Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-09-15, 12:39 AM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.8

上一回 : 日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7

上個topic已爆...請各位在此繼續..

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-15, 12:45 AM   #2
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: KUTAR# 查看文章

咁請問食牛有冇推薦呢?
旅行書推薦一家叫ステーキランドKOBE
唔知好唔好

呢間我2009年食過

http://hitomi-kong.blogspot.hk/2010/04/day-6.html

Lunch套餐一Set2980 Yen
根據我自己舊文記錄(差不多5年前)XDD
"強烈見意三至四成熟,甚至兩成"
XDDD

引用:
由朋友借了旅行書參考

京都行程推介是
先去清水寺參觀, 之後經清水坂, 三年坂步行去八坂神社, 円山公園
再經祇園經過鴨川去河原町, 錦天滿宮

請問呢個路線會唔會好趕? 因為帶媽媽去唔會行得快
而且會預景點中途買野或去cafe休息

如果想去兩日,又想去埋金閣寺、銀閣寺
伏見稲荷大社
行程應該如何安排呢?

先謝!
先去清水寺參觀, 之後經清水坂, 三年坂步行去八坂神社, 円山公園
呢個路線係非常疲倦....

伏見稲荷大社同金閣寺、銀閣寺都相當有距離
一日未必去到wo...會好趕

引用:
作者: clanyuen1 查看文章

另外請問有冇人知道哪裡有攝影手套賣?
今日係旺角四圍轉(星際、旺電、銀行中心樓上舖、女人街戶外用品店)都找不到,
最多只有接近既單車手套......

我老公影咁多年都無買~呢D手套真係咁緊要?
除非你係FREELANCE要出job影相吧?

舊 01-09-15, 10:22 AM   #3
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Hitomi 查看文章

我未去京都之前
都覺得京都好多景點
好難 plan 去邊幾個位先
結果 plan 好到去果日
朝早上完清水寺
下午 4, 5 點左右我已經好掛住酒店張床 (我認體力係廢 d)
如果帶埋長輩真係唔好咁貪心
上次 36, 37 度左右行清水寺果條斜路
行到差 d 中暑

舊 01-09-15, 11:27 AM   #4
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
引用:
作者: ammms 查看文章
我未去京都之前
都覺得京都好多景點
朝早上完清水寺
下午 4, 5 點左右我已經好掛住酒店張床 (我認體力係廢 d)
行到差 d 中暑
1月1去清水寺落大雪, 條路勁多人滑到PK,
其實一個景點已經要用半日, 我上伏見稻荷只計跑山來回已經用左4個鐘頭。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-15, 12:08 PM   #5
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

引用:
我都打算坐吊車去六甲山, 之後坐纜車落山
會在有馬過夜, 如果11點checkout
行溫泉街 -> 坐六甲山吊車 -> 六甲山花園 -> 夜景 -> 纜車落山 -> 回大阪

這樣行程算ok嗎?

咁請問食牛有冇推薦呢?
旅行書推薦一家叫ステーキランドKOBE
唔知好唔好
其實ok的, 不過11點先去未必夠時間,
因為去六甲道->巴士->六甲上纜車->巴士->六甲有馬纜車->有馬,
單程保守估計已經3個鐘頭。
而有馬的纜車尾型是4點幾, 纜車站的尾班巴士係4點40左右。
反而六甲上站同cafe巴士站就可以去到8點。
有馬溫泉街往林渓寺方向有間屋門口有隻叫ルフィー的肥貓可以留意下。

果次去ステーキランド太多人排隊, 兩間分店都超長龍,
最後去左ビーフステーキモーリヤ, 服務幾好, 不過A5牛LUNCH要1萬3羊。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
舊 01-09-15, 07:48 PM   #6
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: ammms 查看文章
我未去京都之前
都覺得京都好多景點
朝早上完清水寺
行到差 d 中暑
如果以清水寺準備上斜作為起點的話...
我同老公試過NON-STOP以不停留狀態下(只入場清水寺拜神10鐘即走)行上去再行落去(手信街)
一般慢步都要成粒鐘

莫講話呢度停下果度停下
剷埋八坂神社果邊已經好遠下...行到後面已經無心機行...

引用:
作者: Tenzan 查看文章
1月1去清水寺落大雪, 條路勁多人滑到PK,
其實一個景點已經要用半日, 我上伏見稻荷只計跑山來回已經用左4個鐘頭。
伏見我覺得山腳+上少少已經非常足夠....

舊 01-09-15, 09:25 PM   #7
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

引用:
如果以清水寺準備上斜作為起點的話...
我同老公試過NON-STOP以不停留狀態下(只入場清水寺拜神10鐘即走)行上去再行落去(手信街)
一般慢步都要成粒鐘

莫講話呢度停下果度停下
剷埋八坂神社果邊已經好遠下...行到後面已經無心機行...

