Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-14-10, 01:24 PM   #776
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: 狙擊手sohan 查看文章
那女高中生確是超人...但佢唔係完全融合, 同剎那有d唔同, 她拒絶了els求愛

另外那個新變革者其實都是超人..三子同其他同艦人長期有00r 在附近開粒子佢地都無變到innovator..但那個新變革者一次transam burst路過便覺醒了, 同人唔同命
睇番前幾版既資料 原來我都錯左-.-

ELSの動作原理は単純で自分の情報を融合して伝えるというもの。
でその情報を上手く受け流すかカットできた者は融合しても生き残る。
カット出来ないと情報過多で死亡。
左半身がELSと融合した女の子は情報を上手くカットして50年後にはスメラギの艦長という設定。

設定上佢係比剎那更早完成融合(可能因為得半身的關係?)

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 01:27 PM   #777
狙擊手sohan
Game Master

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsohan66
XBox Live Gamertagsohan66
引用:
作者: GN00508771 查看文章
睇番前幾版既資料 原來我都錯左-.-

ELSの動作原理は単純で自分の情報を融合して伝えるというもの。
でその情報を上手く受け流すかカットできた者は融合しても生き残る。
カット出来ないと情報過多で死亡。
左半身がELSと融合した女の子は情報を上手くカットして50年後にはスメラギの艦長という設定。

設定上佢係比剎那更早完成融合(可能因為得半身的關係?)
可能是女性比較擅長溝通剎那是遲鈍型的在開場時也被lockon串過

但女高中生最後是選擇了把情報cut掉的方式, 如果她嘗試用剎那的方法融合應該早就死了

舊 11-14-10, 01:31 PM   #778
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
可能是女性比較擅長溝通剎那是遲鈍型的在開場時也被lockon串過

但女高中生最後是選擇了把情報cut掉的方式, 如果她嘗試用剎那的方法融合應該早就死了
嘛-.-其實剎那都其實係選擇CUT吧-.-但設定又乜提過剎那係點-.-

總之依家係成功CUT到就=融合成功 我地當剎那都係成功CUT掉好了

舊 11-14-10, 01:35 PM   #779
狙擊手sohan
Game Master

引用:
嘛-.-其實剎那都其實係選擇CUT吧-.-但設定又乜提過剎那係點-.-

總之依家係成功CUT到就=融合成功 我地當剎那都係成功CUT掉好了
選擇cut..即是els無法理解人類..人類也沒法了解els..那麼els根本不會停止融合行為啊

就像那女生一樣, 女生cut掉, 但只救了她自己, 其他人還是被els熱情擁抱

或許就像粉紅所說的一樣, 傻那的愛太偉大了, 他才要使用了解的方式

舊 11-14-10, 01:50 PM   #780
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
選擇cut..即是els無法理解人類..人類也沒法了解els..那麼els根本不會停止融合行為啊

就像那女生一樣, 女生cut掉, 但只救了她自己, 其他人還是被els熱情擁抱

或許就像粉紅所說的一樣, 傻那的愛太偉大了, 他才要使用了解的方式
唔選擇性去CUT 真係乜人都頂唔順囉-.-

ELS其實係好天然呆架 佢只係識將自己既所有分享俾融合對象

還是那句: 好奇心會害死一隻貓

舊 11-14-10, 02:14 PM   #781
狙擊手sohan
Game Master

引用:
唔選擇性去CUT 真係乜人都頂唔順囉-.-

ELS其實係好天然呆架 佢只係識將自己既所有分享俾融合對象

還是那句: 好奇心會害死一隻貓
又唔可以咁講話佢天然呆嘅,覺得els天然呆係人類將自己認知套諸els的想法,els同樣只將自己想法套諸人類,未了解前els根本唔知融合會死人,佢地自己都咁做,筍野黎架,但了解後就知玩大左,變返朵花俾你示好唔再融合囉XD

由於雙方不能用語言溝通,所以twin drive,innovator,veda這三大因素便很重要了

舊 11-14-10, 02:18 PM   #782
阿魚
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
尋日九龍灣MCL 6:00pm場
散場後都聽有人叫回水

