被主角的手下只係用被動技能和6隻手的其中一隻手普攻, 就屈死了

如果佢用呢5集去講隻甲虫係完全無問題, 但而家用5集去講蜥蜴人係本末倒置

情況就好似用5集去描寫堆螞蟻, 然後在第5集最尾被路人一腳踩死一樣, 浪費觀眾時間

此篇文章於 02-14-18 01:24 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 01:47 PM   #327
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
我唔介意睇蜥蜴人,但無可否認真係落得太多篇幅落去,俾盡都應該第4話就完
當初二期日本官方twitter已經唔少人俾過意見,叫佢唔好用太多篇幅講,但監督冇聽
雖然呢位監督第一季都講過背負左公司內唔少反對意見去做overlord,當然結果係取得成功
但今次情況唔同,蜥蜴人最少要去到7,11期先有少量戲份,真係冇必要去做咁多
呢位監督明顯今次搞錯重點

舊 02-14-18, 02:06 PM   #328
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
比起原作已經好精簡,我覺得整段故事變得單薄,人物嘅描寫唔夠深入。

如果改由亞人種改成人類,白巫變咗萌女,大家嘅評價可能會唔同哂。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 02:17 PM   #329
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
人類今集唔係5分鐘做左炎蛇5集嘅結果咩?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 03:20 PM   #330
casio

註冊日期: Apr 2005
根據11歲自己講,蜥蜴人只係寫得太多入侵者角度,想換下口味寫下受害者
引用:
作者: J+1 查看文章
#6又一集唔知想講咩...成集講一個性奴...係重要人物??
由手機版發出
劇透
佢係上一季好尊敬「飛飛」後尾死咗嗰個冒險者嘅姊姊,某程度上可以話跟住落嚟嘅王都混戰係因佢開始

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 03:41 PM   #331
犀牛大叔
Junior Member

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: gingq7 查看文章
用5集講堆蜥蜴人真心唔知有咩用, 就係為左再講一次主角堆手下如何屈機?

其他異世界故事都係主角屈機, 呢套就連主角的手下甚至手下的手下都屈機
引用:
如果佢用呢5集去講隻甲虫係完全無問題, 但而家用5集去講蜥蜴人係本末倒置

情況就好似用5集去描寫堆螞蟻, 然後在第5集最尾被路人一腳踩死一樣, 浪費觀眾時間
冇錯, 呢個「用5集去描寫堆螞蟻, 然後在第5集最尾被路人一腳踩死」就係成套OVERLORD既手法或者可以話定番, 之後不斷會重覆類似既劇情,想睇落去就最好有點心理準備
犀牛大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 10:57 PM   #332
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
其實蜥蜴人睇小說會好D,動畫CUT又CUT唔晒,唔上唔落唔討好。重點係動畫CUT到人物性格近乎0,根本代入唔到受害者個角色……
今集變返睇人個人立即醒一醒
又學樓上講呢套個定番就係咁,睇骨傲天對家個陣無力感

舊 02-14-18, 11:53 PM   #333
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
【ぷれぷれぷれあです2】ぷれ2の6「拾う者たち」
http://www.youtube.com/watch?v=Y3atig9idNQ

此篇文章於 02-24-18 10:12 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-18, 11:11 AM   #334
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
用5集講堆蜥蜴人真心唔知有咩用, 就係為左再講一次主角堆手下如何屈機?

其他異世界故事都係主角屈機, 呢套就連主角的手下甚至手下的手下都屈機
第1季都係咁骨傲天由頭屈到落尾架啦
就係睇主角點係部下面前扮之嘛
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-18, 02:58 PM   #335
Iro
魔法學園學生

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
第1季都係咁骨傲天由頭屈到落尾架啦
就係睇主角點係部下面前扮之嘛
今季依5集唔係咁feel囉 我有睇小說知轉左視角 但用5集講1本書內容 而且出嚟效果唔好睇咁就係問題啦 不如cut 1,2集少啲無謂嘢
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-18, 11:13 PM   #336
The One
あかん

