Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-01-18, 03:07 PM   #601
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
我英第三季!
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-18, 03:58 AM   #602
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
龍之蛋

睇晒第一季龍王子,製作班底係 Avatar the Last Airbender,本人無睇過,但畫功分鏡好就幾好,三個主角嘅互動係睇呢樣,每位都有強弱,互相「關照」,傳統2D背景好靚;但係太多事情都留咗白無交待,幾一頭霧水,係就係有好多可能性,但係當下講個故仔就幾乏力;奸角兩位仔女個情性格交待到,但動機好唔清楚;動畫好多時窒,咁好唔掂,諗起某科幻系列大作首部嘅情況~~~

舊 12-03-18, 10:45 AM   #603
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
大陸劇有三生三世三里桃花.

韓劇有金秘書為何那樣.

日本動畫都一路加緊.

感覺係咪 Netflix 重點打緊亞洲市場?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-18, 12:41 PM   #604
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
"白髮魔女傳"Chilling Adventures of Sabrina,
19年4月頭就有part 2比想像中快~!

本身追開的Netflix劇,
A Series of Unfortunate Events第3季就19年1月1日上架,
Stranger Things第3季之前好似話要到19年夏天先有,唔知幾時有個確實的日期呢?

Chilling Adventures of Sabrina: Part 2

Get ready, mortals. Our girl's gone full witch. Join Sabrina as she navigates the Path of Night while holding on tight to her friends who walk the Path of Light. Chilling Adventures of Sabrina continue on April 5.

https://www.youtube.com/watch?v=SM64ZaS40Xs

《尼蒙利斯連環不幸事件》| 第 3 季上線日期預告 [HD] | Netflix

《尼蒙利斯連環不幸事件》終於要邁向大結局,但是放心,還沒有毀掉 2019 年之前,它是不會輕易結束的。第 3 季將為您帶來尼蒙利斯和他的死對頭歐拉夫伯爵的精彩 V.F.D.(Very Fateful Date,決定命運的會面),千萬拭目以待!

https://www.youtube.com/watch?v=Myjs8P_g2L0

舊 12-03-18, 09:05 PM   #605
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
"白髮魔女傳"Chilling Adventures of Sabrina,
19年4月頭就有part 2比想像中快~!
可能老早拍好,等後期製作,加埋有個期畀到就推咯;有啲嘢隔咗太耐啲觀眾會唔記得,有傳就係因為 DareDevil S3 要人等咗成兩三年先見街,收視大插水而被斬咁話~。

引用:
作者: ahleung 查看文章
日本動畫都一路加緊.
都啱—睇咗條 Youtube 片,講 N 記日本係有個日本人專職負責買片,但唔似真人片咁直接自己搞,都係買人哋啲嘢返嚟播。N 記講嘅係新用戶數,歐美差唔多飽和,要搵新客似乎亞洲係個好有潛力嘅地方;N 記唔止播中日韓台,前排佢有套印尼動作片,遲啲有套菲國嘅動畫上添。

但係亞洲嘢唔係單照顧亞洲個市,歐美都有好多日系 fans(有好多追日本動畫跟得幾貼),你睇佢出年(下個月?)播 EVA 班英文人拍晒手掌就知,仲有,你話 Pacific Rim 係日系定係美系? 一來佢哋電視多數唔播,二來要「心安理得」咁去睇要畀好多蚊年,所以 N 記呢邊有好多日系嘢睇,佢播嘅未必最揀手,但叫人做比阿媽多之類好多嘢揀先。

話返轉頭日本嗰邊製作,係靠賣週邊嘅,又未必受 N 記呢套,有得畀人 skip intro/credit 佢哋仲洗賣歌嘅?!

—————

都係嗰句,N 記幾有米(但未及班對家),勝在乜都肯試,題材乜都有又唔會自我設限,你話滴住嚟敢唔敢玩套好似「白髮魔女」咁出位嘅?佢個作風吸引到一班荷里活大牌幫佢搞片,前排有高安兄弟,馬田市高斯又就嚟上,製作人未必得益,不過最慘係做電影發行嗰班。

此篇文章於 12-03-18 09:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-18, 02:51 PM   #606
肉羊哩咖
griffin611

Hero Mask 上咗,一季 15 話。真係 Original,事關全世界獨佔配送
http://heromask.jp

睇咗條 trailer 都唔係好知部嘢講乜,好似無人講嘢嘅 Honest Trailer......

舊 12-05-18, 04:17 PM   #607
肉羊哩咖
griffin611

「白髮魔女」未上 Part 2 先嚟一個 聖誕 SP, 14號上

舊 12-07-18, 10:20 AM   #608
IDGAF
The One

Titans 1月11日上架,
連埋1月1日推出果套A Series of Unfortunate Events第三季(大結局?)
暫時一月個陣容都吸引到我先~!

唔知The Crown第三季幾時上呢?
前兩季都係11、12月果d時間上,今年都未見有宣傳的。

https://www.youtube.com/watch?v=RR5LDGjUpvc

舊 12-07-18, 10:23 AM   #609
IDGAF
The One

引用:
大陸劇有三生三世三里桃花.

