Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 05-28-12, 04:03 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
寬頻價錢、質素及其他問題 2012

本身用開PCCW 30M(銅線)月費$145,
已忘記當初簽約時有什麼回贈,大約係$500超市現金券吧?!大概係24個月合約。
另外,有室外一機無限WiFi服務,同埋佢自家個防毒軟件PC Guard(4條KEY)等等…
之前PCCW免費升級到光纖100M,月費一樣係$145。

下個月就到期,PCCW新合約大概係咁:
(因為唔係我本人接聽電話,係屋企人轉述,資料可能有出入)

1.如果唔簽約,照舊用返100M,月費$183,其他贈值服務維持不變(室外一機無限WiFi服務、PC Guard、雲端儲存空間)。

2.簽約30個月,頭3個月免費,回贈$400超市現金券,月費$178,平均每月$147,
服務由100M升至300M(月費計劃是200M,但額外再提升速度),
其他贈值服務維持不變。

3.簽約24個月,回贈$500超市現金券,月費$178,平均每月$157,
服務由100M升至300M(月費計劃是200M,但額外再提升速度),
其他贈值服務維持不變。

-------------------------
小小額外資料:
本身我同一個地址有兩條獨立寬頻線都係用開PCCW,
因為N年前6M年代平分真係唔夠用…
宜家我另一條PCCW線大概係簽咗24個月合約,光纖200M服務,月費$165,PCCW提供埋一個ZTE品牌的Router for室內WiFi服務用,贈值服務應該只有室外一機無限WiFi服務。
(不過個Router有點癈,而且使用限制多,連XBOX 360都連唔到,官方CS話只係比電腦用…)
--------------------------
問題:
PCCW $157 24個月合約 300M,簽唔簽得過?
因為3台及HKBN都有類似月費計劃,一直用PCCW只係覺得佢賬目算計算得幾清楚同服務穩定。

從實際角度,睇其實我用30M時候已經覺得夠用,
因為我無乜機會長時間需要大容量資料傳輸,
大部份時間都係一部PC+一部XBOX 360咁用,
最多都係間中下載XBOX 360 GAME的DEMO(大部份約1GB SIZE)
所以升到100M我都唔覺得有乜大分別…

同埋我想問就算佢比300M服務我用,
我可以點"用盡"佢?

目前一般家用電腦的配備買返嚟的時候如果無改動,
直插有線行到最高速係咪都係100Mbps?(個單位應該無錯吧?都係=100M?)
XBOX 360都一樣?

系統要求
http://www.netvigator.com/chi/pages....=download_page

以前30M(銅線)年代,我係乜都插晒落佢提供果個modem果4個port位的,
無用router,無用WiFi,只用嚟插PC、nowTV、PS3、XBOX 360等。
雖然佢官方CS話呢個方法應該唔可行,因為咩派IP問題,一定要另加router嚟分流先得,但我一直係咁接駁用…
直至轉光纖100M先用返個N年前買落本身用嚟玩NDS用的Buffalo router,用嚟分流。

我N年前買落果個router係Buffalo WHR-G125,
最高應該只得WiFi b/g 54Mbps。

問題:
想問下目前較新的router係咪支援到WiFi b/g/n的,最高速係咪可以去到450Mbps?
咁個電腦要咩配備先支援到呢個速度?XBOX 360方面又點?

此篇文章於 05-28-12 05:28 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-12, 05:36 PM   #2
IDGAF
The One

HKBN又聯絡咗我佢提供的價錢係:

1.光纖100M上網+家居電話,月費$148,無興趣無問詳情…

2.光纖100M上網+電視服務(48個台),月費$148,無興趣無問詳情…

3.光纖100M上網,24個月合約,月費$169,首6個月免月費,送NOD32防毒軟件,$200萬寧現金券,
6個月IDD XX電話服務,平均$110一個月。

舊 05-29-12, 02:27 PM   #3
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
本身用開PCCW 30M(銅線)月費$145,
已忘記當初簽約時有什麼回贈,大約係$500超市現金券吧?!大概係24個月合約。
另外,有室外一機無限WiFi服務,同埋佢自家個防毒軟件PC Guard(4條KEY)等等…
之前PCCW免費升級到光纖100M,月費一樣係$145。

下個月就到期,PCCW新合約大概係咁:
(因為唔係我本人接聽電話,係屋企人轉述,資料可能有出入)

