Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-08-16, 12:17 PM   #1926
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: vjoose 查看文章
老人院票呢招都咁多年啦,係夾硬威迫,或者現兜兜利誘交易既話,應該拉倒唔少人啦

貪小便宜,蛇齋餅糉果類灰色地帶大家都有做,咁精神層面既利益,例如覺得被人關心,又算唔算利誘呢?
由手機版發出
即是你覺得七警實無打人啦 都告唔入既

踢場波 球証睇唔到你插水判個十二碼比你 都只係一場波輸嬴
而家係講緊成個社會係咪都應該人地捉唔到就做呢d貪腐既事
你係咪想你第時生個仔想入校隊踢波 都要送禮個教練呀
自由既大陸咪係咁囉
好多時d社會問題雖然法律好難告得入而解決唔到 但唔代表係正確

舊 09-08-16, 12:19 PM   #1927
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
引用:
作者: Thaws 查看文章
佢有心帶你亂兜ga
由手機版發出
假設我係五毛,所以講既野一定係妖言惑眾?

如果我係五毛想妖言惑眾,其實洗乜嚟呢度?

五毛論壇我成日上,嚟得呢度就想兼聽一下年青人意見,有罪嗎?
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:20 PM   #1928
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
其實呢到唔少人都對YM可惜 (雖然佢上4年實蹟黎講我覺得同毛哥個班分別唔大)
今次YM輸都係輸態度 其實怪得邊個

黃洋達就唔同啦 呢幾日D表現 真係.........
YM最重要係佢本人既工作態度同論述的確議會中無人能及,論戰更加係未見過佢輸。
佢議會中一字一句的確有相當感染力。
問題始終係佢本人唔想贏

話時話,其實呢度有幾多人夠膽自稱年青人

此篇文章於 09-08-16 12:26 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:29 PM   #1929
vjoose

引用:
作者: JMi 查看文章
即是你覺得七警實無打人啦 都告唔入既

踢場波 球証睇唔到你插水判個十二碼比你 都只係一場波輸嬴
而家係講緊成個社會係咪都應該人地捉唔到就做呢d貪腐既事
你係咪想你第時生個仔想入校隊踢波 都要送禮個教練呀
自由既大陸咪係咁囉
好多時d社會問題雖然法律好難告得入而解決唔到 但唔代表係正確
我明白理想當然係不應靠個人利益影響賽果,但現實係無可能做到

直接比錢犯規,而間接比錢太多方式,禁晒去變成不近人情唔比議員關心老人家,可行嗎?

依家既做法,係劃左條線,過界拉人封艇,踩界就最多報紙佬踢爆大眾評價,但大家都可以做,還是覺得不足夠嗎?

當然,如果去到裁判都偏坦既話就不得了,但有無真係發生過呢?
由手機版發出
舊 09-08-16, 12:29 PM   #1930
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
被害妄想就慳D啦, 邊隻字有proven某條友仔係5毛丫?

個所謂例子, 同某D被斷正o既官講: 唔係我強姦佢, 係佢自己將佢o既陰道私自放在我陽具上有乜分別
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:36 PM   #1931
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
唔係好明,即係過程係建制教唆老人院職員推老人家投票,再比錢職員同老人家分?

如果屬實,應該向老廉舉報
由手機版發出
乜唔係既咩
老人應該冇得分
不過職員有冇錢分就唔知
可能一開始就係保王既人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:39 PM   #1932
vjoose

ok 我自認五毛,只求大家証實我妖言惑眾,好嗎?

所謂斷正唔知咩事,你用強姦去比喻,係咪想話嬸嬸被才俊威迫犯案?或者點解你堅持才俊都理應入埋監獄呢?
由手機版發出
舊 09-08-16, 12:41 PM   #1933
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
假設我係五毛,所以講既野一定係妖言惑眾?

如果我係五毛想妖言惑眾,其實洗乜嚟呢度?

五毛論壇我成日上,嚟得呢度就想兼聽一下年青人意見,有罪嗎?
由手機版發出
小弟對閣下認識淺,對你政見不認識⋯
不過好同意蛇齋餅糉背後的意義
我們年輕人立看到這是利益,是拉攏選票的手段⋯
但也不得不承認⋯對長者立場那是關懷,那是體貼(過年有利是有旅行,同街坊一齊玩一日,端午有糉食)
對於老人家,這些方式比起高叫自決,議會話語來得直接同切身

曾經因為工作要出席類似活動,留意到長者間的閒談,的確沒有想到利是/選票/之間的利益⋯可以話長者係豬,不過用這比喻的話,豬要吃糧又有嘗不可?

