Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 02-02-06, 05:21 PM   #1
momopower
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
XBox Live Gamertagmomopower
仲有兩個月a level, 好辛苦ar~~

好想打機同買機買game
但係打機又好似好對唔住自己咁
對住本書又讀唔入腦,冇mood 讀
最後發牛豆左成日,機又打唔成,書又讀唔成
浪費左成日,今日第二日la....

舊 02-02-06, 05:41 PM   #2
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
讀書時亦要有適當休息.
去機舖打幾舖就無妨, 但買機買game放在家會令你花去大量時間, 最好避免.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 05:43 PM   #3
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
讀書唔集中我建議打機
打打下就會死返去讀書,仲好集中

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 05:46 PM   #4
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
最好的建議
乜都唔理,落去機鋪打鋪機(講笑)
讀書呢家野,想讀就入腦嫁喎,一直唔想讀書,讀左都無用,入唔到腦

舊 02-02-06, 05:51 PM   #5
momopower
Crazy Gamer

但係我唔岩打機舖d game 架喎...

舊 02-02-06, 05:51 PM   #6
enilyks
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2005
A-level...
記得我個陣時考完CE(有21分), AL完全無心機讀
中六中七玩左兩年
考試前個日都重係打機
完全係考天才
但係最後唔知點解都全pass ddee
但係入唔番香港d大學啦...
最後出外留學
岩岩碩士畢業hehe
就黎可以番香港揾工啦

如果你想係香港讀U最好就比d心機啦
雖然我覺得香港d教育真係痳痳....
enilyks 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 05:52 PM   #7
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
我今年都要考a level,但係都無乜點溫過,都打左好耐機,
因為我覺得平時上堂肯聽書,做晒阿sir叫你做果d野,根本平日都唔洗點溫的,
而平時既成績都已經可以升到d ok既系,除非你想入d名系,唔係就唔洗咁緊張,考出黎可能開心d。

讀書最緊要聽阿sir話,而溫書考之前已經夠,唔係會唔記得晒

U.C.0096 PROJECT UC / La+

此篇文章於 02-02-06 05:54 PM 被 Cucu 編輯。
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 05:56 PM   #8
雪舟等楊
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
有錢去外國讀u好過,考乜alevel

出過外國浸點都好d

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 05:58 PM   #9
wing
格鬥低手

引用:
作者: 雪舟等楊
有錢去外國讀u好過,考乜alevel

出過外國浸點都好d
浸過真係好d, 但要真係浸, 唔好只顧泡唐人街或者只埋香港人堆.
舊 02-02-06, 05:59 PM   #10
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
我用左幾個鐘鬥d數咪又係得個桔...
有時真係唔知讀黎為乜-___-

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 06:01 PM   #11
momopower
Crazy Gamer

引用:
作者: Cucu
我今年都要考a level,但係都無乜點溫過,都打左好耐機,
因為我覺得平時上堂肯聽書,做晒阿sir叫你做果d野,根本平日都唔洗點溫的,
而平時既成績都已經可以升到d ok既系,除非你想入d名系,唔係就唔洗咁緊張,考出黎可能開心d。

讀書最緊要聽阿sir話,而溫書考之前已經夠,唔係會唔記得晒
我上堂淨係訓覺…唔聽書
我個身體好似完全唔適合上堂咁,一上就會訓著
但係d 同學就成日話我點解唔聽都咁高分
其實全部都係o係屋企自己睇書....

另外,我覺得你危d 喎...我認為a level 唔可以用ce 果時既態度去對待
上得去既都係勁人,
要好高班先可以拎到個c,
c 得1x% 既人拎到.......

講就係咁講,個腦都係咁比壓力自己
但係個身就仲係唔識郁~所以好辛苦

舊 02-02-06, 06:02 PM   #12
我係我
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
聽住歌黎溫,我既習慣,可以幫我集中精神/
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 07:29 PM   #13
Cucu
Game Master

引用:
作者: momopower
我上堂淨係訓覺…唔聽書
我個身體好似完全唔適合上堂咁,一上就會訓著
但係d 同學就成日話我點解唔聽都咁高分
其實全部都係o係屋企自己睇書....

