Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-04-16, 02:26 PM   #2476
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
望到做左野就嬌情左膠
無啦啦彈出來個D就無限希望
鍵盤戰士果然係宇宙最強
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 03:27 PM   #2477
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Hunter 查看文章
手機版facebook成日推薦 "港人講地" D片
有無得整走佢?
舉報佢,之後就會問你使唔使hide呢個page

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 03:30 PM   #2478
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
望到做左野就嬌情左膠
無啦啦彈出來個D就無限希望
鍵盤戰士果然係宇宙最強
佢地個邏輯我地唔會明架啦

吾非汝焉知汝之所想
對佢地黎講
選舉就係要吹一D假太空
完全做唔到出黎既野去吸睛

你講D咁實在
可以做到出黎既野
仲唔係左X?

如果只計地區工作,方國珊同朱凱迪應該係做得最好既兩個
問題係佢地是否適合入垃圾會
可惜佢兩個都唔係我果區
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 03:52 PM   #2479
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
方國珊點解被歸類為建制?
以前有咩好事?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 03:54 PM   #2480
T.K.
很黃很暴力

印象係補選時,楊岳橋數過佢投票取態同無開會

有機會贏時,我都投朱凱迪
實際幫到我果區

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 08-04-16 04:19 PM 被 T.K. 編輯。
舊 08-04-16, 04:31 PM   #2481
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: kev00269270 查看文章
佢地個邏輯我地唔會明架啦

吾非汝焉知汝之所想
對佢地黎講
選舉就係要吹一D假太空
完全做唔到出黎既野去吸睛

你講D咁實在
可以做到出黎既野
仲唔係左X?

可惜佢兩個都唔係我果區
不過比朱凱迪入都好過白痴仔黃浩銘
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 05:18 PM   #2482
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
小麗朱凱迪痴埋中箭呢班小政棍都唔荒係好野啦!

神駒一開咪講中箭既惡行就令到中箭聲名狼藉,之後仲追擊埋小麗朱凱迪,特別係小麗籌旗參選費用多都離哂譜,質到小麗冇聲出
中箭小麗朱凱迪的facebook一有批評就hide人地comment,只有支持的comment,咪又係打XX

唔係話做到地區工作就係好,首先要睇候選人有冇政治倫理道德,其次就係其理念文宣會否同時代脫節及能否入屋(飯民建制的文宣每屆如是就另計)

舊 08-04-16, 05:36 PM   #2483
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
竟然有神駒信徒

>方國珊點解被歸類為建制?
上屆跟開自由黨

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 06:36 PM   #2484
T.K.
很黃很暴力

邊d政治論理入到屋?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-04-16, 07:46 PM   #2485
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
哪吒甩左自由黨之後,不停強調「非泛民,非建制」路線。
之前提名期,哪吒有話考慮過票俾陳國強選超區;再早少少仲(疑似)打葛博士添。
其實呢幾年佢不停想洗白,但係公眾同傳媒都仲當正佢係建制。可能係因為佢個樣同行事有浸洗唔甩嘅建制味。

舊 08-04-16, 08:13 PM   #2486
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
「小麗朱凱迪痴埋中箭呢班小政棍都唔荒係好野啦!」

「老作呢家野我唔主張架下!」

就咁quote好似斷章取義,但就咁睇有種黑色諷刺意味喺入面 

舊 08-04-16, 09:09 PM   #2487
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
唔係話做到地區工作就係好,首先要睇候選人有冇政治倫理道德,其次就係其理念文宣會否同時代脫節及能否入屋(飯民建制的文宣每屆如是就另計)
咁睇真係應該票投民建聯…
地區工作冇得輸。票從土共來,保皇義不容辭,符合政治倫理。
理念文宣雖不過不失但亦算入到屋。除咗思考理念同在下完全相反之外,
簡直無懈可擊。

覺得現在思考接近自己就投果個咪算,畢竟家陣係選人入去代自己發聲

此篇文章於 08-04-16 09:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 11:13 PM   #2488
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: Fean 查看文章
哪吒甩左自由黨之後,不停強調「非泛民,非建制」路線。
之前提名期,哪吒有話考慮過票俾陳國強選超區;再早少少仲(疑似)打葛博士添。
其實呢幾年佢不停想洗白,但係公眾同傳媒都仲當正佢係建制。可能係因為佢個樣同行事有浸洗唔甩嘅建制味。
响而家越黎越非黑即白嘅政治環境黎講佢都萛幾好野, 其實佢都已經萛洗得幾"白", 一般人都唔會覺得佢太建制, SELL自己中間路線亦冇民主思路嗰啲做得咁核突, 唔覺唔覺都已經慢慢跑左上黎, 今屆贏面幾高

