Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-25-16, 12:46 PM   #1076
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
呢套野, 我睇咗四五季無睇, 最後一次應該係終點站個季, 成日死人, 死完又出新人, 出無幾耐又死, 又換人, 攪到無咩心機睇
聽人講
人地原著漫畫作者話想寫本野係唔會完結, 睇怕套劇一日有人氣都係最少仲有多幾季
套野插入睇都OK .. 係人物,地點唔同, S7 先重睇的話,睇番S6 後半季補完都可以

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-16, 02:50 PM   #1077
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: plokplok00 查看文章
有無人預告下原作 佢地會做幾耐奴隸後先反擊
以往都係做到尾果集先黎料 長既話我睇頭尾兩集算
唔反擊先棄
個人認為呢季唔洗諗
Negan 線起碼玩足一季

跟據原作 ,起碼有 2~3 次大型衝突
major character 唔會有人死住。

原作
Carl 會同negan 有段戲,又係玩rick 咁玩佢
原作Negan 無咁玩Rick ,destroy 係針對Carl
Negan 在漫畫同Rick 係某程度上有一種尊重,在貢品上有爭執都唔會趕盡殺絕

如果今季玩完NEGAN 線下季玩 WHISPERER的話
咁樣s9 已經超過左漫畫劇情。

所以Negan 應該會好似Governor 咁玩1~ 1.5 季最少。

此篇文章於 10-25-16 02:53 PM 被 Hello MiMi 編輯。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-16, 03:14 PM   #1078
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
我估今季會"Negan最後決戰前夕"做end

舊 10-25-16, 07:35 PM   #1079
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
S7 ep01
俾佢呃咗大半集,以為佢玩咁大,整隊全滅,死淨Rick一個。

死這兩件我又覺得好合理,沒有太大反應喎!
鬍鬚佬在上季已經插滿死亡flag啦!
韓國仔上季吐那個便當已經俾人插唔合理,今季才死已賺了一季。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-16, 08:02 PM   #1080
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
劇透... 好好笑

https://youtu.be/jodnrn9v8t8
https://youtu.be/BtNx6tCnkU4

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-16, 11:04 PM   #1081
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
S7EP1,
"斧頭幫"的入會儀式(?!),
純粹為突顯幫主個性格有幾殘忍吧?
今集都用咗唔少血漿…食飽飯先睇有少少不安…

其實我覺得上季突然把TEAM RICK弱化咗好多,去等今季Negan強勢登場咁~!

舊 10-26-16, 12:01 AM   #1082
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
呢套野, 我睇咗四五季無睇, 最後一次應該係終點站個季, 成日死人, 死完又出新人, 出無幾耐又死, 又換人, 攪到無咩心機睇
X2
我睇到呢度停左,
耐唔時入黎望下

之后見到黑白配

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 12:09 AM   #1083
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: plokplok00 查看文章
有無人預告下原作 佢地會做幾耐奴隸後先反擊
以往都係做到尾果集先黎料 長既話我睇頭尾兩集算
唔反擊先棄
應該今季尾先會有個了結。漫畫寫到六七十期時已經開始電視連載,作者都變作反過來迎合電視一季一季的模式,漫畫劇情變成有一段舖排然後嚟個大高潮,又開始新局面,跟住不斷循環。

睇完今集除左小小驚喜之外,基本上好忠於原著。其實近來漫畫的Rick真係冇哂火,感覺好悶,而家只係為追而追。

不過套漫畫銷量真係長賣長有,每個月都係十名內,上個月又排第六。試諗吓DC同Marvel要不停reboot不停搞新意去競爭的市場,TWD一套黑白漫畫係每個月都可以賣得好好。電視收視率又係繼續好,今季第一集有一千七百萬人睇(未計好多係自己download),佢想拍多五六季都冇咩問題。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 12:31 AM   #1084
神龍
↘大家比d掌聲

