Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-27-09, 09:45 AM   #151
sing1980
Senior Gamer

註冊日期: May 2004
大大 Blu-ray have chinese 字幕?
sing1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-09, 03:15 PM   #152
will1223
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2009
Wii U IDwill122388
PSN  IDjpwill1223
引用:
作者: rx787878 查看文章
請問大大響邊度買的??
是否之前訂了的嗎??
另,
想問問Blu-ray限定跟果本野DVD版是否無的???
謝!!

封面的eureka萌爆~
本書得blu-ray限定才有
我係Amazon jp訂左
現在賣緊9851YEN
連運費約11851YEN左右(不到$1000
仲送到上門XD
有信用卡的不仿試下

P.S 冇字幕
will1223 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-09, 02:13 PM   #153
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
最尾蘭頓成個人生大贏家咁既樣真係頂唔順
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-09, 08:34 PM   #154
zurg
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: MS331 查看文章
最尾蘭頓成個人生大贏家咁既樣真係頂唔順
人地話曬都係男主角嘛
zurg 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-09, 11:03 AM   #155
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
呢個係平衡世界o既故事??

係tv版之後??(見中間有一幕回憶有個心心月)

尼爾瓦修變成了吉祥物.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-09, 12:16 PM   #156
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
呢個係平衡世界o既故事??

係tv版之後??(見中間有一幕回憶有個心心月)

尼爾瓦修變成了吉祥物.....
當佢平行世界故事睇

劇情好黑...

舊 07-05-09, 12:57 PM   #157

註冊日期: Sep 2006
會劇透的問題
我想也是平行世界
隊長那群人看到的星球應該是tv版的?

其實最後艾蕾卡是不是失憶了? 還是只是忘了說話的方法
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-09, 10:44 PM   #158
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇左劇場版,
新畫面好好, 但用番ge tv畫面同新畫面比都冇乜違和感~
最後ge Eureka好靚, 多明尼好型b

不過好多野唔明
8年前ge實驗目的係製造理想ge世界?
但係點解失敗左之後會3倍速老化?

最後renton 同 eureka 衝埋去做左d乜?
月光號班人最後都係要等死?

仲有係NIRVASH其實係乜尼?

引用:
作者: 112914 查看文章
會劇透的問題
我想也是平行世界

我覺得
我覺得似係失憶多, 因為開頭佢推開renton, 但之後又十指緊扣...好謎

TV版2X集先開始閃,
哩套由頭閃到尾

此篇文章於 07-06-09 01:18 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-09, 11:00 PM   #159
ycyleo
Game Master

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
引用:
作者: 112914 查看文章
會劇透的問題
我想也是平行世界

應該係失憶
因為艾雷卡話如果係佢既記憶今IMAGE出現,咁佢覺得佢作為佢既記憶消失左係最好

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo
ycyleo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-09, 01:02 AM   #160
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: ycyleo 查看文章
應該係失憶
因為艾雷卡話如果係佢既記憶今IMAGE出現,咁佢覺得佢作為佢既記憶消失左係最好
其實我覺得失左憶又未必會重新鍾意番果個人...
anyway, 男主性格冇咩唔同, 但eureka 就變晒...冇晒tv 隻冰山feel
anemone 變左做前輩...又係可惜...
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-09, 01:17 AM   #161
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>冇晒tv 隻冰山feel
tv都係開頭十零集先係,
中後段都好"痴"renton

開始睇之前我都盡量說服自己所有角色都係新角色, 唔好比tv版影響

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-09, 02:18 AM   #162
魔王-將

註冊日期: May 2007
PSN  IDkingjoe_1988
最後暗示係咪佢地做左阿當同夏娃?
講故佬作用又其實係咩....
魔王-將 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-09, 08:21 AM   #163
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
...
8年前的實驗可能送左佢地去平行世界/未來
要睇官方點解釋
因為下一代無受影響
月光號班人接受左加速老化的事實
艾蕾卡個人覺得變左精靈(尼爾瓦修)的存在

個故事唔係唔好
不過我唔鐘意
太神話同理想化

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-09, 04:46 PM   #164
闇影風

Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
睇劇場版第一件事真係要自己推翻晒全部TV版既人際關係同性格...

