Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-01-13, 10:32 AM   #551
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: Sar8 查看文章
香港冇可能獨立到

香港無可能獨立到既主要原因唔係經濟或者地理上問題
而係香港人思想問題
根本自己都重鬼打鬼緊
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 10:41 AM   #552
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
報紙佬只抽啲負面嚟火上加油
微博都有正面嘅
其實有好多大陸人同我地同一陣線ga
千祈唔好因為將件事變成種族問題攪到兩幫立場相同嘅人互相對罵

******: 希望你明白我们不欢迎的是你这种生了三个子女来上海和我们谈教育公平掠夺教育资源的人,然后还在微博中喷我们的不够包容!如果上海市民惹到你了,请你滚!别让你的言论和思想为你家乡蒙羞

****: 上海人,也忍够了!//@*****: 今早我还看到条新闻,内地孕妇要到香港上小孩起码18W,这不是钱的问题,而是想过香港人的感受吗,就跟我们被YP骚扰应该是一样的,各种抢夺资源啊= =

*****:作为一个上海人,我真的很同情并理解香港人的愤怒

*****: 以前听到香港人抵制大陆双非抢占港岛资源的新闻挺刺耳的,但联想到最近很多上海人反对外地人占用上海教育资源等,也许两者并不完全相同,但人心都差不多,唉

*****: 香港人讨厌大陆人,就像上海人讨厌外地人一样

*****: 上海人和外地人的根本区别是上海人大部分彬彬有礼,外地人野蛮粗鲁,同样一件事,我们都会在事后说谢谢,外地野蛮人是不会的,它们绝对不知道有谢谢这二个字,再有钱在我的眼里它们还是蝗虫,是祸害,是狗屎,永远不会进化的,在肯德基看见的一幕有感而发

***:沦陷了 难怪人家香港人现在的排外情绪//@****: 上海不好,上海人不好,上海话不好,求求你们都离开上海吧!!我擦!!一面说上海各种不好,一面举家拖口的挤进上海,占用了上海多少资源,自己看看吧!!

****:我说孔教授,你说香港人崇洋媚外不愿说普通话是狗,ok,你又说我们上海人崇拜日本文化,我们上海人也不喜欢说普通话,你怎么不敢骂我们是狗啊,是不是对内地的兄弟口下留德啊,上海现在一半以上的外地人口,到底谁援交还不知道呢,都归在我们头上啊,你是做过调查呢,还是得到内幕啊@孔庆东

***:上海人反被呵斥//@***::内地群众总想用自己低下的素质同化全世界而不是反省自己,还动不动就搬出地域歧视这杆大旗呐喊。上海是最大的受害者,支持香港//@****: 香港人做得没错!!不要为素质低下找借口!!!

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 02-01-13 10:52 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 11:50 AM   #553
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
引用:
作者: BistonC 查看文章
人地無我地所認為嘅良知都係因為佢地唔係喺一個法治環境長大
仲有既然你識講好多大陸人好多都係專上程度,咁借問閣下識得有幾多個係知識份子而無良知?
我識得好多大陸知識份子同城市人都好有品得同守規矩
嚟香港旅遊嗰啲好多都係外省人見識少無
同我係加拿大見嗰啲真係讀過書嘅完全兩回事
呢啲外省人問題上海幾十年前到而家一直煩緊
所以上海人一直比其他中國人話玩地方保護主義
如果你係稍為有一個上海朋友你應該會略懂一二
重有我從來都無話過要包容同容忍佢地
我地絕對有理由發火不過係咪應該理性分析問題可在?
將文化差異睇成種族差異重要攞埋侵華行為作比較
我覺得同香港人嘅理性得質背道而馳
我都喺加拿大返香港,再加住喺上海3年+經常遊歷中國
話比你知
大陸人口頭好似好有良知,但當關係到佢哋自己利益就wfc
佢哋日日話中共唔好,好腐敗
但佢都好多都係利益者跟本就唔希望有改善
我一開始到上海都好體量佢哋,但耐左發覺佢哋心態跟本就喺enjoy有特權既社會
而且希望自己都有特權 只要有機會攞到一d冇關痛癢既權利都可以揮到好大

