Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 12 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 
手機資訊/電腦軟硬討論>WindowsPhone 系統/手提/平板 討論區 (一)
Sgodkyo 09:19 AM 01-26-14
唔係急用嘅睇埋4月個水新機都未遲
半人馬-RigiL- 01:09 PM 01-26-14
新年買機有優惠

http://welovewp.hk/post19918/
IDGAF 11:27 PM 01-27-14
香港天文台終於找數出官方"我的天文台"APP了~!

http://www.windowsphone.com/zh-hk/st...1-e3360eb3ed2c

「我的天文台」是一個廣受用戶歡迎的官方香港天氣應用程式,提供定點天氣服務。此應用程式會根據用戶位置或所指定的地區(於香港境內),提供附近氣象站的數據,包括溫度、相對濕度、雨量、風向、風速及天氣照片等。若附近的氣象站沒有數據提供時,會使用其他氣象站(如天文台總部、京士柏及天星碼頭氣象站)的數據代替。「我的天文台」同時提供一系列天文台的服務如七天天氣預報、風暴預測路徑、世界主要城市天氣預報、雷達及衛星圖像、閃電位置等。只要開啟了通知服務,當天氣警報訊號轉變時,程式會自動把提示訊息送到用戶的智能手機。特別天氣提示會於天氣情況快將出現重大變化時向用戶提出警示。而用戶可透過「定點降雨預報」服務,輕易掌握所在位置或其他選定地點未來兩小時的降雨預報。

david 09:21 AM 02-06-14
http://www.techienews.co.uk/975726/n...a-smartphones/
D.K. 10:15 AM 02-06-14
之前m$送完20gb OneDrive, 而家nokia又送20gb...
用得晒下年就真係中伏啦
半人馬-RigiL- 11:57 PM 02-08-14
啱啱上一上其他forum
發現d人玩live tile玩到好特別

http://forums.wpcentral.com/windows-.../201935-84.htm
D.K. 08:52 PM 02-12-14
終於有速成

http://welovewp.hk/post20224/
david 08:04 AM 02-13-14
想問O下而家邊隻NOKIA WP對入門新手較為推介?
半人馬-RigiL- 08:45 PM 02-14-14
作者: david:
想問O下而家邊隻NOKIA WP對入門新手較為推介?
1020,自己的入門機
影相質素足已彌補wp系統的不足感覺
Sgodkyo 01:27 AM 02-15-14
超終極抵用 > 525
抵用大MON > 625
實用大MON > 1320

$唔係考慮因素的話 1020 /1520

想等8.1 個批新機的話 , 根據經驗 ,
出左旗艦機3個月後就出入門機
即係最快都要等到暑假
now_loading 11:24 PM 02-19-14
Nokia 有時D 野又真係幾靚

作者: :
冇記性?Nokia Treasure Tag 幫你尋找失物

作者:藍骨 in 手機配件 2 小時 之前 0 則留言

Nokia 除了推出手機,在一些周邊產品上有時也有不錯的作品。最近他們就推出了 Treasure Tag,可以繫在隨身物件上,與電話連接,在遺失的時候就更容易被尋回。

Treasure Tag 是一個火柴盒大小的裝置,使用了藍牙和 NFC 與電話連接,一旦遺失了,透過電話就可以令它發出聲響,幫助用家尋找。除此之外,還能配合 Nokia 的 HERE 地圖標示出最後連接的位置。相反的,如果電話遺失了,透過 Treasure Tag 亦能讓電話發出聲響。這裝置的電池壽命約為半年,在機背可以換電。
Treasure Tag 暫時只是作為 Nokia Lumia 手機的配件使用,不過 Nokia 表示未來將會有第三方軟件支援 Android 和 iOS。Treasure Tag 將會在 4 月推出,售價約為 24.9 歐元(約港幣 $270),有四款顏色供選擇,對於善忘的用家來說,可能是個十分方便的裝置呢。
來源:Verge

neo2046 07:44 PM 03-04-14
Win8 平板大平賣! Acer 狂減三千有找! Surface Pro 清貨送鍵盤
http://www.eprice.com.hk/pad/talk/4474/46708/1/
豆腐 11:05 PM 03-04-14
其實Surface Pro入唔入得過?
IDGAF 12:03 PM 03-19-14
[好似終於找數]Lumia 620的Lumia Black update

