Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 03-23-15, 07:11 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
新《X檔案》有望2015夏天開拍 - 會集中收晒所有伏線

http://consequenceofsound.net/2015/0...g-this-summer/

莫探員David Duchovny,郭探員Gillian Anderson同冼局長Mitch Pileggi已經同意亮相。最快今年夏天開拍

Fox話呢輯新短篇劇集只會有8-10集,專門用嚟收晒之前9季電視劇同2套電影都未能收好嘅伏線。

講真,電視劇嗰個所謂大結局根本就係一個不知所謂總集篇,收得超求其,完全係趕住收工。

第二套電影又係冇乜點接觸到電視劇嘅主線。

如果成事,呢套短篇劇將會係《X檔案》真正嘅完結篇,比X迷一個完美嘅交代。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-15, 07:19 PM   #2
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
呢套真係由細睇到大系列
我只係記得TV最尾煙剷響山洞入面俾飛彈射,完全冇交代過乜事就完,睇到我一舊雲
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-15, 07:25 PM   #3
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Lightbulb

仲黎鞭屍

舊 03-23-15, 08:03 PM   #4
Game Master

引用:
作者: cancerman 查看文章
仲黎鞭屍
當初聽到時我都以為純粹係鞭屍搵錢,但如果只為搵錢,佢大可以搞多個劇場版而唔係再開拍劇集。

不過見得8-10集,比劇場版可以交代多D劇情,但同以往一季20幾集嘅比濃縮好多,唔怕佢會為拖劇而拖。同埋三位主角全部出返嚟,睇落又真係有誠意想好好地完咗佢咁。

舊 03-23-15, 08:18 PM   #5
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
洗局長同莫探員都還可以,郭探員會唔會嚇…
JoJo 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-15, 03:41 AM   #6
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
呢套真係細個時每星期都好期待既劇...

個結局完全係唔知做乜(等末日?等被外星人入侵?), 但其實仲有咩伏線要收?

主線, 個妹已經搵翻, 所有野都入晒煙剷和外星人數
感情線, 最後兩個已經攬埋係張床度 (等末日?)
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-15, 06:45 AM   #7
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

主角係返晒度~點都會睇既~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-15, 09:42 AM   #8
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
引用:
作者: JO JO 查看文章
洗局長同莫探員都還可以,郭探員會唔會嚇…
Gillian Anderson 仲 keep 得好好喎,o岩o岩先睇完佢套 The Fall

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
主角係返晒度~點都會睇既~
兒時回憶,一定睇!!

舊 03-24-15, 04:29 PM   #9
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
若果早十年睇到喱段新聞, 真係會開心到痴線. 但等到今時今日, 真係無咩感覺, 但都會睇下....
記得當年每星期仆番去睇明珠台, 第一次接觸政府陰謀嘅題材, 再加上喜愛嘅外星人元素, 真係個個星期都目瞪口呆.
但到後尾幾季, 集集是Q旦旦, 求求其其, 加埋套電影真係死晒心.

當年一路有個心結諗唔明, 其實x-file當初成功係好有計算, 佢地知道大家想睇咩, 就拆開幾集留D線, 又幾集後開少少估黎釣大家癮, 佢地應該絶對有能力埋尾埋得好D, 點解最後幾季可以寫到同主線完全無關係, 完全唔好睇!? 係Chris Carter當年江郎才盡, 定係幫佢寫故仔都走晒呢...? 喱個係我當年每星期的問題...

舊 03-24-15, 04:37 PM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
從來都唔中意睇佢個外星人主線, SO 每既頭尾幾集都飛左唔睇.
最中意 D 個別單元, 有 D 會仲有後續 (如用說話控制人果個浪人)
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-15, 07:30 PM   #11
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
reboot算啦
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-15, 08:53 PM   #12
gingq7

主線(外星人)每季都係講得好少, 佔成季既四份一都唔知有無, 主打其實係各種不同既超自然現象, 我覺得兩邊都好睇
舊 03-25-15, 01:04 AM   #13
Game Master

引用:
作者: traveller 查看文章
若果早十年睇到喱段新聞, 真係會開心到痴線. 但等到今時今日, 真係無咩感覺, 但都會睇下....
記得當年每星期仆番去睇明珠台, 第一次接觸政府陰謀嘅題材, 再加上喜愛嘅外星人元素, 真係個個星期都目瞪口呆.
但到後尾幾季, 集集是Q旦旦, 求求其其, 加埋套電影真係死晒心.

當年一路有個心結諗唔明, 其實x-file當初成功係好有計算, 佢地知道大家想睇咩, 就拆開幾集留D線, 又幾集後開少少估黎釣大家癮, 佢地應該絶對有能力埋尾埋得好D, 點解最後幾季可以寫到同主線完全無關係, 完全唔好睇!? 係Chris Carter當年江郎才盡, 定係幫佢寫故仔都走晒呢...? 喱個係我當年每星期的問題...

