Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-14-13, 11:44 AM   #601
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
牙狼TV3雨宮無參與之下落差很大... 睇黎要睇佢呢套衝撃眼火爆先揾得番啲雨宮味
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 09:18 PM   #602
黑澤夜
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
Season 3 直頭唔掂 , 完全係另一樣野來 !
玩死左 Garo 呢個系列 !
黑澤夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 09:27 PM   #603
Suda
God of Gamer

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
由佢地開始清魔導horror已經好睇好多,係之前浪費太多時間鋪排冇謂野姐
依家個尾睇落唔會完得差

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 10:22 PM   #604
zero22
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2007
第18集既打鬥本人幾滿意
唔滿意既只係敵人D模組太少 好多敵人唔識變身
至於全CG 令打鬥變得暢順左
睇返之前果D 個皮套太重顯得動作有D笨重同慢
果時都有用CG補救
zero22 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-13, 02:17 AM   #605
烈海王

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: Suda 查看文章
由佢地開始清魔導horror已經好睇好多,係之前浪費太多時間鋪排冇謂野姐
依家個尾睇落唔會完得差
劇本太大問題,雖然有花時間去寫個別角色,但係唔到肉,尤其係四眼仔同女主角,描寫太表面。

豪快淫算係寫得比較多,但由一個花花公子變做深情男一段太突兀,說服力唔夠。

幾個主角新手味太重,做咗十幾集亦唔覺得佢哋有成長過,性格都係幼稚衝動,特別係主角流牙,唔熱血亦唔冷靜,衝動、蠢、感情用事、唔打得,次次都用套甲先勉強打得贏,又成鬼日中計,但係仲要扮有型,感覺太中二。

睇返第一輯,兩男一女嘅描寫篇幅同今輯差唔多,但成件事出好多,小薰對父親同夢想嘅執著,零放唔開過去嘅仇怨,鋼牙由開頭只識殺魔獸,到後來發現人生仲有其他值得珍惜嘅嘢,性格上係成長咗。

三位主角嘅個性產生不同衝突,劇力先出到嚟,家陣幾個主角性格上都無衝突同特別交流,搞到似一隊唔太合拍嘅二流戰隊,前幾集仲要突然話莉杏對流牙有意思,感情線加得超格硬,觀眾根本唔覺得主角之間有咩深厚感情可言。

當然,我覺得同演技有好大關係,之前三個主角本身都演過劇,有一定根柢,今次班主角相對係超稚嫩。

本來燕邦呢個角色設定得幾好,演員亦演到要求,但偏偏戲份太少,只係淪為一個可憐嘅三流反派,原本以為會安排佢隱藏自己魔獸嘅身份,不斷陰主角一班人,點知兩嘢就畀人識穿咗,浪費晒個角色。

其實都打算做一個新開始,點解唔放棄以往單元式嘅講故仔方法?乾脆用長劇式結構,三個主角各自有一條主線,响同一城市各自各戰鬥,互相唔妥對方,三條主線偶爾交集,但各自各有要面對嘅問題同主要敵人,好似美劇《Heroes》第一季咁,各有發展但互相關連,最後先將三條線拉返埋一齊,三個主角正式和解合作打大佬,咁會有力好多。
烈海王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-13, 05:43 AM   #606
Suda

第一輯嗰陣規模唔大,將重心擺落三個主角的關係發展,梗係易控制
今季重心落左vol city整個城市,又要兼顧一堆人,仲要冇埋雨宮,劇本要唔爆有幾難

角色成長唔係無,係來得遲,流牙上一集嘅覺悟已經做得幾好
眼鏡之前素身打魔導horror嗰話都OK,佢同流牙嘅衝突亦係呢集做得較出

莉杏本身設定得太bitch,搞到後面一堆發展唔討好,佢叫流牙唔好斬燕邦已經乞人憎,格硬俾滔星捉埋又顯得蠢

燕邦條線就係太多人兼顧唔到嘅最佳例子,變左魔導horror之後直接空氣化,出返來時又到爆煲位,但缺少左佢同莉杏嘅友誼描寫好難共嗚,依家變左伏筆吊住條命遲下用

我覺得滔星、燕邦、尊士同金城一族成個主線安排都算唔錯,但可以推進得早d,俾角色早少少互動早少少成長,依家叫做去得到第二輯水準

Nintendo3DS
舊 08-17-13, 01:02 AM   #607
Suda

咁就醫返好對眼

今集交代晒前因後果,等睇滔星餵ゼドム

Nintendo3DS
舊 08-24-13, 12:50 AM   #608
Suda

晨早應該做好覺悟斬佢,依家處理得好微妙
特登留一集俾個感動位但又睇到冇feel(仲要FF)