韓劇有金秘書為何那樣.

日本動畫都一路加緊.

如果香港電影方面,
好似歐美電影咁引入到近兩年內推出的作品就更好。
宜家堆港產片都係偏舊,同埋以前免費電視台都播過晒,
吸引力不大…

舊 12-07-18, 10:52 AM   #610
IDGAF
The One

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
另外日本動漫改篇講得上合格真係有幾多套?所以原班人馬睇住都好,我都無眼睇了
由手機版發出
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
只計真人:

龍珠:唔洗睇晒都知有幾唔掂(?!)
引用:
作者: aquarius 查看文章
套鬼佬版龍珠都唔係咁差啫..
講開先講套Dragonball: Evolution,
我後來係信和打口碟舖見幾平(好似$18)
都買咗隻日版DVD睇,
其實你唔當佢係龍珠,
當係一套用氣功打外星人的電影咁睇都OK的,
(其實睇完唔係好記得內容了)
仲有發哥你睇,同步姐唱隻主題曲都算係咁啦~!

老實講我當時都係抱住唔睇邊有得笑的心態去睇的
宜家Netflix有,未睇過有時間咪睇下囉~!

https://www.netflix.com/hk-en/title/70102777

舊 12-08-18, 10:15 PM   #611
ahleung
The One
Bannnned

https://www.ign.com/articles/2018/12...ing-to-netflix
New Ghost in the Shell anime
舊 12-09-18, 04:22 AM   #612
肉羊哩咖
griffin611

引用:
死嗽,又係 N 記~
—————
見班西人狂讚套動畫 Violet Evergarden, 開咗嚟睇,好似輕小說改編,但成套根本就係日劇嘅套路,開頭兩話好慢,唔係去設定個女主角——根本係舊木,身世又同大橋有關,寫佢身邊嘅配角多,到第3話起爆就變返有趣同整合。
—————
好地方 S03E09. 冬休之後復出,本話係 Jenny 個人騷,亦介紹咗兩個新地方,扭到好估佢唔到嘅地步

此篇文章於 12-09-18 05:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-18, 12:34 AM   #613
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
講開先講套Dragonball: Evolution,
其實你唔當佢係龍珠,
當係一套用氣功打外星人的電影咁睇都OK的,
(其實睇完唔係好記得內容了)
仲有發哥你睇,同步姐唱隻主題曲都算係咁啦~!
鬼叫佢加個龍珠做牌頭,你叫「聾豬」就無咁多人鬧。

所以一套作品唔好係唔係拉埋落另一套作品去,你唔知你讀唔讀得通部書,改過個名扮「致敬」好過。
—————

追晒成套 Violet Evergarden (12話+1話 SP),原來同原著輕小說編排好唔同,呢度交待個女主角個出發點比較清楚,而每個獨立話嘅「客」都有個唔同嘅故仔,全部或多或少感人,第十話尤其係狂掟催淚彈~

第十話劇透連反應

你估到條橋都「中彈」嗰度攞命:

其實第九話可以話完咗個故,之後嘅又唔會有劃蛇添足感,甚至可以話完成成個角式。未睇好去睇;期待有真人版同第二季。

日動漫版可能有提,麻煩請指正。

舊 12-11-18, 04:24 AM   #614
肉羊哩咖
griffin611

Stranger Things S3 teaser......

舊 12-11-18, 01:37 PM   #615
ahleung
The One
Bannnned

引用:
追晒成套 Violet Evergarden (12話+1話 SP),原來同原著輕小說編排好唔同,呢度交待個女主角個出發點比較清楚,而每個獨立話嘅「客」都有個唔同嘅故仔,全部或多或少感人,第十話尤其係狂掟催淚彈~

第十話劇透連反應

你估到條橋都「中彈」嗰度攞命:

其實第九話可以話完咗個故,之後嘅又唔會有劃蛇添足感,甚至可以話完成成個角式。未睇好去睇;期待有真人版同第二季。

日動漫版可能有提,麻煩請指正。
好似會出劇場版.
舊 12-13-18, 03:50 PM   #616
肉羊哩咖
griffin611

睇返宣傳,香港除咗我英,仲有Overlord,呢邊有套講日本黑幫大佬走去易服,唔好意思唔記得叫乜名。

聽日除咗「白髮魔女」有SP 之外,仲有名作家 John Grisham,佢寫好多法律題材嘅小說,唔少拍成大電影(好似 The Firm, The Client, Runaway Jury 等),佢唯一一部非小說作品 The Innocent Man 都上

舊 12-15-18, 02:14 PM   #617
IDGAF
The One

如果Marvel's The Punisher第二季(比停拍前的最後一季?)都安排係19年1月首映?
WOW,加埋A Series of Unfortunate Events、Titans等一月真係有排煲劇了…

The Punisher Season 2 Premiering on Netflix in January - IGN News
Netflix teased Season 2 of The Punisher's premiere date, signifying the show will return in January of next year.