整個配票基濟正正建立於老人「實際」需要,可以話奸,可以話邪惡
不過遠比「退休保障」來得直接到肉

但係⋯基於用老人長者間接得到支持(甚至選票)呢一方面
身為局外人的本人有所保留⋯
由手機版發出

此篇文章於 09-08-16 12:44 PM 被 iu fu pig 編輯。
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:44 PM   #1934
vjoose

引用:
作者: 真!DC 查看文章
乜唔係既咩
老人應該冇得分
不過職員有冇錢分就唔知
可能一開始就係保王既人
由手機版發出
如果現金交易,比職員定老人都一樣,拉得

以我觀察,似乎係精神利益為主,加上少量唔犯規的物質利益輔助,兩邊都可以透過這種方式爭取支持,對不對?
由手機版發出
舊 09-08-16, 12:47 PM   #1935
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
家下有人屋企都唔敢返啊
仲碌地沙遊花園
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:49 PM   #1936
vjoose

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
小弟對閣下認識淺,對你政見不認識⋯
不過好同意蛇齋餅糉背後的意義
我們年輕人立看到這是利益,是拉攏選票的手段⋯
但也不得不承認⋯對長者立場那是關懷,那是體貼(過年有利是有旅行,同街坊一齊玩一日,端午有糉食)
對於老人家,這些方式比起高叫自決,議會話語來得直接同切身

曾經因為工作要出席類似活動,留意到長者間的閒談,的確沒有想到利是/選票/之間的利益⋯可以話長者係豬,不過用這比喻的話,豬要吃糧又有嘗不可?

整個配票基濟正正建立於老人「實際」需要,可以話奸,可以話邪惡
不過遠比「退休保障」來得直接到肉

但係⋯基於用老人長者間接得到支持(甚至選票)呢一方面
身為局外人的本人有所保留⋯
由手機版發出
多謝回覆
我覺得關懷,愛護,就算係做戲都好
對於泛民同本土都係弱項,同意嗎?
由手機版發出
舊 09-08-16, 12:53 PM   #1937
vjoose

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
家下有人屋企都唔敢返啊
仲碌地沙遊花園
講緊朱生?
有人話地主們捧出來的打手,點睇?
由手機版發出
舊 09-08-16, 12:56 PM   #1938
傑斯特
Game Master

唔知就唔好廢up啦好無
舊 09-08-16, 12:57 PM   #1939
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
講緊朱生?
有人話地主們捧出來的打手,點睇?
由手機版發出
攞證據啦,唔好咁多廢話
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:58 PM   #1940
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
朱生唔係忽然彈出來佢攪左社運咁多年我相信佢
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:59 PM   #1941
vjoose

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
唔知就唔好廢up啦好無
你無講邊個,唔可以問架?
問就係廢up? 呢度你大哥講野唔比人問?
由手機版發出
舊 09-08-16, 01:03 PM   #1942
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
3DS Friend Code0387 9197 5242
引用:
如果現金交易,比職員定老人都一樣,拉得

以我觀察,似乎係精神利益為主,加上少量唔犯規的物質利益輔助,兩邊都可以透過這種方式爭取支持,對不對?
由手機版發出
吃完飯
再收100蚊果D係乜?

ウチの姫さまがいちばんカワイイ:82268032
GBf 1131127
凍檸茶>﹏< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 01:07 PM   #1943
傑斯特
Game Master

上面咪有人post過囉
無證據話人打手仲唔夠廢up
同埋根本唔係講笑既野
舊 09-08-16, 01:10 PM   #1944
iu fu pig
塵埃...

引用:
多謝回覆
我覺得關懷,愛護,就算係做戲都好
對於泛民同本土都係弱項,同意嗎?
由手機版發出
呢一點正正係本人有保留的地方⋯
閣下所做的踏界行為做得比本土泛民好
不過,正正因為只表示關懷,那麼長遠為長者謀利益的話
你們會集中資源嗎?
倒不如說本土泛民就只是缺乏你們所演繹的「關懷」
由手機版發出
舊 09-08-16, 01:11 PM   #1945
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 凍檸茶>﹏< 查看文章
吃完飯
再收100蚊果D係乜?
果d係利是
中國人高興就會派紅包,吃飯高興嘛
由手機版發出
舊 09-08-16, 01:14 PM   #1946
vjoose

引用:
作者: 凍檸茶>﹏< 查看文章
吃完飯
再收100蚊果D係乜?
我唔知果100蚊咩事
只係咁諗:傳媒有確實證據,果100蚊又係過左界既話,應該拉人封艇

有時我都唔明,點解報導出得街,但最後無人被捕
到底係老作,證據不足,定真係老廉包庇?真係包庇點解傳媒唔玩大去?
由手機版發出
舊 09-08-16, 01:14 PM   #1947
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
幫你貼埋啦
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 01:15 PM   #1948
vjoose