Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

查看投票結果: 請投票入左邊個SEVER
Atomos 1 0.75%
Bahamut 30 22.39%
Chocobo 0 0%
Garuda 1 0.75%
Ifrit 2 1.49%
Mandragora 0 0%
Ramuh 0 0%
Tiamat 1 0.75%
Titan 28 20.90%
Tonberry 4 2.99%
Alexander 1 0.75%
Anima 0 0%
Carbuncle 1 0.75%
Fenrir 1 0.75%
Hades 0 0%
Aegis 57 42.54%
Durandal 0 0%
Gungnir 1 0.75%
Masamune 1 0.75%
Ridill 0 0%
Ultima 2 1.49%
Typhon 2 1.49%
Ixion 2 1.49%
Kujata 3 2.24%
Valefor 1 0.75%
多重選擇投票。 投票者: 134. 您不可以參加此投票

主題工具 顯示模式
舊 05-17-14, 03:51 PM   #1326
edge
Junior Member

註冊日期: Apr 2011
我想問下47lv副本霧中行軍オーラムヴェイル點打?
我次次打毒花boss都害死其他隊友...
edge 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-14, 04:30 PM   #1327
斯羅
God of Gamer
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
無記錯有個debuff積左幾層就要食場入面D果實解左去
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-14, 01:04 PM   #1328
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
係咪 last boss 大口臭臭花?debuff 3 先食果實,當佢 pop adds 時要盡快清,
否則出黎既仔仔 hp 高難打... 經過左咁多輪 patch 後,呢個 dungeon 依然咁難打,
難在要四個 player 都知點打,早兩日先幫個 fc member 打(佢之前o個日打到夠鐘都過唔到)
三個老手,都要 40 分鐘先打完,又長又 chum...

p.s. 諗起以前新仔時打簡直惡夢... 依家打 roulette 排到都 Orz...

舊 05-22-14, 04:20 PM   #1329
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
終於整完animus
其實唔難
快d 2.28啦,好想知下一級古武係點整
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-14, 08:33 PM   #1330
porter
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: minekaoru 查看文章
終於整完animus
其實唔難
快d 2.28啦,好想知下一級古武係點整

唔難 係好難
porter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-14, 01:52 PM   #1331
Yukii
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
練左1個月, 終於KO.....

Yukii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-14, 07:26 PM   #1332
edge

Lv38副本 流砂迷宮 カッターズクライ 打第一隻boss果時要點打??
我玩白魔果時d蟻係咁追我...係唔係要不停咁跑引開d蟻??
我頭先打左一埸係咁死,睇完攻略都唔係好明點打
舊 05-26-14, 07:33 PM   #1333
westpat
God of Gamer
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: edge 查看文章
Lv38副本 流砂迷宮 カッターズクライ 打第一隻boss果時要點打??
我玩白魔果時d蟻係咁追我...係唔係要不停咁跑引開d蟻??
我頭先打左一埸係咁死,睇完攻略都唔係好明點打
打蟻?
有smn/blm就等兩隻工蟻一出group埋一齊然後LB

舊 06-06-14, 12:42 AM   #1334
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

對今次個2.28 patch好失望
唔計佢一update完又死server
1.古武又要儲神話,今次仲話要用珠,係我個server d珠例如Crit+9已經升到35萬一粒
點玩?無錢唔洗做古武?GG

2. Alexandrite,要75粒,一係用一日一回既謎地圖羅,一係800神話(...)一粒,一係打FATE隨機跌
喂,俾d新意啦,又神話,又打FATE
如果淨係用神話,要61500神話,GG

3. 好喇,羅左張地圖去試,上面只寫住50level推獎
http://jp.finalfantasyxiv.com/lodest...m/c93aca6ba89/
平時G4都係一個人夠打,去到果度一打就知瀨野,一個人一定唔夠打
我自己做古武就算啦,下下要搵8個人同我做,人地好得閒?自己上線時間又唔早得,凌晨打搵鬼同你組
結果,死左,冇左粒alexandrite,GG

4. 有75粒alexandrite又如何!你仲要入珠。當你有珠,入珠就好似禁斷一樣,要睇機率
即係有機會會fail,alexandrite又會冇左, GG

今次好失望
吉田,磨人時間並唔係咁樣的,我見到好多人鬧緊,你等開花吧
舊 06-06-14, 08:30 AM   #1335
布甸
Game Master
遊民一族

對我地呢o的連 5 樓都未過到既人黎講,
古武係唯一既出路,但睇完古武 +3 既流程,
真係要超級廢人同超級富豪先可以完成到...