另外,我覺得你危d 喎...我認為a level 唔可以用ce 果時既態度去對待
上得去既都係勁人,
要好高班先可以拎到個c,
c 得1x% 既人拎到.......

講就係咁講,個腦都係咁比壓力自己
但係個身就仲係唔識郁~所以好辛苦
我d阿sir話我以宜家既分應該都入到大學,
所以我覺得咁既讀書方法都ok ga la,(不過可能好多學生好似你咁都做唔到)
而我係入到大學就得,唔理幾多分既人,
所以我都廢事咁搏命,咁樣做人會舒服d

此篇文章於 02-02-06 07:37 PM 被 Cucu 編輯。
舊 02-02-06, 07:47 PM   #14
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
真係同是天涯鄰落人……我都係今年考AL
又係又想打機又知道要溫書……結果搞來搞去咩都無做到
呢兩日都好D,斷斷續續咁每天都溫左個令2個鐘

最慘我係個D CE得12分好彩升左上預科個D…
上堂都唔係完全唔聽書既,總之宜家就係唔掂檔…
屋企又無錢送我去外國讀書(其實有我都唔想)

AL都唔少野,真係好似會考前幾日先溫我怕溫唔切(個時會考就係前一日溫所以12分)
但係又的唔起心肝溫,真係XX

宜家唔好話入DEGREE, HIGH DIP都好難...(D HD收勁高...)
唔通真係走去讀IVE,讀ASSO,讀SPACE....?都駁到DEGREE架…其實都係一條出路。

OT:
點解我前排開既2006年度 AL 及 JUPAS 討論區無人理既……

此篇文章於 02-02-06 07:51 PM 被 usayarE 編輯。
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 08:38 PM   #15
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
引用:
我d阿sir話我以宜家既分應該都入到大學,
所以我覺得咁既讀書方法都ok ga la,(不過可能好多學生好似你咁都做唔到)
而我係入到大學就得,唔理幾多分既人,
所以我都廢事咁搏命,咁樣做人會舒服d
香港有八間大學
頭三間同跟住果五間有好明顯社會上聲譽既差距
而且你個grade 直接影響你入邊科
所以最好考好d
唔係就會入到唔係好想入既大學讀唔係好想讀既科但係每年要比四萬仲要用你三年時間
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 09:02 PM   #16
Cucu
Game Master

引用:
作者: mmssm
香港有八間大學
頭三間同跟住果五間有好明顯社會上聲譽既差距
而且你個grade 直接影響你入邊科
所以最好考好d
唔係就會入到唔係好想入既大學讀唔係好想讀既科但係每年要比四萬仲要用你三年時間
我想入同埋有興趣入個科係科大comp engineering,
睇過以往既成績係al 兩個d或1c 1e,中英e都入到,所以唔係太緊張
可能5,6年前既電腦熱搞到宜家咁易入,不過都代表出黎競爭大,
不過興趣黎,無計

此篇文章於 02-02-06 09:05 PM 被 Cucu 編輯。
舊 02-02-06, 09:07 PM   #17
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
作者: enilyks
A-level...
記得我個陣時考完CE(有21分), AL完全無心機讀
中六中七玩左兩年
考試前個日都重係打機
完全係考天才
但係最後唔知點解都全pass ddee
但係入唔番香港d大學啦...
最後出外留學
岩岩碩士畢業hehe
就黎可以番香港揾工啦

如果你想係香港讀U最好就比d心機啦
雖然我覺得香港d教育真係痳痳....
你就好...

樓主..捱左咁耐唔至在多一陣啦

建議你睇下龍櫻
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 10:09 PM   #18
提子
Crazy Gamer
Gemma Ward

註冊日期: Jul 2002
試下行下公園 or 緩步跑喇
精神爽利d

舊 02-02-06, 10:11 PM   #19
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
我都係... hea 左個聖誕同埋新年...
日日去機鋪打DM... 晚晚係屋企上網睇電視~
得閒無聊就打xanga...
4 月6 日P. Maths.~ 萬歲~ \/

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 10:13 PM   #20
_張學良_
Game Master
良少

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDrijienriya
冇心機讀都要讀,加油!!