重有你所講既已經喺上一代移民
新一代有錢中國移民 已經令人神憎鬼厭

我識好多上海人係的確比人外省人問題煩緊
但有更多會覺得自己喺打救緊香港心態
好多大陸人跟本就一層壓一層
自己比欺壓唔喺反抗,而係再欺壓下一層

所以我咪話香港喺俾你呢類人害死
一直攞非常小數加表面 就話喺人哋大多數
中國大多數就變成小數
一直喺咁包庇佢地

喺大陸住得耐既外國人/外地人只有2種

1. 只有變得更憎佢地
2. 或者變成佢哋一份子同流合污

此篇文章於 02-01-13 11:57 AM 被 wgzc 編輯。
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 12:51 PM   #554
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
侵略戰都冇得唔打?a
記得睇記錄片講日本管治層都有主和派
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 01:05 PM   #555
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 真!DC 查看文章
侵略戰都冇得唔打?a
記得睇記錄片講日本管治層都有主和派
由手機版發出
侵略戰係軍事經濟既出路,詳細問估狗大神,唔想off topic太多
實權向來都係關東軍操控尤其係大正民主時期後更甚

舊 02-01-13, 01:29 PM   #556
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
作者: wgzc 查看文章
我都喺加拿大返香港,再加住喺上海3年+經常遊歷中國
話比你知
大陸人口頭好似好有良知,但當關係到佢哋自己利益就wfc
佢哋日日話中共唔好,好腐敗
但佢都好多都係利益者跟本就唔希望有改善
我一開始到上海都好體量佢哋,但耐左發覺佢哋心態跟本就喺enjoy有特權既社會
而且希望自己都有特權 只要有機會攞到一d冇關痛癢既權利都可以揮到好大

重有你所講既已經喺上一代移民
新一代有錢中國移民 已經令人神憎鬼厭

我識好多上海人係的確比人外省人問題煩緊
但有更多會覺得自己喺打救緊香港心態
好多大陸人跟本就一層壓一層
自己比欺壓唔喺反抗,而係再欺壓下一層

所以我咪話香港喺俾你呢類人害死
一直攞非常小數加表面 就話喺人哋大多數
中國大多數就變成小數
一直喺咁包庇佢地

喺大陸住得耐既外國人/外地人只有2種

1. 只有變得更憎佢地
2. 或者變成佢哋一份子同流合污
我識嘅部分大陸人都有你嘅特質
但呢個都係教育同成長環境問題
同種族無關
我地都係唔應該將件事定為種族差異

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 02-01-13, 01:32 PM   #557
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
link

唔知呢篇文大家會讚或插?
讚一半插一半
大陸人黎搶野何止係搶奶粉
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 01:41 PM   #558
Crazy Gamer

引用:
同種族無關
負責教育既係中國人以外既人
舊 02-01-13, 01:45 PM   #559
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
讚一半插一半
大陸人黎搶野何止係搶奶粉
講開佢地啲衰野
我上次搭小輪又個大陸佬叫我幫佢影相
ok,,,我影
影咗幾次佢都唔收貨,,,又話太高又話太低
我心諗,,,使人唔使本
我差掟鬼佢部相機落海

此篇文章於 02-01-13 01:52 PM 被 N0T51B 編輯。
舊 02-01-13, 01:48 PM   #560
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
同種族無關
你咁講日本皇軍都一樣吧?定係日本人一生出黎就嗜血成狂…?

舊 02-01-13, 01:48 PM   #561
Crazy Gamer

引用:
講開佢地啲衰野
我上次搭小輪又個大陸佬叫我幫佢影相
ok,,,我影
影咗幾次佢都唔收貨,,,又話太高又話太低
我心諗,,,使人唔使本
我差掟鬼佢部相機落海
我已經住得唔近巿區
都好受影響
吉野家又變簡體字
我屋企人又要搵奶粉

返工果邊又多蝗
將軍澳近期先開始多人搶奶粉唔係因為佢遠
係因為佢本身無咩藥房同萬寧咋
開左間MARKET PLACE之後成日都有蝗車黎車去

我而家返工都怕左佢地避開果邊唔行
要刻意早近半個鐘出門口轉坐巴士
舊 02-01-13, 01:58 PM   #562
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
所以先話係中國的公民教育未追得上香港之前,強硬融合,只會惹來更大的反彈。
尤其係而家d人本土意識加強。
適當的分開兩邊人會更好吧...
現階段最好就一簽一行,同埋解決雙非。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 02:04 PM   #563
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
你咁講日本皇軍都一樣吧?定係日本人一生出黎就嗜血成狂…?
咁講法你係啱嘅...
係我一開始覺得日本同中國人唔同種族