舊 06-06-14, 01:27 PM   #1336
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

繼續不滿既係sightseeing log

我以為佢係類似GW2既景點同jumping puzzle咁,會有d好難跳既位俾你跳,跳到就完成
實際上係,有d位好難跳之餘,要特別天氣或時間先開到
我想知係邊條XYZ諗呢個玩法出黎

1. 變左好多人企左係一個點果度等運到,一係就係咁有d白痴仔係度出招嘈住哂
2. 因為好多人晨早企定,根本無挑戰同探險可言,因為多人企果度就係個位
3. 試過有個要早上8點後天晴,去到8點,突然落大雨,現實時間等左成粒鐘。另一個要落雨時做,去到岩岩落完,gg
4. jumping puzzle?你就想喇,跳一下就到,又抄人又想整到懶唔同咁,其實完全又係磨人時間
5. 報酬好似係一隻minion...total 80個點

尋日幾粒鐘搵左好多個點出黎,但只係成功左一個,因為天氣時間唔岩。
呢d game,去邊度搵?
但呢d廢野都見到幾多人做 所以睇來好多人真係已經玩到無野玩, SE你再出呢d廢人向既野,2.0都收得皮

此篇文章於 06-06-14 01:30 PM 被 minekaoru 編輯。
舊 06-06-14, 01:35 PM   #1337
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
引用:
繼續不滿既係sightseeing log

我以為佢係類似GW2既景點同jumping puzzle咁,會有d好難跳既位俾你跳,跳到就完成
實際上係,有d位好難跳之餘,要特別天氣或時間先開到
我想知係邊條XYZ諗呢個玩法出黎

1. 變左好多人企左係一個點果度等運到,一係就係咁有d白痴仔係度出招嘈住哂
2. 因為好多人晨早企定,根本無挑戰同探險可言,因為多人企果度就係個位
3. 試過有個要早上8點後天晴,去到8點,突然落大雨,現實時間等左成粒鐘。另一個要落雨時做,去到岩岩落完,gg
4. jumping puzzle?你就想喇,跳一下就到,又抄人又想整到懶唔同咁,其實完全又係磨人時間
5. 報酬好似係一隻minion...total 80個點

尋日幾粒鐘搵左好多個點出黎,但只係成功左一個,因為天氣時間唔岩。
呢d game,去邊度搵?
但呢d廢野都見到幾多人做 所以睇來好多人真係已經玩到無野玩, SE你再出呢d廢人向既野,2.0都收得皮
自從上個 patch, 見識過古武2, 同水龍鏡有幾搵笨之後 (仲有堆磨時間磨餐朦之後都係要等運到的 ILV 90 crafting), 已經想放棄
佢 d raid boss o個種"一犯錯 = 全滅"o既玩法, 都捱得好辛苦 (虐待 healer)

結果過左五樓, 極水龍, 極莫古後,
已經成隻 game 放棄 unsub 左

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)

此篇文章於 06-06-14 01:40 PM 被 佐佐木莊尼 編輯。
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-14, 01:57 PM   #1338
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
自從上個 patch, 見識過古武2, 同水龍鏡有幾搵笨之後 (仲有堆磨時間磨餐朦之後都係要等運到的 ILV 90 crafting), 已經想放棄
佢 d raid boss o個種"一犯錯 = 全滅"o既玩法, 都捱得好辛苦 (虐待 healer)

結果過左五樓, 極水龍, 極莫古後,
已經成隻 game 放棄 unsub 左
90裝craft真係搵笨東西,入珠入到破產都唔可以HQ100%....
鏡無視,因為根本未見過

raid反而我無不滿
巴哈我仲覺得好玩所以未quit

其實6樓容錯率都高,正攻法只要dps唔好太低就ok(我地用暴力輾過XD)
7樓就要記好多野(詩人最辛苦)
8樓好輕鬆齋DPS, 除左飛彈要夾隊友

9樓未過唔敢講(現在phase2)

古武2都叫有終點俾你睇到丫
古武3真係痴線,禁斷入珠,如果我黑仔可能75粒都未入到一粒
舊 06-06-14, 02:46 PM   #1339
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
引用:
90裝craft真係搵笨東西,入珠入到破產都唔可以HQ100%....
鏡無視,因為根本未見過

raid反而我無不滿
巴哈我仲覺得好玩所以未quit

其實6樓容錯率都高,正攻法只要dps唔好太低就ok(我地用暴力輾過XD)
7樓就要記好多野(詩人最辛苦)
8樓好輕鬆齋DPS, 除左飛彈要夾隊友

9樓未過唔敢講(現在phase2)

古武2都叫有終點俾你睇到丫
古武3真係痴線,禁斷入珠,如果我黑仔可能75粒都未入到一粒
可能因為我做 healer, 壓力大

90 crafting 真係呢 ..... 我本來全 crafting 50, 於是見佢出左新野就衝啦, 衝左裁縫, 革細工, 彫金, 鍛治 (衝甲冑前 quit 左), 買料連爆珠前前後後投資左二百幾三百萬, 之後先發現 d 90 製品銷情麻麻 (戰記都 ILV 100 啦, 巴哈仲 110 添), 日日 login 都要同人玩減價戰 & 神話素材爭奪戰, 到 quit game 都仲蝕緊三十萬左右 ....

