Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-18-14, 08:06 PM   #1401
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: sugihara 查看文章
唔好講中國住,咁以前又真係唔算得上好

但其實好奇怪,67暴動係英國佬改善民生0既起爆點
今日有班大鬧土共無血性0既人期待緊用相同手段對付支那蝗

當年班土共暴徒就梗係當正自己係英雄架啦
唔知而家d經血仔又係點諗呢
點可以唔講?
歴史可以咁樣睇既話, 咁你拎本族譜出黎講都得啦

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 08:09 PM   #1402
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Sar8 查看文章
高登講就兇狠,做就
起碼人地有集資登廣告有實際行動

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 08:09 PM   #1403
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: keijoey 查看文章
點可以唔講?
歴史可以咁樣睇既話, 咁你拎本族譜出黎講都得啦
呢個topic講中國黎有咩用先?
因為文革大大鑊,所以貪污呀木屋大火都唔係好差0者咁?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 08:15 PM   #1404
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 真!DC 查看文章
起碼人地有集資登廣告有實際行動
不痕不痒既行動只係流於自high....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 08:18 PM   #1405
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
日本丫烏

http://headlines.yahoo.co.jp/cm/main...0016-xinhua-cn
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 08:27 PM   #1406
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: kev00269270 查看文章
我阿媽同長輩都成日同我講英治時期 日本侵華 制水 住木屋 貪污 etc
話果時生活等好慘

所以我一直有D懷疑班人成日話英治時點好點好
到底係我被洗腦定係佢地對歷史認識唔夠
我阿爺後生年代嘅事, 你阿媽講你知經佢歷過日本侵華? 咁究竟你家下幾多歲?
仲有你話果時香港生活好慘, 你咁唔鍾意香港, 咁你仲唔番上大陸享受下?

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 08:36 PM   #1407
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
美國都好差架, 周街都有槍架, 有外星人架, 點解而家班人仆住要移民去果度?

法國餐!

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 02-18-14, 08:48 PM   #1408
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
因為佢問錯人

我阿媽同長輩都成日同我講英治時期 日本侵華 制水 住木屋 貪污 etc
話果時生活等好慘

所以我一直有D懷疑班人成日話英治時點好點好
到底係我被洗腦定係佢地對歷史認識唔夠
根本英治香港就係地獄,
活著比死更難受,
所以中共先至用起中港邊界用槍掃射偷渡者,
就係唔想佢地黎受苦

再睇下朝鮮半島,
試下去北韓做個公開問卷,
問下佢地對社會有冇不滿,
好肯定佢地冇

再去南韓做個同樣既公開問卷,
問下佢地對社會有冇不滿,
好肯定佢地有,

結論
北韓好過南韓

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 08:56 PM   #1409
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: CSY 查看文章
我阿爺後生年代嘅事, 你阿媽講你知經佢歷過日本侵華? 咁究竟你家下幾多歲?
仲有你話果時香港生活好慘, 你咁唔鍾意香港, 咁你仲唔番上大陸享受下?
睇個款佢O岩O岩先落黎一家團聚..

舊 02-18-14, 09:49 PM   #1410
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
發生呢D事既時候中國發生緊咩事,你又知唔知?
到底應該係 英治時期香港 VS 回歸後香港
定係 回歸前英國 VS 同一時期中國?

如果你想咁比咁一定冇得比

我想講O既只係如果依家特衰政府得30分
英國政府可能都只係得50-60分而唔係90-100分

引用:
作者: Rance 查看文章
睇個款佢O岩O岩先落黎一家團聚..
只係懷疑一兩句英國治理時可能沒你們想像中那麼好
就可以比人入係大陸人
看來我應該放棄BNO去拎特區護照了
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 09:51 PM   #1411
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
唔好講中國住,咁以前又真係唔算得上好

但其實好奇怪,67暴動係英國佬改善民生0既起爆點
今日有班大鬧土共無血性0既人期待緊用相同手段對付支那蝗

當年班土共暴徒就梗係當正自己係英雄架啦
唔知而家d經血仔又係點諗呢
果個年代除咗英美自己外,有咩人過好?如果攞慈禧果D時代黎比,共產黨簡直係完美政權添。
從來唔覺得英國管香港好好,不過只係人下有人,同樣都係殖民地,當家點計都係英國好過中國…

舊 02-18-14, 09:59 PM   #1412
神人ではない!新人だ

引用:
到底應該係 英治時期香港 VS 回歸後香港
定係 回歸前英國 VS 同一時期中國?

如果你想咁比咁一定冇得比

我想講O既只係如果依家特衰政府得30分
英國政府可能都只係得50-60分而唔係90-100分
當然同一個時代比會公平D啦。
中國佔領香港既時候,所有野都發展得七七八八,如果咁都可以衰到跳返60-70年代,一早就暴動啦,仲等你想當年呀

當然,英國係咪好好?I DON'T THINK SO。不過ICAC呢個名震一時既組織,只怕於人類歷史中都係前無古人後無來者。

此篇文章於 02-18-14 10:13 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 10:24 PM   #1413
keijoey
桐乃 x MIX

只有一種國家先拎到90-100分, 果d叫極權國家, 個分自己俾自己既

舊 02-18-14, 10:38 PM   #1414
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
美國都好差架, 周街都有槍架, 有外星人架, 點解而家班人仆住要移民去果度?