其實現實d嚟講就無得完嘅

又唔係英雄片達成某d條件就所有喪c全部停晒收皮
所有角色都只係小人物

真係有人搞得掂, 社會開始平復閒閒地都要十年八載
夠佢地loop好似次

舊 10-26-16, 07:03 AM   #1085
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 信長 查看文章
聽人講
人地原著漫畫作者話想寫本野係唔會完結, 睇怕套劇一日有人氣都係最少仲有多幾季
套野插入睇都OK .. 係人物,地點唔同, S7 先重睇的話,睇番S6 後半季補完都可以
即係想拍到好似THE BOLD AND THE BEAUTIFUL咁...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 09:25 AM   #1086
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: 王小虎 查看文章
應該今季尾先會有個了結。漫畫寫到六七十期時已經開始電視連載,作者都變作反過來迎合電視一季一季的模式,漫畫劇情變成有一段舖排然後嚟個大高潮,又開始新局面,跟住不斷循環。

睇完今集除左小小驚喜之外,基本上好忠於原著。其實近來漫畫的Rick真係冇哂火,感覺好悶,而家只係為追而追。

不過套漫畫銷量真係長賣長有,每個月都係十名內,上個月又排第六。試諗吓DC同Marvel要不停reboot不停搞新意去競爭的市場,TWD一套黑白漫畫係每個月都可以賣得好好。電視收視率又係繼續好,今季第一集有一千七百萬人睇(未計好多係自己download),佢想拍多五六季都冇咩問題。
agree
最近呢個chapter 都唔知為乜,明明發展到呢個程度,都比人攪到麻麻煩煩。
舊 11-01-16, 04:44 PM   #1087
Hello MiMi
Game Master

一集之後第二集悶到抽筋

已經變左TWD 傳統...
舊 11-01-16, 11:50 PM   #1088
gingq7

註冊日期: May 2008
昨日才有時間睇S7第一集, 其實真係拍得幾好, 不過never ending story我就唔係幾buy, 隔離game of throne玩到咁大, 都講明仲有兩季就完

說回the walking dead, 第一季元老好似只係死剩Rick, Carl, Carol, Daryl?
認同樓上所講, 不停出新人玩1-2季就收工再出另一堆新人, loop多幾次就無晒feel.
間唔中又會有幾集悶到唔知想點, 今集我當佢介紹King勉強過關, 不過又明知King班人頂盡都係1-2季貨仔, 唉

另外, 套fear the walking dead真係睇到嘔血, 成班主要角色個個都智障咁, 悶既集數仲多過唔悶既集數, 呢套spin-off真係完全係爛劇

此篇文章於 11-01-16 11:53 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 02:49 PM   #1089
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: gingq7 查看文章
昨日才有時間睇S7第一集, 其實真係拍得幾好, 不過never ending story我就唔係幾buy, 隔離game of throne玩到咁大, 都講明仲有兩季就完

說回the walking dead, 第一季元老好似只係死剩Rick, Carl, Carol, Daryl?
認同樓上所講, 不停出新人玩1-2季就收工再出另一堆新人, loop多幾次就無晒feel.
間唔中又會有幾集悶到唔知想點, 今集我當佢介紹King勉強過關, 不過又明知King班人頂盡都係1-2季貨仔, 唉

另外, 套fear the walking dead真係睇到嘔血, 成班主要角色個個都智障咁, 悶既集數仲多過唔悶既集數, 呢套spin-off真係完全係爛劇
認同真係好悶
特別係FTWD

講番TWD S07E02
同剛入Alexandria 既情況一樣
介紹下風土民情
Carol 又係做埋同一樣野 (收埋d 武器扮下傻)

認真慳水慳力。
舊 11-08-16, 11:03 AM   #1090
神龍
↘大家比d掌聲

Negan 真係演得唔錯

舊 11-15-16, 12:16 AM   #1091
IDGAF
The One

故事仍然維持奴隸服從主人關係,都幾悶…

睇個款最少要到季中先會有反擊的攻勢~!

