Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 20 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 40 80  ... 最後
~清談館~>立法會議事堂 Vol.10
亍 ◣ 09:05 PM 12-10-12
topic名...敗部復活??
kimtch 01:33 AM 12-11-12
條友真係回帶回到OVER.. 答非所問. 問非所答..
機動盜賊首領-電 12:07 PM 12-11-12
作者: 廢人:
佢今日唯一口多講佐
「無講過我無僭建」
黃國健都比埋機會提埋水叫佢補獲都唔補
補皇補到出晒面佢都唔上
到底佢上黎做咩
由手機版發出
表演臉皮厚到核彈都炸唔爛
メソウサ 07:41 PM 12-12-12

教書
Hunter 06:03 PM 12-16-12
劉慧卿當選民主黨主席
星島日報星島日報 – 40分前

民主黨今日改選領導層,結果,劉慧卿當選主席,蔡耀昌及羅健熙任副主席。

劉慧卿得票149,對手單仲偕及區諾軒,分別得133票及14票。

============================================

都估到下一任一定係流胃輕做主席

J+1 06:29 PM 12-16-12
有驚期咩?乜你仲對文史有幻想
由手機版發出
Viper II 06:30 PM 12-16-12
黃碧雲唔選勁可惜
cnw1126 06:45 PM 12-16-12
民主黨執左佢啦
stephen1980 06:53 PM 12-16-12
家下民主黨算唔算民建聯II
HenryAbyss 07:29 PM 12-16-12
作者: Hunter:
劉慧卿當選民主黨主席
星島日報星島日報 – 40分前

民主黨今日改選領導層,結果,劉慧卿當選主席,蔡耀昌及羅健熙任副主席。

劉慧卿得票149,對手單仲偕及區諾軒,分別得133票及14票。

============================================

都估到下一任一定係流胃輕做主席
唔係喎,之前點睇都似係單仲街架喎
人地又企中間又組埋閣咁...
咁樣被跣
Penny仔 07:44 PM 12-16-12
作者: HenryAbyss:
唔係喎,之前點睇都似係單仲街架喎
人地又企中間又組埋閣咁...
咁樣被跣
我之前都覺得係單街做的......
不過劉慧卿都好,起碼多d花生
神秘過客 07:55 PM 12-16-12
民主黨真係算罷啦....
呢個時勢梗係推其他人上扮要革新, 然後四方自己退去後面做慈禧太后掌權架啦
連少少幻想都唔俾 D 愚民
HenryAbyss 09:31 PM 12-16-12
作者: Penny仔:
我之前都覺得係單街做的......
不過劉慧卿都好,起碼多d花生
連以為係自己友的單街都可以咁樣被跣
我真係服哂白鴿了
dust11 09:37 PM 12-16-12
前線成功吞左民主擋
YHW 01:52 AM 12-17-12
10月16日:

作者: :
民主黨年底改選領導層,代理黨主席劉慧卿昨指自己無能力、亦無興趣角逐黨主席,並希望退出中委,但希望可有更多年輕人及女性進入領導層,落實真正改革。
http://www.metrohk.com.hk/pda/pda_de...categoryID=all

前幾日, 劉慧卿仲响度講話參選只為要製造競爭. 今日結果仲要贏埋, 真係冇得頂...
kev00269270 02:08 AM 12-17-12
民主黨正式RIP

依個主席真係極品
婠婠 08:39 AM 12-17-12
劉慧卿:與中央無談判空間

民主黨首位女主席 指必要時公民抗命
劉慧卿:與中央無談判空間

【本報訊】民主黨昨日舉行領導層改選,賽前大熱、以內閣方式競逐黨主席的單仲偕,以僅僅16票之差敗於選舉後段才報名加入戰團的劉慧卿手上。成為民主黨首位女主席的劉慧卿當選後強調,特區正面對梁振英及中央政府威嚇,必要時會進行公民抗命,並指現時與中央再無任何談判空間

經過逾六小時激辯後,上周二才決定報名參選主席的劉慧卿,終以149票擊敗得133票的單仲偕和14票的區諾軒;副主席則由單仲偕「飛越」內閣團隊成員蔡耀昌和羅健熙,分別以189和173票,擊敗166票的立法會議員胡志偉當選,28歲的羅健熙與胡志偉勝負只有7票之差,反映競爭相當激烈。
據了解,單仲偕團隊在選舉尾段,已知道單仲偕或會以十多票之微落選,其中一個原因是部份黨友不喜歡單仲偕身兼多項公職、與政府關係太密切,劉慧卿則相對較為「硬淨」,同時也取得不少女性黨員支持。

