Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 08-23-17, 09:46 PM   #1176
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 信長 查看文章
Dynamo 慢到....
救人都反被殺..
要多謝制作組下修到把嘢咁廢

上集油地同殺人表現都唔錯
今集用佢殺得三四個、油地得6XX分

尤其今集變哂高速戰,整把慢到嘔嘅武出嚟真係搵鬼用
試過對住喇叭有一段距離起手攻擊,都未出到油已經俾佢埋身KO
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-17, 11:13 PM   #1177
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我唔明點解上到A都仲可以有天才打搶炮去油晒全條樓梯:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-17, 11:15 PM   #1178
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
我想問裝備係咪有額外技能可以擋地拖?
正常一下即死
點解可以車極佢都唔死

我頂
普通油地mode 成日抽中低rank一隊 高rank一隊打條毛
如果平衡D都叫玩到下 難怪咁多人放game
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-17, 11:20 PM   #1179
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

Rank唔代表D咩架wow
你未見過街場對面4個都神級Rank10樓下? sosad

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 08-23-17, 11:23 PM   #1180
迪安大叔
Crazy Gamer

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我唔明點解上到A都仲可以有天才打搶炮去油晒全條樓梯:o)
你明既 就自然會明

直正令人救命係開晒路都唔去入樽 (剛剛遇到 )

引用:
作者: LonelyBlue 查看文章
正常一下即死
點解可以車極佢都唔死

我頂
普通油地mode 成日抽中低rank一隊 高rank一隊打條毛

油碌果D 係大大力既武器黎...
你用槍就同佢拉距離先囉

rank高低並唔係勝負指標
有技巧 rank1支 槍都吊住人黎打

此篇文章於 08-23-17 11:28 PM 被 迪安大叔 編輯。
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-17, 11:27 PM   #1181
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

你話高Rank D堆槍勁D都話
目前隻game三大最強武器都係15 Rank就有齊 仲有好多人由10Rank打到30都淨係識用果三支:o)

ペルソナ5

隨時更新
舊 08-23-17, 11:58 PM   #1182
LonelyBlue

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
Rank唔代表D咩架wow
你未見過街場對面4個都神級Rank10樓下? sosad
係就係好玩 我打到8
認真 真係未見過
要一般民間人輸到上十幾rank先齊槍
再搵到啱自己玩法 咁鋪排好有問題

對上二十rank以上槍都未開就畀佢一兩下死
一鋪係咁唔緊要
第二鋪又係個班先最灰
舊 08-23-17, 11:58 PM   #1183
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
正常一下即死
點解可以車極佢都唔死

我頂
初始支槍招大技係件甲

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-17, 12:00 AM   #1184
LonelyBlue

引用:
作者: 迪安大叔 查看文章
油碌果D 係大大力既武器黎...
你用槍就同佢拉距離先囉

rank高低並唔係勝負指標
有技巧 rank1支 槍都吊住人黎打
我係用油碌
唔知點解明明輾到埋去
佢有金身咁隔一隔開
然後畀佢射死
唔知係咪lag機
舊 08-24-17, 12:09 AM   #1185
迪安大叔
Crazy Gamer

引用:
我係用油碌
唔知點解明明輾到埋去
佢有金身咁隔一隔開
然後畀佢射死
唔知係咪lag機
opps 我睇錯野 魚皮左

有D 輕量級 油碌 係碌唔死人
要用拍 先得
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-17, 12:15 AM   #1186
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
引用:
我係用油碌
唔知點解明明輾到埋去
佢有金身咁隔一隔開
然後畀佢射死
唔知係咪lag機
人地絕招黎~~可以擋得2野

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-17, 12:22 AM   #1187
catho7
Game Master
焗肉醬貓

Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
引用:
係就係好玩 我打到8
認真 真係未見過
要一般民間人輸到上十幾rank先齊槍
再搵到啱自己玩法 咁鋪排好有問題

對上二十rank以上槍都未開就畀佢一兩下死
一鋪係咁唔緊要
第二鋪又係個班先最灰
可能計左你落較強玩家,所以分d弱隊友俾你
唔想打同一班人就要每次退出再入

中後期d槍普遍比較難用且無咁勁

P.S.10級開認真模式
P.S2.早排俾人試隻game,佢每場油得幾十至二百,最後睇apps佢差唔多贏到一半

1代分組原則

任天堂很注重遊戲的公平性,多次更新後分組規則是越來越複雜
據我長期觀察,塗地戰會盡量讓較弱或RANK低的玩家也有贏的機會,對高手來說,組隊就會
比較不公平一點
經常碰到平均RANK被剋或是武器相剋的情況,比如說我方的等級都比敵方高,但剛好敵方
的武器組合都是專門來剋我方的
懶得出大廳去看隊友RANK的話,其實看等級也很明顯,勝場越多越容易組到等級未滿50的
新手玩家;大家都知道任天堂的遊戲是長賣型,永遠不怕找不到菜鳥

依我猜想,分組可能存在著幾個規則
第一是難度會隨勝場增加,調子達到6.5面旗時難度會爆增,隊友會明顯得較弱或敵隊明顯
得較強,而輸兩場後難度就會比較回歸正常
第二是武器越強,射程越長,則越容易組到弱隊友或是短程武器,如果是S+3K那分組更是有
夠慘,反之弱勢武器就容易碰到好隊友
第三是難度存在周期性,最短大約每兩個小時為一周期,依照上一個周期的表現決定下一個
周期的難度
第四是分組可能跟KD比有關,塗地戰的分組是全員平均K值的總合,K值太高那下一場隊友就
越弱
第五是當高難度周期時,敗率不是與勝率一比一,而是依照調子旗數而定,如果伺服器想壓
你在一面旗,那平均就要敗兩場才能贏一場
當然這些只是經驗上的猜想,並沒有辦法証實

