Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 08-12-18, 12:39 AM   #851
KUTAR#
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
金磚黑磚加USB-DAC功能啦 \/

btw, 我部機俾W佐藤さん加持左 \/

KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-18, 04:53 PM   #852
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
食到LDAC 有得諗喎............

https://www.olasonic.jp/na-btr1/

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-18, 09:06 PM   #853
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
AK 70 M2 跳緊水, 有 d 心郁, 係停產定點? 有無伏?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-18, 05:41 PM   #854
KUTAR#

AK70M2 停左, 後繼是 SR15
舊 12-01-18, 09:07 PM   #855
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

去 amazon 禁左紅色 AK70MKII, 好食電, 倒水咁
舊 12-08-18, 09:31 AM   #856
KUTAR#

4個鐘左右?

如果你要耐久, 得sony 可以十個鐘以上
舊 12-08-18, 11:37 AM   #857
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

頂盡 3-4 個鐘, 最後果 10 % 仲要叉得好慢, 正常 ?
舊 12-09-18, 11:48 AM   #858
KUTAR#

正常

聽 flac 多?
轉 wav 會耐久D
舊 12-24-18, 08:21 PM   #859
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Budget 2000 - 3000 換 Earphone 配 AK-70MKII, 基本要求 not made in China.

差唔多價位有

1) JVC HA FW01
原本用緊 HA FW03 唔知會唔會太似, 聽唔出有乜分別就換都無謂啦
網上對佢評價係 source 要求高, AK-70MKII 應該無問題掛 ?

2) JH Michelle Limited
宣傳講到呢個 model 同 AK 好夾咁

3) JH TRIFI
同價位又係 3 BALANCE ARMATURE, 唔知有乜大分別 ?

另, 我好唔慣後兜掛耳

邊個好 d ? (雖然都知自已 prefer HA FW-01 多 D)

網上對 2.5mm balanced 都好兩極, 有 D 又話 2.5mm balanced 一定好 d.
有 d 又話唔一定好, 要睇返 source 本身既 amp, 而大部分 digital player 既 amp 都係好差下.

又有乜其他選擇 ?

此篇文章於 12-24-18 09:18 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 01-07-19, 04:40 PM   #860
KUTAR#

1. 自己耳朵收貨就好

2. 因為 AK 同 JH 以前係同一個代理
所以成日俾打手吹奏 AK + JH 好
我個人一向唔 like JH (除了 trifi)

我個人喜歡推薦 Final E4000 E5000
但你 make in china 就唔要,咁少好多選擇

平衡頭唔係必然,我個人就唔 like 2.5 (我是 4.4 派,冇 4.4 就 3.5,絕不用 2.5)
而且中低價機 SE 或 BAL 都唔會好大差別
反而你去到 SP1000 / WM1Z 果D
就聽得到係迫你用平衡
(加上現在打緊 format war,你唔熟就睇定D 好D )

此篇文章於 01-07-19 04:48 PM 被 KUTAR# 編輯。
舊 01-09-19, 11:36 AM   #861
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Budget 2000 - 3000 換 Earphone 配 AK-70MKII, 基本要求 not made in China.

差唔多價位有

1) JVC HA FW01
原本用緊 HA FW03 唔知會唔會太似, 聽唔出有乜分別就換都無謂啦
網上對佢評價係 source 要求高, AK-70MKII 應該無問題掛 ?

2) JH Michelle Limited
宣傳講到呢個 model 同 AK 好夾咁

3) JH TRIFI
同價位又係 3 BALANCE ARMATURE, 唔知有乜大分別 ?

另, 我好唔慣後兜掛耳

邊個好 d ? (雖然都知自已 prefer HA FW-01 多 D)

網上對 2.5mm balanced 都好兩極, 有 D 又話 2.5mm balanced 一定好 d.
有 d 又話唔一定好, 要睇返 source 本身既 amp, 而大部分 digital player 既 amp 都係好差下.

又有乜其他選擇 ?
其實理論上,一定係4.4比2.5好,原因係受電面積夠大,呢個係JEITA推薦做平衡標準的原因之一
另外如果真係用4.4,記住不能用國產貨!!
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-19, 10:05 PM   #862
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
玩player咁耐都唔會買ak
聽歌都係sony知道啲人要乜我覺得
用左黑磚年幾無投訴了
4.4實在太正,開頭會令人想所有碟聽一次,會重新有驚喜

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 01-10-19, 10:17 AM   #863
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: シェンムー 查看文章
玩player咁耐都唔會買ak
聽歌都係sony知道啲人要乜我覺得
用左黑磚年幾無投訴了
4.4實在太正,開頭會令人想所有碟聽一次,會重新有驚喜

Sent from my iPhone using Gaforum
我買左黑磚用了接近2年,基本上最初聽感已經有好大突破,是我聽過中最好的一款
然後而家都會拿出街聽,以說變成出街必備的東西了....
舊 01-11-19, 05:15 PM   #864
KUTAR#

引用:
作者: sunhikari 查看文章
其實理論上,一定係4.4比2.5好,原因係受電面積夠大,呢個係JEITA推薦做平衡標準的原因之一
另外如果真係用4.4,記住不能用國產貨!!
之前未有 4.4 母頭,係淘寶淘了個母頭整 4.4 -> 3.5 頂用
品質非常的差