舊 02-02-06, 10:16 PM   #21
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
係辛苦 ar , 咁又點, 唯有自殺 la
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-06, 10:21 PM   #22
wing
格鬥低手

引用:
我想入同埋有興趣入個科係科大comp engineering,
睇過以往既成績係al 兩個d或1c 1e,中英e都入到,所以唔係太緊張
可能5,6年前既電腦熱搞到宜家咁易入,不過都代表出黎競爭大,
不過興趣黎,無計

講到 "興趣", 想問一問你清唔清楚讀CE其實係讀d咩? 你的興趣係咪唔係只係自己砌下電腦裝下windows/ linux?

唔係想挑戰你, 而係見太多人平時鍾意玩電腦所以選cs/ce呢d科目, 點知入到去發現讀呢d科目有好多悶野吹水理論野, 唔係之前自己想像咁樣.

而且幾間大學大專之中, 科大的功課/測試/考試, 壓力亦最大, 如果你AL已經的唔起心肝去讀, 俾你入到去ust都會好辛苦. 你係咪真係已清楚ust裏面咩環境?

此篇文章於 02-02-06 10:26 PM 被 wing 編輯。
舊 02-02-06, 10:40 PM   #23
momopower
Crazy Gamer

引用:
作者: 斯羅少尉
你就好...

樓主..捱左咁耐唔至在多一陣啦

建議你睇下龍櫻
龍櫻關於咩架?
我追緊白夜行,仲有套野豬未睇

舊 02-02-06, 10:41 PM   #24
momopower
Crazy Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯
係辛苦 ar , 咁又點, 唯有自殺 la
頭先沖涼果時都有諗,如果個熱水爐爆炸就好la.....

舊 02-02-06, 10:45 PM   #25
momopower
Crazy Gamer

引用:
作者: onon
真係同是天涯鄰落人……我都係今年考AL
又係又想打機又知道要溫書……結果搞來搞去咩都無做到
呢兩日都好D,斷斷續續咁每天都溫左個令2個鐘

最慘我係個D CE得12分好彩升左上預科個D…
上堂都唔係完全唔聽書既,總之宜家就係唔掂檔…
屋企又無錢送我去外國讀書(其實有我都唔想)

AL都唔少野,真係好似會考前幾日先溫我怕溫唔切(個時會考就係前一日溫所以12分)
但係又的唔起心肝溫,真係XX

宜家唔好話入DEGREE, HIGH DIP都好難...(D HD收勁高...)
唔通真係走去讀IVE,讀ASSO,讀SPACE....?都駁到DEGREE架…其實都係一條出路。

OT:
點解我前排開既2006年度 AL 及 JUPAS 討論區無人理既……
我都係得16分, 仲要係repeat, 不過就考之前兩日先溫...
前幾日發夢去英國讀書, 勁開心,但係都係發夢先有....
今年d hd 少左好多,好多正科都冇晒...yr 1 又cut 位
升唔到degree 真係唔知點算
都唔知個政府點諗,叫人生多d 生多d
但係學位同資助 就cut cut cut
要一大批學歷低既人去推動香港知識形社會?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
WarCraft3:The Frozen Throne 斯羅 PC電腦遊戲討論版 962 11-05-06 07:09 PM
讀過/緊中國文學(CE level)點溫?? cloud 學術文化綜合研討區 1 07-05-04 07:40 PM
有無人有Applied maths A-level 2000第4條詳細ans? 普通人一個 學術文化綜合研討區 1 05-17-04 08:08 PM
背中史(CE level)一問~~ cloud 學術文化綜合研討區 5 05-09-04 09:45 PM
XP碟做到low-level format? 再生 手機資訊/電腦軟硬討論 3 04-12-04 04:53 PM

現在的時間是 10:46 AM

手機版 | APP版