Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-04-06, 11:49 PM   #151
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
想問下......如果影人像......大家覺得最重要係唔係個model要夠自然呢?
同埋有d咩要注意?

我淨係知道...如果想"保險"d,影到張見得下人o既人像相......可以...
1, 背景係一道簡單o既牆
2, 淺景深......

如果用50mm f/1.4 ,有冇話光圈幾多會係最sharp?

雖然我講得好膚淺...但我淨係識咁多
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-06, 12:00 AM   #152
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
我自己愚見...要自然...正如家中某隻愛麗絲...
一對鏡頭便笑得不自然...就算無口都好入鏡...
所以我只有採取盡可能偷拍或不被發現的方式.../xx\
背景..我經常沒留意到的東西...../xx\
1.4...光圈大,不過好易人工走焦
許可下我會收返細...幾多無定...

我只係胡亂地說~不要盡信~

舊 08-05-06, 12:19 AM   #153
九等天使
Crazy Gamer

多謝!~
因為我見哩度好少人post人像相...自己又唔識...所以想問下
我而家多數用2.8光圈...光圈先決...

多唔多人用全手動?
我一開始用D70s o個陣係o既...不過發覺好難就得o岩...光圈o岩得黎快門又唔o岩......上星期開始先用A mode,易好多......

呀......想問埋點保養鏡頭?
冇直接"掂"過塊filter,但表面點都好似有層污漕野咁...
我得個"吱吱泵"...d friend話個泵好大力...但事實又唔係咩塵都吹得晒...總有幾粒黐住o係度(雖然我知對成張相黎講o既影響極細)......
大家用鏡頭紙定其他野?
舊 08-05-06, 12:29 AM   #154
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
>冇直接"掂"過塊filter,但表面點都好似有層污漕野咁
呢D來歷不明的污漕o野次次外出都會有的啦~
先用o即o即再用鏡頭筆吧~
b
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-06, 12:56 AM   #155
KTN
~♡

我都係用Av Mode大...
由A80開始..到現在350D/F11
習慣都未變過...長期Av..
影人像...影來影去都係屋企人...
那些免費或要付炒的囡囡...
我又全不感興來.../\
所以..我也不多懂...xx"

用甚麼除塵...當然係3M啦v

舊 08-05-06, 02:32 AM   #156
九等天使
Crazy Gamer

係喇~係鏡頭筆喇......之前好似有大大推介過某隻牌子...仲有冇圖或者資料可以睇睇?...大約幾錢?
嘩...3M......之前略略睇過下,唔明...不過好似係好危險o既玩意
舊 08-05-06, 11:49 AM   #157
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

3M <----上級者向~

今天的天氣....去哪裡混好呢?
舊 08-05-06, 12:02 PM   #158
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 奸詐餅
3M <----上級者向~

今天的天氣....去哪裡混好呢?
[KTN MODE]去商場打蘿莉[/KTN MODE]

舊 08-05-06, 10:26 PM   #159
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

[笨]
有冇方法可以將CPL輕易拆返落黎呢?
/\
[/笨]
舊 08-06-06, 12:05 AM   #160
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
有一個關於奶罩的問題
打橫時將閃閃設定成向上45度準沒錯
但是如果打直時該怎樣搞呢??

請大大們解說一下!
萬謝!!!

舊 08-06-06, 01:10 AM   #161
KTN
~♡

[正宗]今天在麥當熬打蘿莉[/正宗]

引用:
作者: Strider
[KTN MODE]去商場打蘿莉[/KTN MODE]
我都想知...今日機閃打直時...不太懂..所以改會直打..

舊 08-06-06, 01:21 AM   #162
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

玩過閃閃了?
冇直倒係咪覺得很要命呢?

話說今日去獵蘿途中見口渴走去買了罐酒精飲料(酒精含量6%)
都未飲完已經開始飄飄然......(汗
所以好孩子影相前千萬不要飲酒

/\
舊 08-07-06, 04:32 PM   #163
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
如果想check cmos有冇入塵係咪影一張白色的相便ok??

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-06, 04:38 PM   #164
KTN
~♡

光圈收到細一細~影白紙~再係電腦聞相~

然後~3M侍候@@b

引用:
作者: 松本秀人
如果想check cmos有冇入塵係咪影一張白色的相便ok??

舊 08-08-06, 10:04 AM   #165
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

幫友人問....
7s在港購入要幾銀呢?
我真的是幫友人問的啦~
我沒說過因為沒錢買五弟所以買銀鹽機......
/\
舊 08-08-06, 10:07 AM   #166
A.N.A.S.A
Senior Gamer
放過我喇各位大大..

註冊日期: Dec 2005
係唔係話350d有後繼機?

原來105歲既人唔可以上gaf...
A.N.A.S.A 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-06, 01:59 PM   #167
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
幫友人問....
7s在港購入要幾銀呢?
我真的是幫友人問的啦~
我沒說過因為沒錢買五弟所以買銀鹽機......
/\
香港市場叫 30V, 2k6 左右吧.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-06, 08:48 PM   #168
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KKH
香港市場叫 30V, 2k6 左右吧.
人家就是想要走私貨嘛~
舊 08-08-06, 08:51 PM   #169
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:
作者: Strider
有一個關於奶罩的問題
打橫時將閃閃設定成向上45度準沒錯
但是如果打直時該怎樣搞呢??
打直支燈+橡筋+白卡應該會比較接近想要的效果吧?
再唔係的:L架+飛燈線~

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-06, 04:07 AM   #170
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: 松本秀人
剛才突然奇想~
收細光圈影白紙~
再在PS中"Contrast+90"後....嘩!!精彩絕倫啊!!
お兄ちゃん一定要試試看喔~

所以我說啊....
CMOS入塵就一定o架啦~
眼不見為乾淨啦~
舊 08-09-06, 09:06 AM   #171
Strider
初段

引用:
剛才突然奇想~
收細光圈影白紙~
再在PS中"Contrast+90"後....嘩!!精彩絕倫啊!!
お兄ちゃん一定要試試看喔~

所以我說啊....
CMOS入塵就一定o架啦~
眼不見為乾淨啦~
從來都無視塵既存在

舊 08-09-06, 12:33 PM   #172
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

眼不見為乾淨耶~
影唔到就唔好理~
不過有時見人光圈還未過f/10已經花到七彩....那又有點過份~
舊 08-09-06, 03:14 PM   #173
Rosicky
我愛攝影

無視塵了......

舊 08-09-06, 09:07 PM   #174
KTN
~♡

原來USM都幾省電...
一粒滿電..一次過打了千張鬆...
之後再用50 1.8打了百多張...
先玩完粒電....
神呀..以前用支死馬時..跟本未試過...

舊 08-13-06, 03:37 AM   #175
Rosicky
我愛攝影

我想問你地會用乜相機袋??

有冇好介紹??

平靚正便ok了...呢排手緊

同埋你地影相多唔多帶埋腳架出門??

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[GEAR]泥坑新DSLR:【D80】< 頭post 25-9-06更新詳細review> z_plus 照相館 56 09-25-06 08:02 PM
[GEAR] Sony Alpha DSLR-A100 KKH 照相館 72 08-01-06 06:22 PM
直接玩DSLR機定買部Canon Power Shot Pro1玩? majicman 照相館 21 03-18-04 05:54 PM
KONICA MINOLTA DSLR Dynax 7D cancerman 照相館 9 02-13-04 06:03 PM

現在的時間是 11:36 PM

手機版 | APP版