伏見我覺得山腳+上少少已經非常足夠....

清水/八坂睇地圖好似唔遠, 行落先知領野, 建議分兩日去, 而且仲有平安神宮。

伏見真係要對自己腳骨力有自信先去上山, 唔上唔落真係唔知點www

姬路城、伏見山上面同梅小路公園都有唔少野貓, 貓痴貓奴推薦。

舊 01-09-15, 09:35 PM   #8
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
呢間我2009年食過

http://hitomi-kong.blogspot.hk/2010/04/day-6.html

Lunch套餐一Set2980 Yen
根據我自己舊文記錄(差不多5年前)XDD
"強烈見意三至四成熟,甚至兩成"
XDDD

感謝指點

如果分兩日去, 應該這樣?

day 1
清水寺參觀 -> 清水坂, 三年坂 -> 回程

day 2
祇園 -> 八坂神社參觀, 円山公園 -> 回程

放棄去伏見稲荷大社, 銀閣寺
其中一日去金閣寺還有可能嗎?
河原町, 錦天滿宮還應該去嗎?

引用:
清水/八坂睇地圖好似唔遠, 行落先知領野, 建議分兩日去, 而且仲有平安神宮。

伏見真係要對自己腳骨力有自信先去上山, 唔上唔落真係唔知點www

姬路城、伏見山上面同梅小路公園都有唔少野貓, 貓痴貓奴推薦。

就是看旅行書地圖似乎很近, 原來咁遠的?

引用:
其實ok的, 不過11點先去未必夠時間,
因為去六甲道->巴士->六甲上纜車->巴士->六甲有馬纜車->有馬,
單程保守估計已經3個鐘頭。
而有馬的纜車尾型是4點幾, 纜車站的尾班巴士係4點40左右。
反而六甲上站同cafe巴士站就可以去到8點。
有馬溫泉街往林渓寺方向有間屋門口有隻叫ルフィー的肥貓可以留意下。

果次去ステーキランド太多人排隊, 兩間分店都超長龍,
最後去左ビーフステーキモーリヤ, 服務幾好, 不過A5牛LUNCH要1萬3羊。
唔係好明
即是由有馬至六甲山的纜車4點幾尾班車
六甲山下山的尾班車是8點?

但我是由有馬的溫泉旅館出發
同你的行程好似反方向了?

此篇文章於 01-09-15 10:10 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-15, 11:42 PM   #9
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

引用:
唔係好明
即是由有馬至六甲山的纜車4點幾尾班車
六甲山下山的尾班車是8點?

但我是由有馬的溫泉旅館出發
同你的行程好似反方向了?
我住神戶, 上六甲睇完夜景返酒店, 第二日先坐電車去六甲溫泉住一晚, 再坐巴士返大阪。

是咁的
六甲道(電車站)->巴士->六甲下->纜車->六甲上->巴士->cafe(中途站)->六甲山頂駅->纜車->有馬

六甲山頂駅->有馬 尾班纜車4點幾
六甲山頂駅->六甲上 尾班巴士4點40左右, 5點後會以cafe作為巴士總站。

舊 01-10-15, 12:11 AM   #10
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:

就是看旅行書地圖似乎很近, 原來咁遠的?
落山方向(清水->八坂)正常步行都要半小時
上山方向就更耐

我當年用左一個下午去完伏見

之後去清水夜間特別參拜

再去八坂+河原町

沿途都點晒燈,氣分唔錯

行到10點搭車返大阪

此篇文章於 01-10-15 12:43 AM 被 rorimoe 編輯。
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-15, 02:52 AM   #11
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
我去白川鄉大暴雪都無帶手套,影相帶手套好唔方便

舊 01-10-15, 01:24 PM   #12
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
咁帶對普通冷手套就算(公司有大量勞工手套,免費
其中有幾天行雪地(暖暖網走、道東三湖、函館山、紋別、層雲峽),
請問是否需要太陽眼鏡?
但幾百蚊一副,有冇實用性?

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-15, 03:21 PM   #13
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
引用:
其中有幾天行雪地(暖暖網走、道東三湖、函館山、紋別、層雲峽),
請問是否需要太陽眼鏡?
如果你上山高過雲層真係建議戴,反光好勁
同埋塊臉搽少少防曬油,我上次無特別裝備下上高過雲層行左幾個鐘雪山之後真係黑左

此篇文章於 01-10-15 03:23 PM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-15, 05:15 PM   #14
BOYBOYBOY

引用:
請問是否需要太陽眼鏡?
太陽眼鏡帶定啦,日光可以好猛,雖然好短暫時間
手套我自己帶可以touch mon個種,淨雪唔凍,係雪+大風先會凍到要帶

大雪最好有冷帽或者雪鞋

舊 01-14-15, 08:26 AM   #15
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
三月頭河口湖3日2夜
想去風穴冰穴 遊覽船+天上山公園+音樂盒之森
Day 2定左去富士急