1.如果唔簽約,照舊用返100M,月費$183,其他贈值服務維持不變(室外一機無限WiFi服務、PC Guard、雲端儲存空間)。

2.簽約30個月,頭3個月免費,回贈$400超市現金券,月費$178,平均每月$147,
其他贈值服務維持不變。

3.簽約24個月,回贈$500超市現金券,月費$178,平均每月$157,
其他贈值服務維持不變。

-------------------------
小小額外資料:
本身我同一個地址有兩條獨立寬頻線都係用開PCCW,
因為N年前6M年代平分真係唔夠用…
宜家我另一條PCCW線大概係簽咗24個月合約,光纖200M服務,月費$165,PCCW提供埋一個ZTE品牌的Router for室內WiFi服務用,贈值服務應該只有室外一機無限WiFi服務。
(不過個Router有點癈,而且使用限制多,連XBOX 360都連唔到,官方CS話只係比電腦用…)
--------------------------
問題:
PCCW $157 24個月合約 300M,簽唔簽得過?
因為3台及HKBN都有類似月費計劃,一直用PCCW只係覺得佢賬目算計算得幾清楚同服務穩定。

從實際角度,睇其實我用30M時候已經覺得夠用,
因為我無乜機會長時間需要大容量資料傳輸,
大部份時間都係一部PC+一部XBOX 360咁用,
最多都係間中下載XBOX 360 GAME的DEMO(大部份約1GB SIZE)
所以升到100M我都唔覺得有乜大分別…

同埋我想問就算佢比300M服務我用,
我可以點"用盡"佢?

目前一般家用電腦的配備買返嚟的時候如果無改動,
直插有線行到最高速係咪都係100Mbps?(個單位應該無錯吧?都係=100M?)
XBOX 360都一樣?

系統要求
http://www.netvigator.com/chi/pages....=download_page

以前30M(銅線)年代,我係乜都插晒落佢提供果個modem果4個port位的,
無用router,無用WiFi,只用嚟插PC、nowTV、PS3、XBOX 360等。
雖然佢官方CS話呢個方法應該唔可行,因為咩派IP問題,一定要另加router嚟分流先得,但我一直係咁接駁用…
直至轉光纖100M先用返個N年前買落本身用嚟玩NDS用的Buffalo router,用嚟分流。

我N年前買落果個router係Buffalo WHR-G125,
最高應該只得WiFi b/g 54Mbps。

問題:
想問下目前較新的router係咪支援到WiFi b/g/n的,最高速係咪可以去到450Mbps?
咁個電腦要咩配備先支援到呢個速度?XBOX 360方面又點?

好大篇野,所以我決定分開回覆

方案1,不作考慮之例啦
方案2&3,視乎你想幾長約,差唔差半年,不過PCCW又係繼約貴過新約,抵唔抵就俾我而家個月費你參考研究下: 200Mbps、月費$165、30個月、回贈$1200超市卷、屋內Wifi、室外一機無限WiFi

3台即係HGC,我之前用過,家居10Mbps連家居電話,經常斷線,CS同師傅都唔掂(我衰衰地叫做係做IT呢行,d師傅得唔得真係問兩句就知),有事約親d師傅都要成個星期先上到黎(仲要唔包搞掂,好多時都係唔知乜事搞唔到就鬆人),某次斷線斷到家居電話都冇埋,約師傅最快都要五日先黎,因為頂唔順家人冇屋企電話用壓力之下,即使HGC仲有差唔多半年約剩都申請多條HKBN 100Mbps黎用(當時月費$298),當然家居電話都轉埋過去

HKBN,我上年十月前仲用緊,續左一次約,月費由$298>$198,簽左新約唔夠兩個月就出左$99 100Mbps計劃,嘔左兩幾血。上年年中佢叫我簽約,話平d月費$189喎~~咁我十二月先夠期都早兩個月去左申請條PCCW 200Mbps好過,平幾十之餘又快一倍
P.S. HKBN去日本同台灣唔夠PCCW快,係睇大陸網真係快過PCCW
P.S.2 HKBN個CS好過HGC好多,最多都係三日就有師傅上門,當然搞唔掂佢唔駛詣意走得到

其實你唔應該只係諗100Mbps都用唔駛佢俾300Mbps會晒左,差唔差果幾蚊,水喉大d幾時都有好處,到你唔夠用時想加大就貴囉…

我屋企都係1 PC+360,平時唔著360時個LAN行緊Giga,開著部360就變返100Mbps,因為360冇Giga LAN所以會拉慢行返100Mbps。但係記住呢個係你LAN speed,最緊要係WAN果度係夠你PC同360同時行100Mbps(如果你用200Mbps/300Mbps)

Router WiFi行要有三條天線做3T3R先有可能做到理論值450Mbps,但多數都係得六成速度

如果你要用200Mbps或300Mbps的話,你要睇返你PC LAN咭係咪support Giga LAN,唔係最多只係會行到100Mbps
同樣,你隻router個LAN只係10/100,限制左行唔到100Mbps以上,請買過隻,豐儉由人,但我主張就唔好咁慳隻router
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-12, 02:29 PM   #4
teealpha