古武 2 理都冇理過.

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-14, 10:53 PM   #1340
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
可能因為我做 healer, 壓力大

90 crafting 真係呢 ..... 我本來全 crafting 50, 於是見佢出左新野就衝啦, 衝左裁縫, 革細工, 彫金, 鍛治 (衝甲冑前 quit 左), 買料連爆珠前前後後投資左二百幾三百萬, 之後先發現 d 90 製品銷情麻麻 (戰記都 ILV 100 啦, 巴哈仲 110 添), 日日 login 都要同人玩減價戰 & 神話素材爭奪戰, 到 quit game 都仲蝕緊三十萬左右 ....

古武 2 理都冇理過.
我地固定團友好多每個禮拜都淨係打巴哈同戰記就算
唔鬼理個市場

你如果返黎玩就話我知啦
因為我副角巴哈團仲未齊人-_-
舊 06-09-14, 01:46 AM   #1341
Yukii
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
爆左係唔會無左alexandrite的, btw我無整, 等9樓跌學本俾我就收工
Yukii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-14, 10:28 AM   #1342
布甸
Game Master
遊民一族

尋日要係外地ラノシア開個 +3 寶箱,朋友話得閒黎幫手,本來都想話唔使,
因之前幾個用戰盾都可以輕鬆 solo,點知今次一開出黎係大口臭臭花,
仲要係出 debuff 前 bind 你郁唔到,硬食... 之後心諗真係好彩有人幫...

另外想問o下五樓 LB 蛇後有咩心得?我 MT 戰盾,デスセンテンス 前都出原初 + 其他 buff,
(有時唔記得/CD 中食成 6xxx damage...)
P4 大蛇死後企係拘束装置,係咪一會扣血?有時扣我一半 healer 補唔切就死左,
好多時衰係呢度...

舊 06-10-14, 12:24 PM   #1343
布甸
Game Master
遊民一族

呢頭問完... 尋晚同 FC members(4 個人得一個之前野團過左)又 CF 練習坑人,
點知今次遇到班神人,全部人都無乜大失誤 1 take 過左... 個幾月既練習終於有收成了...

舊 06-10-14, 02:28 PM   #1344
edge

我想問下邊到有團收人?最好係多香港人,同埋我唔識日文,唔想再過單機生活...
我隻白魔差唔多50lv啦~
舊 06-10-14, 03:16 PM   #1345
tamama49

註冊日期: Feb 2007
XBox Live GamertagHellangel 20XX
引用:
作者: edge 查看文章
我想問下邊到有團收人?最好係多香港人,同埋我唔識日文,唔想再過單機生活...
我隻白魔差唔多50lv啦~
Bahamut...HEA公會, 依家大約有100人仲玩緊~!!
tamama49 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 03:55 PM   #1346
edge

引用:
作者: tamama49 查看文章
Bahamut...HEA公會, 依家大約有100人仲玩緊~!!
可惜我玩緊Aegis...
舊 06-11-14, 07:13 AM   #1347
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
new class, Rogue, and a new job, Ninja

http://youtu.be/LHye3NcO2hU

tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 11:53 AM   #1348
edge

引用:
作者: tallken 查看文章
new class, Rogue, and a new job, Ninja

http://youtu.be/LHye3NcO2hU

統術士比人遺忘左?不過睇落都好型喎
舊 06-11-14, 11:58 AM   #1349
porter
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2002
點先可以開到侵攻篇?
porter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 12:44 PM   #1350
tamama49

註冊日期: Feb 2007
XBox Live GamertagHellangel 20XX
過左邂逅篇5層先得!!!
tamama49 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] FINAL FANTASY XIV -ONLINE- 発売&サービス開始日が8月27日に決定!丨FF14にライトニング参戦が決定 Vol.2 money 電視遊戲討論版 991 03-24-24 12:22 PM
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
m(_ _)m~~真真正正嘅Final Fantasy online imgahou PC電腦遊戲討論版 21 12-05-07 04:33 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 11:42 AM

手機版 | APP版