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 11:30 PM   #2489
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Fean 查看文章
首先要搞清楚,何謂「矯情」左膠?
「矯情」即係「做作」、「不自然」嘅意思。
所謂「矯情」左膠,應該係泛指一啲喜歡空談社會主義、左傾理想;實際上係附庸風雅、無所作為嘅「做作」左翼份子。
如果咁睇,朱凱迪絕對唔係「矯情」,因為佢嘅行為一直貫徹緊佢提倡嘅理念。
我反覺得佢先係最「實事求事」、最「在地」。

朱凱迪做左好多地區工作,而且係身體力行去做。
好似早幾日米埔隴村沙山單野,有村民主動向朱凱迪求助;因為選緊有知名度,引起傳媒報導,恆基見勢色唔對即刻拿拿聲去清左座沙山。
由此可以見到朱凱迪地區工作真係有所作為,亦同居民建立左一個互信嘅關係。
之前仲因為偷泥頭山啲泥去政總抗爭,因而被捕。

抗爭有好多路線,朱凱迪係其中一種。你可以唔認同佢嘅政治觀點,但用到「憎」同「扮抗爭」呢啲字眼,有冇覺得過火得濟?
現在的議會,一切政綱都是徒然
因為根本就不會有牙力

引用:
作者: kev00269270 查看文章

可惜佢兩個都唔係我果區
就是這樣啦

就似譚香文我都覺得佢地區有做到野
問題唔係咁就適合入立會
就似識砌機唔一定就會識寫programme一樣

舊 08-04-16, 11:37 PM   #2490
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
有地區工作係因為有資源
唔通訓街唔駛食飯

舊 03-05-18, 11:36 AM   #2491
david
The One

官裁定條文不適用 長毛搶文件案或終止聆訊

引用:
前立法會議員「長毛」梁國雄前年11月在討論橫洲事件的委員會會議上,搶去時任發展局副局長馬紹祥的文件,遭票控一項藐視罪,辯方爭議控告長毛的條例不適用於議員。裁判官嚴舜儀今接納辯方所言,裁定條例並不適用於議員,案件押後再提訊,以待控方決定下一步如何處理。
點解香港仲未有尋釁滋事罪...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-18, 09:01 AM   #2492
david
The One

候選人號碼出爐 李卓人示威反DQ被粗暴抬走

引用:
選管會今晚6時半在九龍灣展貿中心舉行九西補選候選人簡介會,保安以大會要求為由,不准記者攜雨傘和水樽入場。工黨和社民連近30多名人士,包括代表民主派出戰補選的李卓人、被政府褫奪參選資格的劉小麗均有到場示威,成員高喊「反對政治打壓」、「反對無理DQ」、「香港人要爭氣」、「林鄭月娥可恥」等口號,警方如臨大敵,在九展外有至少5部警車駐守,場內亦有大批保安和便衣警員戒備監察。

李卓人批評特首林鄭月娥用制度暴力欺凌劉小麗,認為今次中央給予林鄭的政治任務,就是在社會挑撥離間,用盡方法協助建制派在補選奪取議席,以及將公帑「倒落海」興建東大嶼人工島,表明會上將質詢選管會主席馮驊和DQ劉小麗的選舉主任郭偉勳。保安最終只准遊行隊伍中的李卓人、劉小麗和麥德正三人進場,並阻止三人攜帶任何標語內進。

九西其餘參選人陳凱欣、馮檢基今晚未有親自現身簡介會,只派代表出席;郭偉勳就候選人號碼進行抽籤前,李卓人、劉小麗在台下高喊「DQ主任可恥」、「郭偉勳可恥」口號,李卓人亦質問郭偉勳:「點解無劉小麗啊?」多名保安即上前試圖趕兩人離場,並在兩人停嗌口號才散開。

最後郭抽出一號候選人為伍廸希、曾麗文為二號、李卓人為三號、馮檢基為四號,陳凱欣則是五號,郭並在抽籤後「快閃」離場,其後的簡介會由選管會主席馮驊主持,李卓人、劉小麗其間再高喊「DQ主任可恥」抗議。

李卓人、劉小麗和麥德正在選管會主席馮驊開始簡介會時,即在公眾席高舉寫上「19511人聯署反DQ,還我選舉權利」標語抗議,簡介會主持即下令保安將三人驅逐離場。十多名保安即上前撕爛三人標語,並將三人推離,其間劉小麗被5名保安拉扯手臂,3名保安更將李卓人粗暴抬離現場,令李「離地」近一分鐘後才能落地。

