Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-28-06, 04:02 PM   #1
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
[醫生與我] 年廿八銀包洗邋遢

時間: 年廿八晚
地點: 尖沙咀某藥房

病人: 我中左菜毒,想搵個前共產國出既35mm容量既藥杯
醫師: 好難搵喎,試唔試下太陽國C大藥廠既藥杯?唔止菜毒,連T virus都醫埋,不過杯口就細D,食藥又唔可以咁近食。
病人: 但C藥廠D藥杯好貴喎。
醫師: 唔貴,新用新野,好意頭。
病人: 咁呀,我銀包得咁多藥費咋。
醫師(帶點不屑): 好啦好啦,收舖就益下你啦。
病人(苦笑): 年廿八銀包洗邋遢

試毒表現:
加上12mm extenstion tube

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-06, 04:37 PM   #2
NetNetBoy

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
好味道...

新年可有新目標?
是配Canon DSLR? 那麼50/1.4會柔的好正...

舊 01-28-06, 04:47 PM   #3
hpsimon

新年目標??我都唔敢再買啦,今個月有冇錢食飯都成問題。我係配用20D,而CONTAX我已經有50/1.7(35/2.8既玉照都係用佢加12mm extendion tube影架),50/1.4暫時都唔考慮(雖然我俾佢毒到不能自拔)

回憶之所

玻璃開發計劃中止
舊 01-28-06, 04:52 PM   #4
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
工起hpsimon兄有新玩具過年!

醫師本來係想叫你買50 1.4??

舊 01-28-06, 04:57 PM   #5
hpsimon

引用:
作者: Strider
工起hpsimon兄有新玩具過年!

醫師本來係想叫你買50 1.4??
唔係啦,我買左50/1.7之後冇耐,就有個客借左支50/1.4我試,光圈全開個散景 ,完全係抗拒不能

回憶之所

玻璃開發計劃中止
舊 01-28-06, 05:03 PM   #6
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: hpsimon
唔係啦,我買左50/1.7之後冇耐,就有個客借左支50/1.4我試,光圈全開個散景 ,完全係抗拒不能
我都諗過50 1.4, 但係諗到自己有 50 1.8
又買返50mm好似有條刺咁

舊 01-28-06, 09:00 PM   #7
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
Planar T* 85/1.4 等緊你呀~~~

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-06, 09:12 PM   #8
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
賀喜賀喜
過年前當然要洗邋遢

我過年前都洗到乾乾淨淨

舊 01-28-06, 11:45 PM   #9
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
恭喜 hpsimon~~ 版聚會拿出來嗎?

引用:
作者: DCIP
人家有 35...
人家又有 50...
沒有 85 的話晚上睡得著覺嗎?

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-06, 12:39 AM   #10
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

PSN  IDDCIP
引用:
作者: KKH

人家有 35...
人家又有 50...

唔會~~不過某人視力一向狹窄,你睇d藥杯越買越細(50...>35)就知啦~
so, 下次應該會係果d---28, 25, 21, 18 & 15.....

舊 01-29-06, 01:08 AM   #11
NetNetBoy

你這個想法可有點不對了...

50/1.8 可是偏向 利/清 的鏡
35/2.8 可是偏向 艷/濃 的鏡

至於 50/1.4 可又和 50/1.8 不同味道...
是偏向 柔的鏡... 影出來的相片..
可以有如在 油畫中的景界... 但又不是迷糊的...
這個... 也許是叫作 似幻似真...
用來影MM可是一流...

引用:
我都諗過50 1.4, 但係諗到自己有 50 1.8
又買返50mm好似有條刺咁

舊 01-29-06, 01:20 PM   #12
Strider
初段

引用:
作者: NetNetBoy
你這個想法可有點不對了...

50/1.8 可是偏向 利/清 的鏡
35/2.8 可是偏向 艷/濃 的鏡

NET NET兄唔好火住

我只係想試下其他焦距既prime咋

舊 01-29-06, 03:54 PM   #13
hpsimon

引用:
遲d啦,遲d啦。

引用:
作者: KTH
賀喜賀喜
過年前當然要洗邋遢

我過年前都洗到乾乾淨淨
我係洗埋2月o個份糧。

引用:
作者: KKH

引用:

人家有 35...
人家又有 50...
版聚我會拎出黎 ,基本上我依家日日都帶住佢一機一鏡出街。85,我都等儲夠錢就入手。

引用:
作者: NetNetBoy
我都覺得50/1.7影出黎係有"人像先決"藥杯既感覺。但油畫般既世界,只有50/1.4先係真正既王者。呢張相係用20D+CONTEX 50/1.7o係韓國南怡島影架(不過構圖唔係好得 )。

引用:
我只係想試下其他焦距既prime咋
我開頭都係話俾自己聽50 就夠啦,依家就試埋35 ,跟住... 我都唔敢諗啦。

回憶之所

玻璃開發計劃中止
舊 01-29-06, 05:06 PM   #14
NetNetBoy

hpsimon , 圖看不到.. 是否要設Public?