真劍下都是同RANK的組隊,相對來說會公平一點,C~A會比較明顯的能觀察到勝率高的玩家
容易組到x-的隊友
其實在2.70版的S以上也會有這個現象,所以偶而也會發生勝利後RANK增減比平常多的情況
提到這些是想表示,挑戰真劍的人最好盡量不要去碰塗地戰,實力弱的話還好,但實力強的
情況下,玩幾場塗地就會讓真劍難度爆增
其次,手氣順的時候要盡量一直玩下去,手氣差的時候有可能非要被打到降級才能恢復正常
勝率
雖然S+維持勢的玩家會被打到降級的情況很少見,但還是可能碰到分組要高手一人頂四人
的情況;我就碰過自己一殺三十,結果隊友平均一殺以下被KO的情況......
當然如果對自己的實力有自信或是自我要求高的,是可以不在乎上面這些推測的

https://www.ptt.cc/bbs/NSwitch/M.1490613597.A.15C.html

此篇文章於 08-24-17 12:26 AM 被 catho7 編輯。
舊 08-24-17, 12:30 AM   #1188
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
一開波已經比左支好勁ge槍你XD (暫時仲係鍾意用若葉多過壽司...)
後期解哥d好多都唔太順手...自認仲未玩得起狙..

舊 08-24-17, 12:43 AM   #1189
catho7
Game Master
焗肉醬貓

今集個人感覺
你用d從未用過/好少用既武會易d贏到,似係俾你慢慢摸熟d武

舊 08-24-17, 12:55 AM   #1190
LonelyBlue

引用:
作者: catho7 查看文章
今集個人感覺
你用d從未用過/好少用既武會易d贏到,似係俾你慢慢摸熟d武
只係覺得好大差別
暫時最難用minigun
隻game隨時變型加速走人
你仲要儲開槍 射速感覺上又唔算特別快

以上除外留超必死的罰則扣太多啦
我辛苦油地 黑仔死左 留畀我都唔得嗎
舊 08-24-17, 12:59 AM   #1191
LonelyBlue

引用:
作者: 天空 查看文章
人地絕招黎~~可以擋得2野
其他超必都有機會唔中
呢個抵用
舊 08-24-17, 02:39 AM   #1192
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
S 埋rainmarker
差塔... 不過昇晒再打又好大機會跌

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-17, 06:20 AM   #1193
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226

舊 08-24-17, 05:44 PM   #1194
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
只係覺得好大差別

想扣少D咪裝Skill
其實你會咁諗係因為你未熟隻game
你玩耐D 如果對面死左都出番黎唔夠20秒就可以0.3秒起飛炸你 你會覺得更加唔公平

仲有一樣 死其實基本上唔會有黑仔 除左你跟著隊友行然後比支根本佢睇唔到你既狙一槍殺兩個果D死法之外
十個死法九個去到最後結論都係抵死的

ペルソナ5

隨時更新
舊 08-24-17, 06:01 PM   #1195
信長
The Flash

斷4 次..... 又裂bar
半夜打又完全無事

舊 08-24-17, 06:23 PM   #1196
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
只係覺得好大差別

扣超必可以話係積極殺人嘅其中一個誘因
亦都限制左玩家響人地打唔到嘅地方(多數屋企)放超必屈人
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-17, 06:58 PM   #1197
catho7
Game Master
焗肉醬貓

引用:
1代每支武死後扣既SP都唔同,印象有大、中、小,唔知今集仲有無分
有技能可以儲快d sp

引用:
其他超必都有機會唔中
呢個抵用
而且全場隊友有效,爆甲時仲有無敵時間

舊 08-24-17, 07:26 PM   #1198
信長
The Flash

Inkjet

基本係全game 最常見 ,又最實用的大技 (其次是裝甲) 裝甲在last man 時作用不大,反而inkjet 經常可作最後防線

• inkjet 原理是向地噴射,得到上昇能力, 所以如果下面沒底,依然向下跌, 在地形高的地方出技,會比較有優勢
  • 上昇高度和地勢有關, 有時被地形卡住,差少少,可按B 小噴射, 有可能突破高度再上昇
  • 停車地最左面,經常都可用inkjet 突破, 和塗上登頂進攻路線, inkjet 時LZ 依然可潛入水管, 射完敵人後回歸, 都是突破狙擊點方法
  • 水桶,掃,滾筒向上潑可殺inkjet. 所以面對佢地,要提早發動或拉開距離發動... 狙都係天敵,咁都射中你,無野好講

• Town Control 上車的人如果有inkjet,有敵人接近時發動, 避開敵人和殺敵, 如果可清除所有威脅,會立即回車推進
  • Splat Zones 驅散zone 上的敵人,為隊友掩護, inkjet 都可快速攞地
  • RainMaker 進攻時開路塗地, 壓制敵人, 就算攻勢中斷.開inkjet 可殺一波射膜敵人再打膜,延續攻勢, 守備時,對方最後衝線都是直線,應可阻止被KO

• 此篇文章於 08-24-17 07:49 PM 被 信長 編輯。
    舊 08-24-17, 07:37 PM   #1199
    catho7
    Game Master
    焗肉醬貓

有片有真相,S+高手示範空中飛人既威力
    https://www.youtube.com/watch?v=0E-uikT15JE

舊 08-24-17, 07:51 PM   #1200
    信長
    The Flash

貨櫃場同舞台, inkjet 係好有明顯優勢

主題工具
    顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
    主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
    [NS] Splatoon 2 (發售中) 信長 電視遊戲討論版 1026 08-01-19 05:54 AM
    [WiiU] Splatoon | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 515 10-25-16 06:39 PM
    [多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM

現在的時間是 03:01 PM

手機版 | APP版