劇透
8年前荷蘭豆去了的一定是TV版的世界, 相信沒甚麼人會在月球上塗鴉的

睇完晒成套劇場版, 我最想要既係...我要Nirvash毛公仔
好得意

引用:
作者: 真!DC 查看文章
8年前ge實驗目的係製造理想ge世界?
但係點解失敗左之後會3倍速老化?

最後renton 同 eureka 衝埋去做左d乜?
月光號班人最後都係要等死?
最後因為タルホ有左BB, 佢地知道佢地下一代唔會有影響, 所以放棄去NEVERLAND?

但係老化果Part真係好迷, 完全唔知點解, 勉強要計就係話個微型黑洞影響左佢地

引用:
作者: ycyleo 查看文章
應該係失憶
唯有咁樣理解, 同時亦係最合理既講法...

FATE ID : 204.191.035

CC ID : 196.284.818
常駐突滿村姑或鶴媽
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-09, 04:19 PM   #165
舞風
仆直艾蕾卡

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRENTON_NIRVASH
XBox Live GamertagPROJECT EUREKA
果然漫畫同tv同劇場係3個平行世界....爺爺連滑板都冇得整...

舊 07-08-09, 09:53 PM   #166
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
有野想問,點解艾雷卡促使image活動蘭頓個槍傷就會好番?

此篇文章於 07-09-09 08:22 AM 被 stcdavidhk 編輯。
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-09, 01:24 AM   #167
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
有野想問,點解艾雷卡拎image出現蘭頓個槍傷就會好番?
拎image出現

舊 07-09-09, 08:21 AM   #168
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: Bigwater 查看文章
拎image出現
打錯字tim...已更正

應該咁問:點解艾雷卡話 用自己d記憶可以使促使image活動的話可以救番蘭頓?
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-09, 02:18 PM   #169
秘銀
Crazy Gamer

睇完

個感覺麻麻,
設定太多,
然後由劇中角色講返出黎,
戲中好多時間好似聽緊人講故仔多過睇緊戲

舊畫面係用得巧妙,
但都有好大限制,
例如Eureka救Renton果段,
就用返TV Eureka放Renton出去駕駛Nirvash果段,
但當時Eureka仲係冰山期,
就算對白配過,
畫面入面既Eureka個樣都係一d擔心都冇

everything that matters to me matters in this world
秘銀 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-09, 02:57 AM   #170
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
後感+妄自解讀 打得有d長
(!)嚴重劇透注意

エウレカ7 tv版係公認o既佳作,雖然d伏線同結尾無里頭,但呢套青春熱血成長劇都睇得人好開心同時中段離開白鳥號的重逢,結尾阿妮莫蓮(アネモネ)自白,同蘭頓(レントン)打跛自己果段又可以令人落淚。睇劇場版之前見trailer,用左相當多o既舊畫面,即使知係平行世界都覺得唔會改得遠。

回顧:珊瑚反骨正賤人,打到飛起o既漫畫版

交響詩篇已完漫畫中o既平行世界,就係經歷世界大停電的愛之夏,科拉利安(珊瑚質)會吞噬融合人類同艾蕾卡(エウレカ)同變得過度活躍o既 アネモネ,擺明'我是賢人'o既岡吉就上月光號去理解科拉利安(tv版唔到最後一刻我都唔知岡吉係人形科拉利安。而レントン經歷少左而且曾慊棄當時好需要佢的エウレカ,個死仔係透過見證住爺爺,月光號等人的戲份理解'愛'同'包容',同加入月光號的多明尼克(ドミニク)和蕾尼(漫畫原創人物)拯救將要絕種的科拉利安,但原來珊瑚司令蔟係個恩將仇報o既賤人,最後以エウレカ同ドミニク的犧牲令地球得以延續。

劇場版:ドミニク行智慧早死,レントン繼續無羞恥示愛

劇場版相信只係將月光號一行人變到真係一隊恐怖份子...但!真係估佢唔到,佢呃錢地用左6成舊畫面都寫得出另一個環繞住'夢'呢個主題的tv版後續。一開場ドミニク成為一個既美形又行智慧又神既老師,係一個將tv中レントン老豆,爺爺,チャールズ,森林中的ウィリアム等咁多個人生導師濃縮而成o既角色,令人明白レントン響佢教導下係個成熟又會勇於爭取o既人。省下レントン成長o既環節,一直同エウレカ怒放閃光彈你憹我憹,但我覺得劇場版單憑重覆又重覆童年片段,又略過レントン千里尋愛人o既奮鬥,唔睇TV係唔會覺佢地兩小口子之間o既愛有實在感,唉...

