Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
02專區>如果太陽消失 ~地球會點
遊戲怪 01:21 AM 07-11-12
如果有一日太陽爆炸或失去熱能, 地球會面對咩問題
風音 01:27 AM 07-11-12
有生之年唔會見到架啦
不必深究
ALEX CHOW 01:34 AM 07-11-12
50億年後先開始變成紅巨星
到時人類已經移民左去太陽系之外嘅其它星系
DevilElvis 02:45 AM 07-11-12
作者: 遊戲怪:
無光合作用,你話會點
尼路 09:15 AM 07-11-12
爆炸咪死囉。
熄左咪死囉。
除非你唔係人類,不然現階段只有這個下場。
yeah yeah 09:45 AM 07-11-12
可能會凍死哂..(亂估....)
amaderasu 01:59 PM 07-11-12
作者: HONDA:
50億年後先開始變成紅巨星
到時人類已經移民左去太陽系之外嘅其它星系
你對人類咁有信心?

national geographic 有類似節目

首先會慢慢咁好曬, 水份同大氣層都蒸發曬出太空, 曬到連岩石都會熔
之後紅巨星, 引力會慢慢增大
最後地球比佢吸左入去 gg end
pet3 05:19 PM 07-11-12
香港人應該先擔心李生死後香港會點
irismong 05:36 PM 07-11-12
下=.=?
你話呢?
凍都凍死啦, 植物死哂
動物都死架啦~
Dangerous-boy 11:41 PM 07-11-12
以前太空館有片睇,解釋都好詳細;不過太耐沒去過,唔知現在還有沒有得睇?
HON HON 01:03 PM 07-12-12
有一日睇TVB既節目講過呢個問題, 太陽爆炸之後應該所有星球都會爆晒....

依家太陽已經膨漲緊, 爆炸呢一日實會有既, 放心, 不過佢話要幾千年後既事, 所以...
ALEX CHOW 02:23 PM 07-12-12
作者: amaderasu:
你對人類咁有信心?

national geographic 有類似節目

首先會慢慢咁好曬, 水份同大氣層都蒸發曬出太空, 曬到連岩石都會熔
之後紅巨星, 引力會慢慢增大
最後地球比佢吸左入去 gg end
冇信心嘅話蛇都死la

作者: HON HON:
有一日睇TVB既節目講過呢個問題, 太陽爆炸之後應該所有星球都會爆晒....

依家太陽已經膨漲緊, 爆炸呢一日實會有既, 放心, 不過佢話要幾千年後既事, 所以...
喺50億年後太陽先開始變成紅巨星呀
D.K. 05:25 PM 07-12-12
太陽消失的話, 月亮便會出來

被標題呃左
內文問題又唔係消失而問 爆炸 或 熄燈.......

作者: :
太陽變成白矮星前會先燃燒核心的氦而成為紅巨星,太陽半徑會超過金星公轉軌道令水星同金星被吃掉;

地球同火星的大氣會被蒸掉,木星土星等也會被加熱,但因本身引力夠大,又夠遠,應該唔會被成了紅巨星的太陽蒸乾;

之後太陽會失去外層的離子氫層,餘下核心成為白矮星(大蓋係d碳氮氧之類);若散失的離子氫層對地球公轉做成太大阻力,地球最後也會掉進太陽去;

否則地球及以外的各行星會繼續繞著白矮星(太陽)轉;順帶一題,因白矮星太陽失去離子氫層,質量少了一點點,引力少了一點點,餘下各行星的公轉軌跡會向外移一點點,但都會一直漫會目的地圍住白矮星轉

剛型成的白矮星太陽因為表面超高溫(可高達二萬多度),所以仲會有d幅射有d光射下d餘下的行星,但隨著時間過去會越來越暗同冷,最後唔再發光且同周圍溫度一樣
http://hk.knowledge.yahoo.com/questi...=7006090600773

