Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 12-30-08, 01:05 AM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
2008粉嶺花鳥蟲魚展

今年我集中去影大波斯菊....仲用上了多個方式去表現
各位比點意見

http://fotologue.jp/KAGA0401#/7817033/8798482

http://fotologue.jp/KAGA0401#/5590034/8798452

http://fotologue.jp/KAGA0401#/5590034/8798446

http://fotologue.jp/KAGA0401#/7817033/8807657

http://fotologue.jp/KAGA0401#/7817033/8798421

http://fotologue.jp/KAGA0401#/5590034/8807681

http://fotologue.jp/KAGA0401#/5590034/8798435

多謝點閱

舊 12-30-08, 11:15 PM   #2
kintaro
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2001
希望Kaga兄會像KKH一樣寫一下心得
你地D相真的拍得很好, 希望下次我來港時可以將竅門教教我 >_<

長期目標:打開攝影眼
kintaro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 11:29 PM   #3
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: kintaro 查看文章
希望Kaga兄會像KKH一樣寫一下心得
你地D相真的拍得很好, 希望下次我來港時可以將竅門教教我 >_<
心得?
我的心得是諗多點, 細心觀察...想像力, 器材運用
技巧, 色溫運用, load curve等...

我不太懂表達, 叫我影出黎就識....用字表達我麻麻地
有機會出黎操機啦

舊 12-30-08, 11:35 PM   #4
kintaro
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
心得?
我的心得是諗多點, 細心觀察...想像力, 器材運用
技巧, 色溫運用, load curve等...

我不太懂表達, 叫我影出黎就識....用字表達我麻麻地
有機會出黎操機啦
一定要出黎操!!!
我是誠心想向你學拍攝技巧的!
3月花展約定你, 到時候不要嫌我煩, 嘿嘿

長期目標:打開攝影眼
kintaro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 11:38 PM   #5
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: kintaro 查看文章
一定要出黎操!!!
我是誠心想向你學拍攝技巧的!
3月花展約定你, 到時候不要嫌我煩, 嘿嘿
當然不嫌你煩啦...到時見

舊 01-01-09, 11:41 PM   #6
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
KAGA大, 你影花影到發光, 可唔可以講下點影?
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-09, 07:53 PM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: monster8 查看文章
KAGA大, 你影花影到發光, 可唔可以講下點影?
利用現場光反差, 色溫, highkey & lowkey, load curve入機(我用緊部機影花條curve
影呢d效果好好的)

舊 01-02-09, 09:09 PM   #8
monster8
Game Master

引用:
利用現場光反差, 色溫, highkey & lowkey, load curve入機(我用緊部機影花
影呢d效果好好的)
條curve可唔可以.....
舊 01-02-09, 09:41 PM   #9
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
條curve可唔可以.....
我冇save落黎send唔到比你.....
機過機都仲可以....但你是用泥坑機嗎?

舊 01-02-09, 10:24 PM   #10
monster8
Game Master

引用:
我冇save落黎send唔到比你.....
機過機都仲可以....但你是用泥坑機嗎?
是的, 你CAPTURE個SCREEN出來?
舊 01-02-09, 10:37 PM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
唔明你講乜

舊 01-02-09, 10:56 PM   #12
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
唔明你講乜
叫你影低個setting再出相呀

舊 01-02-09, 11:08 PM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
引用:
作者: lauchai 查看文章
叫你影低個setting再出相呀

好奇一問, 你要知個setting黎做乜呢???

舊 01-02-09, 11:31 PM   #14
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
data收集

舊 01-02-09, 11:35 PM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?