Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-06-09, 05:42 PM   #126
nitsana
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2008
依家 d stg game 都係多數彈幕型加上有技術先打到高分, 街機市場主力得 Cave 出 game

以前好多大廠都出stg game, 似 irem 的 image fight, R-type 系列,
Taito 的 究極Tiger, Darius 系列, Konami 的 Gradius, Parodius,
Twin Bee, Thurder force, XEXEX, 仲有Capcom, 東亞, 彩京等等,
o個時都唔知交左幾多學費去機舖練stg

彈幕型算係高手向的類型, 初心者見到成個畫面都係彈已經唔敢入錢玩,
做成依家街機 STG 市場越來越萎縮, 日本如是, 香港機舖更加少見stg game

難得隻 Death Smiles 係彈幕型之中最易玩

其實 Gradius, Parodius, 沙羅曼蛇二周目開始都變成彈幕型, 成個畫面都係彈

舊 05-06-09, 05:48 PM   #127
hydefai

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDhydefai
XBox Live Gamertaghydefai
其實又想問下...
小小廢up 東西...

STG = Shooting Game 定係 Shooting???
應講....我玩STG game 定係 我玩STG?

(因為...RPG = ROLE PLAYING GAME....., 但...FIG = Fighting ??? 定係 Fighting Game?)

其實我都是避不哂d 彈架...
但間中避到一兩粒已經好開心了....

另一個呢排迷左STG 是....不再是飛機 only...
好似隻 deathsmiles 同式神呢d 用人做 Character + (戰機) 我覺得好好玩...

所以...隻"被咀咒的護君" 我應都會即入了.....
(覺不覺得小小似 SFC 時的奇奇怪界??)
hydefai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-09, 05:59 PM   #128
nitsana

引用:
作者: hydefai 查看文章
其實旋光你覺得好不好玩?
見你成日stg o黎買

介紹你去 ps store 買隻 G Darius, 價錢只係幾十蚊, 又可以用 ps3 同 psp 玩
基本上要打七關, 但係佢一共有二十八關, 每關都唔同, 而且 boss 成半個畫面咁大
試曬咁多版都有排玩啦

http://www.youtube.com/watch?v=-g8_JKlFs54

p.s. 我記得你係有 PS3

舊 05-06-09, 06:00 PM   #129
森羅
God of Gamer

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
其實可以話係cave做壞(!?)個勢

大量彈幕+自機極小判定

以前個d彈幕邊有而家咁誇

其實mile stone都有keep住出既
不過自從chaos field之後
隻隻個system都睇唔明既
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-09, 06:10 PM   #130
hydefai

引用:
作者: nitsana 查看文章
見你成日stg o黎買

介紹你去 ps store 買隻 G Darius, 價錢只係幾十蚊, 又可以用 ps3 同 psp 玩
基本上要打七關, 但係佢一共有二十八關, 每關都唔同, 而且 boss 成半個畫面咁大
試曬咁多版都有排玩啦

http://www.youtube.com/watch?v=-g8_JKlFs54

p.s. 我記得你係有 PS3
可以入去 PSP is good!!!
因為我就係想手提機出街都玩!!!!!
thxthx!

正想問有d 乜野STG是 psp/ nds 的
舊 05-06-09, 06:12 PM   #131
nitsana

引用:
其實又想問下...
小小廢up 東西...

STG = Shooting Game 定係 Shooting???
應講....我玩STG game 定係 我玩STG?

(因為...RPG = ROLE PLAYING GAME....., 但...FIG = Fighting ??? 定係 Fighting Game?)

其實我都是避不哂d 彈架...
但間中避到一兩粒已經好開心了....

另一個呢排迷左STG 是....不再是飛機 only...
好似隻 deathsmiles 同式神呢d 用人做 Character + (戰機) 我覺得好好玩...

所以...隻"被咀咒的護君" 我應都會即入了.....
(覺不覺得小小似 SFC 時的奇奇怪界??)
我覺得應該係 STG = Shooting Game = 平面射擊遊戲

被咀咒的護君 << 我都覺得好似奇奇怪界

依家 d 人設太多萌系化, 恐怕會造成反效果

記得第一次o係街機玩Parodius, 佢 D 設定當時好突破, 玩到第5版"兄弟船"已經笑爆咀 ,
呢D感覺依家好難再有啦

舊 05-06-09, 06:12 PM   #132
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
thxthx!

