Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-10-08, 08:42 PM   #26
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
一陣Update埋~

引用:
作者: getter173 查看文章
好多term唔明

Macro, DG, APO 係乜黎?

Canon既USM其實重唔重要?

我都係睇緊2k樓下既長鏡
會唔會原廠枝窮人三寶長鏡更好?
因為有IS
咦?
駛唔駛放埋響頭Post呢?

引用:
作者: antony chan 查看文章
2009年又到喇~~今年又有又大塊又可以掛o既格仔拎喇/
/
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 08:59 PM   #27
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
2K+就有?
不過2手我唔識睇,有暗病就死得,而且2K呢D機會目前未見過

引用:
作者: ビスケット 查看文章

咦?

名詞收集起身好多好雜,而且有D喺說明書就有啵

舊 11-10-08, 09:51 PM   #28
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
唔明有google嘛..去check下先再問會好D

我買長鏡主要係想影景/演唱會(有的話),呢D基本都會帶腳架,所以IS需求唔大
google左都唔明
我search 色盲+marco都搵唔到解釋

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
Macro 係微距
至於DG APO係色肓d技術名,有d似canon 既L, USM之類,不過我無研究色肓d簡稱....
原廠的話55 250IS首選的了....70-300都唔夠哩支抵用,除非你貪可以遠多45mm.

色肓70-300對焦好慢的.....我最近zoom返最遠,我記得要成秒的...
另外演唱會之類對焦越快越好,因為唔係個個歌手都等你對完焦影完先移動的^^;
有錢就小白或小小白吧,真係唔錯至少我用完無咩唔滿意..
咁要睇下出糧之日有冇貨la
早兩日出街同隻狗影相
用盡55mm都追到我氣咳
立即有買55-250既衝動

引用:
咦?

/
絕對要
淨係放C記都唔駒架

好似IS咁都分三級定四級
其實唔太明

舊 11-10-08, 09:58 PM   #29
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
哦,今年算我一份好了

引用:

舊 11-10-08, 10:05 PM   #30
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KTN 查看文章
哦,今年算我一份好了
乜野黎???

舊 11-10-08, 10:05 PM   #31
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
引用:
這個是?

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 10:07 PM   #32
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
PLEASE~

今年有冇舊年個花花o個種size?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 10:11 PM   #33
abcdekfc
Game Master
乜都要學

問多支天涯鏡(唔好嫌我長氣)
http://www.price.com.hk/product.jsp?p=105447
呢隻好唔好/用唔用得落450D
或者各位神有咩其他推介咁呢?

舊 11-10-08, 10:26 PM   #34
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
/

Rice

舊 11-10-08, 10:27 PM   #35
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
http://www.price.com.hk/product.jsp?p=105447
這支鏡是神

個VC唔係防手震, 係叫冇手震....

Rice

舊 11-10-08, 10:28 PM   #36
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
乜野黎???
禾好多醫生post 慨背景

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 10:38 PM   #37
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
禾好多醫生post 慨背景
即是?

舊 11-10-08, 10:40 PM   #38
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
28-300唔算天崖鏡了....crop左35mm起......無左 wide.
不過天崖鏡你預左只係方便,質素只能算過得去.
你分兩支買肯定好過一支過...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 10:41 PM   #39
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

1. 你地成日話要影o個張相.
2. 唔明點解會由我貼.
3. 所有美心集團茶樓, BLACKLISTED!
上傳的圖像
檔案類型: jpg DSC00024.JPG (189.4 KB, 60 次查看)
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 10:47 PM   #40
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
http://www.price.com.hk/product.jsp?p=108096
但個價係你預算既2*

引用:
google左都唔明
我search 色盲+marco都搵唔到解釋
http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/index.htm
sigma色盲

騰龍
http://www.tamron.com.hk/

此篇文章於 11-10-08 10:49 PM 被 凍冰冰綠茶 編輯。
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 10:52 PM   #41
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
28-300唔算天崖鏡了....crop左35mm起......無左 wide.
不過天崖鏡你預左只係方便,質素只能算過得去.
你分兩支買肯定好過一支過...
是135FF的天涯鏡~ /

Rice

舊 11-10-08, 10:55 PM   #42
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
是咁的。。。我啱啱出完果張post無耐我室友翻咗黎
“XX,我們的住宿費學校退回來啦”
"哦?退了多少"
"1K7"
"哦,我去搜點東西"

而家就睇下係原計劃+外件定係拋棄kit set入呢隻..不過意見不一,繼續觀望緊

舊 11-10-08, 11:01 PM   #43
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: riceking 查看文章
這支鏡是神

個VC唔係防手震, 係叫冇手震....

Rice
傾計沒相沒計傾
米爺快貼300mm 1/10S的相出來~
b
舊 11-10-08, 11:05 PM   #44
com1010hkjp
God of Gamer
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
咁要睇下出糧之日有冇貨la
早兩日出街同隻狗影相
用盡55mm都追到我氣咳
立即有買55-250既衝動
15號出糧?

舊 11-10-08, 11:08 PM   #45
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
是咁的。。。我啱啱出完果張post無耐我室友翻咗黎
“XX,我們的住宿費學校退回來啦”
"哦?退了多少"
"1K7"
"哦,我去搜點東西"

而家就睇下係原計劃+外件定係拋棄kit set入呢隻..不過意見不一,繼續觀望緊
如果用落APS-C又想一碌搞掂的話唔諗下呢支?
Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC (B003)
舊 11-10-08, 11:09 PM   #46
riceking
一人前のダメ人間

引用:
傾計沒相沒計傾
米爺快貼300mm 1/10S的相出來~
b
哦....

100% crop

Rice

舊 11-10-08, 11:15 PM   #47
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
15號出糧?

15號借枝55-250黎試試

舊 11-10-08, 11:18 PM   #48
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
如果用落APS-C又想一碌搞掂的話唔諗下呢支?
Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC (B003)
都唔錯啵,基本上光圈焦距都滿足基本要求

舊 11-10-08, 11:28 PM   #49
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
都唔錯啵,基本上光圈焦距都滿足基本要求
270mm最大光圈得f6.3...
手持點用呀

舊 11-10-08, 11:30 PM   #50
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
270mm最大光圈得f6.3...
手持點用呀
腳架彌補?

論壇跳轉

現在的時間是 07:04 AM

手機版 | APP版