引用:
作者: alextang1030 查看文章
我已經住得唔近巿區
都好受影響
吉野家又變簡體字
我屋企人又要搵奶粉

返工果邊又多蝗
將軍澳近期先開始多人搶奶粉唔係因為佢遠
係因為佢本身無咩藥房同萬寧咋
開左間MARKET PLACE之後成日都有蝗車黎車去

我而家返工都怕左佢地避開果邊唔行
要刻意早近半個鐘出門口轉坐巴士
我住正中環反而無乜事
可能佢地嚟得中環點都要扮下野
我姑媽試過喺讓位比個呀婆
點知隔離個大陸c9飛身搶位
鬧佢佢就扮唔識廣東話

此篇文章於 02-01-13 02:37 PM 被 N0T51B 編輯。
舊 02-01-13, 02:41 PM   #564
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
人地無我地所認為嘅良知都係因為佢地唔係喺一個法治環境長大
你不可能因為知道一個要強姦你的強姦犯沒有讀過書/不懂法治就可以覺得其實他好可憐,甚至放心被他姦
就算是對上獅子老虎一類,知道牠們是為求生所以想食你係就可以讓牠們食?

另外說起微博就想起WeChat
http://www.facebook.com/photo.php?fb...levant_count=1

舊 02-01-13, 02:46 PM   #565
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: knight-philip 查看文章
你不可能因為知道一個要強姦你的強姦犯沒有讀過書/不懂法治就可以覺得其實他好可憐,甚至放心被他姦
就算是對上獅子老虎一類,知道牠們是為求生所以想食你係就可以讓牠們食?

另外說起微博就想起WeChat
http://www.facebook.com/photo.php?fb...levant_count=1
拿拿拿我無可憐佢地ga
我只不過覺得我地唔應該好似佢地咁將一件事睇成另一回事
同埋我覺得人地大陸人個環境搞到佢地咁賤都算啦
我地香港人點解到今日都仲可以咁唔團結,鬼打鬼
我地香港人如果真係面對自己嘅缺點同團結啲,我地今天就唔會好似做放題咁比人任叫任食

此篇文章於 02-01-13 03:06 PM 被 N0T51B 編輯。
舊 02-01-13, 03:03 PM   #566
神人ではない!新人だ

引用:
拿拿拿我無可憐佢地ga
我只不過覺得我地唔應該好似佢地咁將一件事睇成另一回事
同埋我覺得人地大陸人個環境搞到佢地咁賤都算啦
我地香港人點解到今日都仲可以咁唔團結,鬼打鬼
其實人係好難團結,以前易D團結係大家都好多故有立場,例如信仰、民族主義等等。
思想越多元化,分歧自然會越多。

舊 02-01-13, 03:11 PM   #567
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
上海人skip
佢地呢d感想
近呢幾個月真係睇左好多好多

上海會爆發呢D情緒
最最最主要源頭係高登果張蝗報
然後上海人就借報, 向外地人發聲

你話香港係中國地圖上、微不足道的一小點, fine
但果排我有諗, 如果香港+上海,
聯合發大黎搞, 又會變成點呢?

當然呢d都只係我最表層既思考
內裡既所有野我都冇再諗落去

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 03:32 PM   #568
Crazy Gamer

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
佢地呢d感想

上海會爆發呢D情緒

唔只上海
廣州都有

基本上中國唔係無人想變
係無人敢變
舊 02-01-13, 03:42 PM   #569
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
其實人係好難團結,以前易D團結係大家都好多故有立場,例如信仰、民族主義等等。
思想越多元化,分歧自然會越多。
你係啱
但係喺呢件事上面香港人只係得一個立場都仲可以搞到咁
我從來都諗住無幫大陸人對佢地真係無乜特別期望
我係對香港人有期望因為我覺得香港比大陸文明咁多我地係應該好佢地萬倍
但係偏偏回歸後到而家個個都係咁自私又唔團結
有人話大陸人享受特權玩階級觀念
其實我地香港人都係差不多
呢樣先最令我失望