https://www.youtube.com/watch?v=qS5MmFKXgdw

舊 12-15-18, 02:26 PM   #618
IDGAF
The One

引用:
好地方 S03E09. 冬休之後復出,本話係 Jenny 個人騷,亦介紹咗兩個新地方,扭到好估佢唔到嘅地步
The Good Place 第3季我睇咗頭幾集覺得今季比較胡鬧,
無第2季咁多驚喜同真係笑得出的笑位,
但都會睇埋落去睇佢點收科~!
始終佢個題材都算幾特別。

引用:
鬼叫佢加個龍珠做牌頭,你叫「聾豬」就無咁多人鬧。

所以一套作品唔好係唔係拉埋落另一套作品去,你唔知你讀唔讀得通部書,改過個名扮「致敬」好過。
總之無期望無失望,
如果當年香港有Netflix呢種服務,
我連隻平價DVD都唔會買,
所以我都幾鐘意係Netflix上睇"爛片",
例如可能得一兩個位好笑/恐怖的喜劇、驚悚片、鬼片,
各種B級片~!

引用:
Stranger Things S3 teaser......
吓,等仲耐少少片都無,得每集個名…

舊 12-15-18, 03:03 PM   #619
肉羊哩咖
griffin611

回上:好地方 S3 開頭咁舖法有辣有唔辣,始終叫 “reboot”,如果你好似本人一口氣咁追到去,叫做停一停,唞一唞;再安插隻奸角去玩轉,可惜呢度啲所謂奸角,唔係演員唔得,係一直到S3 頭都帶唔多起到個故仔,好在第三話咁一扭,又叫做順好多,得閒在下再講返頭兩季;未睇嘅老細們慢慢去睇,唔好話有好多(懶)哲學嘢會好鬼死悶,講嘅都係對個故好有幫助。

————-

莎賓娜的心寒故事,又名「西洋白髮魔女傳」個「聖誕」 SP:其實係延續 Part 1 嘅一話,好嘅就故仔幾有趣,豐富咗個世界,斃嘅就因為片長關係,變咗 Monster of the Week,今話新嘢都要監粗咁塞埋晒搞掂,一去到講連返之前嘅嘢,就樣樣講得丁丁咁大把無晒下文,要你等四月個 Part 2;有趣嘅人物好似 Ambrose 表哥同女主角班老死咁就無得發揮,連女主角個正印都係大茄一件。

—————

為咗谷套新片 ROMA,搞到成個登入變埋黑白,畀屋企班老細們問究竟咩事;好多評論話絕對有力問鼎小金人嘅片,未睇,不過如果評論無錯嘅話,睇之前請預備大量紙巾

舊 12-15-18, 10:05 PM   #620
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>ROMA
純粹針對條宣傳片:
睇完都唔知講乜而且充滿藝術氣息(=悶),完全唔吸引人睇
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-18, 01:51 AM   #621
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
jojo有埋第2, 3季
入動畫都幾積極吓
希望會入埋4同5
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-18, 07:33 AM   #622
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: aquarius 查看文章
jojo有埋第2, 3季
入動畫都幾積極吓
希望會入埋4同5
第一季係一,二部
第二季係三部
第三季係四部
其實只係差而家播緊既第五部冇
不過佢要加都應該會完晒先?
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-18, 06:18 PM   #623
ahleung
The One
Bannnned

另外見到加左 後街女孩...... 唔知點解話係 netflix original

睇左希德尼亞騎士, 唔錯, 全CG製作畫面都唔會話好生硬. 戰鬥都幾刺激. 又可能我個人鐘意宇宙機人動畫. 可惜得第一季, 上網search有第二季但netflix無.

因為覺得希德尼亞騎士唔錯, 所以跟住睇左同班底(應該?)既 Blame特工次世代. 但呢套就麻麻. 除左戰鬥時快D, 其他時候節奏都好慢, D人郁起黎都好似零舍慢動作咁, 有時D鏡頭又拖太長, 明明無野講但又影住同一畫面幾秒. 我唔知係咪想show製作技術show畫面有幾靚.......

此篇文章於 12-17-18 08:08 PM 被 ahleung 編輯。
舊 12-17-18, 06:28 PM   #624
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
第一季係一,二部
第二季係三部
第三季係四部
其實只係差而家播緊既第五部冇
不過佢要加都應該會完晒先?
由手機版發出

原來有埋第四部(之前好難上網搵到嚟睇..)

因為第三部係分咗兩季上映..
第5部如果netflix有得睇唔怕等, 起碼質素好

此篇文章於 12-17-18 06:31 PM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-18, 12:59 AM   #625
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 真!DC 查看文章
>ROMA
純粹針對條宣傳片:
睇完都唔知講乜而且充滿藝術氣息(=悶),完全唔吸引人睇
由手機版發出
睇咗,一如老細所料,係睇鏡頭運用同分鏡,劇情係⋯⋯女人要自強⋯⋯要兜足成粒鐘先到⋯⋯

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:01 PM

手機版 | APP版