Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-05-14, 12:03 AM   #3601
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
上個世代買了兩個mad catz,(ps3和xb360)
依家希望有拳霸可以出個ps3,ps4,xb360,xb1的,全通用。。。。屋已經無位。

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-14, 11:25 AM   #3602
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: rokuna 查看文章
溫提:

如你買 digital game ,dl又慢到hi hi(10分鐘1%). 原來要係router 做 port forwarding

http://support.xbox.com/en-US/xbox-o...used-xbox-live
照計有upnp 又唔會話好關事
睇番佢d port又唔係咩common port
不過反正我有派 fix ip 比 xbox one, 一試無妨
如有改善我再update 大家。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-14, 01:38 PM   #3603
taikin0901
Crazy Gamer

Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
照計有upnp 又唔會話好關事
睇番佢d port又唔係咩common port
不過反正我有派 fix ip 比 xbox one, 一試無妨
如有改善我再update 大家。
有fd話係港服dl game慢過美服 , 真唔真我就唔知 , 不過係美服買咁多game 都可以好快dl 完
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-14, 11:49 PM   #3604
賈圖
Game Master
GAF足球隊99號

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDHKGATOCHOI
XBox Live GamertagHKGATOCHOI
今晚連極都連唔到上xbox.com睇見到Xbox Live 核心服務受限

到底發生左咩事?

愛一個人沒有任何理由,忘記一個人卻需要很多理由!~愛由一個微笑開始,用一個吻來成長,用一滴淚去結束。用一生去想念……
賈圖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-14, 12:29 AM   #3605
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 賈圖 查看文章
今晚連極都連唔到上xbox.com睇見到Xbox Live 核心服務受限

到底發生左咩事?
我直頭黑到爆、買左XBone幾日今晚第一次開機就要更新、但不停話更新失敗、必須强制更新、所以咩都試唔到、因為連基本系統都入唔到,起初以為買左部〔神機〕、好彩上網睇下,原來係Xbox Live問題,都叫放心少少

舊 11-06-14, 01:06 AM   #3606
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:
作者: 賈圖 查看文章

到底發生左咩事?
睇英文版通常有比較詳細既出事原因
http://support.xbox.com/en-US/xbox-live-status

舊 11-06-14, 10:46 AM   #3607
仁魂
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2005
Wii U IDYanwin
3DS Friend Code1676 3830 1057
PSN  IDYanwin
XBox Live GamertagYanwin
引用:
作者: mrk 查看文章
反映左MS XBOX ONEo既策略跟本好有問題!
情況同First Xbox過度去X360時好係天差地別!
沒法, 有少少政治問題
以前Xbox係內部打死TV Box個Project, TV Box Team要被拼入Xbox
360仲係Xbox出身的人話事, 但係X1就轉左TV Box出身的人話事, 所以反攻, 想攪番TV Box出黎
結果攪到依家咁, 被踢走, 轉番由做Game出身的人話番事
講真, Phil Spencer依家其實都仲係度拆緊d蘇州屎...
仁魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-14, 11:59 AM   #3608
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 仁魂 查看文章
沒法, 有少少政治問題
以前Xbox係內部打死TV Box個Project, TV Box Team要被拼入Xbox
360仲係Xbox出身的人話事, 但係X1就轉左TV Box出身的人話事, 所以反攻, 想攪番TV Box出黎
結果攪到依家咁, 被踢走, 轉番由做Game出身的人話番事
講真, Phil Spencer依家其實都仲係度拆緊d蘇州屎...
原來係咁?

Phil 暫時其實都做得唔錯.
淡化kinect, TV功能, 主打番hardcore game. 保番基本盤 (遊戲玩家) 先.
佢又唔會推御D責任. 早排先有篇訪問, 佢答得幾好, 話以前X1好多decision佢都有份make, D會議佢都有份去開會, 唔係完全唔關佢事.