真係好想同佢講, 麻煩你睇多一次00 50集
麻煩唔好只睇戰鬥場面

嘗試去感受下監督[水島精二] 一直想表達既理念
而且理念係可以套用於現今世界

本身劇場版用意係為一直以來的謎團解話
道出天人計劃 3部曲
第一季 武力介入 - 實現世界統一 (計劃第一階段)
第二季 對抗變革者 - 實現人心統一 (計劃第二階段)
劇場版 為未來做好準備 - 即將來臨的對話 - (計劃第最終階段)

同場朋友已經一早睇左內容
經佢解話後, 先明白點解一開始ILS要武力侵略 (以為自己睇緊gunbaster)
但最後又改為一朵花, 無攻擊意識
因為ILS以為人類好戰, 所以要以暴抗暴
雖然最後好簡短就經剎那化解兩族戰爭
但表達方面我覺得是不錯

同時亦有人問點解要加插新角色
新角色定點位置有咩用
我個人理解是, 兩位純種變革者
其分別就係shaman 和剎那對ILS的態度

shaman選擇戰鬥, 以武力壓制ILS
而剎那選擇互相理解
我相信[水島]用意,
其實係呼喚出 00故事中一直好強調的故事重心
- 互相理解 -

記得最後一慕的英文嗎?
peace cannot be kept by force
It can only be achieved by understanding

雖然明顯有漏字
但最尾一句已經好明顯帶出故事重心

個人希望對評論此劇為下品作的觀眾們
重新了解作者想表達的心中感想

謝謝

此篇文章於 11-14-10 02:30 PM 被 阿魚 編輯。
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:22 PM   #783
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
>peace cannot be kept by force
>It can be achieve by understanding

依我記憶是這樣沒錯

舊 11-14-10, 02:23 PM   #784
wingzero_W0
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
引用:
作者: 阿魚 查看文章
散場後都聽有人叫回水

麻煩唔好只睇戰鬥場面

道出天人計劃 3部曲
劇場版 為未來做好準備 - 即將來臨的對話 - (計劃第最終階段)

經佢解話後, 先明白點解一開始ILS要武力侵略 (以為自己睇緊gunbaster)
但表達方面我覺得是不錯

新角色定點位置有咩用

而剎那選擇互相理解
我相信[水島]用意,
- 互相理解 -

記得最後一慕的英文嗎?
peace cannot be by force
It can be achieve by understanding

雖然明顯有漏字

重新了解想表達的心中感想

謝謝
原來是名句

“Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding.” –Albert Einstein
wingzero_W0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:46 PM   #785
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 阿魚 查看文章
散場後都聽有人叫回水

麻煩唔好只睇戰鬥場面

道出天人計劃 3部曲

但表達方面我覺得是不錯

新角色定點位置有咩用

而剎那選擇互相理解
我相信[水島]用意,
- 互相理解 -

記得最後一慕的英文嗎?
peace cannot be kept by force
It can only be achieved by understanding

雖然明顯有漏字

重新了解作者想表達的心中感想

謝謝
講得好相信叫回水班人真係無理解過水島一直起00所表達Ge理論係點樣
但ELS 唔係認為人類係用拳頭o尼溝通佢先咁做咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:57 PM   #786
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
講得好相信叫回水班人真係無理解過水島一直起00所表達Ge理論係點樣
一切都係誤會-.- 人類唔知ELS係乜 所以開火 之後ELS以為呢種就係人類的互相理解的方法(男子漢就是要用拳頭..?) 所以有樣學樣 雖然咁樣表達出互相理解的重要

但成套劇既開打理由就係因為誤會....

舊 11-14-10, 02:57 PM   #787
tongmak
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
我最記得有條月廖係到叫
隻量子oo咩都冇做過打都冇打過咁廢
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:58 PM   #788
tongmak

引用:
一切都係誤會-.- 人類唔知ELS係乜 所以開火 之後ELS以為呢種就係人類的互相理解的方法(男子漢就是要用拳頭..?) 所以有樣學樣 雖然咁樣表達出互相理解的重要

所以先講到理解既重要
舊 11-14-10, 02:59 PM   #789
阿魚

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
呢一層我唔敢肯定
但我相信事件應該係由shaman而引發
因為由佢武力突入之後, 木星就陸續出現更多異星軍力
舊 11-14-10, 03:02 PM   #790
阿魚