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
佢地呢d感想

上海會爆發呢D情緒

都係無用ga la
不過好過對全中國14億人

舊 02-01-13, 03:52 PM   #570
Crazy Gamer

引用:
你係啱
我係對香港人有期望因為我覺得香港比大陸文明咁多我地係應該好佢地萬倍
呢樣先最令我失望

都係無用ga la
不過好過對全中國14億人
香港個人口結構太有趣
加上而家一年咁多個單程落黎
有幾多係真心做港人既新移民真係唔知

唔講多,就講呀辣妹姐
佢自己都係新移民

好多都覺得香港係欠佢地
但佢地又會以香港人自居

其實陳雲都有提及過點解會有既人出現
可以睇睇城邦論
舊 02-01-13, 04:11 PM   #571
神人ではない!新人だ

引用:
你係啱
呢樣先最令我失望
真係得一個立場?唔好唔記好多花生文妓學者都講包容,好多店主/業主都話自由市場。
文明同自私冇絕對既關係,相反唔文明既人好易做到無私團結,因為好易呃。

舊 02-01-13, 04:17 PM   #572
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
真係得一個立場?唔好唔記好多花生文妓學者都講包容,好多店主/業主都話自由市場。
文明同自私冇絕對既關係,相反唔文明既人好易做到無私團結,因為好易呃。
唉,呢啲咁嘅利益者....
我失望正正係因為我對香港人太大期望
講到尾香港基層市民應該係最團結

舊 02-01-13, 04:55 PM   #573
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
唉,呢啲咁嘅利益者....
我失望正正係因為我對香港人太大期望
講到尾香港基層市民應該係最團結
但是不要忘記還有蛇斎餅糉

舊 02-01-13, 06:04 PM   #574
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
容許我POST一篇文,幫助大家破解漢族(大中華)既民族血統迷思

引用:
雖然我不想談政治. 但是看到推文有很多意識形態的衝突, 我覺得
我必須說一些去解決這問題. 那麼, 我開宗明義地說, 很多所謂認同
衝突的原因, 是因為臺灣接受大陸的扭曲, 被引導了思考方向.

就說國家認同方面, 大陸的理論是「漢人 => 擁有漢族血統 => 漢族
=> 漢族就應該被統一
這種理論, 一種將中世紀觀念的漢人, 說是
民族, 徙中偷換成現代觀念的國族, 再將國族主義中「一個民族應該
擁有一個國家」, 歪曲成「同一個民族的所有人應該處於一個國家」

臺灣的問題正正是接受了這種理論, 很多論述都是依著這規則來說,
舉一個例子, 強調臺灣人有原居民的血統, 去對抗漢族血統論. 又接
受了「中華人民共和國是中國人的民族國家」, 結果為了肯定自己的
身份, 不能稱對方為大陸, 對方是中國是因為我們不是中國.

這些全都是建立在對方已歪曲了的論述上, 也就是走進別人的遊戲規
則裡, 就產生了自身的矛盾. 對方的論述本來就不合邏輯, 而跟隨著
這種論述, 結果也同樣是不合邏輯的
. 對方扯血統時, 你又跟著扯血
統, 那沒有同樣血統的人不就是一開始就被論述排除了嗎?

1. 根本不存在著「漢族血統」這回事, 漢人是外來民族對於他們不
了解的一群人的集體稱呼, 清朝的漢人觀念是相對滿人而出現,
元朝的漢人更是單指華北的居民. 因此這是文化性而不是血緣性
的, 所以根本不用談血緣.

2. 國族主義當初之所以產生「民族國家」, 是因為為了瓦解中世紀
遺留下來的多民族帝國而產生的, 因為那些中世紀帝國例如奧圖
曼, 在底下必然有多個民族. 而主張民族應該擁有國家, 就是為
了給予分裂帝國的合法性. 所以, 說得簡單一點, 「一個民族擁
有一個或多個國家」, 而不是「同一個民族要歸入同一國家」,
所以現在根本就是誤用.