劉小麗事後批評,政府連「一張紙都容不下」,指會上只是想質問馮驊為何身為法官,卻縱容選舉主任郭偉勳不顧程序公義,無理DQ其選舉資格。劉小麗指出,法庭指引要求選舉主任若對候選人有任何疑惑,都應先查詢候選人才作決定,至今郭偉勳從未向她進行查詢,「我今日只係一企起身,佢哋就大量保安將我抬出嚟,佢哋係將香港人滅聲,係粗暴剝奪我哋的參選權利同發言權」。

李卓人則指,會上行動是想問馮驊為何參選前,會有參選人被無理DQ,「點解馮驊身為法官,會容許呢啲唔公平的事件發生?」,但大批保安即上前抬他離場,「其實呢個政府係怕聽到我哋的質詢,係怕香港人睇穿政府的可恥,唔畀我哋講嘢,呢個就係林鄭月娥的政府」,狠批政府做法可恥,希望香港人看清在目前不公平制度下,若仍不站出來發聲,社會只會更不公平。

其他候選人方面,伍廸希和曾麗文均有出席簡介會。曾麗文被問到如何評估個人勝算時,只說:「盡力而為」,指今次參選是為公義,她會定位自己為「獨立派」,「希望聯合最多的人」。
果然遮同水樽都仲係大殺傷力武器

---
舊 10-23-18, 09:33 AM   #2493
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: david 查看文章
候選人號碼出爐 李卓人示威反DQ被粗暴抬走

果然遮同水樽都仲係大殺傷力武器
如果當日有人用衫褲擋催淚彈同胡椒噴霧就真係大鑊

舊 11-01-18, 10:44 AM   #2494
david
The One

陳凱欣被踢爆傳單「抄功課」 學者批做事不用功

引用:

代表建制派出選九龍西補選的陳凱欣,今日被區議員揭發在宣傳單張「抄功課」,將3名民主派區議員於2017年提交區議會的文件內容,一字不漏翻印在其宣傳單張上,作為自己政策倡議。被抄襲的民主黨區議員黎廣偉質疑,事件反映陳凱欣根過去根本無切實跟進相關地區議題,「只識將人哋做的嘢據為已有,扮成功爭取」。陳凱欣則在事件遭揭發近3個小時後,透過其助手回覆稱「因製作時錯誤將參考資料作定稿,深感歉意,團隊已即時停止派發有關單張」。有學者認為,事件反映陳凱欣做事並不用功,亦粗心大意,事件或影響中間選民取態。

民主黨九龍城區議員黎廣偉今日在其個人Facebook撰文,指前晚出席法團會議準備回家之際,在地下發現一張陳凱欣聯同工聯會幹事張仲衡發出的九龍西補選宣傳單張,其間發現單張有關要求政府檢討旅遊業制度的內容似曾相識,經翻查後,發現陳凱欣將他與兩名民主派區議員於2017年9月提交九龍城區議會的文件內容,一字不改地翻印在單張上。黎廣偉隨即在Facebook踢爆事件,並質疑陳凱欣「記者操守去咗邊?」

陳凱欣競選團隊在事件被揭發後約3小時回覆《蘋果》查詢回覆時指,「對於一份地區議題宣傳單張,因製作時錯誤將參考資料作定稿,深感歉意,團隊已即時停止派發有關單張。」

黎廣偉接受《蘋果》查詢時則指,對於陳凱欣抄襲民主派區議員的建議感到無奈和憤怒,認為事件反映陳凱欣根過去根本無切實跟進過相關地區議題,「只識將人哋做的嘢據為已有,扮成功爭取」。黎廣偉又指陳凱欣今次的抄襲行為相當離譜,「佢係一字不漏咁抄,連標點符號都照跟」,表明會與另外兩名同樣有份被陳抄襲的區議員商討是否採取追究行動。

代表民主派出戰補選的工黨李卓人批評,陳凱欣作為15年的傳媒人,竟然接受到自己傳單抄足民主派區議員的建議,「究竟佢(陳凱欣)自詡嘅傳媒DNA,係新華社供稿,定係抄文當飯食嘅內容農場?」

中大政治與行政學系高級講師蔡子強認為,陳凱欣在今次事件明顯有缺失,「顯示佢(陳凱欣)並不用功,亦粗心大意,我好難想像佢有咁多建制派樁腳,竟然無人幫佢,搞到要去抄襲民主黨區議員的建議」。蔡子強相信,事件或會影響中間選民取態,但對陳凱欣選情未有致命性影響,「相信建制派好多票都會照投畀佢(陳凱欣)」。

九西補選候選人尚有馮檢基、伍廸希及曾麗文。
反正無得輸,又無犯法,又有咩所謂?

