Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-26-17, 04:50 PM   #26
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Terry仔 查看文章
老師話見對方坐係到,望住自己
如果分氧氣俾佢,未必救到佢,而自己都會死

哩個情況有兩個選擇,一係分氧氣俾佢一齊落山 (可能性係對方一樣救唔返,再壞情況係一齊死)
另一選擇就係唔理對方,繼續上山
老師選擇咗後者
都係果句:果度唔係郊野公園,無任何路段係叫「比較容易」,
更何況只要有行山嶺(記住,係「山嶺」,唔係「行山徑」)經驗既人都知落山有時比上山更危險、更消耗專注力,
老師只係做左一個非常合理既判斷

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 04:51 PM   #27
大破人間
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: 真!DC 查看文章
所以重點係救人會不會令自己危險了
氧氣係味得一支分唔到比人?
由手機版發出
引用:
就係上山時遇到

救,邊有死得咁易

老師話見對方坐係到,望住自己
如果分氧氣俾佢,未必救到佢,而自己都會死

哩個情況有兩個選擇,一係分氧氣俾佢一齊落山 (可能性係對方一樣救唔返,再壞情況係一齊死)
另一選擇就係唔理對方,繼續上山
老師選擇咗後者

老師當初上山嘅原意就係希望話俾學生知
無野係無可能嘅,只要努力

而以上第一個決擇,老師都未試過去救對方又點知真係無得救呢?哩一點已經有違佢嘅理念

問題係你分左支氧氣俾佢, 個人已經瀕死無氣力自己落山 , 咁惡劣既環境亦無可能抬佢落山
然後你自己落山搵救援再上山其實都只係收屍罷了.
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 04:55 PM   #28
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
呢d情況救定唔救真係無岩定錯
講緊係識講唔會見死不救,講之嘛

佢起碼有諗過救又有講返出黎有體會過
真係冷血既,直情望都唔望,諗都唔諗,講都唔講
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 06:00 PM   #29
casio

註冊日期: Apr 2005
其實個情況根本就唔係只係分支氧氣就能了事,即使要同「待救者」落山,你都唔好期待佢可以自己行,而係要你扶往,甚至要你揹落去,體力消耗方面真係唔少嘢
加上上面已經有版友講咗落山其實仲危險過上,唔係專業救援人員,隨便救人真係只會濫炒

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 06:40 PM   #30
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: casio 查看文章
其實個情況根本就唔係只係分支氧氣就能了事,即使要同「待救者」落山,你都唔好期待佢可以自己行,而係要你扶往,甚至要你揹落去,體力消耗方面真係唔少嘢
加上上面已經有版友講咗落山其實仲危險過上,唔係專業救援人員,隨便救人真係只會濫炒
專業救援人員都唔會去哩D地方.
應該話, 如果有班人隨時可以出動上山救人, 個度就唔係極地黎. 登山班人亦都唔係挑戰緊人類極限

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 07:15 PM   #31
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
推到第二版都冇人提高原反應

身體真係好誠實

三月上完
布達拉宮(海拔少極都3600米起標)頂位入口
見到唔少人企到企唔直呼吸(罐裝氧不能帶)

真係永世難忘

#人生在世有機會的話就應該去試

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 07:19 PM   #32
Tano
嫑憅

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
上得去威既, 你同佢地講大義
完全係個人能力同天時地利

當地人年中死唔少又唔見上報

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 05-26-17, 08:00 PM   #33
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
如果將最壞可能係攬炒
改成最大可能係攬炒
會唔會易理解啲
由手機版發出
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 08:28 PM   #34
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
之前報導太少資訊
只有一句:我救佢的話,未必救到佢,但自己一定會死

我就同想鬧既人講,睇多d資料先,勿跟車太貼

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 08:54 PM   #35
Tano
嫑憅

今次男一次就登到峰

女第三次至成功

不過大家都有命返到嚟

其實可解讀成一命二運三風水

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 05-26-17, 09:20 PM   #36
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
之後叫人器官捐贈係唔係都係佢???
如果係真係一堂好好的展現見死不救是人性
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 09:33 PM   #37
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
我未至於去到道德高地話佢見死不救.

係一直諗緊個問題
我努力工作搵錢,係想改善生活,已家因爲工作變到無咗生活.咁係咪違背個原意?
佢努力登山係要話俾學生知,凡事堅持總會創出可能,但係同時又放棄面前一d 可能(救到人)
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 09:59 PM   #38
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
我未至於去到道德高地話佢見死不救.

係一直諗緊個問題
我努力工作搵錢,係想改善生活,已家因爲工作變到無咗生活.咁係咪違背個原意?
佢努力登山係要話俾學生知,凡事堅持總會創出可能,但係同時又放棄面前一d 可能(救到人)
夢想分兩種,可能實現的理想和不可能實現的妄想

個老師登山只係話俾學生知堅持理想就有可能實現。

問題係佢地現場判斷雪山救人是不可能的事,你還要求他們去化不可能為可能嗎?

