Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 06-19-08, 11:33 AM   #1
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
超市詐騙事件 ----- ( 版主按: 本港各大超市商品價格取巧個案 + 舉報 + 預防 )

話說尋晚我同朋友去大埔超級城0既百佳超級巿場買野...
見到"維記朱古力奶家庭裝"$11.8 ...當時見到都覺得無可能咁抵呱...
但係盒上面又真係寫住"維記朱古力奶家庭裝"...咁我朋友就買左盒...
跟住買埋其他野就比錢走人...走0個時對一對d單...
發覺明明買左一盒家庭裝...點解會變左收2盒錢...而且每盒價錢變左$32.x...
咁我地即時就去問返收銀...收銀就話佢"do"多左一下...所以收多次錢...
而貨就話佢地放錯位...所以我地誤會左....
我地就話所有字都對0岩晒...點會搞錯...超巿收銀就話肯退錢了事...

但係呢間超巿已經唔止一次放錯位...
之前我自己係間野度買飲品....又係相同名...但係就收左第二個價...
我問番佢...佢又係話放錯位.....我就覺得有冇咁0岩...樣樣同樣0既貨品都放錯位...?
今次後我真係好覺得係有詐騙成份...

所以請大家去呢間超巿時小心一d...臨走時真係要對清晒自己買0既貨品價錢...
唔0岩就要拎起勇氣去投訴...我好覺得呢間野就係想呃d"都比左錢囉..算啦..."0既客人...

此篇文章於 06-21-08 08:57 PM 被 Abale~姬絲汀小美 編輯。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 01:26 PM   #2
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
極有可能係想詐騙
唔係人人都會check 單
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 02:27 PM   #3
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
> "維記朱古力奶家庭裝"$11.8
正常一包係里個價

>而且每盒價錢變左$32.x...
見過有一pack 三盒朱古力奶家庭裝 賣
里個價應該係一pack 三盒果隻

你果隻係一包定三包裝黎先?
百佳做野又真係幾衰ge...
我成日都見到有d貨唔知係未果個label ge

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 02:35 PM   #4
魚伕
Moderator

引用:
作者: Freddy 查看文章
> "維記朱古力奶家庭裝"$11.8
正常一包係里個價

>而且每盒價錢變左$32.x...
見過有一pack 三盒朱古力奶家庭裝 賣
里個價應該係一pack 三盒果隻

你果隻係一包定三包裝黎先?
百佳做野又真係幾衰ge...
我成日都見到有d貨唔知係未果個label ge
我覺得原本0個個位係放6包細包裝0個d...
但係佢專登放左一pack三大盒0既家庭裝落去....
label係寫"朱古力家庭裝"$11.8...
就係因為對應到....所以我先覺得係詐騙...

尋日唔記得番去影底佢...
舊 06-19-08, 02:54 PM   #5
Hunter

有名你叫, 間野好人有限

有時佢d 野 label 都無, 都唔知想點
有次買餅, 無label價錢
但眼見同一牌子其他款式既餅都係$21~$23
諗住果隻都係差不多價錢, 點知收錢$29
買水樽又出現同一問題
同一牌子另一款式既水樽$23
收錢時我果隻$35

所以下次無 label 既野點都唔會買

此篇文章於 06-19-08 04:31 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 03:15 PM   #6
小白熊
Ultimate Gamer
冬眠中

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagJumbo Bear Bear
減價都係.... 好多時加左價再減比你 XD
小白熊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 07:29 PM   #7
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 小白熊 查看文章
減價都係.... 好多時加左價再減比你 XD
咩野加左再減?唔係直情加左價話自己減左咩

舊 06-19-08, 10:26 PM   #8
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
eg:
a product 單買11.9
佢上面會大大隻寫住24 2件
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 10:37 PM   #9
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 二伍 查看文章
極有可能係想詐騙
唔係人人都會check 單
係呀,我都唔會Check的

將呢件事推上報啦

舊 06-19-08, 11:01 PM   #10
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
偶次次都一定check單~

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 11:25 PM   #11
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
超市成日都係咁加左價先話減架啦.

好似買某b薯片60克(定係50克?)正價邊有可能係8個幾(8個幾係舊時110克裝價錢),買2包先減幾毫子.

最憎買幾包先話減價.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 11:59 PM   #12
才子
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
最憎買幾包先話減價.
最過份係d飲品成日要買三"條"先有特價
男人就話拎到姐, 女人點拎woo...
仲要比佢set好邊幾隻味...

所以而家買飲品都係去專賣賣凍肉果d超級買, 又平d, 又唔洗一次買三幾條

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 12:00 AM   #13
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
最過份係d飲品成日要買三"條"先有特價
男人就話拎到姐, 女人點拎woo...
仲要比佢set好邊幾隻味...

