Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-29-14, 01:36 AM   #1101
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: J+1 查看文章
放輕鬆;p,我今次係擺明針對5毛先生的
由手機版發出
我資助夠 $1 又點話。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-14, 09:57 AM   #1102
adelaide
Junior Member

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 山內 一典 查看文章
DC近照一張 XD
上DC , 下XBO XD

大大部DC很新淨,我個部現在很黃了
adelaide 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-14, 10:20 AM   #1103
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
咁我要收山喇~ 3DO 我得o個兩隻遊戲, PlayDia 都係得幾隻...... (逃)

引用:
作者: 八仙果 查看文章
唔好笑死人了,
收藏兩隻有什麼問題?
唔通要有 2000 隻先叫收藏?

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-14, 10:32 AM   #1104
adelaide

其實收藏是乎自己喜愛,不是用數量計算。所以我非常喜歡各大大分享大家物品
舊 11-29-14, 11:50 AM   #1105
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: adelaide 查看文章
大大部DC很新淨,我個部現在很黃了
岩岩反白左 , 其實都唔新了XD
呢部係06, 07 年再入的2手機 , 13年頭因不停自動on/off换過power supply部份
而家load 碟性能重好好XD

舊 11-29-14, 12:03 PM   #1106
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
岩岩反白左 , 其實都唔新了XD
呢部係06, 07 年再入的2手機 , 13年頭因不停自動on/off换過power supply部份
而家load 碟性能重好好XD
請問點樣翻新DC?
我兩部都黄哂

舊 11-29-14, 12:14 PM   #1107
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
請問點樣翻新DC?
我兩部都黄哂
真的沒有特別保養佢,只是如果知道有一排會唔玩收機時會入袋入盒收埋佢
我覺得唔知關唔關唔同屋企環境/濕度等問題影響事
我d 白機就算耐都好少黄的 , Wii , Nds , psp 等等都唔黄

舊 11-29-14, 01:43 PM   #1108
kennnz
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2009
其實SEGA係SS、DC真係做左好多好GAME

貴精不貴多

可惜都係俾SONY打低
kennnz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-14, 02:02 PM   #1109
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
引用:
作者: kennnz 查看文章
其實SEGA係SS、DC真係做左好多好GAME

貴精不貴多

可惜都係俾SONY打低
無計 每次都輸機能 SS果時輸無3D運算 DC輸DVDROM
DC其它既軟件廠 都俾機會佢 好似高達DX 但祗可單打同埋分太空同地球兩碟
PS果時贏機能
今次PS對手已經強左好多 所以都係平手
世嘉 我都支持過 曾經有世嘉5代 GG DC

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-14, 02:51 PM   #1110
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
無計 每次都輸機能 SS果時輸無3D運算 DC輸DVDROM
DC其它既軟件廠 都俾機會佢 好似高達DX 但祗可單打同埋分太空同地球兩碟
PS果時贏機能
今次PS對手已經強左好多 所以都係平手
世嘉 我都支持過 曾經有世嘉5代 GG DC
輪來輪去輪一樣!

就係成日覺得移值街機就贏。或者叫,輪策略,

你諗下,到而家,我都搵唔到隻可以玩好耐,而又主流既遊戲。

任記有瑪利奧,如果你每版咁過,都玩到你成半年,PS都有隻GT喇,如果世嘉都有既,球會創造,但唔算主流囉,因為你唔係超核心玩家呢,球會幾難玩的…

世嘉技術絕對一流,但企劃就九流!!!

舊 11-29-14, 03:30 PM   #1111
蘭花系

註冊日期: Oct 2014
引用:
請問點樣翻新DC?
我兩部都黄哂
潔而亮,一抹即白
蘭花系 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-14, 05:16 PM   #1112
adelaide

引用:
作者: 蘭花系 查看文章
潔而亮,一抹即白
真的嗎? 我有一段時間部DC放近窗口,所以有一邊變咗黃色
舊 11-29-14, 09:32 PM   #1113
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
輪來輪去輪一樣!

就係成日覺得移街機就贏。或者叫,策略,

你諗下,到而家,我都搵唔到隻可以玩好耐,而又主流既遊戲。

任記有瑪利奧,如果你每版咁過,都玩到你成半年,PS都有隻GT喇,如果世嘉都有既,球會創造,但唔算主流囉,因為你唔係超核心玩家呢,球會幾難玩的…

世嘉技術絕對一流,但企劃就九流!!!

輸(應該無估錯意思?)

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-14, 11:52 PM   #1114
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
真的沒有特別保養佢,只是如果知道有一排會唔玩收機時會入袋入盒收埋佢
我覺得唔知關唔關唔同屋企環境/濕度等問題影響事
我d 白機就算耐都好少黄的 , Wii , Nds , psp 等等都唔黄
我舊屋極潮濕,乜機都黄

引用:
作者: 蘭花系 查看文章
潔而亮,一抹即白
引用:
作者: adelaide 查看文章
真的嗎? 我有一段時間部DC放近窗口,所以有一邊變咗黃色
Thanks!!
試下先!!