盡全力救“可能“救到既人是應份既事。
但事後佢地都有講個遇難者是“沒可能”救到既人。

咁你仲想點?
要個老師去救個死梗既人然後一齊攬炒?
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 10:25 PM   #39
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 大破人間 查看文章
夢想分兩種,可能實現的理想和不可能實現的妄想

個老師登山只係話俾學生知堅持理想就有可能實現。

問題係佢地現場判斷雪山救人是不可能的事,你還要求他們去化不可能為可能嗎?

盡全力救“可能“救到既人是應份既事。
但事後佢地都有講個遇難者是“沒可能"救到既人。

咁你仲想點?
要個老師去救個死梗既人然後一齊攬炒?
精結就係哩到,老師一行人覺得"無可能"
正如學生有時亦會覺得"無可能",但係老師又要話你知"唔試過又點知得唔得呢?"

堅持自己嘅堅持唔難,更難嘅應該係幾時應該堅持,幾時要放棄
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 10:28 PM   #40
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
繼續鑽牛角尖
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 10:52 PM   #41
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
正如學生有時亦會覺得"無可能",但係老師又要話你知"唔試過又點知得唔得呢?"

其實如果你真係覺得救到,我強烈建議你即刻出發去珠峰,上面應該仲有人等緊你救

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-17, 10:59 PM   #42
Tano
嫑憅

始終好多事物要自己親歷其境至會明

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 05-27-17, 12:11 AM   #43
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
上得珠峰都應該係有經驗啦,事前都知道一出事就無人救到。如果覺得自己良心好過意唔去就唔好去,上面大把屍無人搬番落呢安葬唔到TIM AR
係果班道德L覺得好似上珠峰同上太平山咁易Je,出事就最多講句好感動丫 RIP 完
仲有咩放棄學生不負責任,人地已經四月順利交接先走又唔岩。
話平時放假咁多時間去訓練不如留時間俾學生,唔好過完母親節迫人問候下自己娘親啦
放假做自己野又唔岩 24x365俾哂學生好唔好丫
引用:
作者: Tano 查看文章
推到第二版都冇人提高原反應

身體真係好誠實

三月上完
布達拉宮(海拔少極都3600米起標)頂位入口
見到唔少人企到企唔直呼吸(罐裝氧不能帶)

真係永世難忘

#人生在世有機會的話就應該去試
可以起基地再上去唔係已經無高山症啦咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-17, 12:29 AM   #44
迪安大叔
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
關鍵位應該都係自己有無能力
當無能力救人 而逞強反而會害到自己
亦因為女老師都仲有同情心先會矛盾心情出左黎

香港好多露宿者/無家人都好需要人關心
但試問有幾多人會望佢地一眼
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-17, 01:37 AM   #45
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:

其實唔係老師覺得無可能
而係經驗話俾行山者知無可能
喺世界咁多山上面死咗無數人嘅經驗

有人試過被Head shot唔死得,你會唔會覺得用槍射自己個頭可能唔死得一試無壞?
由手機版發出
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-17, 01:44 AM   #46
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
大佬你有冇行過山?唔係水塘家樂徑果隻丫,係美田直接爬上針山果隻丫……仲要空氣薄N咁多倍、零下50度、除護眼鏡會snow blindness架……

果度唔係大帽山,上得去已經預左冇人救,一有咩事就會冇命落返黎,所有有能力上去既人都明白所以唔會立亂求救!咁仲點存在見死不救呀……

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-17, 02:30 AM   #47
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
第一、安全守則 救人前先要確保自己安全,唔係既話只會增加多一個「受害者」

第二、去得呢D極地根本唔會預有人救,上山落山都自己事

第三、籌旗登山如果只係為左證明Nothing Is Impossible真係好無謂 (兼搵命搏)

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-17, 03:18 AM   #48
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
咁講啦
其實星矢佢地衝緊12宮個陣成日放低D同伴係咪都係見死不救?

舊 05-27-17, 06:41 AM   #49
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 忍者 查看文章
咁講啦
其實星矢佢地衝緊12宮個陣成日放低D同伴係咪都係見死不救?
5小強:我O地一向都係打不死,放低又有咩所謂

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-17, 08:24 AM   #50
Tano
嫑憅

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
可以起基地再上去唔係已經無高山症啦咩
我只試過全程最高位置約5500我都重有心情落車打咭影吓微距
影完至再上番車吸啖氧(團不過一半人有落車)

關鍵在空氣含氧量
身在<6000同>8000點都不會完全一樣掛

重要風速接近打8號

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