可惜成部X1 hardware規格已定, 機能弱過對手, 黎緊幾年都無得改. 焗住X1要一直打逆境波.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-14, 07:30 PM   #3609
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
http://technews.tw/2014/11/05/microsoft-layoffs/

微軟關閉 Xbox 亞洲研發部,全員解僱
微軟 2014 年涉及 1.8 萬名員工的裁員計劃正在進行中,除手機部門受影響外,Xbox 部門也有部分員工被裁。2014 年 10 月 30 日微軟亞洲硬體中心的 Xbox 遊戲主機研發部突然宣布關閉,80 多名員工全部解僱,不少員工前一日還在辦公室加班,對於微軟突如其來的裁員決定表示不滿,該硬體中心的Surface 平板電腦研發部和生產製造部門也在裁員計劃中。

微軟亞洲硬體中心位於深圳,成立於 2005 年,隸屬微軟亞太研發集團,共建有 Xbox 研發部、Surface 平板電腦研發部和生產製造部。其中 Xbox 研發部大約有 80 多名員工,包括來自中港台、新加坡、馬來西亞等地的員工。 2014 年 10 月 30 日微軟 Xbox 部門副總裁突然宣佈公司決定關閉亞洲硬體中心的 Xbox 研發部,將研發工作交接至美國總部。美國總部的Xbox娛樂工作室已經關閉,部分員工調職至其他部門。微軟亞洲硬體中心的員工對於公司的裁員計劃表示不解,Xbox One 主機在中國市場前景看好,僅上市一個月就售出了 10 萬台 Xbox One。該硬體中心有多個專案與總部的團隊是同步進行,但産品研發和營收都比總部好,加之中國游戲主機市場解禁不久,微軟却將整個研發部連根拔起。

在職員工對於公司突然宣布裁員表示不滿,另外由於微軟提出的補償方案是按深圳在職職工的月平均工資賠償,該數額僅相當於研發部員工月薪的 25%,多數員工不滿微軟的補償方案,未簽訂解聘合約。

微軟在 2014 年要完成涉及 1.8 萬名員工的裁員計劃,早前位於北京的 Nokia 手機研發中心幾乎全員被裁減,此番微軟亞洲硬體中心再遭波及,據傳由於 Xbox 在中國市場的銷售狀況不如預期,微軟已經取消了 Xbox 中國事業部。

近來許多外商紛紛撤出中國,除了微軟之外,奧多比(Adobe)也於九月關閉了中國分公司。另外也傳出 SONY 要退出中國市場,不過 SONY 予以否認,只有進行人力縮減。

舊 11-06-14, 08:46 PM   #3610
D-Joe
Game Master

PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
360既研發部門
用完就收得檔

舊 11-07-14, 12:11 AM   #3611
仁魂

註冊日期: Jul 2005
Wii U IDYanwin
3DS Friend Code1676 3830 1057
PSN  IDYanwin
XBox Live GamertagYanwin
引用:
作者: ahleung 查看文章
原來係咁?

Phil 暫時其實都做得唔錯.
淡化kinect, TV功能, 主打番hardcore game. 保番基本盤 (遊戲玩家) 先.
佢又唔會推御D責任. 早排先有篇訪問, 佢答得幾好, 話以前X1好多decision佢都有份make, D會議佢都有份去開會, 唔係完全唔關佢事.

可惜成部X1 hardware規格已定, 機能弱過對手, 黎緊幾年都無得改. 焗住X1要一直打逆境波.
睇下呢代M$人有無以前咁癲~~
睇過同時開發PS3同360粒Chip的IBM人回顧錄, 話MS人好癲, 所以比Sony後發先至, 遲成年多先搵IBM, 但可以早過PS3半年先出
佢講過其中粒Chip仲係度研發緊, MS人已經問佢, 可以點用依家有的Chip, 整部差唔多架構的電腦出黎, 開始開發定XDK出黎
IBM人同佢講唔係唔得, 但好可能最後有少少缺憾, 當時MS人話唔怕, 硬體有缺憾, 軟體一定補救到~~
仁魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 11:31 AM   #3612
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: 仁魂 查看文章
睇下呢代M$人有無以前咁癲~~
睇過同時開發PS3同360粒Chip的IBM人回顧錄, 話MS人好癲, 所以比Sony後發先至, 遲成年多先搵IBM, 但可以早過PS3半年先出
佢講過其中粒Chip仲係度研發緊, MS人已經問佢, 可以點用依家有的Chip, 整部差唔多架構的電腦出黎, 開始開發定XDK出黎
IBM人同佢講唔係唔得, 但好可能最後有少少缺憾, 當時MS人話唔怕, 硬體有缺憾, 軟體一定補救到~~
其實以MS 財力 xbox , xbox 360 真係睇得出不惜工本要參一把
事實佢地係成功了,比PS3 早出,硬體完善,網路更穩定