要平玩都係推薦 topura (bispa) 的 4.4 插 或 母座
舊 01-14-19, 02:45 PM   #865
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
之前未有 4.4 母頭,係淘寶淘了個母頭整 4.4 -> 3.5 頂用
品質非常的差

要平玩都係推薦 topura (bispa) 的 4.4 插 或 母座
轉完都係差,原因係轉多層介質,個到已經有折損........
如果可以換線的耳機,最好換一條有4.4頭的耳機線,一條3.5MM的備用
舊 01-15-19, 05:15 PM   #866
KUTAR#

會差一點是必然的
但2pin / MMCX成日拔拔插插好快收皮
我情願用同線基做多個轉插,用好少少料的頭都ok 的

如果 firear 我先夠膽咁玩
舊 01-15-19, 07:08 PM   #867
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
講左咁耐其實再出一部hiend啲嘅discman真係無得做嗎?我好想要

舊 03-11-19, 04:48 PM   #868
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: シェンムー 查看文章
講左咁耐其實再出一部hiend啲嘅discman真係無得做嗎?我好想要

要先解決避震的問題,另一問題係CD帶出街會比較易花
而家RIP CD已經係無損,出黎的效果同CD一樣,所以變左hiend啲嘅discman而家變左無乜意義

咁當然家用CD PLAYER係另一種例外啦
舊 03-11-19, 06:50 PM   #869
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: sunhikari 查看文章
要先解決避震的問題,另一問題係CD帶出街會比較易花
而家RIP CD已經係無損,出黎的效果同CD一樣,所以變左hiend啲嘅discman而家變左無乜意義

咁當然家用CD PLAYER係另一種例外啦
其實重點係cost 同有無市場

要記住二十幾年前discman 當時已經賣緊$2XXX

如果以同樣cost / 利潤% 去計, 再套用返依家個物價

discman / MD player / HiMD player 都會係近萬元player 級數

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 05-06-19, 10:10 AM   #870
sunhikari
Crazy Gamer

早兩個星期終於買了SONY的黑膠機,Rip左黑膠後放入黑磚後
第一個感覺....滿滿的空氣感

基本上唔+6DB的話,基本上都比較細聲,同數碼CD比無左一種清晰的感覺,但有一種係錄音機錄野的FEEL
所以鐘意與否真係好睇人
舊 07-10-19, 08:22 PM   #871
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

經過見到 Fender Ten 2 成個 package 好靚好吸引.

4200 左右貴過現時用緊既 JVC FW-01.

始終新野, FW-01 原本都 3600 左右.

可唔可以用同一標準去比較 ?

Source 係 AK-70 MKII, 又唔打算玩線.

請問 Fender ten 2 評價點 ?
舊 07-13-19, 03:30 PM   #872
KUTAR#

Fender 個風格同 JVC 唔同
唔好俾包裝價錢影響,請先試聽再決定
舊 07-13-19, 10:31 PM   #873
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
經過見到 Fender Ten 2 成個 package 好靚好吸引.

4200 左右貴過現時用緊既 JVC FW-01.

始終新野, FW-01 原本都 3600 左右.

可唔可以用同一標準去比較 ?

Source 係 AK-70 MKII, 又唔打算玩線.

請問 Fender ten 2 評價點 ?
算雜食野黍 算易推 不過AK本身推力就吾多 自己試試 德發地牢價有驚喜,建議試埋1650cu/1670ss

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 09:04 PM   #874
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
有個關於駁線問題想請教高手

本身PC係用SOUNDBAR(下稱SB)出聲,打PS4同NS都係靠佢
駁線方面係3.5線由SB直接連MON出,可以順利地三部機都出到線

今日轉咗用另一個SB
佢個插頭係SONY手機叉電嗰個頭,另一端係USB
USB直插PC冇問題出到聲,但插落MON的話兩部遊戲機都冇聲

請問要點做先可以三部機出番聲?
因為佢只有USB先做到模擬7.1所以有冇方法用USB連哂三部機?不行的話只少遊戲機方面要做到

此篇文章於 08-13-19 09:09 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-19, 04:52 PM   #875
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 野良猫 查看文章
有個關於駁線問題想請教高手

本身PC係用SOUNDBAR(下稱SB)出聲,打PS4同NS都係靠佢
駁線方面係3.5線由SB直接連MON出,可以順利地三部機都出到線

今日轉咗用另一個SB
佢個插頭係SONY手機叉電嗰個頭,另一端係USB
USB直插PC冇問題出到聲,但插落MON的話兩部遊戲機都冇聲

請問要點做先可以三部機出番聲?
因為佢只有USB先做到模擬7.1所以有冇方法用USB連哂三部機?不行的話只少遊戲機方面要做到
新SOUNDBAR 係行數碼音訊

PS4 同NS 應唔到好正常

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOVIE] LIMIT OF LOVE 海猿 -UMIZARU- 06.05.06 日本上映 Marco 電影版 32 09-08-10 11:51 PM
"娛樂大搜查"之延續...?"東張西望"(06/06同時段首播) Busconcamp Neo Entertainment TREND 53 06-18-09 08:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
23/06~24/06齊秦"情歌齊唱香港演唱會"...日前宣佈取消 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 0 06-19-06 09:32 PM
[XB360]NBA Live 06圖片及影片,美版11月15日,日版06年1月19日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 36 11-18-05 01:16 PM

現在的時間是 05:42 PM

手機版 | APP版