---
舊 11-02-18, 07:24 AM   #2495
david
The One

欣·你呃人 抄襲傳單今日繼續派街坊

引用:

參加九龍西補選的建制派代表陳凱欣,昨日被揭發其宣傳單張內容一字不漏照抄民主黨黎廣偉在區議會的文件,陳凱欣昨晚為此道歉,又說團隊已即時停止派發單張,但原來陳凱欣「講大話」,因為今日有人透過相片、短片,證實陳凱欣的團隊繼續派發「抄襲單張」。本報晚上向陳凱欣查詢回應,但暫未有回覆。

陳凱欣參選以來醜聞、負面新聞不斷,最新一宗是陳凱欣的宣傳單張上,談及有關要求政府檢討旅遊業制度時,內容竟然與對手民主派在2017年在區議會的文件的內容,是一模一樣,陳凱欣的單張更是一字不漏地抄襲。陳凱欣昨晚回應傳媒時承認錯將參考資料作為定稿,深感歉意,並承諾「團隊已即時停止派發有關單張」。

不過,陳凱欣卻被指「講大話」,工黨劉小麗上載今日拍攝的最新短片,發現陳凱欣的團隊今日繼續派發有關單張,劉小麗指:「陳凱欣嘅道歉,並唔係真誠道歉,我哋今日仲喺佢嘅街站收到抄襲傳單。」本身任教大專的劉小麗指,建制派搞假學歷,如今代表建制派的陳凱欣則抄襲:「人哋假學歷,你就抄功課,都係會畢唔到業。」

證實陳凱欣團隊繼續派發「抄襲單張」的短片中,陳凱欣的義工向接單張的市民指:「陳凱欣係獨立」、「觀點就同民建聯差不多」。早前陳凱欣早前被指如梁振英般大玩語言偽術,在回應被追問自己是否建制派時,她說:「其實我無刻意講自己唔係一個建制派。」

九西補選候選人尚有李卓人、馮檢基、伍廸希及曾麗文。
塵:妖,而家選舉又唔係大學,你份O野有無版權先?反正我夠曬數,我做咩都無影響O架啦,吹呀?

---
舊 11-02-18, 07:31 AM   #2496
david
The One

撐李卓人傳單遭焚毀 民協譴責縱火兼報警

引用:

11.25九龍西立法會補選倒數不足一個月,開始有涉及暴力干預選舉事件出現。民協社區幹事徐溢軒今午在Facebook透露,今早開街站後返回長沙灣幸福邨的民協辦事處時,在門外發現其中一箱呼籲市民於11.25補選日投票支持工黨李卓人的宣傳單張遭焚毀,雖然火勢未有蔓延,但認為事態嚴重,已經報警處理。

徐溢軒指幸福邨過去治安良好,未有發生類似事件,堅信即使意見不同,也不能以此手法限制表達政治立場,強烈譴責縱火行為,重申不容暴力干預選舉!

李卓人則回覆指,「呢一把火燒咗啲單張,唔單止對社區安全有影響,亦涉及選舉暴力,我哋強烈譴責呢啲行為」。隨著投票日迫近,李卓人透露近日也有其助選團義工發現有選舉直幡被吐口水、亦有市民拿著單張拍打其助選義工,「希望今次選舉係透過辯論等文明方式去進行,而唔係涉及暴力事件。」

徐溢軒回覆《蘋果》查詢指,今早約7時半回到上述辦事處後,一如以往將大件物品放於辦事處外,隨後即外出開設街站,約9時15分返回辦事處時,發現放在辦事處外的箱子冒煙,內有約250張呼籲選民支持李卓人的宣傳單張,他隨即走進辦事處拉喉自行撲火,最終撲熄火種,「但剩低啲單張都濕晒,完全唔用得」,有見事態嚴重報警處理,引述到場警員指現場未見助燃劑,亦沒有煙頭,會繼續調查。

徐指因為土地問題,日後仍要在有需要時將大型物品放在辦事處外,希望九西補選會是君子之爭,不會發生懷疑與選舉暴力有關的事。

九西補選候選人尚有陳凱欣、馮檢基、伍廸希及曾麗文。
點解777唔出O黎話強烈譴責暴力行為之類O既呢...?

---
舊 11-26-18, 06:46 AM   #2497
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
恭喜港豬

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 12:29 AM

手機版 | APP版