Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 09-30-22, 08:42 AM   #1
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
感謝AMD迫INTEL唔可以再唧牙膏

RYZEN 7600X vs I9-12900K
https://www.youtube.com/watch?v=zFNWHTUt6dY
如果唔係出了RYZEN,可能現在I7依然係4 core
拭目以待INTEL第13代點樣反擊
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-22, 08:17 PM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
如果齋砌嚟打機,原來隻 5800X3D 已經夠打低舊 i9,死未?但係低檔啲 AMD U 就爭啲,而舊 7900 實在太「炙手可熱」~

舊 10-02-22, 10:33 AM   #3
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
兩邊今代似乎都係放棄個位數% 的性能就可以將耗電發熱降到相當合理的水平
而amd 堆X670板真係好貴

不過目標都係等3D cache 版zen4 先再算
順便等低CL值的DDR5 價錢再合理啲
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-22, 04:02 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

而家除咗 RTX 3 系冧價之外,乜都仲係好貴,I 記啲第十三代目未知,係啲新嘅 7xxx 食電算係咁,但熱力真係迫人,95 度係新常態,死得喇,日日開暖爐;性價比唔掂,據傳 X3D 版今年 11 月出;賢妻批咗筆蓆,黑五砌機唔等,玩 5800X3D 算,反正慳得就慳,打機又唔爭得 7900 太多,飛 DCS 都係睇粒 GPU 多嘅~

舊 10-05-22, 04:27 PM   #5
肉羊哩咖
griffin611

I 記開晒啲13 代目,啲數字有啲水份嘅嫌疑,月中等評論解禁,睇實測好過。

舊 10-12-22, 07:01 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

AM5 唔止粒 U 貴,又一定要用 DDR5,而啲板仲貴,據啲 YouTuber 報,啲銷量認真麻麻,到 I 記啲嘢正式上架再算~

舊 10-20-22, 11:35 PM   #7
肉羊哩咖
griffin611

有獨立性能測試數據出咗,i9 13900K 撼低咗粒 R9 7950X,不過食成 300W,如果老闆又用埋 RTX 4090 呢類大食怪嘅話,張電費單都唔好話唔傭~~~

睇咗條片睇用實 game 試,同打機「專用」嘅 R7 5800x3D 比,除咗 Cyberpunk 2077 同 Far Cry 6 新 i9 大幅領前之外,其他快得唔多(?!),死未?啲片有勞自己搵。

此篇文章於 10-20-22 11:40 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-22, 08:14 PM   #8
肉羊哩咖
griffin611

跟住 i5-13600K 唔係快過,都好接近 R5 7600X,又可以繼續用 Alder Lake 啲「舊」板,點搞吖?!

舊 11-29-22, 10:19 AM   #9
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
13代真係好堅

i5快過12代 i7

而且13代overall唔係快5-10%咁少
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-22, 12:26 PM   #10
十一月
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
AM5 唔止粒 U 貴,又一定要用 DDR5,而啲板仲貴,據啲 YouTuber 報,啲銷量認真麻麻,到 I 記啲嘢正式上架再算~
重點唔係新一代ryzen值唔值得買,而係佢迫到INTEL要出啲贏到佢的產品。
如果冇ryzen,肯定INTEL CPU唔會有現在的效能水平
舊 12-02-22, 08:13 PM   #11
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
有獨立性能測試數據出咗,i9 13900K 撼低咗粒 R9 7950X,不過食成 300W,如果老闆又用埋 RTX 4090 呢類大食怪嘅話,張電費單都唔好話唔傭~~~

睇咗條片睇用實 game 試,同打機「專用」嘅 R7 5800x3D 比,除咗 Cyberpunk 2077 同 Far Cry 6 新 i9 大幅領前之外,其他快得唔多(?!),死未?啲片有勞自己搵。
都有錢買到4090呢個LEVEL嘅卡, 真係會在意電費?

舊 01-16-23, 09:08 PM   #12
肉羊哩咖
griffin611

張咭分分鐘中一月金個部機其他部件加埋,電費嘅嘢~~~ 可以將就將就~

另:CES,AMD 公怖咗三粒 X3D,遊戲向嘅 U,二月中發售。上個禮拜,先失驚無神推出 ZEN4 系嘅鎖咗 clock 嘅 U,部份性能唔爭得 X 系咁多,但價錢平一截,除咗啲底板同 DDR5 RAM 仲係死貴之外,對照返藍方 (Intel),真係化算好多。