唔知day1夠唔夠時間去晒前面堆地方呢
Day3想食埋旅館早餐就返東京

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-15, 08:58 AM   #16
BOYBOYBOY

引用:
作者: 朔望~ 查看文章
三月頭河口湖3日2夜
Day 2定左去富士急

遊覽船+天上山公園+音樂盒之森<--夠
加埋冰穴就趕

舊 01-14-15, 12:57 PM   #17
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
三月頭河口湖3日2夜
Day 2定左去富士急

Day 1後3樣算啦
1. 班次疏
2. 巴士遲開早收 ,第一班車成9點幾先開,尾車係下午4點幾5點...可以坐車的時間其實好短...
風穴冰穴仲要幾遠下

舊 01-14-15, 01:10 PM   #18
朔望~
Game Master
妹控

仲諗住難得去到河口湖
點都睇埋先走
咁如果day1掉景點去day3有無得諗
Day3 12點左右回東京
Ps:旅館係住湖南莊 好近遊覽船同天上山覽車

CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
舊 01-14-15, 02:27 PM   #19
clanyuen1
Crazy Gamer

上午0900淨係去風穴》樹海》冰穴》1200左右,上次我接住去左合掌村,
如果唔食午餐/火車上食,應該夠時間返東京,
河囗湖巴士唔止疏,佢只有一架小巴,係肯定會爆車(去風穴果架),如果爆車就飛站但又唔會加開班次,我上次就等左2班車先得(2小時左右)

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
舊 01-14-15, 06:25 PM   #20
朔望~
Game Master
妹控

咁得人驚
咁你上次去風穴冰穴感想如何?
值唔值得去睇下?

合掌村即係白川鄉??

此篇文章於 01-14-15 06:31 PM 被 朔望~ 編輯。
舊 01-14-15, 07:02 PM   #21
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
咁得人驚
咁你上次去風穴冰穴感想如何?
值唔值得去睇下?

合掌村即係白川鄉??
>>合掌村即係白川鄉

只係河口湖果頭都有合掌村

BTW
風穴果架車我都坐過~~我已經揀閒日去(星期三)~
雖然未至於咁慘要等兩班車/爆車/飛站
不過真係好FULL下~架車又細又迫

舊年我山中湖1日~河口湖2日

一日只走兩個景點
山中湖 : 忍野八海+河馬巴士

河口湖 DAY 1 音樂之森(酒店5分鐘路程)+八木崎(睇薰衣草)~下午4點幾就貢番去溫泉酒店HEA

河口湖 DAY 2木之花博物館(酒店5分鐘路程)+河口湖生活館(睇薰衣草)~下午2點幾就坐車閃番出東京

舊 01-15-15, 12:42 AM   #22
clanyuen1
Crazy Gamer

合掌村: 雖然冇白川鄉果個真正的合掌村,但都算係有特色,但若果去過白川鄉就其實冇乜必要去,(呢條村係後來重建既).....
我未去過白川鄉,覺得唔錯,只係冇乜巴士,1~3小時一班(中午時段),計好時間才好去...
風穴冰穴:只係一個好細既山洞,都叫做有些少特色,前題係你冇去過類似既地方,佢既重點係俾你行吓樹海外圍,而唔係山洞....
其實如果朝早9:00START,上午合掌村 / 風穴冰穴樹海
下午音樂之森+天上山睇富士山,
咁就已經一日剛剛好.....
我自己覺得箱根值得去多D....

富士急請早D衝入場中間買快証,決定你今日係天堂定地獄.....
除非你唔玩過山車(4架),鬼屋啦

此篇文章於 01-15-15 12:48 AM 被 clanyuen1 編輯。
舊 01-15-15, 01:30 AM   #23
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
手套我戴人地踩單車果D手套, 一來薄, 二來手指露出來方便feel 個shutter

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-15, 01:36 AM   #24
BOYBOYBOY

引用:
上午0900淨係去風穴》樹海》冰穴》1200左右,上次我接住去左合掌村,
如果唔食午餐/火車上食,應該夠時間返東京,
河囗湖巴士唔止疏,佢只有一架小巴,係肯定會爆車(去風穴果架),如果爆車就飛站但又唔會加開班次,我上次就等左2班車先得(2小時左右)
我個次有加密班次喎
下午2點幾
係天上山個站返河口湖站

舊 01-15-15, 07:40 AM   #25
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
富士急請早D衝入場中間買快証,決定你今日係天堂定地獄.....
除非你唔玩過山車(4架),鬼屋啦
有咁多人去咩?
3, 4 年前去過一次
可能果日係閒日
玩咩都係排 15 - 30 分鐘左右
過出車就比較多人

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 03:18 AM

手機版 | APP版