多哈係申辦奧運唔係悲劇喎,背景唔係地球?

,三賢人分演;老掉牙掙扎好唔好switch on炸地球大炮o既大茄;一早怕屁股走人好風涼咁叫人炸地球o既大茄;忙於向觀眾解說o既流浪局外人,好處係觀眾好快就明呢個平行世界衰到點。一般老梗一家人都同災難有關係,少年就宿命血緣做主角咁,宜家レントン就擺脫得到啦,愛之夏改稱多哈悲劇,係軍方佢地偷睇TV版劇本(爆)試圖用極大能量迫上代鎖匙同Image融合而發生;之前o既大反派デューイ一早死左,但仍可以借黑化o既月光號一行人為惡,估佢唔到!

夾硬用返哂班舊角?

月光號佢地tv中除左舉棋不定o既霍爾德(ホランド)以外都相當可愛,而家信左咩神話邪教,要再一次重做TV版童話式結局;如果劇場版真係咁做觀眾實叫回水!而且一班毫無人生經驗染怪病o既17歲死小孩,用殺人叛亂o既方法去做,當然失敗。我都同好多網友一樣覺得佢為畫少幾格用舊角做反派好膠,明明一d係阿伯一d阿姐,ギジェット點睇都係15歲,唔通零舍佢反老還童?!但亦明白製作組想同前作做一個落差,觀眾錯愕同憎恨佢地,令エウレカ口中o既'恐怖同憎恨o既世界'更加具體。

IMAGE,係一個只有エウレカ,レントン上六代鎖匙不存在的夢

最後係我一d妄自解讀;我明白故事應該係講,呢個世界好多人夢見tv版世界,有d人仲寫神話呃人話'好岩你地派老人精住架~(心)',ドミニク アネモネ唔想D人一窩蜂追逐個幻想出黎o既Neverland,就促使レントン行另一個被煙塵風暴席捲,一個實在,唔太完美,但最適合呢d人o既世界;
而我想像到呢個係tv版後續,因tv科拉利安跳到另一次元,レントン エウレカ係跟隨珊瑚司令蔟,幫司令蔟中咁多靈魂唔同o既圖書館,建設多一個世界,所以アネモネ話呢個世界係エウレカ的夢;而夢就基於呢對小情人之前o既回憶,司令蔟o既靈魂都想返回人類正生存o既原本次元,如果比佢地又跳躍返去,原本次元就又面臨'件'的限界突破危機,就image一個image怪合架成適合呢d靈魂o既物理世界,成功後就見到失憶長頭髮エウレカ迎接另一平行世界的月光號,因佢要繼續像TV起初一樣建造新的記憶,夢出另一世界讓其他靈魂繁衍;沒問題的!只要佢地有愛響度,一定會再成功的。
另一解讀;可以話科拉利安跳到的另一次元有一個新星球,經歷差不多的幾億年又'件'的限界突破,命中注定到Eureka(尋見)7時,エウレカ夢見上一次元就點做,科拉利安又可以避到另一次元啦,tv同劇場版結尾呢對小情人都係隱居返響果個happy end o既星球~

感想:一定冇tv版咁多集咁產生令人感動o既效果,作為SIFI作品構想唔錯,但可惜有位真係太節儉啦,唉~

【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-11, 02:54 PM   #171
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 12-22-11, 03:30 PM   #172
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
tv o既續 定 劇場版續

定係....

機戰z o既續?(逃)

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-11, 03:56 PM   #173
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 廢人 查看文章
tv o既續 定 劇場版續

定係....

機戰z o既續?(逃)
TVアニメ 交響詩篇エウレカセブン 續篇

舊 12-22-11, 04:06 PM   #174
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

註冊日期: Mar 2003
開心死!

疾風雷電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-11, 04:11 PM   #175
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
有新一輯囉!!!!

如果係續篇
唔知會有幾多舊人登場呢

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
エウレカセブンAO Hybrid Disc (バンナム/未定) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 3 06-20-12 09:28 AM

現在的時間是 02:35 PM

手機版 | APP版