可惜既係去到 One, 完全比對家參考番套路
仲要MS 唔知係咪有心幫對家一把
先黎強制上線+禁二手制度,硬件唔夠人強,再來個局部地區首發

人地話富不過三代,應左落S 度 (PS, PS2, PS3)
人地話富不過三代,應左落N 度 (FC,SFC ,64...)
人地話富不過三代,絕對地應左落MS 度 (XB, XB360, XBO)

此篇文章於 11-07-14 11:34 AM 被 Hello MiMi 編輯。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 11:58 AM   #3613
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
好似冇人提呢件事...
http://www.engadget.com/2014/11/03/x...ower-cost-cpu/

引用:
The Xbox One will get more affordable thanks to a new processor
Microsoft may have already cut the Xbox One's price to $349 for the holidays, but there are hints that the game console may get a permanent price drop before too long. An AMD chip design manager recently updated his LinkedIn resume (since made private) with word that he worked on a more efficient, "cost-reduced" version of the Xbox One's processor. There aren't any clues as to when this spruced-up silicon will arrive, but recent AMD roadmap leaks suggest that its first CPU architecture based on the technology will ship in 2015. In other words, you could be buying a cheaper Xbox by this time next year.

Processor upgrades are nothing new in the console world. They're crucial for both price cuts and smaller, cooler-running systems that aren't so noisy. However, there's added urgency this time around -- the PlayStation 4 has been outselling the Xbox One due in part to its initial price advantage, and lower prices should both help Microsoft stay competitive and leave more money in your wallet.
暫時仲未有意慾出xb1, 同360時代好唔同, 一年後仲係未夠game玩
我唸等到佢推新型號減價時會夠game啦掛

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 12:01 PM   #3614
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
其實以MS 財力 xbox , xbox 360 真係睇得出不惜工本要參一把
事實佢地係成功了,比PS3 早出,硬體完善,網路更穩定

可惜既係去到 One, 完全比對家參考番套路
仲要MS 唔知係咪有心幫對家一把
先黎強制上線+禁二手制度,硬件唔夠人強,再來個局部地區首發

人地話富不過三代,應左落S 度 (PS, PS2, PS3)
人地話富不過三代,應左落N 度 (FC,SFC ,64...)
人地話富不過三代,絕對地應左落MS 度 (XB, XB360, XBO)

初代XB都無富過, 輸晒俾PS2.
XBOX最多只係富左1代 (XB360), 仲要只係拎左一半市場, 就開始亂黎.........
舊 11-07-14, 02:27 PM   #3615
聖鬥士星矢
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDMacao-Seiya
XBox Live GamertagMacaoSeiya
引用:
初代XB都無富過, 輸晒俾PS2.
XBOX最多只係富左1代 (XB360), 仲要只係拎左一半市場, 就開始亂黎.........
360成也KINECT, 敗也KINECT... 早段360先行一年, 日本GAME通吃, FINAL FANTASY, DEVIL MAY CRY, ASSASIN CREED全部過檔(係欠隻MGS 4)... 仲有一堆日本RPG... 個勢壓住PS3來打, 後來有人認為KINECT係金壙, 咩都KINECT, 所有獨佔GAME全部KINECT, STAR WARS, HARRY POTTER, DISNEYLAND, 機係賣多左, 不過HARDCORE GAMER 走晒去PS3... 人地全區碼, 日本GAME, 中文化, 基本上已經企穩陣腳...

其實MS拎咁多錢出來, 只要整返隻藍龍2或者LOST ODYSEEY 2級數口既RPG, 氣勢一定同現在唔同... 賣GAME可能唔多, 但機一定出多左...
聖鬥士星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 03:22 PM   #3616
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
如果你無特登報過名, 咁應該無參加preview.
其實是否要開晒?

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 05:13 PM   #3617
RS 200

PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
作者: 聖鬥士星矢 查看文章
360成也KINECT, 敗也KINECT... 早段360先行一年, 日本GAME通吃, FINAL FANTASY, DEVIL MAY CRY, ASSASIN CREED全部過檔(係欠隻MGS 4)... 仲有一堆日本RPG... 個勢壓住PS3來打, 後來有人認為KINECT係金壙, 咩都KINECT, 所有獨佔GAME全部KINECT, STAR WARS, HARRY POTTER, DISNEYLAND, 機係賣多左, 不過HARDCORE GAMER 走晒去PS3... 人地全區碼, 日本GAME, 中文化, 基本上已經企穩陣腳...