【オーバーロードⅡ】第7話予告「蒼の薔薇」《ノーマルver.》
http://www.youtube.com/watch?v=uvrvS27EZg4

【オーバーロードⅡ】第7話予告「蒼の薔薇」《スペシャルver.》
http://www.youtube.com/watch?v=i2mUqnKwjj0

此篇文章於 02-24-18 10:11 PM 被 supermanlady 編輯。
舊 02-23-18, 10:36 AM   #337
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: Iro 查看文章
今季依5集唔係咁feel囉 我有睇小說知轉左視角 但用5集講1本書內容 而且出嚟效果唔好睇咁就係問題啦 不如cut 1,2集少啲無謂嘢
本身蜥蝪人都幾長架
我覺得CUT到5集已經算係好濃縮啦, 再短真係介紹角色既時間都唔夠

反而我覺得第6, 7集節奏仲慢...
可能新篇要介紹人物, 但又唔知究竟呢D人物(例如某性奴同公主騎士)對主線既影響, 真係有D悶
希望回收呢D伏線時有驚喜啦
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-18, 11:44 AM   #338
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
本身蜥蝪人都幾長架
我覺得CUT到5集已經算係好濃縮啦, 再短真係介紹角色既時間都唔夠

反而我覺得第6, 7集節奏仲慢...
可能新篇要介紹人物, 但又唔知究竟呢D人物(例如某性奴同公主騎士)對主線既影響, 真係有D悶
希望回收呢D伏線時有驚喜啦
其實睇書時都知蜥蝪人長得黎對後面根本冇幫助 成個CUT哂都不為過 :0)
雖然王國篇我都覺得唔算好睇

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-18, 10:10 PM   #339
The One
あかん

【ぷれぷれぷれあです2】ぷれ2の7「ばらばら」
http://www.youtube.com/watch?v=QiYvgY_iPOI

【オーバーロードⅡ】第8話予告「少年の思い」《ノーマルver.》
引用:
【オーバーロードⅡ】第8話予告「少年の思い」《スペシャルver.》
引用:

此篇文章於 03-10-18 11:27 AM 被 supermanlady 編輯。
舊 02-27-18, 11:58 PM   #340
STRIFE

XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
呢幾話作畫崩壞到唔想睇,肯定仲衰過第一季

此篇文章於 02-28-18 12:17 AM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-18, 09:49 AM   #341
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
但依本野主角實際真係個堆雜魚

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-18, 10:33 AM   #342
STRIFE

我淨係講作畫啫,其他人物推進我暫時冇意見

舊 02-28-18, 11:11 AM   #343
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: STRIFE 查看文章
我淨係講作畫啫,其他人物推進我暫時冇意見
作畫應覺冇咩問題丫

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-18, 11:14 AM   #344
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
呢集成堆麻甩佬,睇得好辛苦
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-18, 11:34 AM   #345
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
主角實力太強,同One Punch Man一樣,一出手就打完冇戲做。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-18, 03:08 PM   #346
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
動畫化真係可以睇多好多野,
睇小說時以為蒼薔薇的拉裘絲真係比魔劍控制,
原來係中二病
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-18, 03:20 PM   #347
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: 細路翔 查看文章
但依本野主角實際真係個堆雜魚
好似剛出小說12集,
用好多篇幅講聖王國二個九色,
結果一出場就死
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-18, 11:22 PM   #348
The One
あかん

MYTH & ROID 『HYDRA』 Music Clip フル ver.
引用:
舊 03-07-18, 09:53 AM   #349
casio

註冊日期: Apr 2005
今集公主最後接ed好正

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 11:15 AM   #350
phil077

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: casio 查看文章
今集公主最後接ed好正
病嬌最高

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
渡辺航「弱虫ペダル GLORY LINE」2018年1月放送開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 41 04-25-23 04:44 PM
「刀使ノ巫女 刻みし一閃の燈火」OVA決定! supermanlady 日本動漫畫討論版 49 01-11-21 07:31 AM
水野良×矢野俊策「GRAN CREST グランクレスト戦記」#24 (終)「皇帝聖印」 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 06-19-18 03:10 PM
サンカクヘッド「干物妹!うまるちゃんG」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 169 04-21-18 04:59 PM
カツヲ「三ツ星カラーズ」#12 (終)「カラーズと街とひとびと」 supermanlady 日本動漫畫討論版 10 02-13-18 07:38 PM

現在的時間是 08:08 PM

手機版 | APP版