引用:

如果唔係...點解一直強調要互相理解
舊 11-14-10, 03:04 PM   #791
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:

一開始隻探測船唔係已經同化左,但人類唔知以為會撞落地球先打佢ELS就認為人類係咁樣溝通

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 03:08 PM   #792
tongmak

其實d els表達過自己冇惡意
e.g 係地球搵624個隻
不過d els唔知點樣傳達自己既訊息
舊 11-14-10, 03:08 PM   #793
狙擊手sohan
Game Master

引用:

所謂誤會, 是指雙方對對方的行為作出錯誤的解讀吧

在els這種情況, 對雙方來說一切/大部分皆為未知, 在互相靠已有情報在猜度而已,

人類只知道被els撞中應該會死, 根本不知道甚麼融合的, 女高中生也多半是誤打誤撞才不用死

els來到, 只是以自己一貫的方式行事, 沒有理會分析些甚麼的, 但卻無緣故地受到攻擊, 便有樣學樣了

說是誤會似乎說早了一步

舊 11-14-10, 03:09 PM   #794
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: tongmak 查看文章
其實d els表達過自己冇惡意
e.g 係地球搵624個隻
不過d els唔知點樣傳達自己既訊息
佢地只懂"撞過來同你合體" 可惜唔係個個種類都受呢套

舊 11-14-10, 03:10 PM   #795
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

套戲想表達d咩係一回事
個劇本同個表達手法係點係另一回事

套戲想表達d咩我諗好多人都get到
但成個劇本同個表達手法我就覺得真係麻麻
好多會令人一頭霧水既地方

舊 11-14-10, 03:10 PM   #796
tongmak

引用:
佢地只懂"撞過來同你合體" 可惜唔係個個種類都受呢套
應該係佢地認為果d船,同ms都係生命體,
舊 11-14-10, 03:11 PM   #797
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
所謂誤會, 是指雙方對對方的行為作出錯誤的解讀吧

在els這種情況, 對雙方來說一切/大部分皆為未知, 在互相靠已有情報在猜度而已,

人類只知道被els撞中應該會死, 根本不知道甚麼融合的, 女高中生也多半是誤打誤撞才不用死

els來到, 只是以自己一貫的方式行事, 沒有理會分析些甚麼的, 但卻無緣故地受到攻擊, 便有樣學樣了

說是誤會似乎說早了一步

人類 錯誤解讀左 ELS 撞過來既行為=侵略

ELS 錯誤解讀左 人類攻擊= 互相理解既手段

這已經是一個好強大的誤會不是嗎

舊 11-14-10, 03:12 PM   #798
tongmak

引用:
作者: Orphen 查看文章
套戲想表達d咩係一回事

但係我睇果場好多人都get唔到,係到叫回水同當睇笑片
舊 11-14-10, 03:13 PM   #799
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
咁就睇套劇 唔明其實唔多出奇的...

關於ELS 真係要睇設定資料先知點解 佢地只係一味撞過來

舊 11-14-10, 03:14 PM   #800
阿魚

引用:
作者: Orphen 查看文章
套戲想表達d咩係一回事

00已經算好好....

講起最令人R頭
應該係當年最引起討論既eva...劇場版
唔睇註釋...真係訓得著

引用:
坐我隔離果3件中學生哥哥
一邊睇一邊大叫

一出某某招又大叫wawawa
右邊耳朵受罪

此篇文章於 11-15-10 12:23 AM 被 money 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
11/7 11/8 Kalafina Special LIVE in Hong Kong 2015開催決定!丨梶浦由記総合THREAD Vol.2 神秘過客 日本動漫畫討論版 790 05-31-23 06:40 PM
[動畫] 「魔法少女リリカルなのはThe Movie 2nd A's」好評公開中!丨名古屋上映一週間の全席完売の記録樹立 Vol.4 money 日本動漫畫討論版 1000 07-25-12 10:56 AM
[動畫] hack//G.U. TRILOGY BD/DVD版発売中 money 日本動漫畫討論版 77 08-04-08 03:18 PM
[PS2]GUNSLINGER GIRL Vol.3圖片,8/19發售(動畫DVD同梱 ) 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 06-10-04 10:18 AM

現在的時間是 08:09 PM

手機版 | APP版