Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-29-06, 05:41 PM   #1
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
[醫生與我]又黎...完結篇

跟一班毒梟, 軍火專家, 手工藝者, 魔鬼聚會後...

遊:[一個遺撼, 冇得再試下標準1.4...]

遊:[帶咁多古靈精怪野都唔帶返d普通野... ]

遊:[算!我而家就自己去睇, 去摸, 去索!]

當時為十時許...交人前

大夫之一:[明天請早.]

遊:[...........當真唔休做]
-------------------
今日終於唔落雨, 點都要出一出去!

大人:[去行街咯!]

遊:[好啦, 我都有野想睇.]

旺角藥房

遊:[標準1.4藥杯, 價位如何?]

大夫A冷淡地 : (小客仔...)[2580.]

兩叉野都唔係少野o架, 唔駛咁啊...不過又係佢最平...)

大人:[咩話?2580!? 走喇!]

遊:[ ]

大人:[仲唔走等乜?]

遊:[................(過兩日再黎搵你)]

待續.
-------------
下午剛好因公事而到旺角電器街

遊:[吸毒好機會!]

可惜結果係成記藥房三間分店都沒有我想要的藥標...除了一支有一條明顯毛毛的...

遊:[唔通真係天意?!?! 算!]

死死地氣回尖沙咀...D2出口...突然感到一股氣...

遊:[對喇!]

十分鐘後.

鬆晒!

補多張試鏡

兩張都好似under了...

不過心情仍然興奮
50mm回來了

此篇文章於 08-01-06 12:37 AM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-06, 08:49 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
明天已經是今天了喲...

你今日做左壞事未?

P.S. IS 呢, 當 view finder 中的畫面靜止下來的一刻, 整個世界的紛爭都會停止下來.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-06, 10:48 PM   #3
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH
明天已經是今天了喲...

你今日做左壞事未?

P.S. IS 呢, 當 view finder 中的畫面靜止下來的一刻, 整個世界的紛爭都會停止下來.
今日整日都落大雨, 吸毒不能

IS嘛...遲下再打算了...雖然實在令人驚嘆, 但係就諗唔到有咩需要住...
e.g. 有is既通常都係長焦, 我又唔駛買24-105/17-55, 真係唔駛住
反正可以問米王借黎玩

舊 07-30-06, 02:37 AM   #4
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
s大...看來你病情都幾嚴重...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 02:40 AM   #5
Strider
初段

引用:
作者: antony chan
s大...看來你病情都幾嚴重...
呢個病拖左好耐喇...一路都未醫

但係聞說a大你仲...

舊 07-30-06, 02:42 AM   #6
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
作者: Strider
呢個病拖左好耐喇...一路都未醫

但係聞說a大你仲...
唔好燒我...
我已經想死喇..
做咩我中唔到六合彩丫...

GGFR
好Game分享
舊 07-30-06, 02:54 AM   #7
Strider
初段

引用:
作者: antony chan
唔好燒我...
我已經想死喇..
做咩我中唔到六合彩丫...
我唔會燒你, 你要既毒物我都唔係好清楚

自然會有人搵你

希望聽日唔好咁大雨啦, 吸完毒冇得試不如唔吸好過

舊 07-31-06, 12:28 AM   #8
Strider
初段

連載第二回

舊 07-31-06, 12:58 AM   #9
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
看醫生怎可以與家人同遊...

為免人家膽心...看醫生要一個人看先係嘛

舊 07-31-06, 01:46 PM   #10
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
星期六公司搞保齡球比賽,
一位事業有成的同事, 帶同太太及一子一女出席,
幫他拍了幾張家庭照, 自顧自回到爛頹廢霉尼龍袋旁邊換鏡.
先生卻跟了過來, 兩眼發光, 直盯爛頹廢霉尼龍袋裡的爛頹廢霉愛死,
並很有感觸地說, 「我最近也買了人生第一部數碼單鏡反光相機...」
言語行間, 欲言又止,
我輕聲說, 「朋友, 這是漫漫長路啊...」
見他真情流露, 我又忍不住發出肺腑之言, 「但是不能讓太太知道...」
可是, 我並不知道當時太太正站在身後... 不過這是他的問題.

有時侯呢, 關心家人和愛護家人, 不一定代表你要把每一件事情, 每一個想法, 都赤裸裸地袒露在他們面前的.
例如"事實"對你的另一半的重要程度, 往往就不及她的"感受"重要.
所以呢, 有時候, 適當地淡化某些事情, 照顧家人的感受, 不要太過執著在一雞毛蒜皮的"事實"上,
正是一個真正男人應有的正確態度!

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 01:50 PM   #11
Strider
初段

引用:
作者: KKH
星期六公司搞保齡球比賽,
一位事業有成的同事, 帶同太太及一子一女出席,
幫他拍了幾張家庭照, 自顧自回到爛頹廢霉尼龍袋旁邊換鏡.
先生卻跟了過來, 兩眼發光, 直盯爛頹廢霉尼龍袋裡的爛頹廢霉愛死,
並很有感觸地說, 「我最近也買了人生第一部數碼單鏡反光相機...」
言語行間, 欲言又止,
我輕聲說, 「朋友, 這是漫漫長路啊...」
見他真情流露, 我又忍不住發出肺腑之言, 「但是不能讓太太知道...」
可是, 我並不知道當時太太正站在身後... 不過這是他的問題.