頭五季都係喺加拿大溫哥華拍。溫哥華嘅陰沉天氣完全適合拍呢類充滿詭異陰謀氣氛嘅科幻劇。

之後David Duchovny扭計係都要搬去洛杉磯發展事業,製作組為咗就佢就全部搬晒去荷里活。

但好明顯,陽光與海灘嘅加州根本同X檔案格格不入。

另外,X檔案當初成功之處係食住90年代千禧年前嘅迷茫,互聯網嘅崛起同一般人對政府不信任嘅陰謀論嘅勢。其實好應該喺2000年左右完咗佢嘅。而有D伏線明明喺第6-7季開始收緊嘅。如莫探員個妹終於證實其實一早過咗身,同埋煙鏟班上司被外星人懟冧晒,陰謀組織理應元氣大傷,然後故事應該由呢度進入尾聲嘅,以煙剷做Last Boss嘅。

當時連David Duchovny都已經決定第7季後慢慢淡出角色。但Chris Carter唔識得見好就收,係都要拖個故仔,同埋格硬搵T1000 Robert Patrick嚟替代莫探員,越做越頹。

去到9/11後,觀眾明顯對呢類過時嘅陰謀論劇冇晒胃口(轉晒去睇Jack Bauer嘅24小時全天候反恐),Fox就決定過埋第9季後就唔再續。

題外話:神劇Breaking Bad嘅監製Vince Gilligan當年就係喺X檔案製作組度浸淫多年。

題外話2: LOST監製JJ Abrams曾經講過,以Chris Carter當年唔識得見好就收為鑑,一早決定好LOST會喺第六季完結,免得好似X檔案越做越頹。

此篇文章於 03-25-15 01:07 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 03-25-15, 09:29 AM   #14
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
頭五季都係喺加拿大溫哥華拍。溫哥華嘅陰沉天氣完全適合拍呢類充滿詭異陰謀氣氛嘅科幻劇。

之後David Duchovny扭計係都要搬去洛杉磯發展事業,製作組為咗就佢就全部搬晒去荷里活。

但好明顯,陽光與海灘嘅加州根本同X檔案格格不入。

另外,X檔案當初成功之處係食住90年代千禧年前嘅迷茫,互聯網嘅崛起同一般人對政府不信任嘅陰謀論嘅勢。其實好應該喺2000年左右完咗佢嘅。而有D伏線明明喺第6-7季開始收緊嘅。如莫探員個妹終於證實其實一早過咗身,同埋煙鏟班上司被外星人懟冧晒,陰謀組織理應元氣大傷,然後故事應該由呢度進入尾聲嘅,以煙剷做Last Boss嘅。

當時連David Duchovny都已經決定第7季後慢慢淡出角色。但Chris Carter唔識得見好就收,係都要拖個故仔,同埋格硬搵T1000 Robert Patrick嚟替代莫探員,越做越頹。

去到9/11後,觀眾明顯對呢類過時嘅陰謀論劇冇晒胃口(轉晒去睇Jack Bauer嘅24小時全天候反恐),Fox就決定過埋第9季後就唔再續。

題外話:神劇Breaking Bad嘅監製Vince Gilligan當年就係喺X檔案製作組度浸淫多年。

題外話2: LOST監製JJ Abrams曾經講過,以Chris Carter當年唔識得見好就收為鑑,一早決定好LOST會喺第六季完結,免得好似X檔案越做越頹。

我記得當年一路睇一路諗, 就算你中間點拖都好, 埋尾都應該有辦法做得好好睇睇吖, 點知...

JJ Abrams係控制倒六季完... 但臨尾都係頹囉...

此篇文章於 03-26-15 10:10 AM 被 traveller 編輯。
traveller 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-15, 10:49 AM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔肯定, 有無人記得, 明豬台有幾集無播到.
舊 03-26-15, 09:58 AM   #16
cat8642
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
無錯 ... LOST 既難尾攪到我 lost 左好耐 .....
cat8642 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-15, 11:27 AM   #17
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
我淨系諗起黃子華

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-15, 11:28 AM   #18
david
The One

註冊日期: Mar 2002

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-15, 01:22 PM   #19
gingq7

lost唔算爛尾吧? d迷都算係解晒(雖然有d夾硬黎)
舊 03-28-15, 02:14 PM   #20
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
x file第二套電影最失望
等左咁多年,以為係為新一季鋪路或真正大結局
點知真係電影(劇場版)故事
希望呢次唔好令fans失望!

舊 03-28-15, 03:02 PM   #21
烈海王
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
唔肯定, 有無人記得, 明豬台有幾集無播到.
記得好似七年前,明珠台有重播返第一季,而且重係重新配音。
烈海王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-15, 03:23 AM   #22
assy
Game Master

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDweh2cat
要賺錢的話學下而家d game 咁HD下咪算
又要攪爛先安落

印象中當年睇到莫探員被外星人捉左
之後郭丹娜係屋企攬住個仔...R爆頭
後面講感情線開始爛,無單元故事咁好睇

舊 04-02-15, 01:56 PM   #23
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 魔璃 查看文章
我淨系諗起黃子華
香港拍唔到 x-file 的原因?

舊 04-07-15, 11:53 AM   #24
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

舊 04-09-15, 02:19 PM   #25
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
新《X檔案》有望2015夏天開拍 - 會所有