舊 01-21-23, 08:22 AM   #13
X&Y
Game Master

Nintendo Switch ID5965-4236-9786
引用:
張咭分分鐘中一月金個部機其他部件加埋,電費嘅嘢~~~ 可以將就將就~

另:CES,AMD 公怖咗三粒 X3D,遊戲向嘅 U,二月中發售。上個禮拜,先失驚無神推出 ZEN4 系嘅鎖咗 clock 嘅 U,部份性能唔爭得 X 系咁多,但價錢平一截,除咗啲底板同 DDR5 RAM 仲係死貴之外,對照返藍方 (Intel),真係化算好多。
好似我咁情況的話在意既唔係電費
始終又唔係日打夜打,而係發熱量令室溫升溫問題
本身用緊3080ti 降電壓同時限耗電到300W左右(等於default 400W 時的95%性能)
室溫10度,窗只開一隻開條細空隙換氣
玩一個鐘成間房已經變左炎夏時27~29度
基本上20度時想打機都要開冷氣

前幾日見今年bonus 比想像中多好多
換左4090, 同樣under-voltage 同時限耗電到260W 左右(同樣等於default 95%左右性能)
已經快過張3080ti 唔止一半
仲要機箱排出既風係涼好多
3叔8nm 同TSMC 5nm+ efficiency 有無爭咁遠
這程度的發熱量明明唔需要咁大個散熱
攪到依家是但全部4090散熱都係overkill

此篇文章於 01-21-23 08:46 AM 被 X&Y 編輯。
舊 01-22-23, 10:20 PM   #14
肉羊哩咖
griffin611

(唔理,開始離題)只係玩 DCS World VR,睇過啲監測數據,張 MSI 4090 都係好係老世咁食緊 300 零 W 左右,就算玩 MSFS 都係咁上下,係咪真係要 Cyperpunk 2077 呢啲先至推得盡啲?!已經降壓去到 920mV,事關再低啲已經唔多穩定,DCS World VR 會死,唔係 VR 反而無乜事。有少少後悔,個牛買咗成千 W 嘅完全係嘥錢 -- 唔係本人想,NVIDIA 「勸」人玩 4090 起碼要個 850W 嘅牛。換過角度睇,有人拆咗張 4090 FE 睇,成張咭老蓮咁大咁長,副底板其實佔三份二都無,大部份都係散熱系統~ 而成個設計,啲用電功率預得好鬆,好驚死未來啲 game / app 會扯得更盡。

講溫度,呢樣緊要啲,又係睇啲監測數據唔太誇張,頂晒籠都係六五度樓下,最甘反而係粒 U,R7 5800x3D 可以滾到 68 到 70 度左近,一嚟佢個架構疊埋啲 cache 玩威化餅咁,會好熱,二啲本人因為嫌唔襟唔玩 AIO,只係用個一般到唔一般嘅 Cooler Master Hyper 212(部機搵人砌嘅,啲料選擇好有限公司),係爭啲,係好在仲未要 throttle。因為都知啲料有幾熱力四射,個箱用咗極誇張嘅 Factral Design Torrent,跟箱已經有五把扇,前頭有二把 280mm,下面有三把細啲嘅吹啲風上去,後面自己加咗把 120mm 嘅扇扯啲風出去,除咗發力嗰陣幾嘈之外,好在都未做到暖爐嘅效果。

留意而家天頭仲係涼,遲少少熱啲就知味道~ 可能真係要玩晝伏夜出。

此篇文章於 01-22-23 10:30 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-23-23, 10:08 PM   #15
420secured

4090要 1000w啦.. 除非你用i5先可以用番850w

依家用緊4080 + i7, full load GPU行blender render行成晚都係70度,玩落都放心,但都足夠當暖風機了 haha
舊 01-24-23, 06:26 AM   #16
X&Y
Game Master

引用:
作者: 420secured 查看文章
4090要 1000w啦.. 除非你用i5先可以用番850w

依家用緊4080 + i7, full load GPU行blender render行成晚都係70度,玩落都放心,但都足夠當暖風機了 haha
其實太多因素要計,廠當然有理無理講1000w 穩陣無死
特別依家13th gen i7/i9 郁d都300W,瞬間power spike 仲可以咬到4xx W

如果係atx 3.0 既PSU 850W都好穩陣, 預晒buffer應付power spike
但atx 2.0 打前既PSU如果夾13代i7 i9最好都係1000w 穩陣d
始終GPU + CPU 一齊power spike個一下都幾多

不過我自已套5600x + 4090都只係用緊800W的鈦金級PSU
CPU&GPU兩者都UV完
full load晒睇watt meter 都未用到450W (實際俾左幾多電部pc仲要打返鈦金級93折)

上代30系 UV+power limit 75%已經無可避免效能開始降得多
今次40系 UV+power limit 65%都仲可以維持default 的95% 效能
uv完張4090依家行2850mhz full load 風扇低轉速都只係55~57度