Nintendo3DS
舊 08-31-13, 12:51 AM   #609
Suda

下集終於變返全金

Nintendo3DS
舊 09-07-13, 12:51 AM   #610
Suda

變返全金之後個樣係以前套甲(臨尾終於有實體甲w)

ゼドム出場好虛

Nintendo3DS
舊 09-07-13, 04:33 PM   #611
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
蒼哭魔龍生食

小西的完美結局
可惜不係後宮END

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-13, 06:41 PM   #612
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
作者: Suda 查看文章
變返全金之後個樣係以前套甲(臨尾終於有實體甲w)

ゼドム出場好虛
又多隻魂限商品
舊 09-09-13, 01:25 AM   #613
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: stevenfan 查看文章
蒼哭魔龍生食

小西的完美結局
可惜不係後宮END
想知邊度有,可PM嗎?

舊 09-09-13, 05:40 PM   #614
zero22

註冊日期: Sep 2007
引用:
蒼哭魔龍生食

小西的完美結局
可惜不係後宮END
開頭隻士兵仔好鬼可愛
zero22 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-13, 01:58 AM   #615
stevenfan
貧窮神附身

桃幻之笛兩位女主角繼續SHOW美腿

長大後的玲冇白夜中的可愛

舊 09-14-13, 12:52 AM   #616
Suda

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
又多隻魂限商品
今集又多兩隻 3隻金狼

最後終於有仇報

最後又好似第一季咁,Volcity篇完

Nintendo3DS
舊 09-14-13, 12:53 AM   #617
stevenfan
貧窮神附身

http://garo-project.jp/ZERO/

絕狼ZERO

舊 09-14-13, 11:08 AM   #618
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
正啊,零做主角真是更有看頭
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-13, 05:14 PM   #619
烈海王

註冊日期: Jan 2006

一早搵零做第三輯仲好啦

期待雨宮撥亂反正
烈海王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-13, 02:50 AM   #620
黑澤夜
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
我成日懷疑 season 3 係唔係第個平行世界來 ..........
流牙好細個果陣牙狼甲已經冇主人到佢大個已經過左 十幾年 , season 2 同 3 個世界觀真係有十幾年 ???

同埋 season 3 係完全冇提過 1 , 2 既野 ............
黑澤夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-13, 12:58 AM   #621
Suda

衝撃ゴウライガン #1

劇情同剪接位幾搞笑,好多殺必死w
女主角最後句野w

Nintendo3DS
舊 10-11-13, 02:30 AM   #622
stevenfan
貧窮神附身

奶奶我想起邵音音

舊 11-23-13, 07:27 PM   #623
Suda

nico生公佈左三期劇場版,下年仲會動畫化(小林阿姨負責劇本)

引用:
■道外流牙の劇場版
2013年4月からTVシリーズとして放映された『牙狼<GARO>~闇を照らす者~』
の主人公である道外流牙(演:栗山航)の新たな物語を描く劇場版の製作が決定。
※タイトル未定
引用:
■アニメ版『牙狼<GARO>
2005年より特撮ドラマとして人気を博してきた『牙狼<GARO>』のアニメ化がついに決定。
『絶狼』に続き、小林靖子がシリーズ構成・脚本を担当する。
詳細はまだ明かされていないが、完全オリジナルストーリーで展開される。
※タイトル未定
引用:
牙狼がアニメ化2014年秋から放映。
新牙狼 冴島雷牙は中山麻聖がやる。
2014年春放映。
四期由鋼牙仔做主角
引用:
■「牙狼〈GARO〉-魔戒ノ花-」
2014年4月放送スタート!
http://garo-project.jp/TV4/

Nintendo3DS

此篇文章於 11-23-13 07:37 PM 被 Suda 編輯。
舊 11-23-13, 10:16 PM   #624
C.Ryo
Game Master

TV 4 雨宮回歸 + 阿仔故事, 流牙line係咪要當黑歷史
舊 11-23-13, 10:19 PM   #625
Suda

雨宮公佈四期嗰刻已經半黑歷史左

新主角外形性格點都好過件MK先

Nintendo3DS

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Garo Suika Cosplay同人MIX討論區 7 08-07-06 12:20 AM
聽聞garo導演黎香港? bearbearbear 日本動漫畫討論版 1 07-28-06 01:22 AM
牙狼 GARO 問題 黑澤夜 日本動漫畫討論版 4 07-15-06 01:15 PM
[PS2]黃金騎士牙狼<GARO>, 2006年4月20日發售預定 neo2046 電視遊戲討論版 12 04-06-06 12:05 AM

現在的時間是 03:37 PM

手機版 | APP版