Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-21-09, 12:56 AM   #276
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
作者: Wtak 查看文章
起碼partner個paid好好多先
淨係果幾千蚊一個鐘有得拆番一份, 已經差好遠

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:58 AM   #277
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
扛起左既責任(丈夫, 父親)當然唔能夠隨便放下啦.
醫生講果位朋友係從一開始就選擇唔去扛起呢d責任, 咁無問題喎.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:58 AM   #278
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
老實講篇野完全唔關毒唔毒事,
不過佢既論點....

因為努力都唔一定有保證, 所以唔需要努力
努力唔可以令你唔會比人炒,
不過唔努力第一個一定諗到炒你,

尼排都有d體會,
interview既時候, 我話上緊有關既course,
in我果個話最好寫埋落cv, 會加下分,
雖然最後都無請我, 但係你真係唔可以當努力係無用,
o係海嘯之中你比人快d上岸, 往往就係因為你之前種落既"努力"

上進就等於要做市面上最大果粒?
你去到某一個地步你覺得足夠既咪可以停囉,
連自己都養唔掂既...當然你可以選擇繼續如此,
但係要自救除左努力上進同搏你仲可以點

沒有甚麼責任非要扛起不可...
我覺得人生之中...最起碼有你雙親係非扛不可
(父母不在既咁無法啦...)

此篇文章於 03-21-09 01:05 AM 被 古鐵.巨人 編輯。
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 01:01 AM   #279
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: MO 查看文章
最重要係, 佢轉述完佢個半退休老友既一夕話,
係咪真的認同︰"沒有甚麼責任非要扛起不可,不想承擔的責任大可以選擇不去扛起"?
佢話陶傑以偏概全, 佢哩句說話一樣以偏概全.
個人認為呢句只係措辭問題可能惹人反感,但骨子裡的精神絕對係一個負責任既表現
其實如果個責任自己本身唔想擔 / 衡量過自己冇餘力去擔
勉強去擔的話,吃力不討好之餘,最終亦可能令事情變得一團糟
與其係咁,點解仲要去擔?

最大既措辭問題該是『不想承擔可以選擇不擔』這點會被人以為該為男士是我行我素的人。

但我相信,佢應該係一個會經過思考衡量先會做決定既人,無論結婚定成家立室etc。

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
不能再同意你更多

算, 唔爆人私隱
你已經爆左啦,死野 m9
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
哈哈所以我想講既咪係兩者要取個平衡囉~

我個假設又係極端d既, 不過好意外竟然好多人揀B

我諗正常都係會取個平衡, 都係麥太揀廁紙既理論咁,
最平既又唔滑,最長既又唔平, 最貴既嫌貴,
最後就揀算平算長算滑既就最好啦

女朋友, 都係揀個樣尚可性格OK最緊要相處得到啦~
無理由兩舊屎一定要揀一件架嘛

如果比我揀, 我會揀顧家, 少少上進已OK, 我唔貪心
個個都想取平衡,但又必須認清現實係殘酷,尤其呢度係香港,一個被中西文化衝擊下社會價值觀已經完全扭曲的地方。

呢度多人揀b,證明大家都係有一定程度既經驗既人。
不過講真,如果兩個都唔岩心水,我寧願唔揀
就如上文講起『不想承擔的責任大可以選擇不去扛起』。
雖然個人認為結婚係必經階段,問題係如果唔係心中the best的話求其搵個根本就會禍延三代
咁又何苦?

舊 03-21-09, 01:06 AM   #280
綾小路雷太

引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章
老實講篇野完全唔關毒唔毒事,
不過佢既論點....

因為努力都唔一定有保證, 所以唔需要努力
努力唔可以令你唔會比人炒,
不過唔努力第一個一定諗到炒你,
尼排可為親身體會,
interview既時候, 我話上緊有關既course,
in我果個話最好寫埋落cv, 會加下分,
雖然最後都無請我, 但係你真係唔可以當努力係無用,
o係海嘯之中你比人快d上岸, 往往就係因為你之前種落既"努力"

上進就等於要做市面上最大果粒?
你去到某一個地步你覺得足夠既咪可以停囉,
連自己都養唔掂既...當然你可以選擇繼續如此,
但係要自救除左努力上進同搏你仲可以點

沒有甚麼責任非要扛起不可...
我覺得人生之中...最起碼有你雙親係非扛不可
(父母不在既咁無法啦...)
我認為作者想講既係『唔好將所有蛋放係同一個籃』呢個道理。
如果pay 太多努力係同一件事度,期望愈大 可能=>失望愈大
況且人生都不得愛情 / 親情 / 友情 / 事業是但一樣野
而係以上咁多野都會成為自己既支柱,呢個先係人生。