此篇文章於 01-24-23 06:40 AM 被 X&Y 編輯。
舊 01-24-23, 08:54 PM   #17
肉羊哩咖
griffin611

真係咁怕突然扯電?據啲測試片講,用到最新一代啲 U 真係好熱~~~ 譾到扯電又未到太離譜,如果係咪真係「未來導向」,唔識答。

4090 真係有銀嘅話,升級真係好值;但係下面啲 4 系,性價比真係 -- 爭啲。(唔好打面)

用 Unigine Heaven 4.0 做測試,uv 之後張咭行到 3105Mhz (係個 benchmark 噉講,反而其他各個監察軟件都話只有 2730MHz),頂峯溫度都只係 63 度。算係咁。

按:學老細試下粒 GPU 推上到 2850MHz 睇吓會點。

此篇文章於 01-24-23 09:17 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-25-23, 01:00 PM   #18
420secured

引用:

4090 真係有銀嘅話,升級真係好值;但係下面啲 4 系,性價比真係 -- 爭啲。(唔好打面)
我Day 1買左4080講兩句

打機唔值啦

我主要用來行Blender,Blender個增長係Match番價錢差距; 有24G ram當然更好,但我知我個workflow 16GB都夠用

另外見佢多左AV1 encoder,呢點同30比係行到同行唔到的分別

當然諗過上4090,但當時除左GPU差別,再計埋PSU,機箱又要遇大少少就條線 (依家用緊Asus AP201),最後就係用得4090又會諗i9... 加埋加埋就唔係差一千幾百
舊 01-25-23, 09:05 PM   #19
肉羊哩咖
griffin611

嘻!呢度志在吹水、「分享」啫,無所謂~

打機真係唔值,但係有人話轉返轉頭用返 RTX-3090Ti 可能仲抵玩,分分鐘畀你挖到返塊 EVGA 板,RAM 又多啲,係無咁正嘅 DLSS 同 AV1 啫,而 AV1,無記錯,要個軟件支援 AV1 先得,事關呢個 encoder 好似都比較新。

而粒 U,要睇返好似 Gamer Nexus 佢哋啲數字先講,性價比啲新 i5 好得人驚,尤其唔超用嚟做嘢嘅鎖頻 U。

舊 01-25-23, 09:54 PM   #20
X&Y
Game Master

引用:
真係咁怕突然扯電?據啲測試片講,用到最新一代啲 U 真係好熱~~~ 譾到扯電又未到太離譜,如果係咪真係「未來導向」,唔識答。
13代PL1 / PL2/ PL4 個數值又改大咬左
i7/i9的 PL4 實際可以咬到4xx W, 當然PL4 只係講緊維持幾十ms 之內既時間

而今代40系個power spike都改善左好多,
(定因為12VHPWR熔頭事件? spike極都唔會多過TGP 既450W多少)
如果30系或者A卡RDNA2/3頂階,個瞬間power spike都可以上到600W
cpu同gpu一齊spike個下如果隻PSU本身只係預岩岩好buffer 唔夠的確就reboot
舊 01-25-23, 10:49 PM   #21
肉羊哩咖
griffin611

關於 4090 電源插口,個亂鬼籠嘅設計,出現會溶嘅問題呢單嘢,經 NVIDIA 同有啲幾專業嘅 YouTuber 調查過,指係砌機嘅人因為設計嘅甩漏,以為插實咗其實未,搞到個插口過熱而溶化。

冇嘅,唔買都買咗咯~~~ 賢妻早知個價位都無乜噪,都係「唔好搞大件事」~~~

舊 02-02-23, 03:41 AM   #22
肉羊哩咖
griffin611

(又離題)GamerNexus 轉報,有報導指 RTX-4080 會有改版 GPU 使用,雖然 NVIDIA 有前科,又未知有乜分別,救唔救到個銷情,要等班大佬們出啲表現數據先算。

另,完全唔意外,有傳話 RTX-4090 Ti 公怖在即~~~

舊 02-03-23, 01:47 AM   #23
十一月
Game Master

減價最實際
變返好似GTX 960時代咁樣,中階card US$199就肯定好銷量
舊 02-04-23, 12:06 AM   #24
肉羊哩咖
griffin611

老闆,呢個價好似連 Intel 張 ARC 都買唔到~~~

舊 02-04-23, 11:32 AM   #25
十一月
Game Master

intel 張 ARC定價都係跟nvidia啫。
你nvidia賣到咁貴,我只要平你少少就已經可以有市場,唔賣貴D就傻仔。

從來科技產品都係隨住科技進步,性能提升之外仲越賣越平的。
而家nvidia野心想改變這個規律,如果認同就中計了。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:36 PM

手機版 | APP版