雖然Lumia Black update出咗都好耐,
可惜,香港亞洲的Lumia 620一直都版遺忘,
今日終於收到個更新,下載完,佢話要多近900MB左右的空間去安裝,
由於個容量咁大我相信應該是Lumia Black update更新嚟,
其他Lumia 620用戶可以留意一下。
(忍痛刪GAME換空間等安裝中…)
IDGAF 02:30 PM 03-19-14
剛剛再開機睇,更新完,的確係Lumia 620的Lumia Black update(好遲呢…)

有點兩下解鎖開機,個人覺得呢個功能已經係呢次更新中最有用的功能了,
其他唔計Lumia Black先可以下載相機APP外,
手機本身功能無乜更新,係見到"手機儲存系統"多咗個刪暫存檔的功能,
唔知同之前"儲存空間檢查"果個有無分別了。

其實有無其他實用嘢我MISS咗?

中文輸入法仍然唔肯加埋速成落去…

D.K. 03:18 PM 03-19-14
作者: LEGOCAPTOR:

其實有無其他實用嘢我MISS咗?

中文輸入法仍然唔肯加埋速成落去…
差唔多, 620好多野係硬件都冇. 所以更新都少過人又麻煩過人
重要野都去晒wp 8.1度, 包括速成

再等下啦

呢個dl 左未?

應用程式資料夾
http://www.windowsphone.com/zh-tw/st...1e?signin=true
IDGAF 04:17 PM 03-19-14
作者: D.K.:
差唔多, 620好多野係硬件都冇. 所以更新都少過人又麻煩過人
重要野都去晒wp 8.1度, 包括速成

再等下啦

呢個dl 左未?

應用程式資料夾
http://www.windowsphone.com/zh-tw/st...1e?signin=true
620同其他Lumia比,最明顯係無得用傳統天線聽收音機,
但聽慣咗數碼HD音質之後又唔會用返傳統天線聽,
其他好似NFC、ClearBlack、超級靈敏觸控、前鏡頭、閃光燈佢都有了。

價錢舊年新出買先都係2千左右,我覺得個性價比算唔錯。
當時WP貴價機多數都係mon size大細/像素、1GB RAM同埋相機質素上有分別。
由於我買WP都係打機玩WP上的XBOX GAME為主,620都夠用了。

同埋第一部WP唔敢買太貴,因為真係無二手/回收價可言…
不過,我都想下次轉6"mon+ 1GB RAM的Lumia1320。
D.K. 09:21 PM 03-19-14
作者: LEGOCAPTOR:
620同其他Lumia比,最明顯係無得用傳統天線聽收音機,
但聽慣咗數碼HD音質之後又唔會用返傳統天線聽,
其他好似NFC、ClearBlack、超級靈敏觸控、前鏡頭、閃光燈佢都有了。

價錢舊年新出買先都係2千左右,我覺得個性價比算唔錯。
當時WP貴價機多數都係mon size大細/像素、1GB RAM同埋相機質素上有分別。
由於我買WP都係打機玩WP上的XBOX GAME為主,620都夠用了。

同埋第一部WP唔敢買太貴,因為真係無二手/回收價可言…
不過,我都想下次轉6"mon+ 1GB RAM的Lumia1320。
唔好咁快決定
wp旗艦機特色係推出一個月減一千,三個月減二千
trade埋舊機平唔少,真係冇必要買中低階

同埋少咁啲硬件,好似nfc咁果啲第時就後悔啦

不過主因都係要睇定四月m$大會新機定位係點,
以往nokia一年出8-10部機,你買1320時都水尾
m$接手之後唔知會唔減產,唔變嘅話都係等新機啦
至少立即8.1, 620/1320唔知等幾耐先升到
now_loading 01:55 AM 03-21-14
今日先玩到部1320,咁價錢真係幾正,真係有點心動

如果係行android 一定好多人買。
D.K. 03:47 PM 03-26-14
Nokia 新機/app 4月2日 m$ build大會發表

下面張gif圖好有趣, 唔知會有咩驚喜呢?

