Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-31-18, 11:40 AM   #376
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
真心豪鬼不應該係對戰MODE出現...
以前見人用豪鬼, 輸左不會續嫁..
即係好似初初SF2沒人用軍佬對戰...禁忌黎...
咁我唔知你打開果D機舖係咪唔用軍佬喇....我果時深水埗旺角油麻地果D就唔係囉, 好多人用軍佬, 我地一班friend好多時打單機冇特別想用的角色時都盡量用軍佬, 避免對家用軍佬挑機冇仇報.

豪鬼就真係輸左唔會續戰了, 一係走頭, 一係睇佢打AI打到孤獨終老.

舊 05-31-18, 11:46 AM   #377
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
尋晚爆左SF1同SF2 OFFLINE MODE開盃

但發現SF1(可能淨係佢?)用FULL SCREEN MODE爆機出ENDING果幕開盃果下彈個畫面BUG左
變左上面三分一係泰王版天空,下面三分二出CREDIT LIST ROLL…

P.S.
如果真係玩唔掂,可以出術…

不停按OPTION用SAVE / LOAD 解決。

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 05-31-18 11:50 AM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 11:51 AM   #378
wing
格鬥低手

引用:
作者: Irwin 查看文章
尋晚爆左SF1同SF2 OFFLINE MODE開盃

但發現SF1(可能淨係佢?)用FULL SCREEN MODE爆機出ENDING果幕開盃果下彈個畫面BUG左
變左上面三分一係泰王版天空,下面三分二出CREDIT LIST ROLL…

P.S.
如果真係玩唔掂,可以出術…

不停按OPTION用SAVE / LOAD 解決。
我都係諗住用呢招挑戰sagat同豪鬼

舊 05-31-18, 11:56 AM   #379
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: wing 查看文章
咁我唔知你打開果D機舖係咪唔用軍佬喇....我果時深水埗旺角油麻地果D就唔係囉, 好多人用軍佬, 我地一班friend好多時打單機冇特別想用的角色時都盡量用軍佬, 避免對家用軍佬挑機冇仇報.

豪鬼就真係輸左唔會續戰了, 一係走頭, 一係睇佢打AI打到孤獨終老.
我呢邊都係深水埗喎...
SF初版軍佬太屈, 又多BUG...勁多人玩野...
無限無影摔+金雞獨立+定身...見過不少人熄機開拖啦...

報仇???一個製熄機就搞掂啦...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 11:59 AM   #380
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:

元SF2後期玩得熟果陣就知

其實每隻一樣可以剋制軍佬
前提係你唔好入左對手條FORM、同引對手入你條FORM同對方唔出無影撻果D招
比如用印度,鬥波中配立短中長腳已能封位
又有轉轉轉可以走人(不過少用為妙)

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 12:00 PM   #381
wing
格鬥低手

引用:
我呢邊都係深水埗喎...
SF初版軍佬太屈, 又多BUG...勁多人玩野...
無限無影摔+金雞獨立+定身...見過不少人熄機開拖啦...

報仇???一個製熄機就搞掂啦...
咦, 我地果面真係唔會禁止用軍佬喎, 不過果D無影撻之類bug 技就梗係禁喇, 一用親, 打交都有份.

唔係熄機咁極端...係如果對家用軍佬win左, 你再挑佢都冇得選軍佬, 勝算大減.

舊 05-31-18, 12:02 PM   #382
wing
格鬥低手

引用:
作者: Irwin 查看文章
元SF2後期玩得熟果陣就知

其實每隻一樣可以剋制軍佬
前提係你唔好入左對手條FORM、同引對手入你條FORM同對方唔出無影撻果D招
比如用印度,鬥波中配立短中長腳已能封位
又有轉轉轉可以走人(不過少用為妙)
印印梗係有得打喇, sf2兩大強角之一喎. 但太樣衰, 少人用.

其他角要打印印同軍佬係超難, 你真係要先讀到對方, 捉哂路, 先至有少少勝算. 識打果D軍佬, 你用其他6隻角真係打佢唔入ga.

舊 05-31-18, 02:43 PM   #383
海虎武神
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2007
Nintendo Switch IDSW-6160-7431-8343
PSN  IDseatigershark
引用:
1-8果個係Input lag, 唔係過濾連線質素.

