Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-20-13, 05:41 PM   #1351
Viper II
God of Gamer
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
作者: YHW 查看文章
你思想上否定基本法咪有得做囉. 係架, 又要做議員宣誓效忠基本法, 又要講全民制憲、打倒共產黨, 係取巧架喇, 但明知取巧你以前又做? 係呀, 係取巧架, 有本事你特區政府咪炒左呢班議員魷魚囉. 呢啲咪抗爭囉.

引用:
唔該唔好咁假.
算吧啦
原則?
現實?

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-13, 05:49 PM   #1352
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
如果要玩捉字蝨, 百份百跟足對手規則去玩, 即使對手係飛象過河都唔介意既(老蕭最鐘意既講法), OK YOU WIN

都係嗰句, 人力以前做過而家唔認既, 大大方方話係今日的我打倒昨日的我, 公開解釋下點解變左咪得囉. 再唔係就同我講係我腦殘誤會左佢地一路既主張, 我咪自動收皮囉.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-13, 05:59 PM   #1353
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
咁你應該由佢地參選個下就插爆佢地

可能你真係誤會左

舊 07-20-13, 07:48 PM   #1354
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

在此引述人力(前?)執委虞瑋倩(人稱貓姐)既個人睇法.

引用:
我自己肯定,人民力量從來沒有承認過《基本法》。基本法制定,本來就排拒港人的參與和毫無民意授權,但它裡面是有空間,容許人民抗爭的力量獲得人民的直接授權,進入議會抗爭,只是如此.我相信從來沒有一個參選立法會的泛民人士會接納《基本法》.

就算議員的薪金津貼來自公帑,也是有市民一人一票下,用香港人的稅款支付,沒有一個斗零來自中央政府.議員的責任是向投票給他們的選民,政府出糧給他們,是憲政的責任(這一點連曾蔭權也懂得).參選立法會不構成承認《基本法》.
引用:
人民力量,我認為,不會也不能放棄「全民制憲」,但在實質的操作和排程,它原則是和普選同等,但時序可以後於普選。
人民力量別迷失
https://www.facebook.com/notes/%E8%9...f_t=note_reply

-----------------------------

另一位前人力秘書長既講法:

引用:
Jacqueline Chan: 當香港浮現雙非婦及走私奶粉事件時, 人力建議透過行政手法(如海關及其他執法機構的措施)去解決問題, 人力從不建議透過修改基本法及釋法, 而令到中共有機會插手香港事務.

"全民制憲" 不只是一句口號, 而是人力要爭取的最終目的. 如要達至全民制憲, 我們必需先要推翻基本法, 從新由全港市民去討論及制定一套可滿足大多數香港人的憲法. 憲法所涵蓋的範圍不只是我們當前熱烈討論的選舉法, 還有關乎保安、法律、出入境及經濟等等範圍. "全民制憲"不是某一兩個政黨所能啟動的, 那將會是由大多數香港市民迫令政府啟動全民制憲. 整個行動需要透過全港諮詢, 才能把民意真真正正地反映在"新憲法"上.

2016及2017將分別進行立法會選舉及特首選舉, 今天我們應當停止逼迫政府交出普選方案, 改為爭取全民制憲嗎? 還是應該立即停止爭取本應屬於我們的雙普選? 如是前者, 何時開始? 從何開始? 還是待2016 年立法會廢除功能組別後, 我們會更有把握去啟動全民制憲呢?

Jacqueline Chan: @Nwn Yoko: 我已離開人力, 以上內容是我仍在人力期間 (7/2011 - 4/2013) 的所聽所聞, 以及我的個人想法.
-----------------------------

人力以往是否支持"否定基本法, 全民制憲", 定純粹只係黃毓民一個人既睇法, 而家下新任袁大主席既講法是否意味轉軚? 各位自行定論.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 07-20-13, 09:03 PM   #1355
Viper II
↘みもりんっ

引用:
作者: YHW
人力以往是否支持"否定基本法, 全民制憲", 定純粹只係黃毓民一個人既睇法, 而家下新任袁大主席既講法是否意味轉軚? 各位自行定論.
引用:
你思想上否定基本法咪有得做囉. 係架, 又要做議員宣誓效忠基本法, 又要講全民制憲、打倒共產黨, 係取巧架喇, 但明知取巧你以前又做? 係呀, 係取巧架, 有本事你特區政府咪炒左呢班議員魷魚囉. 呢啲咪抗爭囉.
引用:
作者: YHW
基本上你做得議員就冇可能否定大陸政權既合法性, 咁就唔該唔好响度叫打倒共產黨.
你quote幾多以前佢地up過D乜都好
都最多只係證明不嬲係取巧
分裂前後都唔係行為上完全否定基本法

