Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-19-17, 12:41 PM   #726
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
其實你將舊FF7成個系統保留,畫面重做我相信已經好多人都收貨
唔好再改到附加遊戲功能GE影片啦

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-17, 01:04 PM   #727
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
其實你將舊FF7成個系統保留,畫面重做我相信已經好多人都收貨

唔好再改到附加遊戲功能GE影片啦

真的講中重點了
尤記得XV打水龍嗰段

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-17, 02:27 PM   #728
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
(究竟係點睇先睇得出佢係正經既ATB....?)おう、そうだな
張圖HP值下面有條正經嘅ATB巴

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-17, 04:47 PM   #729
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
MENU 又日又英咁想點.......

舊 02-19-17, 04:53 PM   #730
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
一定會增加動作成份喇
除左舊fans買仲要吸引新人慕名玩
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-17, 08:05 PM   #731
polyu7
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
一定會增加動作成份喇
由手機版發出
係, 舊模式只能吸舊人玩
呢個世代個人係唔會接受手機遊戲都不如的遊戲系統
polyu7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-17, 10:29 PM   #732
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
真係冇理由仲用傳統atb
佢條atb應該都係得個名,內容係其他野

舊 02-19-17, 11:07 PM   #733
Gambit

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: daihamlop 查看文章
張圖HP值下面有條正經嘅ATB巴
條 ATB 似乎係要黎出技, 寫住:
>> (三角) lv1 烈攻斬
同時 Cloud 頭上有三角符號

Barret 因為未儲到 ATB 所以乜都無
Gambit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-17, 12:07 AM   #734
daihamlop
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
引用:
作者: Gambit 查看文章
條 ATB 似乎係要黎出技, 寫住:
>> (三角) lv1 烈攻斬
同時 Cloud 頭上有三角符號

Barret 因為未儲到 ATB 所以乜都無
技係睇limit,雲哥可以用技係佢條limit bar reach LV1…
ABT, active time battle, 條bar滿可以行動,
包括攻擊、魔法、limit技etc...
你可以理解佢為簡化咗以三角掣出limit技,
咁你明白未?

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-17, 01:12 AM   #735
aquarius
Game Master

ATB唔係儲係要嚟count行動次序
limit技係打或受打擊, 儲滿條bar就可選擇出邊招limit技
舊 02-20-17, 01:32 AM   #736
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: polyu7 查看文章
係, 舊模式只能吸舊人玩
呢個世代個人係唔會接受手機遊戲都不如的遊戲系統
而家係未吸到新人就要踢走晒班舊人囉
當仲係超任~PS,PS2年代,有冇人會諗FF冧把正傳呢d級數會晌日本賣幾個月都過唔到百萬?
不過掛住FF7個名就應該點都過到既
https://www.famitsu.com/biz/ranking/

一篇短短既訪問文,已經可以出現晒RPG三戰犯馬場,鳥山求,田畑
其本上已經騎劫左FF,搞左個咩FF委員會,但係唔受野村份
由呢班人去改個系統既話,真係情願佢盡量保留唔搞好過搞囉

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-17, 01:37 AM   #737
Gambit

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: daihamlop 查看文章
技係睇limit,雲哥可以用技係佢條limit bar reach LV1…
ABT, active time battle, 條bar滿可以行動,
包括攻擊、魔法、limit技etc...
你可以理解佢為簡化咗以三角掣出limit技,
咁你明白未?
先利申, FF由5已經開始玩.

大家研究下張圖
ATB 1格>> (三角) Lv.1 烈攻斬
成個結構一氣呵成
如果係 limit技既話點解唔放喺 limit bar 下面?

另外,
如果係 limit技既話, Barret 儲滿左又無顯示?
雖然可以解釋為未學到, 但舊 FF7 limit技係每人一開始已經會有

睇返對上一次放出黎既片,
戰鬥中似乎可以自由移動,
今時今日既 game 如果仲用舊ATB玩法, 要儲滿先可以攻擊,
未儲滿就算圍住隻怪黎跑都攻擊唔到, 個畫面都幾攪笑
Gambit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-17, 01:58 AM   #738
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
當仲係超任~PS,PS2年代,有冇人會諗FF冧把正傳呢d級數會晌日本賣幾個月都過唔到百萬?
https://www.famitsu.com/biz/ranking/

一篇短短既訪問文,已經可以出現晒RPG三戰犯馬場,鳥山求,田畑
[img]http://i.imgur.com/w7RwcOI.jpg[ /img]
咁講就唔對啦.
PS3年代已經知日本巿場委縮,PS4出果時已經就執.

玩到咁都重唔支持下D 日系殘存作執返正自已個技術同口碑,都唔明所謂"老玩家"何解咁鍾意食老本食過世,好悶架嘛.講到底咁鍾意舊系統,攞返舊年隻移值版情懷下咪算羅.