其實根據TEAM RICK過住的經歷,加上佢哋生活係呢個生不如死的世界,
好難說服觀眾佢哋會就咁吞聲忍氣生活囉。

舊 11-15-16, 02:16 AM   #1092
神龍
↘大家比d掌聲

唔掂...
唔係Negan 咁好戲我真係一集都頂唔到...

舊 11-16-16, 01:36 AM   #1093
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
其實大家紛紛棄劇........
是否Negan 讓大家想到今日的香港.......?
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-16, 01:23 AM   #1094
神龍
↘大家比d掌聲

點解可以咁q死悶, 編劇真係一個天才

舊 11-22-16, 03:26 PM   #1095
IDGAF
The One

吓!
宜家Maggie個胎陀咁穩,
咁上季尾今季頭搞到成村人維送佢去Hilltop睇醫生時差D滅團,仲死埋老公咪好唔底…

Maggie今集舖排到好有領導潛能咁,做硬Hilltop話事人啦~!

Jesus個角色定位係咪俠盜嚟?
同埋佢打喪屍成日都出跳腳有點搞笑~!

睇個款宜家Alexandria、Hilltop、The Kingdom三地都已經有TEAM RICK的骨幹成員,
個故事走向都應該係三地各自發揮長處,加強經貿合作,
長遠會達成推翻Negan及Saviors暴政的目的,
問題係套劇打算拖幾耐,流失幾多觀眾…

暫時見到各地有農業、畜牧業、壯丁、戰士培訓等方面比較有利,
係無武器同團結咁多人去行動的領袖~!
(之前有集已經提過Dr. Eugene搵到生產子彈的機器)

舊 11-28-16, 08:27 PM   #1096
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
EP06繼續沉悶!唯一亮點係跑呀跑...震呀震....
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-16, 10:55 PM   #1097
IDGAF
The One

去到EP6先叫無咁悶…

海邊女人漁村的人提到其實佢哋曾經都係Negan=Saviors的奴隸,
但既然佢哋一班女人仔都可以逃走並建立一條武器彈藥齊全的避世漁村,
好難明白經歷咗咁多次滅團邊緣的TEAM RICK會係護送Maggie睇醫生出事之後會就咁屈服係Negan之下,
覺得RICK一下子變到好脆弱咁,同前幾季舖排的角色唔同晒咁…

舊 11-29-16, 10:25 PM   #1098
Hello MiMi
Game Master

Smile

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
EP06繼續沉悶!唯一亮點係跑呀跑...震呀震....
tara 肥到
anyway 女人村個軍火庫一出已大約知季尾係點
99% 兩個社區共同對抗救世軍

希望唔係
否則就太易估了
舊 12-05-16, 11:39 PM   #1099
gingq7

註冊日期: May 2008
Ep2-Ep6真係悶到頂唔順,
一集只集中講1-2個人, 明明無乜內容但又拖足成集, 跟住剛剛講到入肉就完, 下集就跳左去另一組人度, 例如ep5最後Jesus跳上架車見到Carl明明很有看頭, 但ep6無啦啦又跳左去Tara, 唉

深入講某個角色本來係無問題, 但最慘係你明知佢d角色頂盡只能玩2-3季就收工, 跟住又出新人再loop, 再談心, 再無啦啦又死, 成個故事完全無進展
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 04:18 PM   #1100
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
收視插水中

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Red Dead Redemption《碧血狂殺》 [已售] neo2046 電視遊戲討論版 814 07-11-16 08:35 AM
Left 4 Dead 2 neo 電視遊戲討論版 365 07-04-13 12:51 PM
Left 4 Dead 2 neo PC電腦遊戲討論版 863 11-11-11 09:49 PM
[多機種] ▲▽▲ Red Dead Redemption▲▽▲ 紅色死亡救贖 ◆◇◆◇◆ 1000成就白金攻略討論區 ◆◇◆◇◆ updated ㊣㊣㊣ yKS 攻略及心得交流區 935 10-31-10 01:34 PM

現在的時間是 10:53 AM

手機版 | APP版