至於父母..... 家家有本難念的經,可能有d人真係非扛不可,有d扛得冇咁痛苦,有d可能直頭唔駛扛,所以好多野都好難下定論,當然,係個人認為者。

舊 03-21-09, 01:07 AM   #281
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
其實我睇到呢句都O了咀
佢可以選擇逍遙自在, 但老婆仔女父母點都要顧吧

做精算真係可以三十歲退休?
算你廿二歲畢業出黎做野, 八年搵得夠未來幾十年使用?
搵完拎去投資
就有十萬個可能 ._."

基路亞應該好有心得~ 快d問下佢 XD

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 01:12 AM   #282
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
作者好像是位醫生, 是不是毒就不知道
乜香港真係呢d人架,作者幾好野
唔係個個都可以揾大錢玩鋪勁
好似以前中國咁
有d人唔去儒家建功立業
陶淵明不為五斗米拆腰,竹林七賢得閒hi 下五石散
有時玩自閉修行下佛家,道家
都幾寫意
香港多d人係咁諗冇壞架
起碼戾氣都少d,祥和左
少d人爭飯仲好

奈何非金石之質,欲與草木而爭榮?

此篇文章於 03-21-09 02:13 AM 被 yuhon 編輯。
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 01:13 AM   #283
MO

引用:
作者: irismong 查看文章
搵完拎去投資

投資涉及風險,
股票價格可升可跌
十萬個可能唔係十萬個都賺

此篇文章於 03-21-09 01:15 AM 被 MO 編輯。
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 01:17 AM   #284
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
搵完拎去投資

但係一個金庸海嘯好容易捲走七成身家
三十歲退休後但日日篤住部機望住個市都唔係好自由

不過佢有專業資格, 玩夠皮幾時出番黎搵工都唔係大問題既~

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 01:22 AM   #285
MO

引用:
作者: yuhon 查看文章
乜香港真係呢d人架,作者幾好野
唔係個個都可以揾大錢玩鋪勁
好似以前中國咁
有d人唔去儒家建國立業
陶淵明不為五斗米拆腰,竹林七賢得閒hi 下五石散
有時玩自閉修行下佛家,道家
都幾寫意
香港多d人係咁諗冇壞架
起碼戾氣都少d,祥和左
少d人爭飯仲好

奈何非金石之質,欲與草木而爭榮?
最慘係, 寫就咁寫, 幾鬼型
但當唔夠錢駛時..

大把歌星明星話乜乜退休享受人生, 跟住又咪出返哂黎
呢啲就係叫面對現實.
舊 03-21-09, 01:27 AM   #286
MO

引用:

唔好講金庸, 就算無投資/投機
人生無常, 一個大病拖拖下都可能都無咗一截身家.
所以積蓄從來都唔好嫌夠
睇嘢要遠啲,
舊 03-21-09, 01:51 AM   #287
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Tannhauser Gate 查看文章
又問問男版友:
有兩個女仔,
A勁靚, 但性格勁差, 刁蠻任性勢利脾氣勁臭
B性格勁溫柔體貼細心賢淑, 但樣勁衰
點取捨?

A身為香港人
可能的話就會選一個中庸的C
但兩者一定要選一的話, 會選B

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 01:56 AM   #288
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:

咁睇下d投資係咩咯
係樓丫, 定係全部都係手指指既野喇 ._."

樓再縮極, 都係帳面
頂多租金平dd, 樓就d人始終要住....
有幾層樓放租的話.
真係可以唔駛做...

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 03-21-09, 02:01 AM   #289
MO

引用:
咁睇下d投資係咩咯
係樓丫, 定係全部都係手指指既野喇 ._."

樓再縮極, 都係帳面
頂多租金平dd, 樓就d人始終要住....
有幾層樓放租的話.
真係可以唔駛做...
做精算可以三十歲前供斷幾層樓用黎收租退休既話....
舊 03-21-09, 02:03 AM   #290
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
做精算可以三十歲前供斷幾層樓用黎收租退休既話....
其實租金都可以用黎幫手供樓........
仲可以有錢剩... 有時

再說, 人地都話... 覺得夠錢就算嘛.
要定義個夠人人唔同
我地又點知佢個 "夠" 係為之點呢 ._.?

無得討論呢 ._."

舊 03-21-09, 02:07 AM   #291
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
最慘係, 寫就咁寫, 幾鬼型
但當唔夠錢駛時..