地球唔消失就都係圍住太陽轉, 冇乜野問題要面對
人類響呢d事發生前走唔甩, 就面對死亡囉
Busconcamp 01:00 PM 07-14-12
無須擔心
強國會製造山寨版天公一號太陽出來
ALEX CHOW 07:14 PM 07-14-12

新华网合肥7月10日电(记者 蔡敏)中科院合肥物质研究院10日宣布,中国新一代“人造太阳”实验装置EAST顺利结束2012年度物理实验,并创下两项世界纪录。

在长达四个多月的本轮实验期间,科学家们创造了两项托克马克运行的世界纪录:获得超过400秒的两千万度高参数偏滤器等离子体;获得稳定重复超过30秒的高约束等离子体放电。这分别是国际上最长时间的高温偏滤器等离子体放电、最长时间的高约束等离子体放电,标志着中国在稳态高约束等离子体研究方面走在国际前列。

高参数偏滤器等离子体是未来聚变托克马克放电的最基本的运行方式。中国参加的国际热核聚变实验堆(ITER计划)首要目标是实现400秒的高温偏滤器等离子体。目前,国际上大部分托克马克的偏滤器等离子体持续时间均在20秒以下,欧盟和日本科学家曾获得最长为60秒的高温偏滤器等离子体。在EAST本轮实验中,中国科学家针对高参数运行的一些关键科学技术问题,如等离子体精确控制、全超导磁体安全运行、有效加热与驱动等,开展了全面的实验研究,获得了411秒的、中心电子温度大于两千万度的高参数偏滤器等离子体。

高约束等离子体放电是未来磁约束聚变堆首选的一种先进高效运行方式。从上世纪八十年代以来,世界上众多托克马克都在探寻各种方式实现高约束放电、并不断尝试延长高约束放电时间。目前正在运行的托克马克的高约束放电时间大都在10秒以下。在本轮EAST实验中,中国科学家利用低杂波与射频波协同方法,实现了稳定重复的超过32秒的高约束等离子体放电,为未来国际热核聚变实验堆(ITER)提供了一条高效实现高约束放电的新途径。

中国新一代“人造太阳”实验装置EAST是由中国科学家独立设计建造的世界首个全超导托克马克,于2007年建成并开始科学实验。
http://news.xinhuanet.com/tech/2012-..._112397339.htm
IDGAF 05:30 PM 07-19-12
如果太陽只係"關燈"唔係大爆炸,
應該重有一D光係"中途"傳送緊過嚟的,
但果個"過程"有幾耐,因為我無常識真係唔知…

如果個"火力"係逐步減弱的,地球應該都已經變咗冰河世紀啦…
大部份人應該會因為無食物餓死晒。

但如果科幻電影D咁諗,
如果有一個設備完善的地下設施,
有核能提供電力,生活所需的光同熱力,循環淨化空氣同食水,
種菇菌類做食物,咁人類可能可以生活一段日子的…
Iro 09:43 PM 07-19-12
上面提到假設太陽突然消失 只要想像一下一個鏈球選手握住個鏈球全力轉緊時消失左 個鏈球會因為慣性飛出去 飛去邊就睇下當時運行的方向了 (太陽系其地行星一樣會飛出去 睇下最後會撞到咩先停低)
someday 02:52 AM 08-13-12
作者: 機場美少年:
如果太陽只係"關燈"唔係大爆炸,
應該重有一D光係"中途"傳送緊過嚟的,
但果個"過程"有幾耐,因為我無常識真係唔知…

如果個"火力"係逐步減弱的,地球應該都已經變咗冰河世紀啦…
大部份人應該會因為無食物餓死晒。

但如果科幻電影D咁諗,
如果有一個設備完善的地下設施,
有核能提供電力,生活所需的光同熱力,循環淨化空氣同食水,
種菇菌類做食物,咁人類可能可以生活一段日子的…
8 分鐘?

By the way, re-topic : 太陽變紅巨星 > 食左水星同金星 > 地球剛好在太陽前面, 我諗呢種熱度無人類可以生存到吧

返回主題版面