Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-15-11, 11:23 AM   #1
luciferdark
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
[求救] 對面個煙鏟鄰居經常開住門煲煙 暫時長期閉門中

如題 對面個煙鏟鄰居經常開住門煲煙
我係公屋, 加埋夏天, 有時真係要開門透下氣
因風向問題99%時間都係佢個邊吹風入嚟
搞到一屋都係臭煙味, 而且走廊都係一陣味, D焦油亦直接令我D玩具, 紙箱發黃發霉
忍左佢幾年, 講又講過, 都係照煲

請問除左樓下管理署同埋同房屋署講,
控煙辦有冇用﹖

開冷氣, 空氣清新機呢D方法唔太實際, 而且問題不在我, 暫不考慮了

先謝各位指教

暫時
唯有長期閉門, 出親門口都咒佢全家快D上路

此篇文章於 06-18-11 11:36 AM 被 luciferdark 編輯。
luciferdark 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 11:28 AM   #2
luciferdark

控煙辦管唔到, OTL

舊 06-15-11, 11:30 AM   #3
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
睇過咁多案例, 你講過後冇用基本上投訴都係冇用. 好似上次煙香果單唔係搞到上法庭你理得你死. 除非你同管理署有人事關係啦, 咁可能可以玩死佢嘅
控煙我估冇用, 又唔係禁煙範圍佢唔會理掛?

唯有諗d糞橋, 例如整把牛角扇吹番d煙比佢?

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 11:34 AM   #4
luciferdark

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
睇過咁多案例, 你講過後冇用基本上投訴都係冇用. 除非你同管理署有人事關係啦, 咁可能可以玩死佢嘅
控煙我估冇用, 又唔係禁煙範圍佢唔會理掛?

唯有諗d糞橋, 例如整把牛角扇吹番d煙比佢?
唯有照做左先, 無辦法....
條煙鏟都係食煙, 吹番D煙俾佢作用唔大啦
下下策係我呢邊順風時我開門噴模型

同埋同區議員傾有冇辦法﹖ 我呢邊雖然係民賤聯勢力, 但可以利用嘛..
對面條煙鏟曾經係公民黨參過選, 搵民賤聯應該啱了吧

P.S.
其實唔止煲煙, 食日係大時大節燒野時, 見我地開住門都唔講, 照燒,
以前我地有燒衣紙時都會同佢講聲,呢D咩人嚟啊

此篇文章於 06-15-11 11:37 AM 被 luciferdark 編輯。
舊 06-15-11, 11:44 AM   #5
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
佢係屋企入面吸煙又真係阻佢唔到喎 又冇法例話唔比係家內吸煙
佢又唔係直接向您家門食煙 (望向燒香太太)

除左靠人際關係 希望佢食少D煙 OR 轉其他位置食煙 OR 您開冷氣

都真係幾難有得攪
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 11:49 AM   #6
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
呢種情況冇計
長期關門
或者好似咁講
噴油、開行風扇吹走

[搞事]
自己開到走廊條水喉, 就玩洗地
[搞事]

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 11:52 AM   #7
luciferdark

同條人渣無道理好講, 成家人都有問題

相反地問
我係屋內範圍噴油, 就算出面有味, 都管我唔到吧

舊 06-15-11, 11:53 AM   #8
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
係係屋企煲又唔係故意對住你煲
其實真係無咩計
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 11:56 AM   #9
luciferdark

引用:
作者: 廢人 查看文章
係係屋企煲又唔係故意對住你煲
其實真係無咩計
由手機版發出
所以先上嚟問有冇計...
D野已經租左倉放晒出去, 但我本身喉嚨易出事, 煩啊

舊 06-15-11, 12:53 PM   #10
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
無計

可以做既野係關門

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 01:07 PM   #11
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
你唔介意可以叫議員幫你搞調遷ge

舊 06-15-11, 01:07 PM   #12
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: luciferdark 查看文章
唯有照做左先, 無辦法....
條煙鏟都係食煙, 吹番D煙俾佢作用唔大啦
下下策係我呢邊順風時我開門噴模型
噴油依下毒, 毒過d煙

不過究竟順你呢邊風嘅時間比例係多少 ? 因為要預計你報復行動後佢再報復加強煙味攻擊, 咁你可能始終都係處於下風
而對方如果參過政/與政界有直接關連, 你用下下策去報復未必夠佢鬥, 先搵民賤聯幫你成功爭取公屋室內禁煙先好d (講笑XD)

引用:
所以先上嚟問有冇計...
D野已經租左倉放晒出去, 但我本身喉嚨易出事, 煩啊
如果喉嚨真係出事, 可以學大肚婆. 不過驚佢識嘅法律勢力大.