大把歌星明星話乜乜退休享受人生, 跟住又咪出返哂黎
呢啲就係叫面對現實.
作者呢種生活都幾波希米亞
揾到錢嗰d人抄d又改d整左個乜terms 叫 波波族(商家佬d絕計!?)
做波波族唔少野架

此篇文章於 03-21-09 02:12 AM 被 yuhon 編輯。
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 02:15 AM   #292
Einhander
能登かわいいよ能登

PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
其實租金都可以用黎幫手供樓........
仲可以有錢剩... 有時

再說, 人地都話... 覺得夠錢就算嘛.
要定義個夠人人唔同
我地又點知佢個 "夠" 係為之點呢 ._.?

無得討論呢 ._."
真係要講
你地連人地做野嗰幾年搵左幾多都唔知
仲有咩好討論

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 02:19 AM   #293
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: Razgriz 查看文章
真係要講
你地連人地做野嗰幾年搵左幾多都唔知
仲有咩好討論
其實係無咩好討論 -3-

舊 03-21-09, 06:07 AM   #294
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
四十歲既男人先岩岩正值當打期...
十八個月
不過講真,當你有頭家要養既時候,就唔會太搏...畢竟大家都會認為有個家緊要。

我聽佢講呢個故仔既時候最深刻既一段係:
「有晚我屋企燈膽壞左,我又唔係好舒服,諗住叫佢過黎陪我,幫我整個燈膽,佢(某個鍾數)話起程黎緊(當時個男仔同朋友慶生中),結果遲成幾個鐘半夜先到,我結果叫佢唔駛黎,個燈膽我自己換好。

老實講,換燈膽既野,要做自己都可以去做,但係我始終認為,有D野係應該由男仔帶頭做會好D的話,我希望可以將呢D野交返俾佢做。

在工作,要強,我可以;但回到家,我始終都想可以有個依靠,一個可以撐起頭家既支柱同我一齊去行。」

希望我冇搞錯意思,又冇講得太含糊啦。不過有時候,大部份既女仔,要既係另一半願意承擔既安全感,反而多過擁有名牌手袋或跟得男友既個一份虛榮感。
上一份工做了年半﹐後來公司招募早期退職有補償金﹐我自然舉手拿先拿回一筆再算。
我拿18個月補償已經算少

另外如果要選擇幫朋友慶生﹐或要幫女朋友整個燈膽﹐自己一定會選擇幫女朋友
女朋友更加重要

引用:
又問問男版友:
有兩個女仔,
點取捨?
選擇A勁靚的女仔
性格勁差: 可以互相適應
刁蠻任性: 女仔個個都是這樣﹐遷就一下女仔沒有所謂
勢利: 初初可能是這樣吧﹐而且自己配得起﹐不會被睇死﹐沒有問題
脾氣勁臭: 可以改善的

樣勁衰的話﹐每天都要對住﹐真是不能委屈自己

引用:
做咗partner仲死
開工放工時間由啲客主導
如果多外國客仲死, 不分晝夜隨l時bconference call
blackberry仲可怕過鬧鐘

做in-house就好啲,
一般都係朝九晚六....多dd
最辛苦的是中層管理職
高層那些PARTNER﹐自然會分配時間﹐或者叫下面的馬仔去開會
電話會議也不是全部都要PARTNER參加
我公司的PARTNER不會不分晝夜工作的
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 08:45 AM   #295
圖騰製作中

英國《金融時報》3月10日評論

作者:Richard Layard(倫敦政治經濟學院教授)

儘管過去我們創造了大量財富,然而自1950年代開始,我們的「快樂」卻沒有同步增加。不斷加速的經濟增長並不值得我們為之作大量的犧牲,尤其不應犧牲快樂的最主要來源─人與人之間的關係─家庭、工作、社群。過去我們已為覑「效率」、「生產力」而犧牲得太多。

為「效率」「生產力」犧牲太多

我們絕大部分人都犧牲了我們的價值。1960年代,60%的成人表示他們有信心「大部分人都是可以相信的」,今天這數字在英美都已跌至30%。這份信心的失落除了對於銀行業的失望之外,其實在家庭(離婚大增)、在遊戲場所(你可以相信的朋友已減少)、在工作環境(同事之間競爭愈烈)都出現。

我們愈來愈視「個人利益」為我們可以信賴的唯一動機,而且視人與人之間的競爭為能夠獲得最多個人利益的途徑。這其實通常是有違生產力的,而且通常無法帶來快樂的工作環境,因為對身分的競爭是一個零和的遊戲。相反,我們需要一個能真正帶來正面增長的社會。人這種動物是自私與慷慨的結合體;但普遍而言我們感覺良好是因為我們幫助了別人,而不是踐踏了別人。

我們的社會已充斥太多個人主義,太多競爭,卻沒有充足的共同目的。我們推崇成功、地位,並且輕蔑人與人之間的互相尊重。不過,北歐人卻能夠將具效率的經濟,以及人與人之間的互相尊重相結合─北歐人的互信是全球之冠!