所以而家買飲品都係去專賣賣凍肉果d超級買, 又平d, 又唔洗一次買三幾條
我大昌買十蚊一大支個D返去用杯裝黎飲啦
3條先平而家已經冇啦
我呢邊惠康成日都有9.9貨買
bid仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 12:05 AM   #14
才子
量地總監

引用:
作者: bid仔 查看文章
我大昌買十蚊一大支個D返去用杯裝黎飲啦
3條先平而家已經冇啦
我呢邊惠康成日都有9.9貨買
買一大支唔係次次個雪櫃都有位擺麻
"買三條"果個陣應該一開波比人群起杯葛左, 我見到都走去第二度買

(`・ω・´)
舊 06-20-08, 12:54 AM   #15
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
買3條飲品先有特價果排,我索性唔買,根本唔抵。

我試過店內價錢牌同過機時唔相同,同個收銀講,佢先收番平D個價錢。
買得少野先記得,買多幾樣野根本CHECK唔到咁多,超市又賺多左。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 01:15 AM   #16
才子
量地總監

引用:
作者: emiko 查看文章
買3條飲品先有特價果排,我索性唔買,根本唔抵。

我試過店內價錢牌同過機時唔相同,同個收銀講,佢先收番平D個價錢。
買得少野先記得,買多幾樣野根本CHECK唔到咁多,超市又賺多左。
有時想追返又要等, 又怕阻住排緊隊d人, 所以收多左三幾蚊我就豪比佢

咁又令佢地奸計得逞

(`・ω・´)
舊 06-20-08, 01:18 AM   #17
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
有時想追返又要等, 又怕阻住排緊隊d人, 所以收多左三幾蚊我就豪比佢

咁又令佢地奸計得逞
買3條個排我一次過買左6條返去飲
我入貨興一次入 當時計過13.9X2 送一條抵過平時買
bid仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 10:21 AM   #18
才子
量地總監

引用:
作者: bid仔 查看文章
買3條個排我一次過買左6條返去飲
我入貨興一次入 當時計過13.9X2 送一條抵過平時買
果時試過35蚊3條, 星星月亮太陽出晒黎

(`・ω・´)
舊 06-20-08, 11:33 AM   #19
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
所以次次去買野都係用手機計數. 
咁你會發現有時多左. 有時少左..XD

舊 06-20-08, 11:43 AM   #20
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
3DS Friend Code0387 9197 5242
其實我想.......係誤會吧
應該無全心騙你的^^||||
應該係有D人亂咁放或D職員放錯位及換牌仔時無留意已做完''恃''價
我自己都做呢行~有時根本無法避免上面D錯誤

其實超市被人騙得更多

ウチの姫さまがいちばんカワイイ:82268032
GBf 1131127
凍檸茶>﹏< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 12:03 PM   #21
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 凍檸茶>﹏< 查看文章

其實超市被人騙得更多
原何被騙
等我又學下

舊 06-20-08, 12:31 PM   #22
魚伕
Moderator

引用:
作者: 凍檸茶>﹏< 查看文章
其實我想.......係誤會吧
應該無全心騙你的^^||||
應該係有D人亂咁放或D職員放錯位及換牌仔時無留意已做完''恃''價
我自己都做呢行~有時根本無法避免上面D錯誤

其實超市被人騙得更多
真係唔知...
比著係你...
你見一樣野平...跟住你買好多...比完錢後拎到返屋企對單...
件貨升左2倍價錢...你會有乜反應...?
一次算係誤會...如果兩次三次都係咁呢...?
你會唔會接受佢講一句"係呀,可能搞錯左位置啦,你唔要0既話,我退返錢比你啦"..?
就咁了事...但係下次又係同一樣遭遇呢...?

(當然有d人可以話:唔鍾意咪唔好幫襯佢囉...無人叫你再幫襯架..)

註明:
我純粹對事...唔係有心反駁你....希望你唔好誤會.....

引用:
作者: 小草 查看文章
原何被騙
等我又學下
例子:
某d超巿會用d膠紙卷起d即食腸仔賣..
某d人見係咁...就係pat腸度再塞多兩條...本來可能係一pat4條...變左一pat6-8條...

註明:不要模仿,呢個係偷竊/詐騙行為...
舊 06-20-08, 07:29 PM   #23
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
我覺得又未必係超市存心呃你,返而係d執貨既人,成日請part time,有時d人又唔知頭唔知路見同名就亂放.所以我見到如樓主既情況都係問d資深d既執貸夠竟係唔係咁多錢.

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-08, 08:22 PM   #24
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
之前買葡萄適Extra
佢標價6個幾一支
點知過機收我15蚊

之後嘈個經理, 佢meet走左係條碼位果張條碼貼紙
用返原本個條碼過機先收返6.x

舊 06-20-08, 08:57 PM   #25
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
百佳成日同一個位擺第二樣貨,明fake人

有次買水,見到細支既賣$2.9,反而大支7xx ml賣$2.5,同一牌子,對埋ml都無錢

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:03 AM

手機版 | APP版