呢隻野個online有時勁lag,係因為佢個match up太求, 是旦亂match, 好彩連番亞洲就會順, 連北美就你唔好彩. 連線質素過濾呢D 上世代格鬥game的基本功能都冇, 而且lobby仲有超大bug, 自己friend list上面果D人玩唔到....(街客lobby反而我試過Ok玩到) 呢間外判製作商Digital Eclipse同監修的capcom都實在太hea

希望佢地快D fix番個lobby, 等大家可以對戰.
乜原來input lag冇得過濾連線質素,咁唔怪得之啦。

舊 05-31-18, 02:58 PM   #384
wing
格鬥低手

引用:
作者: 海虎武神 查看文章
乜原來input lag冇得過濾連線質素,咁唔怪得之啦。
如果唔想一半機會遇到lag人, 就要等佢出左patch之後先約番香港的版友玩lobby

舊 05-31-18, 03:01 PM   #385
charcsc2000
J神哥

引用:
如果唔想一半機會遇到lag人, 就要等佢出左patch之後先約番香港的版友玩lobby
希望佢唔好搞咁耐...
sf5都用左2年...而加先叫好d....
舊 05-31-18, 03:11 PM   #386
wing
格鬥低手

引用:
希望佢唔好搞咁耐...
sf5都用左2年...而加先叫好d....
佢老闆, 果時sfv 本體都賣四舊幾水, 一開波又係爛server, 個lobby又只可以兩人...... 搞左成2個月先至有似樣的online mode玩.

依家隻合輯....唉, 都係要鬧ga la, 但至少有單機mode可以玩, 同埋有隻sf4玩. 不過呢兩晚我都有打super turbo的ranked.... 遇到lag就一場即走, 唔lag就continue多幾場, 都叫做可以接受.

此篇文章於 05-31-18 03:15 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 03:32 PM   #387
charcsc2000
J神哥

引用:
佢老闆, 果時sfv 本體都賣四舊幾水, 一開波又係爛server, 個lobby又只可以兩人...... 搞左成2個月先至有似樣的online mode玩.

依家隻合輯....唉, 都係要鬧ga la, 但至少有單機mode可以玩, 同埋有隻sf4玩. 不過呢兩晚我都有打super turbo的ranked.... 遇到lag就一場即走, 唔lag就continue多幾場, 都叫做可以接受.
sfv最痴線肯定係沒"街機mode"....可能佢係想谷班人去online玩, 但online又廢...
真係把鬼...玩返sf4都沒咁惱...
2年後先比個街機mode大家...咩熱情都沒哂啦...

呢次合輯好d囉...起碼online唔得都仲有12隻單機你玩下...
每日玩幾局sf2...拆下車, 打下桶...好有以前返學feel...身心良好.....
舊 05-31-18, 04:08 PM   #388
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
SFI 我用 PS4 手制連續出昇都冇咩問題,
但係出波就硬係出唔到 41236 同 236 都唔得,
有冇 ching 可以指教一下, thanks.
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 04:49 PM   #389
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: 何金水 - 阿水 查看文章

波我有時出到(236),昇就未試。

SF1個中國佬Lee,好難打…唔識玩

舊 05-31-18, 05:26 PM   #390
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: 何金水 - 阿水 查看文章
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
波我有時出到(236),昇就未試。

SF1個中國佬Lee,好難打…唔識玩
大家可以試下腿招 , 自己入指令 6成 可發動。

SF1 之後大大佬 Zen 重哪變態 完全破晒我的功擊。大佬極度屈機

大家如已經打爆 SF1 可以分享下心得 及 請留名。

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 05-31-18 06:28 PM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 06:54 PM   #391
yuhon

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章

SF1 之後大大佬 Zen 重哪變態 完全破晒我的功擊。大佬極度屈機

出昇龍一野死
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 08:28 PM   #392
charcsc2000
J神哥

引用:

我都玩到手指痛,出招勁難,好在可以load/save,拎左獎盃就收得工,怕怕~
舊 06-01-18, 01:41 AM   #393
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
我都玩到手指痛,出招勁難,好在可以load/save,拎左獎盃就收得工,怕怕~
係WOR.