Sgodkyo 12:54 AM 04-02-14
作者: :
Windows Phone 8.1流出功能大總結!

網絡:
當SIM卡插入後網絡商可以下載某些獨家APPs
網絡商可以搖控用家Data Sense上限(小編認為這功能只會在外國訂制機上出現)
支援雙卡雙待
原生電話介面加入快速撥號頁面

工作:
永遠下載電郵和相片
支援加密或簽名電郵
新電郵同步選項:跟據你的使用習慣
企業訂制機可以擁有自己的更改密碼和鎖機按制
支援Office加密文件
VPN功能

市集和Apps:
新的市集介面設計
自動更新Apps選項
只在連接Wi-Fi後更新Apps
手動Apps更新檢查
地點性App建議
Apps內容雲端備份
安裝在SD卡中的Apps只能在一部WP上使用,當接上到另一部WP上,將會先刪除他們

Action Center:
通知中心
社交訊息將會顯示在Action Center中
可隨意更改快速設定選項
可獨立設定每個App的通知顯示方式

開始畫面
更改Tiles列數
自訂Tile背景
Apps列表可以使用頻率、安裝日期和字母作排序

IE11
跨平台雲端同步標籤頁
閱讀模式
上載功能
下載檔案儲存到手機媒體庫

輸入:
加入速成輸入法、筆劃輸入法繁簡分離
Swipe鍵盤
新的表情符號鍵盤

系統:
音量控制分離
系統列電量以百分比顯示
Battery Power Sense
更改預設SMS App
雙擊喚醒(目前這個功能大部分Nokia Lumia系列的WP都有,WP8.1時會開放給其他WP用嗎?)
雙擊關機(這個小編也想不到是如何的…)
免打擾時段(簡單來說就是不喚醒手機和不發出聲效)
NFC Apps信任列表
當USB充電不穩定時會通知用家
新的截圖按鈕組合為電源+音量增加
SD卡Chkdsk功能
智能語音助理Cortana
語音旁白功能
新的語音助理方法為搜尋鍵
通話中的語音指令,如"打給xxxx"
屏幕閱讀
手機畫面錄影
投射手機畫面
群組人數上限增至40人
可以按心形接鈕把圖片加入我的最愛
錢包將支援門票和會員卡
支援虛擬智能卡(如八達通)
手機重設前會先更新到最新版本
更新將會分為普通和重要更新
支援地理區域監察,用戶可以設定在某些地點中做某些東西,如在電影院中自動靜音等
雲端備份還會備份開始畫面Tiles排位
虛擬按鈕
支援HID配件
原生月曆App介面更新
音樂和影片App分拆
支援USB OTG功能
今次真正令人期待喇
now_loading 01:50 PM 04-03-14
Windows 在 9 吋螢幕以下的裝置上將完全免費

Andy Yang 於 3 hours 之前發表
說真的,竟然會從微軟口中聽到「作業系統免費」這樣的語句實在有些不可思議,但這也從側面點出了面臨 Android、Chrome OS 和其他免費平台的競爭,微軟是真的已經被逼到角落了。在免費範圍內的裝置,包括所有小於 9 吋螢幕的平板、智慧型手機、和物聯網裝置(IoT),只是現在才做這一步,會不會太晚了呢?只有看接下來硬體製造商們怎麼反應,才知道了。
X&Y 02:36 PM 04-03-14
1020入手

SSP價跌到3K6真係抵玩
半人馬-RigiL- 09:13 PM 04-03-14
作者: X&Y:
1020入手

SSP價跌到3K6真係抵玩
扺到爛
保證物超所值
D.K. 10:55 PM 04-03-14
作者: 半人馬-RigiL-:
扺到爛
保證物超所值
有樣野我想問1020 機主好耐
38M張相, 放到最大D微粒係點架(以最佳效果計)?
而家對1520 D微粒有少少唔滿意, 想換部1020玩下

以前部920 雖然得8.7M, 但是f1.2光圈之下, 影O岩O岩出世D蝦毛一樣好清楚(4mm不到)
但係1520部20M相機, 反而有碎點. 1520比920好在影遠景邊緣冇變形咋....

920相

1520相

響23樓窗內影出對面2條街O既圖

第一 ... 12 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 

返回主題版面