舊 12-03-14, 04:20 PM   #1115
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
wink

【特別企画】あふれる愛! 
「メガドライブメガトロン」レビュー
16-BITの黒いヤツ、伝説のハードが破壊大帝にトランスフォーム

11月20日発売
価格:10,000円(税別)

http://game.watch.impress.co.jp/docs...03_678527.html

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 12-03-14, 04:58 PM   #1116
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
DC既退場 其實已經好明顯係PS2逼上絕路

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 06:27 PM   #1117
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
DC之死, 唔係因為莎木嗎?

如果莎木可以買到3M, 再帶動主機消量的話......
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 07:43 PM   #1118
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
引用:
作者: harakuma 查看文章
DC之死, 唔係因為莎木嗎?

如果莎木可以買到3M, 再帶動主機消量的話......
莎木有關都可以咁講,因為花左成五千萬美金(其實撒爾達都差唔多錢),而又收唔番成本,又谷唔到機。

而dc之死,都好多原因,其一,就係dc無貨,因為nec製造的powerVR 2,在菲律賓的工廠因為貪污(賓國點會無貪污)而停工,本身D人都想買的,因為又唔錯,但可惜無貨,等下等下PS2都黎喇(加上PS2氣勢勁D)結果就錯過左最佳時機。

還有世嘉內部,好地地一拆十子公司,無喇喇皮費一蚊變十蚊,本身果幾年世嘉都死左一半,仲要連番打擊,笨大合拼不成,ss敗陣,莎木成本過高,分拆子公司,dc無貨又谷唔起。

但最終,世嘉太急,佢又無任天堂等得,如94年ps出,可以搞足兩年先出n64(當然搞左好耐),世嘉又唔等得,因為剛剛dc出果年98年,正正就係半度體樽頸,而係剛剛果一年半載。正如ps2初初出都係dvd零件太貴,而ps2大賣都無錢賺。

之後,gc,01年出,都無晒咁多問題,樽頸過左,dvd零件平左,所以gc係最平既遊戲機之一。(n64當年又唔係遇到要新機既問題。)

仲有dc機能問題,竟然用sh4(ss用sh2),而唔對應ss,當然ss太複習,對應唔到,咁點解仲用sh4?好明顯sh4唔夠勁,其實可以用powerpc的,仲要當年世嘉街機係用pwerpc的,所以資原上完全唔係問題,你睇下96年已經出到Scud Race,甚至可以講,96年世嘉已經為將來定下基楚。

世嘉當年,只要原用 MODEL 3既資原就得(當然,dc都應該係咁。),但始終dc未及MODEL 3級數。

我覺得,世嘉係靈異地潰敗…

舊 12-03-14, 08:59 PM   #1119
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: 劉公子 查看文章
咁我要收山喇~ 3DO 我得o個兩隻遊戲, PlayDia 都係得幾隻...... (逃)
咦?劉公子回歸。
我都好耐冇買舊主機。

舊 12-03-14, 09:13 PM   #1120
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

OT
如果講舊主機, 我想買返初代XBOX
因為我係完全SKIP 左的

舊 12-03-14, 09:56 PM   #1121
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
對世嘉最失望的係佢做唔到第三廠第一
果時的承諾
曾經認為過佢可以做到

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 10:03 PM   #1122
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
OT
我無skip到,但係我XB數埋連十隻games都無
arm玩既真係唔多

舊 12-03-14, 10:29 PM   #1123
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
OT
我冇 skip 到,
記得日版剛發售不久,
是透明黑的 version,
在深水埗買,第一個感覺:這家用機很重!

當年 XBOX Live 做得很好,
除 DC 之外,再一部家用機給我次世代的感覺。

引用:
我無skip到,但係我XB數埋連十隻games都無
arm玩既真係唔多
對我來說,
XBOX 現到 SPIKEOUT、SF Anniversary Collection 已值回票價,
當然還有很多正 games。

當年 2005 年 SPIKEOUT 出,
有 DD 5.1 同 D2,用埋色差,Joystick,online 4P 真係一流!

此篇文章於 12-03-14 10:34 PM 被 八仙果 編輯。
舊 12-03-14, 11:38 PM   #1124
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

是呀 ~ ! 我復活了(逃) ~

引用:
作者: 八仙果 查看文章
咦?劉公子回歸。
我都好耐冇買舊主機。

舊 12-03-14, 11:45 PM   #1125
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

我亦沒有 skip 到(汗)...
我那台是透明綠色特別版,當初入手的原因只有一個... 就是為了 Outrun 2 同 Outrun 2 SP~
當年初代 XBox 的上網做得很好,我晚晚都要煲下佢先安心的(笑) ~
當然還有 Spikeout/ Crazy Taxi/ Capcom Collection 等等的街機移植遊戲啱心水玩 ~

引用:
OT

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Maker綜合] circus『D.C.III ~ダ・カーポIII~』11月18日制作発表会生中継 HM H-GAMEの部屋 64 10-21-23 11:33 AM
[多機種] Diablo III (暗黑破壞神 III) 玩家收集區 八仙果 攻略及心得交流區 11 10-08-14 03:59 PM
BlackSite: Area 51 神祕人1號 電視遊戲討論版 35 10-20-07 07:44 PM
The Apprentice III (飛黃騰達 III) Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 223 09-23-05 08:11 AM
[PS2]Ys III イースIII 圖片, 3月24日發售 neo2046 電視遊戲討論版 13 03-18-05 10:38 PM

現在的時間是 09:16 PM

手機版 | APP版