其實MS拎咁多錢出來, 只要整返隻藍龍2或者LOST ODYSEEY 2級數口既RPG, 氣勢一定同現在唔同... 賣GAME可能唔多, 但機一定出多左...
仲講咩日系RPG丫....而家有幾多人玩呢類大家有眼睇, 日本仔都唔做呢種game咁滯...就算而家X1出隻日系獨佔RPG都唔會有d咩勢...
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 05:28 PM   #3618
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
接受現實
日本家用其實3間都不濟,只不過one一出已宣布死亡, 做咩都唔會有用
唔係去過日本都唔敢相信,除左大鋪softmap 等
ps2中古game 擺位位置重要靚過one 嘅位
360 ms 出甘多力係jp 最終都好似得1百多萬銷量
one放棄吧啦,打唔入就係打唔入

舊 11-07-14, 06:51 PM   #3619
lwmanroy
秀茂坪快昇小王子

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDlwm1975
XBox Live GamertagMAN1975
引用:
作者: 山內 一典 查看文章
接受現實
日本家用其實3間都不濟,只不過one一出已宣布死亡, 做咩都唔會有用
無錯!日本根本可以講是特別的例子,有d去到民族或社會的問題,已同好唔好玩或有無RPG無關,就算FF現在只有xboxone出,但大家也知之後一樣會出返別主機,所以一樣無用!除非M記買了任記或其他大廠就有少少成功的可能,但誰又會咁儍咁天真攞錢來浪費?出多兩隻勁鬼佬game好過啦!世界大部分國家的人都接受鬼佬game,只有日本現在都不太接受。
lwmanroy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 07:16 PM   #3620
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 八仙果 查看文章
其實是否要開晒?
唔明,你意思係?
舊 11-07-14, 07:20 PM   #3621
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
接受現實
當年第一代 XBOX 出已是這樣,
開頭都好 d,
係就係見到好多宣傳,
不過當年好多時都已經把 XBOX games 放在不起眼的位置。

大舖,大地方會好點,
起碼有位。

中細舖,我試過兜兩次先搵到新 XBOX games 放邊。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 10:33 PM   #3622
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: 聖鬥士星矢 查看文章
依家單係用rpg真係冇乜用
rpg已經唔係呢個時代的產物
引用:
作者: RS 200 查看文章
仲講咩日系RPG丫....而家有幾多人玩呢類大家有眼睇, 日本仔都唔做呢種game咁滯...就算而家X1出隻日系獨佔RPG都唔會有d咩勢...
認同

獨位正傳機戰同d高達vs game可能更有用
又或者出下h-game會唔會仲好?

近排冇乜留意遊戲市場
乜xbox 1真係咁唔掂?
但神谷迫我買部xbox 1

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 10:38 PM   #3623
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: chunmanx 查看文章
近排冇乜留意遊戲市場
歐美其實一直賣得OK.

只係日本繼續一池死水.
舊 11-09-14, 12:28 AM   #3624
lwmanroy
秀茂坪快昇小王子

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDlwm1975
XBox Live GamertagMAN1975
引用:
作者: chunmanx 查看文章
依家單係用rpg真係冇乜用
rpg已經唔係呢個時代的產物

認同

獨位正傳機戰同d高達vs game可能更有用
又或者出下h-game會唔會仲好?

近排冇乜留意遊戲市場
高達有d難道啦,上次360嗰隻在外國完全死亡,B記點會再出。
鬼佬又唔多喜歡高達,M記更無理由拿錢畀b記咁儍。
lwmanroy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-14, 10:33 AM   #3625
RS 200

PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
其實多機種平衡發展已經行左兩個gen,仲邊有話一部機玩晒所有野...要玩日系咪買ps系同老任囉,玩鬼佬game就Xbox系。
加上MS o係360中段已經不屑再搞日本market,因為民風問題,點搞都冇用。搞得好其他地方,日廠自然痴埋黎出game啦,咩FF/MGS呢d,而家咪又要出xbox系黎賣歐美市場...
X1 o係亞洲地區遲出唔怪得MS,因為成績有眼睇,加上亞洲區仲有一部份人都係同日本仔一樣封閉式玩game,比我都唔搞住。
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 0 03-18-14 12:16 AM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 03-13-14 01:25 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 02-07-14 06:04 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 01-18-14 09:47 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM

現在的時間是 02:54 PM

手機版 | APP版