你唔諗冇問題... 我地幫你諗...
收到利是錢... 咪可以又諗law..

舊 01-29-06, 05:14 PM   #15
hpsimon

睇唔到??再試下先.....

回憶之所

玻璃開發計劃中止
舊 01-29-06, 05:50 PM   #16
NetNetBoy

看到了...

記得50mm的鏡頭...
在一定距離用上 打橫拍...
在中間位有把人變的比較 清瘦 (拉長)
*是距離約2M, 半身

但不確定DSLR用上的效果如何...
因為... 要距離遠在可半身...
所以... 我估是距離不變... 但有點大頭..

舊 01-29-06, 07:57 PM   #17
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
油畫般既世界.......
點做出黎的 ?
好得意
是鏡本身的效果 ?

舊 01-29-06, 08:27 PM   #18
KTN
~♡

油畫般的世界,多麼的吸引啊
是此藥杯的藥味還是

玩得多個定焦杯,發覺有點愛上定焦藥杯

舊 01-29-06, 10:24 PM   #19
hpsimon

引用:
作者: StOnE
點做出黎的 ?
好得意
是鏡本身的效果 ?
引用:
作者: KTH
油畫般的世界,多麼的吸引啊
是此藥杯的藥味還是

玩得多個定焦杯,發覺有點愛上定焦藥杯
上面張相係100%原汁原味毒物 ,只係由raw轉jpeg執過白平衡。如此油畫般既世界,絕對係藥杯既藥味帶領 ,令我由05年10月影陶醉到依家 ,真係要多謝借我同樣藥杯令我不得不自己買一個既某D毒仙

依家用慣定焦杯,搞到我變左好色之徒 ,已經開始有放晒dL變焦杯既衝動,轉晒C藥廠T*定焦,奈何幫公司影相 ,絕對需要高機動力

回憶之所

玻璃開發計劃中止
舊 01-29-06, 10:29 PM   #20
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

PSN  IDDCIP
引用:
上面張相係100%原汁原味毒物 ,只係由raw轉jpeg執過白平衡。如此油畫般既世界,絕對係藥杯既藥味帶領 ,令我由05年10月影陶醉到依家 ,真係要多謝借我同樣藥杯令我不得不自己買一個既某D毒仙

依家用慣定焦杯,搞到我變左好色之徒 ,已經開始有放晒dL變焦杯既衝動,轉晒C藥廠T*定焦,奈何幫公司影相 ,絕對需要高機動力
幫公司影相....用d cheap精杯咪算lor~ 換藥啦!!! 而且, 就算需要高機動力; 京都瓷器局一樣有出"可變容量杯"呀~

此篇文章於 01-29-06 10:36 PM 被 DCIP 編輯。
舊 01-29-06, 10:37 PM   #21
hpsimon

引用:
幫公司影相....用d cheap精杯咪算lor~ 換藥啦!!!而且, 就算需要高機動力; 京都瓷器局一樣有出"可變容量杯"呀~
我上次用2.8口徑,谷到個快門好快都捕捉唔到同事表演時既美態,俾人話左成個禮拜,如果用D細光圈野雖然2.8已經唔係大,但要向變焦既機動力屈服,恐怕我烏紗不保。而且我有時又要用追焦,呢個世界無兩全其美。

回憶之所

玻璃開發計劃中止

此篇文章於 01-29-06 10:40 PM 被 hpsimon 編輯。
舊 01-30-06, 12:01 AM   #22
KTN
~♡

噢噢~多麼迷幻的藥味啊
為了這迷幻藥,盡可能也要版聚出沒.\_/.
定焦好好用....
不過有時無得變焦始終機動性有點不便...

<--今天年初一全日50 1.8定焦上癮(其實有一半是影蘿莉影上癮,八成相同一個小朋友......萌~~~)

此篇文章於 01-30-06 12:05 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 12:09 AM   #23
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
看你要影乜啦 ~ 定焦係好正. 不過Zoom Lens的機動性在某些場合是必須的 ~

Rice

舊 01-30-06, 12:49 AM   #24
NetNetBoy

其實 C牌菜鏡都有Zoom....

例如:
35~70/F3.4
80~200/F4
70~210/

舊 01-30-06, 01:13 AM   #25
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
冇AF嘛 ~
Zoom要配合AF才好用 ~

Rice

論壇跳轉

現在的時間是 10:21 AM

手機版 | APP版