有時侯呢, 關心家人和愛護家人, 不一定代表你要把每一件事情, 每一個想法, 都赤裸裸地袒露在他們面前的.
例如"事實"對你的另一半的重要程度, 往往就不及她的"感受"重要.
所以呢, 有時候, 適當地淡化某些事情, 照顧家人的感受, 不要太過執著在一雞毛蒜皮的"事實"上,
正是一個真正男人應有的正確態度!

多謝K大既肺腑之言

大家都明白男人既感受
可是人...總有失策的時候...
幸好, 白色鏡和紅圈價值的秘密還是守得好好的
要不然恐怕冇一番龍爭虎鬥了.

K大, 我明白你的意思!
下晝就去睇醫生了~

舊 07-31-06, 02:08 PM   #12
antony chan
大合奏部隊!

引用:
作者: Strider
多謝K大既肺腑之言

大家都明白男人既感受
可是人...總有失策的時候...
幸好, 白色鏡和紅圈價值的秘密還是守得好好的
要不然恐怕冇一番龍爭虎鬥了.

K大, 我明白你的意思!
下晝就去睇醫生了~
知道後的後果是很慘的...

在提到想換D70s/D200時,大人的反應想都沒想是..."你又換相機呀?"
這亦是爭扎了很久都不換的原因....
因為大人很精明的...秘密不好守..

GGFR
好Game分享

此篇文章於 07-31-06 02:10 PM 被 antony chan 編輯。
舊 07-31-06, 04:24 PM   #13
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
秘密的確不好守
每次帶著新藥行入門口總會被問起....
[有冇保養o架?]
笨餅:[有呀~]
[有冇拎單呀?]
[拎張單黎睇下~]
笨餅:[......(汗)]
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 04:52 PM   #14
KTN
~♡

每次光明正大抽一袋..
平常買開電腦用品..
一袋二袋見怪不怪..
二來無人理.. 有都偶一為之..
[買新野呀..]
[..]
[啊..係喎..月頭..]
[窮鬼買下電腦用品之嘛..]
...不慌不忙回房...

...

引用:
作者: 奸詐餅
秘密的確不好守
每次帶著新藥行入門口總會被問起....
[有冇保養o架?]
[有冇拎單呀?]
[拎張單黎睇下~]
笨餅:[......(汗)]

[出公數呀~]
笨餅:[......(哦)]

舊 07-31-06, 06:03 PM   #15
Strider
初段

睇完醫生了...返去出埋個故仔!

舊 07-31-06, 09:12 PM   #16
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: KTN
[窮鬼買下電腦用品之嘛..]
!!!!
好計!!!
可以一用!!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-06, 08:59 AM   #17
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
經驗篇>>

一定不用新紙袋/膠袋帶回家........用超市膠袋較不起眼

紙盒一定分拆帶返........發票更萬萬不能曝光

被認定購入新玩具後..........企硬話二手............如被質疑新貨........話老友買左一星期........等錢駛........勉為其難幫佢........記住用堅定語氣

如極高層見你把玩新玩具........用不肯定態度問........未見過o既? 則用肯定態度答..........買左好耐啦........少用之嘛.......

舊 08-01-06, 10:04 AM   #18
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: OldCake
經驗篇>>

一定不用新紙袋/膠袋帶回家........用超市膠袋較不起眼

紙盒一定分拆帶返........發票更萬萬不能曝光

被認定購入新玩具後..........企硬話二手............如被質疑新貨........話老友買左一星期........等錢駛........勉為其難幫佢........記住用堅定語氣

如極高層見你把玩新玩具........用不肯定態度問........未見過o既? 則用肯定態度答..........買左好耐啦........少用之嘛.......

又學到野
果然好有經驗

舊 08-01-06, 10:05 AM   #19
KTN
~♡

所以啦~真懷念以往在尖沙咀返工的日子
做甚麼事也方便過人~現在連驚能兵工廠都搬到尖吵咀~
買完藥杯有問題即刻上去CAL鏡

平日藥杯..桌上亂放...平日習慣桌上幾隻杯...有新杯...把它融入環境當中便沒人發覺XDD

此篇文章於 08-01-06 10:07 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-06, 12:32 PM   #20
antony chan
大合奏部隊!

你們真好...xDDD
大人的洞察能力十分強,換什麼都不能隱瞞...XD

GGFR
好Game分享
舊 08-01-06, 02:04 PM   #21
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
好彩老頭子同我同流合污

Rice

舊 08-01-06, 09:18 PM   #22
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
老餅o個篇真係經驗~~!

我做完壞事之後, 快感湧上心頭, 被追問之下, 只會如實報導, 咁就......

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-06, 11:13 PM   #23
Strider
初段

我既大人都好眼利
o個時我買17-40, 已經俾佢嘈左一鑊
之後買支135, 心諗同17-40差唔多型狀顏色, 冇事喇掛.
點知佢問我點解今次係135mm!!!!!(鏡身上面既coating)
以前明明係17-40?

只好如實相告...
好彩佢都滿意用135影既相, 如果唔係就弊傢伙...

舊 08-02-06, 12:36 AM   #24
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
1.4開盡光圈比1.8開盡光圈其實有冇好D呢?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-06, 12:37 AM   #25
Strider
初段

引用:
作者: 奸詐餅
1.4開盡光圈比1.8開盡光圈其實有冇好D呢?
未得閒test...加上...我...我冇1.8o係手..........

但係手感, 速度差好遠就真既

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:58 AM

手機版 | APP版