法國餐!
唔明
即係話個個仆去美國就個個拎槍都無問題,校園槍擊都好過中東打仗咁?

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
果個年代除咗英美自己外,有咩人過好?如果攞慈禧果D時代黎比,共產黨簡直係完美政權添。
從來唔覺得英國管香港好好,不過只係人下有人,同樣都係殖民地,當家點計都係英國好過中國…
其實係個全球trend,60年代香港差唔多係一二戰前後0既美國/革命前歐洲咁
8,90年代香港就係70年代發展完成0既歐美,全世界都係咁行緊
只係中國本身衰在卡住左係共慘黨果幾十年,革命運動全部死晒咪搞到今日咁
香港0既問題咪就係當年英國佬俾人爆完識得帶住香港走,點知而家俾落後緊0既中國夾硬拉返去40年前

舊 02-18-14, 10:43 PM   #1415
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011

我們香港人成日都租唔到場,要硬食炒場紙;現在仲要多班外人掙!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 11:15 PM   #1416
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
其實係個全球trend,60年代香港差唔多係一二戰前後0既美國/革命前歐洲咁
8,90年代香港就係70年代發展完成0既歐美,全世界都係咁行緊
只係中國本身衰在卡住左係共慘黨果幾十年,革命運動全部死晒咪搞到今日咁
香港0既問題咪就係當年英國佬俾人爆完識得帶住香港走,點知而家俾落後緊0既中國夾硬拉返去40年前
中國人唔係冇左「共慘黨果幾十年」, 而係「共慘黨果幾十年」令到中國人本質上失落左d野
就算而家全世界既時間停低幾十年俾你追, 都唔會追得返黎

引用:
引用:
唔明
即係話個個仆去美國就個個拎槍都無問題,校園槍擊都好過中東打仗咁?
果個年代如果自己地方冇生命威脅, 洗避走他鄉?
再睇返而家呢個時代, 大陸咁冇問題既話, 個個仆去美國唔通為左睇hollywood優先場呀?
你睇問題同歷史既方法, 係咪好出左問題?

校園槍擊, 同中東打仗一樣係衰架, 但衰既程度係咪冇分別先?
係既話, 既然香港而家立立亂, 咁你咪同你個仔搵個有杖打既中東地方讀書囉, 我幫手助養埋又點話姐, 但我怕舊錢俾唔到佢十歲

唔再回, 我唔想同白痴討論

此篇文章於 02-18-14 11:21 PM 被 keijoey 編輯。
舊 02-18-14, 11:39 PM   #1417
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
中國人唔係冇左「共慘黨果幾十年」, 而係「共慘黨果幾十年」令到中國人本質上失落左d野
就算而家全世界既時間停低幾十年俾你追, 都唔會追得返黎

果個年代如果自己地方冇生命威脅, 洗避走他鄉?
再睇返而家呢個時代, 大陸咁冇問題既話, 個個仆去美國唔通為左睇hollywood優先場呀?
你睇問題同歷史既方法, 係咪好出左問題?

校園槍擊, 同中東打仗一樣係衰架, 但衰既程度係咪冇分別先?
係既話, 既然香港而家立立亂, 咁你咪同你個仔搵個有杖打既中東地方讀書囉, 我幫手助養埋又點話姐, 但我怕舊錢俾唔到佢十歲

唔再回, 我唔想同白痴討論
咪低能啦,真係失落晒0既8964原來成班大學生無個係中國人

車,講到尾原來只係當年土共殺我大英子民是不對的因為貪污總比丟命好,今天貪污是大罪所以我殺支那豬天經地義
香港而家夠好食好住有機打星期五happy hour啦,唔好爭取民主丫笨

舊 02-19-14, 02:09 AM   #1418
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
夠創意又夠和平理性, 好過去鬧遊客, 有得諗

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-14, 02:29 AM   #1419
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
傻架咩

一齊拖喼塞關口啦

一批阻出一批阻入

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-14, 02:33 AM   #1420
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
如果你覺得689識玩呢個遊戲, 咁其中一個被玩既對象, 即係你眼中既自己又係咩?
我同你仲有呢度好多意見不同但知道發生緊咩事既都係人
但689政權意圖,或者正在將香港人當成畜生咁處理,係事實
就好似共國同金家將自己啲國民當係畜生一樣
衰得過有好多人爭住一齊當香港人係畜生
包括果一大堆乜都要香港人顧及共國感受
同埋不斷宣揚冇共匪香港就會死既人

掉翻轉講,如果唔係因為689識玩呢個遊戲,佢呢件內治不修,外政不彰既廢柴
每一年都迫成十幾廿萬人去政府總部門口集會既癲佬
可以坐係香港特首呢個位咁耐?

個人blog:極地白犬(更新再開!!)

此篇文章於 02-19-14 02:48 AM 被 緋村 光 編輯。
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-14, 09:35 AM   #1421
神人ではない!新人だ

引用:
作者: YHW 查看文章
夠創意又夠和平理性, 好過去鬧遊客, 有得諗

呢個幾好玩,不過係應該加埋蝸牛式步伐。
旺角就唔好嘞話晒果區有不少香港人已經住緊劏房,廣東道好D。

舊 02-19-14, 09:44 AM   #1422
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
到時旺角D商舖又出黎嘈架喇

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-14, 10:07 AM   #1423
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
想唔嘈,咪星期日大家一齊去政府總部喊完口號然後散band
Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-14, 12:02 PM   #1424
Alpha