Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 02-03-17, 11:49 PM   #1701
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: MO 查看文章
我覺得唔好將"食老本"諗得太負面.
"食老本"只係果間公司出一啲最穩陣最容易為公司帶黎盈利既產品.
通常係一啲已經做出咗名既嘢.
但"食老本"之餘, 好應該不時出一啲新既嘢.
咁先至叫做可持續發展.
"食老本"唔係問題, "剩係食老本"先係問題.

正如SE會出FF/DQ, Capcom出Bio/MH, Konami會出MGS/WE.
問題係呢啲品牌名氣耗盡後, 有無新IP承接.

老任喺唔同年代喺唔同主機都有啲新IP推出, 亦有唔少已經出咗名, 成為日後既"老本".
例如N64 動森, GC Pikmin, Wii xenoblade, Wii U Splatoon等等...
我諗無人會覺咁叫"剩係食老本"
正是吾意! 確實要整D新角色~比D新鮮感嘛

此篇文章於 02-03-17 11:59 PM 被 kircheis 編輯。
kircheis 目前離線  
舊 02-04-17, 12:17 AM   #1702
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: HON HON 查看文章
依家黎講會玩VR都有可能, 因為社長唔同左, 就正如APPLE一樣, 話過唔會有STYLUS, 但依家就...

出到都唔奇, 但到時一定會又係另一個突破, 只希望唔好改變自己既原意就得LA.
手制可以左右分開,主機係6.2吋Mon,意圖好明顯啦,只係肯吾肯出,不過以佢速度,至少兩年後.....
而且只係多一樣玩法,如果係主流,佢promote吾會好似而家咁,任天堂可能都當VR係後著

無論如何,個底座設計真的浪费了,無功能

此篇文章於 02-04-17 09:08 AM 被 kircheis 編輯。
kircheis 目前離線  
舊 02-04-17, 12:43 AM   #1703
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001

neo2046 目前離線  
舊 02-04-17, 01:09 AM   #1704
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
Nintendo Switch 情報區 1 | 2017年3月3日正式發售 | 港版 HKD2,340

引用:
作者: lineage19 查看文章
雖然話呢家NS的機能好雞推唔起VR, 而且又唔知老任係唔係真係會搞VR (更加我個人唔睇好VR)

但係如果真係老任有意搞的話,
會唔會只係出個"PRO DOCK"就可以升級機能去推VR呢?

PRO DOCK一定要出,唔出推唔起VR

PRO DOCK個GPU最小要有GTX 970級數

同埋個主體都唔用得,用720P 60FPS mon玩VR,連手機VR都不如,直頭係VR既災難添

即係話老任玩VR,成部switch得對joy-con用得返

Sent from my iPhone using Gaforum

此篇文章於 02-04-17 01:12 AM 被 ayane123 編輯。
ayane123 目前離線  
舊 02-04-17, 01:43 AM   #1705
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
小島秀夫玩1 2 Switch: Quick Draw, 佢贏定輸!?

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線  
舊 02-04-17, 02:15 AM   #1706
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

Nintendo Switch Extended Super Bowl Ad - Easter Eggs, Secrets, and Gameplay Analysis
https://www.youtube.com/watch?v=r4iAjNQfYYM
引用:

neo2046 目前離線  
舊 02-04-17, 07:55 AM   #1707
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
睇左個遊戲包裝盒設計,個size細psp game盒少少,好浪費空間
其實今時今日說明書都內置左響入面啦,仲整咁大盒出黎仲乜? 好似3ds, psv game 盒咁上下已經夠冇凸啦

舊 02-04-17, 08:38 AM   #1708
任仔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch ID3331-5879-8302
- del -

此篇文章於 02-04-17 10:51 AM 被 任仔 編輯。
任仔 目前離線  
舊 02-04-17, 09:44 AM   #1709
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
會唔會係因為要就封繪

正經
張咭咁細要壓嘅可以到銀包一半都得,但封面情報量自然會少好多,連個名都睇唔清楚
而且入面放嘅未必係只有說明紙,SE、C記嗰啲通常都會有其他宣傳嘢、DLC CODE跟
太細始終唔方便

至於點解改咗長方形,可能係為咗方便成盒嘢放入褲袋
以前買PSP都係就咁入褲袋,但3DS唔可以咁做
當然哩個係亂估,但長形設計係好啲嘅

門徒MODE
「知唔知點解長方形?」
搖頭
「方便出貨嘛」
野良猫 目前離線  
舊 02-04-17, 09:58 AM   #1710
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
比PSP game 盒細少少就剛剛好
如果太細盒,其實俾人感覺係 "細細盒野賣成幾百蚊?唔值囉"

認真,其實個包裝係點,marketing 都要有份參與
一pack維飲品有6包,9包,點解唔係4包,8包?其實背後有曬數據分析原因
當然,可能係我諗多咗,老任只係隨意出
Terry仔 目前離線  
舊 02-04-17, 10:10 AM   #1711
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
太細盒會比人覺得唔抵感覺+1
由手機版發出
真!DC 目前離線  
舊 02-04-17, 10:39 AM   #1712
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
psv 個盒咪仲細,

入邊得張紙同咭, 張咭仲要MIC.
harakuma 目前離線  
舊 02-04-17, 10:46 AM   #1713
赤武神
The One
多多指教!