稱早有當選準備
一度表明希望「裸退」、無意競逐黨領導層的劉慧卿昨在當選後解釋,由於有個別年輕黨友因各種原因,今屆不想參選主席,加上有黨友在報名截止前一兩日鼓勵她參選,因此才改變主意。雖然距參選到投票只有六天,她卻稱早有當選準備,並在選舉過程盡力拉票。
劉慧卿昨拒評獲勝原因,只稱自己說話和做事方式與單仲偕不同,「我講嘢係大聲啲」。談到黨未來發展方向時,劉慧卿重申民主黨會以和平、理性、非暴力手段爭取民主,形容面對以梁振英為首的特區政府,港人的自由人權也岌岌可危,預告有必要時會公民抗命方式監察政府。她直斥中央破壞法治及一國兩制,表明雙方目前無談判空間。

倘被謾罵會反擊
人民力量過往不時狙擊民主黨,劉慧卿昨日重申,若果民主黨日後被詆毀和惡毒言論謾罵,「有呢啲可恥的嘅事發生,會多啲發聲反擊」。
恭喜白鴿黨加速死亡

民主黨關鍵時刻賣香港是常識吧
メソウサ 08:54 AM 12-17-12
狂賀\/
Penny仔 10:34 AM 12-17-12
劉慧卿政改之後,我覺得佢個朵同梁振英不相伯仲咋
而且我覺得佢已經痴痴地...早排長毛講句妾侍都發晒爛渣
真十人€ 01:10 PM 12-17-12
建制缺席「梁僭建」會議流會

睇新聞啲議員籍口,真係....
鳳熾魂 01:21 PM 12-17-12
作者: 婠婠:
恭喜白鴿黨加速死亡

民主黨關鍵時刻賣香港是常識吧
人地俾人過橋抽板梗係無合作工間
メソウサ 02:26 PM 12-17-12
http://inews.mingpao.com/htm/Inews/2...7/gb11010a.htm
僭建會議流會 劉慧卿致歉 (10:10)
立法會發展事務委員會原定今早開會討論特首僭建等問題,但因人數不足流會,遲到的劉慧卿向公眾致歉。
立法會發展事務委員會原定今早8時半開會,討論特首梁振英僭建及起動九龍東等事項,但因出席議員不足而流會。

發展事務員會今早有9名議員出席會議,尚欠1人才夠法定人數,令會議流會。該委員會有32人,而主席劉皇發因病未能出席會議。

缺席委員田北辰表示,他在開會前已抵達立法會,但由於手提電話故障,忙於處理,亦收不到會議不足法定人數的通知,以致在宣布流會後約一分鐘才到會議室,他就此向市民致歉。

民主黨主席劉慧卿亦是發展委員會成員,她對於今早9時才抵達立法會,缺席會議,向公眾致歉。

另一遲到議員葉劉淑儀表示,因氣管炎正在服藥,因工作繁忙而遲到。

人民力量議員陳偉業表示,屋宇署原本今日需交代梁振英的僭建問題,但因人數不足而流會,令立法會蒙羞,市民是不會接受的。

(即時新聞)

歷史重演

メソウサ 11:04 PM 12-17-12
http://rthk.hk/rthk/news/expressnews..._55_889990.htm
立 法 會 選 舉 論 壇 出 現 謾 罵   議 員 促 檢 討

2012-12-17 HKT 18:29

在 立 法 會 政 制 事 務 委 員 會 , 有 議 員 關 注 過 去 的 立 法 會 選 舉 論 壇 , 出 現 「 不 斷 謾 罵 」 、 「 鬥 大 聲 」 、 以 及 「 粗 口 橫 飛 」 , 希 望 當 局 檢 討 有 關 安 排 。
選 舉 事 務 處 表 示 , 選 舉 後 收 到 不 少 有 關 投 訴 , 認 為 有 進 一 步 研 究 的 空 間 , 但 強 調 , 有 關 問 題 涉 及 傳 媒 編 輯 自 主 , 要 小 心 處 理 。
元秋有病睇醫生啦
Penny仔 11:15 PM 12-17-12
呢單野泛民主派要負全責....
建制派避得就避/懶梗架啦,
泛民係有決心跟僭建單野,就有責任去坐夠人
加瑪 11:29 PM 12-17-12
作者: Penny仔:
呢單野泛民主派要負全責....
建制派避得就避/懶梗架啦,
泛民係有決心跟僭建單野,就有責任去坐夠人
訓街黨係建制派無誤
第一 ... 20 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 40 80  ... 最後

返回主題版面