Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-31-16, 09:06 PM   #1551
神風@AMD
God of Gamer
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
都好睇接觸咩翻譯先

好似pkm go,我先發現有d小學生係講妙蛙種子同快龍…

舊 07-31-16, 10:11 PM   #1552
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
結論:大体ゴクウのせい
呢頭就制造左BLACK出現嘅因...
個頭就去打未來BLACK...返嚟再打?

舊 07-31-16, 11:15 PM   #1553
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: T.K. 查看文章
西爾人係無版權時代其中一個譯法
我記得當年入戲院睇100億能量戰士都係叫西爾人
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 10:40 AM   #1554
fiendray
未来は僕らの手の中

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch ID8526-5981-1889
3DS Friend Code0860 3263 4537
個因果關係好似矛盾左
BLACK出現就係因為悟空(第七宇宙)去挑人機,出現左要消滅人類,結果佢去左悟空死左o既未來搞破壞去屈大杜機...
感點解唔直接去破壞悟空還在世o既第七宇宙?
fiendray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 10:49 AM   #1555
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: gingq7 查看文章
老老實實, 我覺得莊子,亞樂呢d譯得差過台版
就如同我覺得亞寶譯得差過阿姆羅一樣
音譯又唔係, 意譯又唔係

比達vs貝吉塔, 兩者都係音譯, 但"比達"無左一個音, 其實我覺得台版會好少少

笛子魔童就意譯(港版)vs音譯(台版), 打和
當年(年幼篇)既翻譯應該係盡力去土地化,唔係高達邊度黎林友德,馬沙…

此篇文章於 08-01-16 01:51 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 01:03 PM   #1556
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
amazon的新商品唔小心透黑悟空會變身成超サイヤ人ピンク

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-16, 05:24 PM   #1557
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: fiendray 查看文章
個因果關係好似矛盾左
BLACK出現就係因為悟空(第七宇宙)去挑人機,出現左要消滅人類,結果佢去左悟空死左o既未來搞破壞去屈大杜機...
感點解唔直接去破壞悟空還在世o既第七宇宙?
係囉,
好似成件事都搭錯晒線咁

首先, 件第10宇宙界王憎恨既係第10宇宙既人類(我當佢所謂"人類"包括所有外星人), 佢走去第7宇宙滅世已經錯晒
其次, 世界線根本唔同, 就算佢想去大杜世界線都應該去唔倒....
除非大杜世界線的悟空就係佢攪死既
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 12:01 AM   #1558
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
我果個年代資訊未發達,三色叫乜我就叫乜
可能聽慣左,個人LIKE港譯多D
反而西爾人係當時香港上龍珠劇場版賣廣告時個傍白講
當時諗左好耐都唔知西爾人係乜來
套劇場版我唔記得係一褒冬瓜的最後故事定波朗尼(布洛尼)
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-16, 07:31 PM   #1559
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
綠色上段戒指係代表平行世界數,四隻係代表主世界、大杜嘅世界、斯路嘅世界同GT?

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-16, 09:52 PM   #1560
宇智波佐助
Insane Gamer
寫輪眼

註冊日期: Apr 2007
黑悟空 係 果個 界王神

那無可替代的鋼鐵之心也將如期而至
宇智波佐助 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-16, 10:17 PM   #1561
gingq7

引用:
作者: casio 查看文章
綠色上段戒指係代表平行世界數,四隻係代表主世界、大杜嘅世界、斯路嘅世界同GT?
主世界(現時個時間線)應該係銀色果隻

我理解唔倒既係,第7宇宙無論有幾多個平行世界,都應該唔關第10宇宙事....
舊 08-08-16, 07:05 PM   #1562
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
56-57

56「再戦ゴクウブラック!超サイヤ人ロゼ登場!!」

57「悟空、超サイヤ人ブルーになる」

引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-16, 06:38 PM   #1563
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
估佢唔到,用個咁靚既字,仲以為簡簡單單叫PINK或ROSE

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-16, 07:48 PM   #1564
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
漫畫#15又加設定
間接解釋了比魯斯以前為何不殺老界王神, 只係封印他在劍中.
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-16, 10:44 PM   #1565
fortel
Game Master

引用:
作者: freemanl 查看文章
漫畫#15又加設定
間接解釋了比魯斯以前為何不殺老界王神, 只係封印他在劍中.
漫畫版真係好睇好多,大杜靠自己一個人練到超越超3成件事真係完係唔同晒

而家TV版真係差太遠....
舊 08-20-16, 11:43 PM   #1566
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
最尾爆左個咁既秘密真係估佢唔到...

漫畫版的杜拉有骨氣過TV版好多--

----
補充:TV版都提及番呢個設定了

Fate/GO ID 335,820,884

此篇文章於 08-21-16 08:09 AM 被 GN00508771 編輯。
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 12:58 PM   #1567
s3b21

註冊日期: Dec 2003
而家悟空有最強召喚獸, 隻召喚獸嘅設定係成套龙珠超入面都應該冇嘢會超越到啦我估, 主角就係屈機嘅
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 01:16 PM   #1568
fortel
Game Master

點解無人提悟空去到另一個時空第一時間瞬去娜美星借龍珠復活左魔童先,之後全世界都可以復活了
舊 08-21-16, 02:13 PM   #1569
Celes

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
引用:
作者: fortel 查看文章
點解無人提悟空去到另一個時空第一時間瞬去娜美星借龍珠復活左魔童先,之後全世界都可以復活了
就算做都等打完black先做啦,復活左萬一唔小心俾black殺多次就麻煩。

舊 08-21-16, 03:00 PM   #1570
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
下集開始超藍對超薔薇,大杜話晒都係呢輯主角,
但佢連超3實力都無,純粹企埋一邊食花生?

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 03:33 PM   #1571
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
《漫畫15話》比達話:「杜拉格斯」雖然變唔到「超3」,但能量提升到同「超3」的「悟空」差唔多。
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 03:39 PM   #1572
宇智波佐助
寫輪眼

註冊日期: Apr 2007
仲以為 教佢 全王拳

那無可替代的鋼鐵之心也將如期而至
宇智波佐助 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 06:49 PM   #1573
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: fortel 查看文章
或許娜美星人已全滅, 因漫畫講黑悟空來地球前消滅左幾個星球的人類
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 07:30 PM   #1574
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
仲全王按鈕,悟空後台已經硬到打唔爛
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 09:37 PM   #1575
gingq7

個"全宇宙前5"應該係指"全部12個宇宙加埋的前5"?
個坑好似越掘越大......不過而家一次過出晒所有天花板人物應該遠比以前一個敵人比一個敵人強好

標籤
ドラゴンボール, 鳥山明, 龍珠

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
麻枝准「Charlotte-シャーロット-」最終巻第7巻にはTV未放送特別篇収録されます | 麻枝准:アニメで終わりです supermanlady 日本動漫畫討論版 340 11-29-17 05:51 PM
TVアニメ「VALKYRIE DRIVE -MERMAID-」始動丨監督:金子ひらく シリーズ構成:黒田洋介 money 日本動漫畫討論版 25 01-01-16 10:44 PM
山形石雄「六花の勇者」第十二話 (終)「解明の時」 supermanlady 日本動漫畫討論版 107 10-06-15 10:32 PM
藍「ミリオンドール」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 4 06-19-15 11:26 PM
鳥山明 新作連載開始 money 日本動漫畫討論版 29 04-01-14 06:39 PM

現在的時間是 03:35 AM

手機版 | APP版