Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 02-27-14, 03:47 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
什麼是愛情! 什麼是婚姻

有一天, 哲學家跟徒弟在效外散步, 徒弟問: [老師, 什麼是愛情],哲學家指著附近一片蘆葦叢,說:[你從這條小徑走進去, 一直向前走,挑選一株你認為最粗壯的蘆葦, 記著, 你只能向前走而不能走回頭路] 小伙子依言走進蘆葦叢, 哲學家在出口處等待著, 眼見小伙子一臉懊惱手握株蘆葦走出來, 即問道: [這一株是不是你見到最好的], 小伙子答:[ 不是, 我從入口處走進去, 沿途見一株比一株粗大, 心裡七上八落之際, 轉眼間已到出口,隨手拔下了這一株罷了],哲學家答:[這就是愛情了]

又一天, 哲學家跟徒弟在效外散步, 徒弟問: [老師, 什麼是緍姻], 哲學家指著附近一片花海, 說: [你從這條小徑走進去, 一直向前走, 挑選一株你認為最漂亮的花兒, 記著, 你只能向前走而不能走回頭路] 小伙子聞言走進花海, 哲學家在出口處等待著, 眼見小伙子一臉後悔手握花兒走出來, 問道:[這一株花是不是你見到最好的] 小伙子答:[不是, 因有了上一次經驗, 今次一走進花海, 已在入口附近拔下了這一株, 但之後沿途所見的都比這一株開得更漂亮更燦爛], 哲學家答:[這就是緍姻了]

人們從來習慣忘記手中握著的美好, 總是懷念過去的情人...... 貪戀別人的伴侶.......

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-14, 04:05 PM   #2
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
呢篇野我只看到後悔, 後悔同後悔

好負面下

不如用半杯水o既原理睇會更好吧

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-14, 06:13 PM   #3
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: D.K. 查看文章
呢篇野我只看到後悔, 後悔同後悔

好負面下

不如用半杯水o既原理睇會更好吧
其實我唔覺得半杯水有好幾多……因為事實上半杯水就係半杯水,你用乜角度去看都無改變過半杯水這"現實"……你覺得自我感覺良好就得除外。

舊 02-27-14, 07:17 PM   #4
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 尼路 查看文章
其實我唔覺得半杯水有好幾多……因為事實上半杯水就係半杯水,你用乜角度去看都無改變過半杯水這"現實"……你覺得自我感覺良好就得除外。
又唔好咁講,有d人睇"得返半杯水"呢樣野係可以灰到嚇死人......

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-14, 08:07 PM   #5
尼路
The One

引用:
作者: sugihara 查看文章
又唔好咁講,有d人睇"得返半杯水"呢樣野係可以灰到嚇死人......
但用重有半杯水樂觀到爆去睇亦唔係好事,其實兩種都係唔正視現實,過份放大。

舊 02-27-14, 08:55 PM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
向積極方面思考有助得到好既結果
唔係點解成日話要有自信

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-14, 09:24 PM   #7
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

係囉,雖然凡事太過份都唔好,但相比之下都係正面d好
起碼唔會因為覺得仲有半杯水而走去跳樓先

舊 02-27-14, 09:58 PM   #8
尼路
The One

嘛,但站在解決問題的角度想,應該係點令半杯水變返一杯水或除左水重有無其他選擇先係正路……當然這是個人感受啦

舊 02-28-14, 12:31 PM   #9
Boni
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
個故事係咪想講
乜都唔揀,眼前永遠是最美好
Boni 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-14, 02:24 PM   #10
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
我睇法係~

愛情:可以識好多人,經歷好多事,到咗最後選擇期限而作出決定,不過最後選擇未必係自己最喜歡的

婚姻:經歷愛情後有經驗,好快選擇目標結婚,結婚後發覺原來出面好多人都比自己結婚對象好

其實係因為只可向前行,無得返轉頭,所以眼前永遠是最美好

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-14, 03:10 PM   #11
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
愛情 就像你左手痕 右手R一下舒緩左手既需要 並不是擇一朵喜歡的花草那麼私欲 而這些私欲的愛 叫情執

婚姻 並不會一定跟愛情有關 這是關系到家族既問題 一但成婚 不能休止 一旦休止 沒兒女長輩 只是兩人的過失
有兒女長輩 會造成兩個家族既矛盾
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-14, 03:22 PM   #12
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
作者: ( ゚ω゚)かおもじさん 查看文章
我睇法係~