Nintendo Switch ID5684-2538-5787
如果同3DS/PSV盒一樣大,會比人錯覺佢係係手提機game(佢marketing 一半係家用機)
唔可以整得太細,另外又唔可以用番DVD盒size,所以呢個size perfect同埋佢個盒好薄
個盒全透明,內部仲可以印其他內容!

-------
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 02-04-17 10:52 AM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
舊 02-04-17, 11:07 AM   #1714
tylau

PSN  IDkeithlau81
引用:
作者: 赤武神 查看文章
如果同3DS/PSV盒一樣大,會比人錯覺佢係係手提機game(佢marketing 一半係家用機)
唔可以整得太細,另外又唔可以用番DVD盒size,所以呢個size perfect同埋佢個盒好薄

同埋 部份跨平台PS4 Xbox1 NS 作品同一封面封底比例唔駛第三廠再設計過

Sent from my iPhone using Gaforum
tylau 目前離線  
舊 02-04-17, 11:09 AM   #1715
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
太細所以覺得唔抵哩種感覺我會只會應用响食物上

產品類真係唔明點解太細俾人感覺唔抵
玩嘅係張咭嘅內容,外表幾大幾靚都只係襯托嚟

手提電話咁貴又唔話個盒細

引用:
其實係半透明先啱
野良猫 目前離線  
舊 02-04-17, 11:16 AM   #1716
harakuma
Game Master

有留意睇返上一頁, C兄既開盒相,

左手邊應該乜都無,

右手上面有兩個夾, 估佢用作夾DLC紙/分紙之類(似係正方形)

右手下面放咭

以前係左手放書/紙, 右手放碟/咭
舊 02-04-17, 11:19 AM   #1717
天野

引用:
家用機game都可以細
例如日版gamecube

我覺得不能太細,主要原因係要印封面
盒大d,感覺係靚d

我最想佢返而好似sony咁
有條線拆封面膠套
唔洗整爛封套之餘又容易拆
天野 目前離線  
舊 02-04-17, 11:21 AM   #1718
harakuma
Game Master

引用:
作者: 天野 查看文章
家用機game都可以細
例如日版gamecube

我覺得不能太細,主要原因係要印封面
盒大d,感覺係靚d

我最想佢返而好似sony咁
有條線拆封面膠套
唔洗整爛封套之餘又容易拆
一DD啦, 有時邊位個透明袋係包裝加熱時, 貼住咗個邊, 只能暴力開
舊 02-04-17, 11:29 AM   #1719
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
GC 個game 盒真係繼CD型GAME盒後我最LIKE
又可容易地留返個膠袋

PSP長盒都OK , 但說明書易飛起兩邊
DVD盒我就麻麻地

舊 02-04-17, 11:35 AM   #1720
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
你地覺唔覺老任秘密開發 Switch Sport (Wii sport新作)
始終都係killer Apps... 就算無當年之勇,市場上都無類似的GAME,始終都係獨一無二
咁大舊肥肉無理由唔出...
可能NS 標榜可出帶出街,Wii sport 點都無可能手提玩,怕搞亂NS 早期焦點,所以唔公佈
用joncon 玩保齡,golf 真係好fit

此篇文章於 02-04-17 11:38 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線  
舊 02-04-17, 11:38 AM   #1721
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
GC盒係靚,又有日本傳統果種"精緻"感覺
最敗筆係個紙盒同膠盒唔係完全match
放得耐,個紙盒8個角會損,甩色
Terry仔 目前離線  
舊 02-04-17, 11:39 AM   #1722
harakuma
Game Master

DEL post

此篇文章於 02-04-17 02:43 PM 被 harakuma 編輯。
舊 02-04-17, 11:56 AM   #1723
赤武神
The One
多多指教!

引用:
作者: 信長 查看文章
你地覺唔覺老任秘密開發 Switch Sport (Wii sport新作)
始終都係killer Apps... 就算無當年之勇,市場上都無類似的GAME,始終都係獨一無二
咁大舊肥肉無理由唔出...
可能NS 標榜可出帶出街,Wii sport 點都無可能手提玩,怕搞亂NS 早期焦點,所以唔公佈
用joncon 玩保齡,golf 真係好fit
應該會有,配合HD震動可模擬拿住個保齡同掉出去既感覺

-------
赤武神 目前離線  
舊 02-04-17, 12:09 PM   #1724
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
總結一下WiiU 入過嘅game
連埋DL版魷魚MK8 都係得咁多: ( lego 果啲放左
最後一隻都係Zelda XD

另外早兩日見到SSP 某鋪開NS日版$3200(無game , 稱3月1到)
我即刻淆底同fd留左部日版紅藍 ($2400 , 遲幾日 )

舊 02-04-17, 12:15 PM   #1725
padage

註冊日期: Nov 2016
其實VR只需出個殼就得,佢已經有個細screen,同手機個d同一原理
padage 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5808 03-26-24 02:09 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 10:06 PM

手機版 | APP版