搵D石頭掟人
掟埋自己隻腳

舊 07-20-13, 09:29 PM   #1356
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

"取巧"係我既講法, 換一個講法, 就係"鑽空子", 鑽不公義制度既空子. 五區公投如是, 拉布如是, 全民制憲如是, 總之有位就入, 呢種就係激進派應有既抗爭態度, 那怕被炒魷魚連議員都冇得做. 嗌得打倒港共政權, 打倒共產黨, 你已經否定現政權, 否定中共統治既合法性, 否認基本法, 除非佢地係"講笑咁講". 拎起石頭既係佢地, 仲要掟親自己隻腳, 今日的我打倒昨日的我.

舊 07-20-13, 10:15 PM   #1357
Viper II
↘みもりんっ

真係點叫"否認基本法"係你define

今晚的你打倒今朝的你

舊 07-20-13, 10:22 PM   #1358
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

要講既都講到夠, 乜野叫"否定基本法"大家各自SPIN吧, 反正呢一刻我對人力已經冇晒期望. 如果今時今日仲支持人力既人, 覺得咁都唔係轉左軚既, 咁就祝君好運.

舊 07-20-13, 11:07 PM   #1359
Viper II
↘みもりんっ

淨係睇你今日點drift都夠祝君好運啦

1.唔該唔好咁假
(要"真")

2.如果真係要SPIN基本法, 咁就真係好多野都唔做得.基本上你做得議員就冇可能否定大陸政權既合法性
(咁即係做得議員就唔係"真"否定基本法)

3.思想上否定基本法
(又變左諗就得, 即係唔洗真做)

4.係取巧架喇
(取巧, 即係"真"定"假")

5."取巧"係我既講法, 換一個講法, 就係"鑽空子"
(但係2. 做得議員就唔係"真"否定基本法, 即係點? 唔否定基本法做議員叫"鑽空子", 咁唔否定基本法提政改呢?)

6.嗌得打倒港共政權, 打倒共產黨, 你已經否定現政權, 否定中共統治既合法性, 否認基本法
(原來嗌就得, 嗌左就係"真"否定基本法)

舊 07-20-13, 11:12 PM   #1360
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

唔夠你精彩, 講左咁耐原來牛頭唔搭馬咀, 簡直浪費生命. 繼續捉字蝨, 真真假假, 假假真真, 真做又好假諗又好堅嗌都好, 繼續SPIN繼續得你自己明吧, 我係火星人, 都係返火星萛.

舊 07-21-13, 02:16 AM   #1361
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
呃公公婆婆,民建聯放飛機正人渣!

民建聯夠票玩失蹤 長者超失望

一直宣稱關注民生的民建聯超級區議會候選人劉江華及李慧琼,卻於上月27日由社區組織協會舉辦的長者立法會選舉論壇中雙雙「無影」,該組織其後一連兩日主動聯絡劉、李二人,希望在立法會選舉前再安排他們與長者會面,聆聽長者選民的訴求,卻遭拒絕,令長者極度失望。

促正視退休保障問題

該組織昨率領約20名長者代表到民建聯北角總部請願,批評劉江華及李慧琼「數夠票」,就漠視長者權益,冷待長者訴求,促請正視長者醫療、院舍、退休保障等問題。

有冇人開Post 整個禮義廉 無恥/成功爭取/ 蛇齋餅糭系列

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-13, 02:46 AM   #1362
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: ZlWS 查看文章
有冇人開Post 整個禮義廉 無恥/成功爭取/ 蛇齋餅糭系列
多不勝數... 數到天光都數唔完

舊 07-21-13, 03:35 AM   #1363
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: ZlWS 查看文章
呃公公婆婆,民建聯放飛機正人渣!

