Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-16-16, 06:45 PM   #151
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: kwankwan 查看文章
噚晩玩完覺得幾恐怖, 真係受唔到第一身恐怖game,
d轉角位,開門.....成日形住有嘢嚇你, 用VR玩肯定超驚~~
第一身SURVIVAL HORROR GAME其實都唔係O的咩新奇,早係DOS GAME年代已經有,當年機能所限就只可以做直角轉身,只可以一格格咁行,不論戰鬥同解迷難度亦都比而家O既GAME高好多,要自己畫地圖,GAME入面係無MAP O既,無MISSION POINTER,物資亦極度短缺,一定要計過度過先得,最有印象O既就係WAXWORKS,當年係歸入RPG類,因為根本就無SURVIVAL HORROR呢個GENRE,就算係經典GAME ALONE IN THE DARK都只係歸入AVG類。

所以睇片呢RE7呢O的對我O黎講係碎料。

最記得當年同一班同學玩WAXWORKS,大家輪住行一格或轉身,因為個個都驚下一步唔知會出O的咩TRAP或者怪...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-16, 12:05 PM   #152
pakchi70
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2004
PSN  IDpakchi70
引用:
作者: david 查看文章
第一身SURVIVAL HORROR GAME其實都唔係O的咩新奇,早係DOS GAME年代已經有,當年機能所限就只可以做直角轉身,只可以一格格咁行,不論戰鬥同解迷難度亦都比而家O既GAME高好多,要自己畫地圖,GAME入面係無MAP O既,無MISSION POINTER,物資亦極度短缺,一定要計過度過先得,最有印象O既就係WAXWORKS,當年係歸入RPG類,因為根本就無SURVIVAL HORROR呢個GENRE,就算係經典GAME ALONE IN THE DARK都只係歸入AVG類。

所以睇片呢RE7呢O的對我O黎講係碎料。

最記得當年同一班同學玩WAXWORKS,大家輪住行一格或轉身,因為個個都驚下一步唔知會出O的咩TRAP或者怪...
我覺得如果佢要做到survival horror,就要好似以前咁唔夠子彈,變相要成日扭喪屍
pakchi70 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-16, 02:55 AM   #153
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
玩完個demo,確實非常強P.T.感,但就未及P.T.果種咁恐佈,最少容許我係緊張但思考能力正常情況下解"迷"。
唔知"死忠"心態,但既然佢咁剛好要按P.T.模式去做,咁湊巧Silent Hills出唔成吊到我條頸鬼咁長,Bio7絕對合我河車,加上我都預左入VR,Bio7預定係明年初必入之作。

舊 06-18-16, 05:01 AM   #154
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
今日先玩左陣
完全唔覺得玩緊BIO...

舊 06-20-16, 09:44 AM   #155
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
好似話個demo有6個end, 但全世界都只玩出了2個?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-16, 12:53 PM   #156
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: gingq7 查看文章
好似話個demo有6個end, 但全世界都只玩出了2個?
Twitch d 人好似話玩到3個。

而家個demo根本係攞第二科既功課,當係同一科既Project咁交咁。

舊 06-20-16, 01:08 PM   #157
gingq7

咁又好難咁早下結論既, 隻"女鬼"可能係BOW呢
倒吊天花版如此經典不用多提, 隱形rev2有出過
舊 06-20-16, 09:07 PM   #158
ComeLOLoh

PSN  IDChun-li
計我話,CAPCOM最好將隻野改為《貞子vs伽椰子》VR遊戲重好。
分分好賣過Bio

舊 06-24-16, 07:32 PM   #159
aquarius
Game Master

啱啱試玩多次
今次駁到電源上三樓
睇完張相就出喪B死咗
算唔算係第二個ending?
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-16, 10:27 AM   #160
MachineGunner
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
Umbrella Corps》暗示Wesker回歸《生化7》
http://www.hkgolden.com/articles/art...22441&catid=33
MachineGunner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-16, 10:30 AM   #161
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
第二個end到而家唔知點開

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-16, 01:32 PM   #162
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
第二個end到而家唔知點開
睇過片只係話中途啲行動程序先後唔同就得
但最後都係俾人打臉

定另一個end唔係打臉end?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-16, 12:24 PM   #163
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
我好肯定依隻最後都唔會完全係P.T果類GAME