此篇文章於 02-21-17 12:57 PM 被 neo2046 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-17, 03:12 AM   #739
aquarius
Game Master

引用:
作者: liar 查看文章
咁講就唔對啦.
PS3年代已經知日本巿場委縮,PS4出果時已經就執.

玩到咁都重唔支持下D 日系殘存作執返正自已個技術同口碑,都唔明所謂"老玩家"何解咁鍾意食老本食過世,好悶架嘛.講到底咁鍾意舊系統,攞返舊年隻移值版情懷下咪算羅.
唔係話老玩家鐘意食老本
而真係新不如舊
唔可以話家用機委縮就甚麼game都要接受

好似xenoblade persona愈改愈好都會玩得好開心
而家嘅FF真係玩完無任何感覺俾到, 只係一件潮物潮game
舊 02-21-17, 07:37 AM   #740
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
片都未有就覺得一定改差?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-17, 09:00 AM   #741
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
一定會增加動作成份喇
由手機版發出
即係好似ff15開機嗰句
「獻俾ff飯同初接觸嘅人」咁?

唔好啦
隻15搞成咁仲次次開機都睇到哩句,想笑q死人咩
真係想知佢哋用咩咀臉講哩番話
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-17, 12:10 PM   #742
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 野良猫 查看文章
即係好似ff15開機嗰句
「獻俾ff飯同初接觸嘅人」咁?

唔好啦
隻15搞成咁仲次次開機都睇到哩句,想笑q死人咩
真係想知佢哋用咩咀臉講哩番話
到依家我都係咁講:
睇見「獻俾ff飯同初接觸嘅人」果下真係好感動加。
玩完果下真係好想喊出黎架

PS 由FF4開始玩到依家

舊 02-21-17, 12:50 PM   #743
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章

[img]http://i.imgur.com/w7RwcOI.jpg[ /img]
唔怪得馬場在席,佢跳槽去SE,原來有交易
FF前途一片光明(!?)

此篇文章於 02-21-17 12:57 PM 被 neo2046 編輯。
Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-17, 01:11 PM   #744
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
所以個人se社內期待的得返野村的game。
唔洗急慢慢做,最緊要係出隻好game

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-17, 02:58 PM   #745
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: lineage19 查看文章
所以個人se社內期待的得返野村的game。
唔洗急慢慢做,最緊要係出隻好game

現實Se邊有可能慢慢俾佢出,你估個真係俾佢玩藝術家咩
睇住錢做人,半隻game就好賣啦

另外馬糞入se,第時佢個名出係咩作品,就唔會買
咪叫佢試下入佢個名落ff囉

舊 02-21-17, 03:04 PM   #746
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: STRIFE 查看文章

會唔會等野村搞到咁上下後好似小島咁踢佢走
定諗住以後隻隻game都野村開頭其他人埋尾
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-17, 03:39 PM   #747
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
「FINAL FANTASY VII」フルリメイク作品 開発決定!

引用:
作者: STRIFE 查看文章

半隻game就好賣?半割15連13的一半都冇

Game的質素愈況愈下大家都見到,Se未試下繼續出d半成品囉:0

此篇文章於 02-21-17 03:45 PM 被 lineage19 編輯。
舊 02-21-17, 03:48 PM   #748
lineage19
Crazy Gamer

請真一開始就講明會分幾部,再慢慢出。都仲好過出隻半成品,再等佢慢慢更新

舊 03-04-17, 06:58 PM   #749
david
The One

註冊日期: Mar 2002
Final Fantasy VII Remake
Unknown Release Date
PS4,XONE

http://www.gamespot.com/final-fantasy-vii-remake/

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 08:07 PM   #750
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
FF7記事で野村哲也氏からコメントが掲載。

「公開した現地でのインタビューで通訳に不備があったのでここで説明しておきます。

バトルはコマンドではなくアクションベース。物陰に隠れるようなカバー動作に関しては、マップにとってできる場面があるが必須ではない。
シームレスなので様々な場面に応じたアクションがありうるということをお見せした。

ガードスコーピオンはマップ破壊もあり、オリジナルにはなかった攻撃も多数あるのでかなりハデなバトルになっている。
よく見ると多数のミサイルが降ってきているのが確認できると思う」

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy VII remake? Ho1982 電視遊戲討論版 1 04-15-07 11:29 PM
[SFC]Final Fantasy VII neo2046 電視遊戲討論版 1 03-10-06 01:15 AM
final fantasy VII一問 燃燒君 PC電腦遊戲討論版 6 06-08-05 01:23 AM
[手機]Before Crisis - Final Fantasy VII neo2046 手提遊戲機討論版 27 09-24-04 12:42 AM
[NDS]Final Fantasy VII DS 發表 neo2046 手提遊戲機討論版 21 05-23-04 06:54 AM

現在的時間是 02:42 AM

手機版 | APP版