愛情:可以識好多人,經歷好多事,到咗最後選擇期限而作出決定,不過最後選擇未必係自己最喜歡的

婚姻:經歷愛情後有經驗,好快選擇目標結婚,結婚後發覺原來出面好多人都比自己結婚對象好

其實係因為只可向前行,無得返轉頭,所以眼前永遠是最美好

嘛 其實只要樓主接觸多點異性 就唔會對愛情太多幻想
世上無真愛 因為沒有真假之分 只有時間上的問題
結婚 是家族的結合傳承 並不是單對象的
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-14, 09:53 PM   #13
尼路
The One

簡單一句咪拍拖兩個人的事,結婚兩家人的事,完。

舊 03-03-14, 01:20 PM   #14
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

x兩家人的事
o三家人的事

結婚後你地就係一家人,多左好多家事要諗架喇,呢樣真係拍拖就算同居都唔係果回事來
了解多左,自然覺得第二棵花靚,因為你唔會知道隔離棵花有無刺

舊 03-03-14, 01:39 PM   #15
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: sugihara 查看文章
x兩家人的事
o三家人的事

結婚後你地就係一家人,多左好多家事要諗架喇,呢樣真係拍拖就算同居都唔係果回事來
了解多左,自然覺得第二棵花靚,因為你唔會知道隔離棵花有無刺
討論到三o既時候
就可以繼續無限上綱啦

你及 你老婆/老公o既EX"s", 關心你地/你地EX"s" o既朋友
如果你地其中一人係公眾人物, 就仲有全世界關心你地...

咁結婚點會係咁少人o既事呢?

所以自私d好, 當成兩個人o既事就夠

大જિંગ
大징

舊 03-03-14, 01:57 PM   #16
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

都話結左婚就算係兩個人都唔可以仲當係"同拍拖一樣"咁諗
況且除非斷六親,唔係0既話總要見面總要相處,有磨擦呢d無得避

好簡單現實d舉個例,供養兩家父母同自己家用點分配?已經關係到三個家庭0既基本需要啦

舊 03-03-14, 02:03 PM   #17
尼路
The One

咁如果有兄弟姐妹,重唔止三家可以一路加上去……無謂複雜化啦……

舊 03-03-14, 02:09 PM   #18
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

[呻]結婚就係咁複雜[/呻]

舊 03-03-14, 02:40 PM   #19
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: 尼路 查看文章
嘛,但站在解決問題的角度想,應該係點令半杯水變返一杯水或除左水重有無其他選擇先係正路……當然這是個人感受啦
遲左好多先回....

愛情婚姻亦唔係一個需要"解決"o既問題, 係人生其中一d重要o既過程.
你自己誤導左自己
正如你話半杯水係現實, 愛情婚姻係一件中性事物, 可以有好多面睇
但就絕對唔能夠變成一杯滿水, 遺反左現實o既多面性.

當我提出不如向好方面想, 係其中一種理解
你當然可以提出其他理解, 例如理性中肯分析, 最後達成你o既目標啦(搵女友 or 結婚啦)

不如講下你點樣唔向好果邊唸, 又可以溝到女丫?

大જિંગ
大징

舊 03-03-14, 02:49 PM   #20
尼路
The One

引用:
作者: D.K. 查看文章
遲左好多先回....

愛情婚姻亦唔係一個需要"解決"o既問題, 係人生其中一d重要o既過程.
你自己誤導左自己
正如你話半杯水係現實, 愛情婚姻係一件中性事物, 可以有好多面睇
但就絕對唔能夠變成一杯滿水, 遺反左現實o既多面性.

當我提出不如向好方面想, 係其中一種理解
你當然可以提出其他理解, 例如理性中肯分析, 最後達成你o既目標啦(搵女友 or 結婚啦)

不如講下你點樣唔向好果邊唸, 又可以溝到女丫?
我只係唔同意呢個勵志比喻,無話過同婚姻有關喎
當然你提咁比喻係另一回事,但我自己只係針對半杯水呢個勵志比喻回應。
而且同人有關的,我從來都唔會用這種勵志比喻來說,因為我只可以控制到自己個一半,控制唔到人地個半。
我通常只針對事情來思考,偏向理性唯物,解決問題的方向。
例如工作出左錯,唔係自我安慰樂觀思考,也不是悲觀怕事怕無左份工,而係去解決錯誤,至少想辦法補鑊。

此篇文章於 03-03-14 02:54 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:19 PM

手機版 | APP版