因為把斧頭有儲力攻擊(ry

但應該會係多主角路線,實際演出係講返98年果時t病毒爆發初期果時都唔定
因為班友拍野部機居然仲係插帶式,仲有好明顯大眾仲係對有喪屍食人依件事一無所知

所以會出現d未完全變成喪屍但已經差唔多樣既精神病患

狀況就同かゆうま一樣人肉照食但又未完全失去智力

老實講佢走依個路線係我眼中點好過5,6集既低能發展

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-06-16 12:36 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-16, 02:39 PM   #164
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 細路翔 查看文章
我好肯定依隻最後都唔會完全係P.T果類GAME

因為把斧頭有儲力攻擊(ry

但應該會係多主角路線,實際演出係講返98年果時t病毒爆發初期果時都唔定
因為班友拍野部機居然仲係插帶式,仲有好明顯大眾仲係對有喪屍食人依件事一無所知

所以會出現d未完全變成喪屍但已經差唔多樣既精神病患

狀況就同かゆうま一樣人肉照食但又未完全失去智力

老實講佢走依個路線係我眼中點好過5,6集既低能發展
即係比0仲要早? 威廉同威斯加學生時代, 洋屋建造時期? 如果係咁都幾有趣

呢度有個年代表, 睇下GAPCOM今作會插係咩位OR真全新故事.

http://w12.loxa.edu.tw/cy-she88301/b...ea/REyears.htm
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-16, 06:32 PM   #165
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: harakuma 查看文章
即係比0仲要早? 威廉同威斯加學生時代, 洋屋建造時期? 如果係咁都幾有趣

呢度有個年代表, 睇下GAPCOM今作會插係咩位OR真全新故事.

http://w12.loxa.edu.tw/cy-she88301/b...ea/REyears.htm
我睇多次發現應該無咩可能

餅帶播果時寫住2017年,應該直程係當新作搞

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 05:16 PM   #166
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.youtube.com/watch?v=tS05LB-3W4c "Lantern" Gameplay Trailer
引用:
我只有一個建議:改名
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 05:23 PM   #167
rapperjohnny
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDRapperJohnny
引用:
作者: 安安 查看文章
https://www.youtube.com/watch?v=tS05LB-3W4c "Lantern" Gameplay Trailer

官方fb見到呢張圖,但片入面冇出現
rapperjohnny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 06:51 PM   #168
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
引用:
作者: 安安 查看文章

Only oneway out
點解咁似OUTLAST既
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 11:32 PM   #169
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
"Lantern" Gameplay Trailer "

我諗起 Clock Tower

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 01:50 AM   #170
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
咁多條片完全唔見有槍。

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 12:05 PM   #171
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
根本就係clock tower.......
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-16, 12:34 AM   #172
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
第一身既game基本唔會考慮玩
所以呢隻bio應該係無印開始第一隻唔會買既正傳bio

舊 08-20-16, 01:54 PM   #173
gingq7

其實我又覺得ok...
我估隻game都係多主角, 某d主角偏向解迷, 某d主角偏向逃走, 某d主角多d戰鬥咁?
舊 08-28-16, 09:33 AM   #174
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
:cwm15:
ネタバレ注意

・プレイヤーキャラクターは“Ethan”という名前の男性。
・Ethanは放棄された邸宅で行方不明の妻を探す。
・プレイヤーは一人称視点で環境を探索し、ミュータントクリーチャーを殺すためにピストル、ショットガン、火炎放射器、爆発物、チェーンソーを使用する。
・戦闘には現実的な発砲、苦痛の悲鳴、誇張した流血エフェクトが伴う。
・物語が進行するとゴア表現と極度な暴力行為がカットシーンにて描かれる:
・キャラクターの腕がチェーンソーによって切断される。
・シャベルによって男の足が膝から切断される。
・キャラクターの顔にシャベルが突き刺される。
・いくつかのエリアでは内蔵/臓器が露出したバラバラの死体が登場する。
・会話中に「f**k」や「sh*t」といった言葉が発せられる。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 09:46 AM   #175
david
The One

註冊日期: Mar 2002
這個故事大綱,根本就係向SH2:RD致敬吧...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Biohazard 7, Resident Evil 7, バイオハザード 7, 惡靈古堡7, 生化危機7

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Biohazard 攻略書 arceela 買賣專區 5 03-12-13 12:48 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM
Biohazard: Miami ahleung ~清談館~ 101 11-26-12 04:12 PM
biohazard outbreak 村雨末子 電視遊戲討論版 1 12-14-03 04:45 PM

現在的時間是 08:11 PM

手機版 | APP版