3. 「中華」, 假設你不被中國那個國字誤導的話, 中華是文明而不
是民族國家. 中華文明就像基督教, 伊斯蘭文明一樣, 是一個文
明群體, 華人本身地理上的等位於「歐洲人」, 在文化上等位於
「基督徒」, 所以根本不應該用民族國家的標準去衡量.

4. 臺灣之所以是臺灣, 並不是因為多少年前誰跟誰混血, 而是在某
個時點開始, 不同來源的人在這裡開始面對同一個命運, 同一群
外來壓力. 他們的後代因為有著相近的集體記憶, 就成為了一個
群體, 形成臺灣人的並不是百年前的血緣, 而是你們都經歷過相
同的感情衝擊... 就像你說的, 看過 young gun, 看過布袋戲,
經歷過震災和風災.

5. 這些珍貴的感情和記憶才是臺灣人之所以為臺灣人的原因, 而不
是那些人發神經的政治血緣理論. 甚麼自古以來巴啦巴啦, 人是
活在當下, 不是活在古代.
<-集體認同

臺灣說自己有族群衝突多麼的慘, 多麼的沒希望的時候, 到底有沒有
想清楚整件事是自找的?

我上面寫的東西我並不說是真理, 也不說是無懈可擊, 但這在這樣的
論述下, 就無法移民還是不移民, 今天外來的新娘生下的, 身份也不
會有任何疑慮. 因為我打從一開始就不跟隨他們的思想邏輯, 認為人
類之所以是甚麼人, 是因為血緣而決定的. 我認為人類之所以是甚麼
人, 是「出生之後才得到身份認同, 身份認同源自共同記憶」的.

合回之前的「愛」一起談, 當這個身份認同導致肯對這同一群人共同
的未來而付出者, 那就形成了臺灣人. 因為有著共同的成長回憶, 而
對這些共同回憶者的付出意願.

族群衝突本身就是跟隨了有問題的意識形態, 產生的自我矛盾, 再往
他們原本的想法深掘下去: 例如血統決定論, 那麼自己人自然是吵翻
天, 因為這個遊戲規則怎玩都是有矛盾的.

我的想法並不一定正確, 別人可以有比我更正確, 更能夠處理現實的
衝突問題的思想. 這就是我在說不能消極的原因, 面對這些矛盾, 你
認真去學習, 去想, 知道它是矛盾, 你就能夠指出問題所在, 然後產
生一套不同的想法. 臺灣人對臺灣人的事, 一定會比我想得更徹底,
更合理, 但必須是由臺灣人自己去想要解決這問題才會有人這樣做.

消極的話就不會去想, 只會跟隨已有的, 別人給你的套餐, 然後自己
走進別人設好的邏輯陷阱裡. 因為打從一開始就沒有想過要解決這些
矛盾, 不是跟隨這些矛盾起舞, 藍藍綠綠統統獨獨的酸自己人, 就是
去掩耳盜鈴的逃避它, 說族群衝突嚴重全是別人的錯, 然後就想把所
有責任推卸.

西方近幾百年思想不同的改變, 就是不斷去適應新的矛盾, 英格蘭的
王室是來自現今的法國, 一開始是說法語, 一個英格蘭上面有撒克遜
人, 諾曼第人, 丹麥人, 維京人, 愛爾蘭人, 皮克特人, 羅馬遺民..
這麼多的人種, 英國史上數得出的人種也有二十個. 別說得好像只有
臺灣才有這種問題一樣, 全世界都有這問題.

別人也是透過多年重塑思想和觀念走過來的, 今天臺灣說絕望, 那麼
黑死病時代的歐洲叫甚麼? 今天我們去羡慕歐美的時候, 怎樣不想想
這些是一群經歷死掉三份一人口的瘟疫的人建立出來的.
太多,先整理一部份

PS:
本地政府優先照顧本地人利益,有什麼不恰當?

問題係呢個政府權力歸於邊個?又係咪服務返本地人,會照顧本地人利益?

此篇文章於 02-01-13 06:16 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 06:06 PM   #575
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
no,我指嘅係有啲人將件事變成種族問題
我啱啱先完佢地係台灣便便嘅片
但我絕對唔係概括佢地整個種族
麻煩睇返我上面篇文