極正 謝謝你。

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 06:56 AM   #394
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
請問於SF2有冇得用軍佬無影撻?
其實指令係點?我由小學雞到而家都未識無影撻點出
有,
我嘅方法係(在左方),要同敵人近(大約一個身位以內):

1. 向後儲氣
2. 向前再向後
3. 當到後方的時候,要差不多同時按重腳 重拳

留意是差不多時間,
不要同時按,
先按重腳不放才按重拳。

另外,#2 也可改成向前,不回後,
但時間可能新手未必預得啱,
所以我建議回返後才按 #3,
回後與否,分別是被撻者落地的方向。

當然我係用 Joystick 玩。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 09:35 AM   #395
wing
格鬥低手

琴晚終於同版友玩到lobby~ 香港人打番香港人係超順, 完全唔覺lag.

我地係由一個人開 public lobby, 然後另一個人去自己search個lobby name, 搵到就自己入. 如果有咩問題, 例如開唔到game或唔見左人, 就quit出去, 再開一個新lobby, 再search. 打完一場實有其他街客入來, 可能會lag可能會彈人, 又或者唔想同其他人打, 咁又要再quit, 再開, 再search.

雖然咁樣出出入入都幾煩, 不過都打到~

今晚可以試下private lobby, 睇下會唔會再好d.

my psn: winglive360

此篇文章於 06-01-18 09:43 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 09:35 AM   #396
Garnet_Crow

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 八仙果 查看文章
有,
我嘅方法係(在左方),要同敵人近(大約一個身位以內):

1. 向後儲氣
2. 向前再向後
3. 當到後方的時候,要差不多同時按重腳 重拳

留意是差不多時間,
不要同時按,
先按重腳不放才按重拳。

另外,#2 也可改成向前,不回後,
但時間可能新手未必預得啱,
所以我建議回返後才按 #3,
回後與否,分別是被撻者落地的方向。

當然我係用 Joystick 玩。
感謝教導,另外想問埋點出痴身(解痴身)及金雞獨立

舊 06-01-18, 09:57 AM   #397
wing
格鬥低手

又一部紀錄片
https://www.youtube.com/watch?v=8BQC...ature=youtu.be

SF EX系列真係當左黑歷史, 講sf4果時, capcom usa個Matt話sf4係ryu/ken第一次以3D model見人.

舊 06-01-18, 10:03 AM   #398
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
感謝教導,另外想問埋點出痴身(解痴身)及金雞獨立
痴身有點似腳刀出法:

1. 下儲氣,再往上按途中
2. 按中拳(joystick 回中時)
3. 按重腳(joystick 到上方時)

同腳刀一樣,上下方向,可改成左下往右上,
或右下往左上也可。

解痴身就用返無影撻。

金雞獨立:
1. 拉後
2. 等敵人有一定距離時
3. 按重腳
4. 再出一個手刀輸入

留意 #2 軍佬不同距離,
出的招也不同,
加上方向鍵也有不同,
要指定有金雞獨立的那種「方向鍵加重腳」

留意 #4 是輸入指令就可,不要真的出手刀,如果出了,即表示輪入太慢。

解金雞獨立:出腳刀

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 06-01-18 10:08 AM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 10:08 AM   #399
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:

爆o左, 識出昇就 ok
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 10:58 AM   #400
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
想問下各位師兄,switch 版街價幾多?
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] FIFA 19︱PS4/XB1/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 12 10-18-18 07:38 AM
[多機種] V-Rally 4︱PC/PS4/XB1/NS 安安 電視遊戲討論版 7 09-08-18 03:24 AM
[多機種] Nine Parchments︱NS/PS4/XB1/PC 安安 電視遊戲討論版 3 06-08-18 07:31 AM
[PS2/XB]Street Fighter Anniversary Collection (XB版支援 XboxLive) neo2046 電視遊戲討論版 52 04-19-06 07:36 AM
請問 xbox Street Fighter Anniversary Collection 見街未 ? 何金水 - 阿水 電視遊戲討論版 3 09-28-04 02:27 PM

現在的時間是 04:48 PM

手機版 | APP版