要發展一個建基於信任的社會,我們應從學校開始,讓孩子們明白一個最高貴的生命是減少世上的哀痛並帶來快樂─這原則在商業社會同樣適用。我們應專注真正為社會帶來利益的事,而不是只覑眼在紙上盈利。所有的專業─包括媒體、廣告、商業─都應有清晰、專業的道德操守,而業內的人亦應緊守。

所以,我們需要的是一個減低個人主義、一個導向更大社會責任的潮流。我們需要的是一個「改變」的潮流,而這個呼喊通常在黑暗的期間才會發出,就如30年代的北歐。

我們應該做的起碼有3點:

1.學校應加強推廣人的價值;

2.成年人也應重整生命中重要的東西──現代的快樂調查可有助達此目標;

3.經濟學家應選用一個更現實的模式,量度人們如何會快樂以及市場如何有效運作。

至於大學商學院所教授的3個概念亦應重整:

1.過去我們覑重「有效率的資本市場」,現在這概念已失去信譽;

2.有關「代理人」理論─即以高額獎金作鼓勵才可令代理人展現最佳一面,這說法已導致太多效果為本的開支,並削弱了單單由完成工作而來的滿足感,以及引起同事之間不必要的競爭。

3.「不斷轉變」的說法是自利的顧問公司所推崇的,但這說法其實無視人們對於穩定的追求。

我們不需要共產主義,我們不需要一個達爾文式的弱肉強食競爭社會,我們需要的是一種令我們可以信賴身邊人的資本主義。

舊 03-21-09, 10:46 AM   #296
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
又問問男版友:
有兩個女仔,
點取捨?
以終生為前提下,我會要B,因為反差太大。
樣︰
年齡 A B
20 勁靚 勁衰
30 靚 勁衰
40 中 勁衰
50 衰 勁衰
60 衰 勁衰
ps1. 排除任何附加效果
ps2. 排除身材因素(我識樣比較差既身材都比較好)

咁女版友會點取捨呢?
例一
C 勁有錢,樣勁衰
D 窮,勁靚仔
例二
E 勁有錢,唔上進
F 窮,勁上進

此篇文章於 03-21-09 10:49 AM 被 beagleflash 編輯。
beagleflash 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 11:00 AM   #297
圖騰製作中

引用:
作者: beagleflash 查看文章
樣︰
年齡 A B
20 勁靚 勁衰
30 靚 勁衰
40 中 勁衰
50 衰 勁衰
60 衰 勁衰

咁女版友會點取捨呢?
例一
C 勁有錢,樣勁衰
D 窮,勁靚仔
例二
E 勁有錢,唔上進
F 窮,勁上進
男版友答:
例一
C 勁有錢,樣勁衰

勁有錢條仔既錢私下再識靚仔,比起窮而勁靚仔發達既成功機率為高

例二
E 勁有錢,唔上進

你見過有人過左終點仲繼續跑嗎?

舊 03-21-09, 11:23 AM   #298
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
男版友答:
例一
C 勁有錢,樣勁衰

勁有錢條仔既錢私下再識靚仔,比起窮而勁靚仔發達既成功機率為高

例二
E 勁有錢,唔上進

你見過有人過左終點仲繼續跑嗎?
咁係唔係最理想係搵個有錢人,令佢改遺囑,跟住佢唔知點解去左,再去搵靚仔呢。

有,因為佢唔覺嗰個係終點,不過最後去番之前個終點……

舊 03-21-09, 04:02 PM   #299
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
delete

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり

此篇文章於 03-21-09 04:07 PM 被 mikemike 編輯。
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 04:14 PM   #300
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: beagleflash 查看文章
樣︰
年齡 A B
20 勁靚 勁衰
30 靚 勁衰
40 中 勁衰
50 衰 勁衰
60 衰 勁衰
要加埋你既選美眼光唔會墮時間變

如果要我選,兩個都唔要
除非我已經進步到可以改造阿A女既性格

論壇跳轉

現在的時間是 02:26 AM

手機版 | APP版