引用:

1.光纖100M上網+家居電話,月費$148,無興趣無問詳情…

2.光纖100M上網+電視服務(48個台),月費$148,無興趣無問詳情…

3.光纖100M上網,24個月合約,月費$169,首6個月免月費,送NOD32防毒軟件,$200萬寧現金券,
HKBN同Buffalo相性唔係咁好,所以我之前都買左隻,用用下NAT會冇晒反應,不定時(多數半小時內)就要甩電插返先用得返,但係直插又冇事喎…
舊 05-30-12, 09:44 AM   #5
IDGAF
The One

Thx~!我參考下先。
咁router方面又有乜好推介呢?

舊 05-30-12, 10:59 AM   #6
teealpha

引用:
Thx~!我參考下先。
咁router方面又有乜好推介呢?
呢方面真係睇你budget喎…
當你用300Mbps,可以買住隻TP-LINK TL-WDR4300先,日後升到500Mbps都仲勉強頂得住,但係再上的話就真係好似友壇咁講,選擇唔多仲要過千蚊

雖然我而家用緊200Mbps,但係我上年已經係用緊PC router,日後轉1000Mbps都冇問題,所以唔好用我呢個case黎做參考(除非你都想用PC router)
舊 05-30-12, 12:31 PM   #7
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
比你參巧一下我啱啱續約既Plan

200M 光纖 24 個月合約
月費 $165
送 $1100 超市券
平均每月約 $119

舊 05-30-12, 12:58 PM   #8
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
還有屋村和私樓有分別
單棟私樓D plan都貴D

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-12, 04:19 PM   #9
Kris
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
Wii U IDwlng41
PSN  IDwlng41
我都想問下

平均130 100m bb100 + fixed line ok唔ok?
Kris 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-12, 05:25 PM   #10
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
我住私樓,過2日裝bb100.

本身用pccw.但舊客續約咩優惠都無,駁一駁轉去bb100.

之前係8m.

裝完話過你知

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-12, 05:26 PM   #11
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
永遠係新約貴過續約,既然你唔想留我,我咪轉台,
而我既意見係,轉台簽新約。
PCCW參考研究下: 200Mbps、月費$165、30個月、回贈$1500超市卷、屋內Wifi、室外一機無限WiFi、
現金回贈$800(入戶囗)

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-12, 08:40 PM   #12
teealpha

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
永遠係新約貴過續約,既然你唔想留我,我咪轉台,
而我既意見係,轉台簽新約。
PCCW參考研究下: 200Mbps、月費$165、30個月、回贈$1500超市卷、屋內Wifi、室外一機無限WiFi、
現金回贈$800(入戶囗)
回贈超市卷多過我,仲有SALES跌錢
Ching係幾時簽約?
舊 05-30-12, 09:03 PM   #13
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
作者: teealpha 查看文章
回贈超市卷多過我,仲有SALES跌錢
Ching係幾時簽約?
上年年尾時,11尾12月頭左右,
但係咁,D COUPON係寄信分3次攞既,
第1次1月,第2次2月,第3次4月,($400+$300+$800)
每次只有2星期限時,早/過期冇得攞(博你唔記得/唔見左封信,咁大間公司,真係好鬼陰濕)
而$800係SALES私人回贈(潛規則,大家明啦)<--呢個就係街SALES同舖頭守株待兔既分別用左半年冇咩問題,
我個人覺得PCCW同HKBN其實分別不大,我係睇優惠做人,今年HKBN平就選佢,2年後PCCW平就到佢咁...

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
舊 05-30-12, 11:08 PM   #14
teealpha

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
上年年尾時,11尾12月頭左右,
但係咁,D COUPON係寄信分3次攞既,
第1次1月,第2次2月,第3次4月,($400+$300+$800)
每次只有2星期限時,早/過期冇得攞(博你唔記得/唔見左封信,咁大間公司,真係好鬼陰濕)
而$800係SALES私人回贈(潛規則,大家明啦)<--呢個就係街SALES同舖頭守株待兔既分別用左半年冇咩問題,
我個人覺得PCCW同HKBN其實分別不大,我係睇優惠做人,今年HKBN平就選佢,2年後PCCW平就到佢咁...
我都係分左兩次,$400+$800,兩者要隔個月先攞得,真係好易唔記得攞蝕左…
超市卷講真冇乜用,我俾晒我媽攞去買米