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 01:19 PM   #13
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
你搏佢快d生癌死好過啦

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 01:23 PM   #14
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
認真喎,呢d濕碎野民賤聯做得特別落力,搵佢地可能有d計

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 02:34 PM   #15
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
請參考「婦怕煙熏入稟阻鄰居點香 稱夜夜難眠疑致早產」

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 02:36 PM   #16
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 查看文章
請參考「婦怕煙熏入稟阻鄰居點香 稱夜夜難眠疑致早產」
唔得下化

哩單係告佢門口燒

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 07:31 PM   #17
luciferdark

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
噴油依下毒, 毒過d煙

不過究竟順你呢邊風嘅時間比例係多少 ? 因為要預計你報復行動後佢再報復加強煙味攻擊, 咁你可能始終都係處於下風
而對方如果參過政/與政界有直接關連, 你用下下策去報復未必夠佢鬥, 先搵民賤聯幫你成功爭取公屋室內禁煙先好d (講笑XD)

如果喉嚨真係出事, 可以學大肚婆. 不過驚佢識嘅法律勢力大.
壓倒性地, 佢個邊係上風
不過佢加強煙味好啊
條煙鏟本身有糖尿, 加下速都好

舊 06-15-11, 07:50 PM   #18
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
條煙鏟本身有糖尿
何不從打好關係入手?
得閒買d糖水甜品送畀佢食你覺得如何

舊 06-15-11, 09:03 PM   #19
Fio

註冊日期: Dec 2001
所以話,e個世界係有好多話知你死o既賤人
我對住附近唔知邊家日日食煙o既住戶,可以做o既都只係關窗同咒佢早日byebye
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 10:13 PM   #20
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
佢有佢煲煙... 你有你燒衣... 攻返佢轉頭... lol

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-11, 09:33 AM   #21
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
賤鬥賤可能係唯一方法

舊 06-16-11, 09:50 AM   #22
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Rotagen 查看文章
何不從打好關係入手?
得閒買d糖水甜品送畀佢食你覺得如何
點睇都覺得樓主生癌快過對面糖尿切手腳…

舊 06-16-11, 01:35 PM   #23
luciferdark

引用:
作者: Fio 查看文章
所以話,e個世界係有好多話知你死o既賤人
我對住附近唔知邊家日日食煙o既住戶,可以做o既都只係關窗同咒佢早日byebye
一路做緊...

引用:
作者: 基路亞 查看文章
佢有佢煲煙... 你有你燒衣... 攻返佢轉頭... lol
風向唔啱, 同埋其他人無問題, 咁樣一做就成翼都中招

引用:
作者: >>>>>劉伯<<<<< 查看文章
賤鬥賤可能係唯一方法
一順風我就噴油, 聽日去買D大陸牌噴漆

可能我有誤解
先對 Dyhalt Rushifar 致歉, SORRY

此篇文章於 06-16-11 02:02 PM 被 luciferdark 編輯。
舊 06-16-11, 01:58 PM   #24
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
閣下患左口癌﹖ 講野語無倫次GE?
定生係腦度﹖
我諗佢意思係你受二手煙攻擊damage 大過你用甜品攻擊

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-11, 02:00 PM   #25
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:

閣下患左口癌﹖ 講野語無倫次GE?
定生係腦度﹖
佢意思唔係咒你生cancer,
而係你日日食住二手煙...可能生cacner的速度快過日日請人食糖水食到有糖尿病要切腳,
不過除咗投訴/搬屋,對住門口吹風扉可行性、實用性較高。
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[求助]求救!求救!暗瘡問題 爛佬 ~清談館~ 18 12-04-06 11:57 PM
求救求救, kenpeter Neo Music UNIVERSE 0 11-13-05 12:55 PM
[求救] 個卓面唔見jor [/求救] mudhole 手機資訊/電腦軟硬討論 2 03-10-05 09:58 PM
求救求救: 戰爭資料 Madoka 學術文化綜合研討區 24 02-12-05 03:01 PM
[求救]有冇program可以scan同鏟spyware??[/求救] ET仔 手機資訊/電腦軟硬討論 2 09-19-03 01:07 PM

現在的時間是 10:40 AM

手機版 | APP版