民建聯夠票玩失蹤 長者超失望

一直宣稱關注民生的民建聯超級區議會候選人劉江華及李慧琼,卻於上月27日由社區組織協會舉辦的長者立法會選舉論壇中雙雙「無影」,該組織其後一連兩日主動聯絡劉、李二人,希望在立法會選舉前再安排他們與長者會面,聆聽長者選民的訴求,卻遭拒絕,令長者極度失望。

促正視退休保障問題

該組織昨率領約20名長者代表到民建聯北角總部請願,批評劉江華及李慧琼「數夠票」,就漠視長者權益,冷待長者訴求,促請正視長者醫療、院舍、退休保障等問題。

民建聯最無恥係人都知
等你班傻仔仲投票比佢地

另外講兩句
1.政治現實
2.否定基本法與否, 並不只有1和0
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-13, 07:07 PM   #1364
神鋼重工
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
要講既都講到夠, 乜野叫"否定基本法"大家各自SPIN吧, 反正呢一刻我對人力已經冇晒期望. 如果今時今日仲支持人力既人, 覺得咁都唔係轉左軚既, 咁就祝君好運.
其實毓民退出果刻就預咗有今日,不過係轉得太難睇
由其係陳大舊,真係反轉豬肚就係....
神鋼重工 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-13, 03:51 PM   #1365
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
[馬後炮]直覺:當日社記分裂出人力, 大舊選擇留在教主身邊只為睇實佢, 呢點教主早己知, 宜家只係借本土論同基本法框架的爭論引蛇出洞(大大聲反共睇下仲有邊個可以跟佢嗌落去)[/馬後炮]

當年阿牛, 阿陶同大舊都係白鴿黨的, 齊齊排住隊同教主玩反面, 可謂草木皆兵, 但如果全部都係一場戲, 可能性有兩個:

1. 反统戰 - 共產黨都唔知你地宜家邊過打邊過

2. 制做被统戰的對像, 收維穩費(<-呢個最實際)

ps. 好難想像惜日同路人可以反目至此, 特別係吹蕭一族, 大家都辛苦了
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-13, 10:48 PM   #1366
23條
Junior Member

註冊日期: Jan 2013

好正,唔同級數, BB VS G蜂
23條 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-13, 03:08 PM   #1367
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
https://www.facebook.com/peoplespowe...61959657199526
引用:
人民力量強烈譴責劉慧卿言論

民主黨主席劉慧卿於日前接受亞洲電視節目Newsline訪問時,向主持人指控現在跟民主黨同在真普選聯內、但與他們有意見分歧的團體有意騎劫真普聯,並且收受北京金錢來攻擊他們。劉慧卿事後向記者表明她在節目內所指的團體為人民力量。

人民力量認為劉慧卿此番言論,率先破壞真普聯團結,明顯是意圖透過抹黑別人,排擠少數派意見,為了民主黨隨時在政改方案上再次讓步製造下台階。人民力量對此表示強烈譴責。

人民力量當日願意放下二〇一〇年政改爭拗,加入真普聯,是希望透過真普聯的平台,堅持去年立法會選舉的政綱,爭取二〇一六及一七雙普選,並盡最大努力遊說真普聯內各黨派接納我們的主張。劉慧卿此番言論,顯出民主黨當日對接納人民力量加入真普聯毫無誠意,亦對上次政改方案時出賣盟友,私下與中聯辦密室談判而遭選民懲罰殊無悔意。

人民力量將去信真普聯召集人鄭宇碩,要求澄清劉慧卿此番言論是否代表真普聯立場,並要求民主黨向真普聯內其他黨派交代,是否任何與民主黨持不同意見的團體皆被視為有意騎劫真普聯?若沒有滿意答覆,人民力量會退出真普聯,以示抗議。

人民力量執行委員會
二〇一三年七月二十四日
又派花生

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-13, 05:59 PM   #1368
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
個個講都冇問題,由你訓街把口講就....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-13, 07:50 PM   #1369
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

睇怕人力掛天行BANNER單野會俾白鴿黨唱足一世

舊 07-25-13, 09:32 PM   #1370
Viper II
↘みもりんっ

又黎七傷拳
打人傷埋自己好威威

根本個個都收過劉夢熊$$$

舊 07-25-13, 09:33 PM   #1371
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
的確有需要退出真普選聯
但唔應該係呢個原因....
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-13, 10:57 PM   #1372
stevenfan
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
黃洋達又出招

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-13, 11:40 PM   #1373
stevenfan
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
蕭真人越來越CHEAP

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-13, 12:15 AM   #1374
Viper II
↘みもりんっ

點cheap都唔夠插完所有佔中既野, 又X做又一定失敗後
七一同書展知道自己支持度後又黐返佔中話佔中好啦

舊 07-31-13, 09:45 AM   #1375
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: Viper II 查看文章
點cheap都唔夠插完所有佔中既野, 又X做又一定失敗後
七一同書展知道自己支持度後又黐返佔中話佔中好啦

好早之前已經話要騎劫佔中架啦.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 09:04 AM

手機版 | APP版