我都係搵企街SALES喎,不過佢冇跌錢俾我囉…雖則我知有呢回事但係我都冇追佢呢樣,可能我俾SALES美色影響左我
舊 05-30-12, 11:59 PM   #15
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:

我用左HKBN差唔多5年,9月就完約
佢竟然夠膽死比個 $159 光纖100M上網+家居電話 但乜都唔送既 offer 我之後仲同我講已經係好抵既優惠價黎,無得再減
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-12, 02:05 AM   #16
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
作者: kcf1201 查看文章
我用左HKBN差唔多5年,9月就完約
佢竟然夠膽死比個 $159 光纖100M上網+家居電話 但乜都唔送既 offer 我之後仲同我講已經係好抵既優惠價黎,無得再減
佢每次打黎減一D,試你底線,直到你OK為止,我12月時最平
BB100係$98(合約完前一日)
同$88(合約完後2日左右),
睇吓你牙力同忍耐力啦~~
最後俾PCCW(200M光纖)$88.3 K.O.左...(簽左先知COUPON唔係$1200係$1500)

此篇文章於 05-31-12 02:14 AM 被 clanyuen1 編輯。
舊 05-31-12, 03:05 PM   #17
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
系咪用bb100~有ipad優惠?

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-12, 06:30 PM   #18
IDGAF
The One

最後,我宜家變咗PCCW無合約$145…隨時走得。
cut咗我用唔著的屋外無限WiFi,就算要用都係$13/月,12個月合約。
因為考慮到我目前根本用唔盡100M,同埋佢無更平的100M合約比我呢個住址用…

舊 06-05-12, 03:13 PM   #19
shield
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2006
3DS Friend Code1633 4520 6340
引用:
最後,我宜家變咗PCCW無合約$145…隨時走得。
cut咗我用唔著的屋外無限WiFi,就算要用都係$13/月,12個月合約。
因為考慮到我目前根本用唔盡100M,同埋佢無更平的100M合約比我呢個住址用…
原來可以無合約?
我用緊pccw,合約快到, 100M
佢打來傾續約問題
如果繼續用100M, 月費$206
我覺得幾貴,問佢有無d平d既plan,佢話無
請教一下,你點樣傾翻來的?
shield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 04:10 PM   #20
Squall-Lucifer
God of Gamer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: shield 查看文章
原來可以無合約?
佢打來傾續約問題
以不續約為名,拖一拖,拖數天至數月便可以迫個sales減價。

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-12, 04:14 PM   #21
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
其實我覺得HKBN 轉 PCCW 再轉 HKBN ......LOOP 咁應該係最抵
全部可以當新約

如果兩間比較價錢唔差得遠
PCCW 係好用過HKBN

舊 06-07-12, 11:16 PM   #22
IDGAF
The One

引用:
作者: shield 查看文章
原來可以無合約?
佢打來傾續約問題
因為我屋企有佢100M同200M兩條線,
100M無得再減,淨係不停簽長約加大到300M,
但根本用唔著,可能佢怕我CUT埋條100M,
全家只用一條200M,就提出可以維持原價唔寫合約掛…

舊 06-14-12, 01:51 PM   #23
二伍

用左Hkbn成9年,打黎問贖約,竟然乜優惠都冇,$178 100mb
佢真係好意思打黎問個喎
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-12, 01:52 PM   #24
二伍

用左Hkbn成9年,打黎問贖約,竟然乜優惠都冇,$178 100mb
佢真係好意思打黎問個喎
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-12, 06:29 PM   #25
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: teealpha 查看文章
我都係分左兩次,$400+$800,兩者要隔個月先攞得,真係好易唔記得攞蝕左…
超市卷講真冇乜用,我俾晒我媽攞去買米

我都係搵企街SALES喎,不過佢冇跌錢俾我囉…雖則我知有呢回事但係我都冇追佢呢樣,可能我俾SALES美色影響左我
要 sales 跌錢係唔係要搵街霸? 係 uwantx.com 個o的到 hkbn 個 website o的 plan 根本無分別...
martinnitram 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「Animelo Summer Live 2015 -THE GATE-」8/28(金)-30(日) 3Days、さいたまスーパーアリーナに開催決定! money 日本動漫畫討論版 608 03-17-24 05:20 AM
Dance Evolution Arcade 香港 location test 2012/3/6~2012/3/12 tung999 街機遊戲討論版 101 07-11-13 11:58 PM
[多機種] Winning Eleven 2012 / Pro Evolution Soccer 2012 neo 電視遊戲討論版 236 03-24-12 08:09 PM
プロ野球スピリッツ2012 (職棒野球魂2012) - Konami ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 01-27-12 11:58 PM

現在的時間是 01:00 PM

手機版 | APP版