PSP
- Gradius Collection
- 零 超兄貴

NDS
- 好似有隻絆地獄
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-09, 06:15 PM   #133
hydefai

引用:
我覺得應該係 STG = Shooting Game = 平面射擊遊戲

其實我鍾意萌化...
or 唔好下下都係飛機囉....咁細隻...想整到幾靚都冇用...
同埋用人....好似可以多d 變化唔洗下下都missiles/laser/cannon...
所以見到隻旋光好似幾得意...
就想買了

一陣放工去搵!
舊 05-06-09, 06:20 PM   #134
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
OT:
街機玩得最狂係giga wing2同斑鳩
個時交學費足以買部DC XDDDD

舊 05-06-09, 06:20 PM   #135
nitsana

引用:
thxthx!

nds 有絆地獄

psp 有 star soldier, Varth (打直部psp黎玩), 日版 ps store 有好多 stg, 有d hk 無 , 仲有 Cave 開發 Capcom 發行的 Progear (呢隻無聊器限定)

Progear products by Cave
http://www.youtube.com/watch?gl=HK&f...&v=aPTsoW9SSkU

舊 05-06-09, 06:27 PM   #136
westpat
Jayjey

引用:
nds 有絆地獄

psp 有 star soldier, Varth (打直部psp黎玩), 日版 ps store 有好多 stg, 有d hk 無 , 仲有 Cave 開發 Capcom 發行的 Progear (呢隻無聊器限定)

Progear products by Cave
http://www.youtube.com/watch?gl=HK&f...&v=aPTsoW9SSkU
隻raystorm好正呀
係jp psn擺落部psp到玩
佢有兩個mode(normal同extra)
extra mode難好多

不過係ps3到玩
會好有retro feel

舊 05-06-09, 06:28 PM   #137
hydefai

CAVE 我真係愛死佢了....
老師我 pm 你 add 我 msn 好嘛...
無聊氣的野好似唔好係度講
舊 05-06-09, 06:29 PM   #138
hydefai

引用:
作者: westpat 查看文章
隻raystorm好正呀
係jp psn擺落部psp到玩
佢有兩個mode(normal同extra)
extra mode難好多
raystorm 好似我 PS 時都有玩...
是不是 lock 人之後射 laser?

BTW...你頭像是不是泉水姐????
仲有兩個幾星期是佢死忌了.....
舊 05-06-09, 06:34 PM   #139
nitsana

引用:
作者: westpat 查看文章
OT:
街機玩得最狂係giga wing2同斑鳩
個時交學費足以買部DC XDDDD
同一時期街機, 重有一款 stg 係靠擦彈升 LV, 呢隻都好正, 唔記得個名
係 Phxxxxxx, DC, ps2, xbox都出過

舊 05-06-09, 06:38 PM   #140
nitsana

引用:
CAVE 我真係愛死佢了....
老師我 pm 你 add 我 msn 好嘛...
無聊氣的野好似唔好係度講

我明白呢度唔方便講"無聊野"
msn 已 added

舊 05-06-09, 06:40 PM   #141
westpat
Jayjey

引用:

其中一種機就係lock "雷電"
另外一種係missle,不過lock數冇"雷電"咁多

係泉水姐呀
亦都係時候買佢隻"合唱"single.....

舊 05-06-09, 06:43 PM   #142
nitsana

引用:
作者: ahleung 查看文章
PSP
- Gradius Collection
- 零 超兄貴

NDS
- 好似有隻絆地獄
PSP 重有 Twin Bee Collection, Parodius Collection, 沙羅曼蛇 Collection
隻零 超兄貴太 kuso 頂唔順

絆地獄DS有跟隻 super replay DVD, 當係買 DVD 送 nds game

舊 05-06-09, 08:05 PM   #143
Rez
Crazy Gamer
Banana

註冊日期: Sep 2002
引用:

當年見到PS版畫面真係眼前一亮
不過那時沒有PS主機
最後買左隻SS版既Layer Section II
Rez 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-09, 09:39 PM   #144
Rez
Crazy Gamer
Banana

引用:
同一時期街機, 重有一款 stg 係靠擦彈升 LV, 呢隻都好正, 唔記得個名
係 Phxxxxxx, DC, ps2, xbox都出過
Psyvariar 2
http://www.success-corp.co.jp/software/ac/psyvariar2/
舊 05-06-09, 09:48 PM   #145
hydefai

太開心了.
同事幫我搵到旋光之輪舞!
99蚊!

聽日有得玩!
其實佢對戰好唔好玩?
因為我同同事一人一隻....
舊 05-06-09, 09:57 PM   #146
sena123
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
XBox Live Gamertagsena123
引用:
太開心了.
同事幫我搵到旋光之輪舞!
99蚊!

聽日有得玩!
其實佢對戰好唔好玩?
因為我同同事一人一隻....
那裏還有?

sena123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-09, 10:02 PM   #147
hydefai

引用:
作者: sena123 查看文章
那裏還有?
冇哂了
我地買左最後兩隻.
舊 05-06-09, 10:06 PM   #148
Rez
Crazy Gamer
Banana

引用:
冇哂了
我地買左最後兩隻.
係龍珠買?
白金版?
舊 05-06-09, 10:10 PM   #149
hydefai

引用:
作者: Rez 查看文章
係龍珠買?
白金版?
不是呀
hk record
應是白金版了
聽日先知...
舊 05-06-09, 10:14 PM   #150
Rez
Crazy Gamer
Banana

引用:
不是呀
hk record
應是白金版了
聽日先知...
你係360谷個蠢材?

此篇文章於 05-06-09 10:23 PM 被 Rez 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:44 PM

手機版 | APP版