Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-14-17, 05:38 PM   #1
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
[君のAPPは?]港鐵回應抄app事件:「有跟Pokeguide見面」

MTR facebook原文: https://mobile.facebook.com/story.ph...er_action_list
MTR facebook: https://www.facebook.com/mtrhk/

港鐵回應抄app事件:「有跟Pokeguide見面」

近年為港鐵(066)提供類似「車站內搜索功能」以及「快捷出站」功能的Pokeguide,今日凌晨在facebook pages大控訴,聲稱港鐵App推出的兩個新功能,「站內搜尋」以及「快捷出站」疑似抄襲Pokeguide早已推出的功能,並大肆宣傳。Pokeguide於fb pages表示驚訝,並指去年已跟港鐵高層開了3至4次會。該fb post在11個小時內已錄得逾6,00個like及5,700個「嬲嬲」,並逾4,100個Shares。

港鐵於午後在官方fb post回應事件,其客戶體驗拓展總經理Annie承認港鐵有跟Pokeguide見面,但無回應是否抄襲其功能,只表示會聯絡Pokeguide「講返呢件事」,並指會希望跟不同範疇,包括I.T.及Social Media以及startup合作。

港鐵稍後亦透過電郵回覆本報查詢,表示由9月4日起,港鐵手機應用程式MTR Mobile已增加「快捷出站」及「站內搜尋」兩個新功能。港鐵表示,明白公眾對是次事件十分關注,亦會主動聯絡Pokeguide 就此事進行溝通。

Pokeguide在fb pages內表示,「車卡車門位置」並非專利,但其手機App只是將資訊集成data再推出供乘客使用。Pokeguide又聲稱,其幾個創辦人去年已跟港鐵高層開了3至4次會,並在會上分享其多年內收集的data,post內指「我地(哋)有提出過我地(哋)願意開放車卡車門答案data俾地鐵,而地鐵只需要喺佢嘅答案頁面credit番我地(哋)就得,唔明點解港鐵仲要花費千萬做番個一模一樣嘅功能???」

Pokeguide表示,「車卡車門位置」並非專利,但其手機App只是將資訊集石成data再推出供乘客使用。Pokeguide又指,曾提出用beacon引導乘客,並以香港大學站作例子,在通道上安裝beacon,感應乘客由閘機往月台方向,會收到列車通知,更可以賣廣告等資訊。又指港鐵在會上認同,但「個idea好好呀,我地(哋)會返去先同其他唔同部門同事研究吓」。Pokeguide呼籲網民以「一人一Tag」方式,要求港鐵回應。

港鐵於9月5日在fb pages宣傳「快捷出站」功能,另外在9月8日出post宣傳站內搜尋功能,並可在金鐘站試用。

=============================================

Pokeguide 全文: https://m.facebook.com/story.php?sto...82709865326795

“POKEGUIDE正式回應 - 地鐵App推出嘅兩個新功能”

呢幾日好多朋友message我,話「地鐵app抄Pokeguide」,最初聽到嘅時候,我地幾位創辦人感到好驚訝,因為上年我地仲有同地鐵高層開三四次會,完全冇諗過佢地會出番一模一樣嘅功能。碌一碌fb,見到大大小小嘅page都賣緊地鐵嘅「站內搜尋」同「快捷出站」廣告,我地更感到驚訝,原來抄襲人地嘅野,都可以鋪天蓋地咁宣傳。。

先講講大家都注意到嘅「快捷出站」功能,其實「車卡車門位置」呢樣野,從來都唔係專利,亦唔係一件好新穎嘅科技,多年嚟當大家行到地鐵月台,身邊總有一位朋友或者家人會同你講,「企呢度陣間出站會快D架」,我地只不過係將平時大家所講嘅說話同經驗真真正正實踐出嚟,方便自己方便大眾~ 問題係上年我地曾經同地鐵高層開會,會上我地有提出過我地願意開放車卡車門答案data俾地鐵,而地鐵只需要喺佢嘅答案頁面credit番我地就得,唔明點解港鐵仲要花費千萬做番個一模一樣嘅功能???

仲有金鐘站嘅「站內搜尋」功能,係我地上年喺會內提出嘅,我地講解咗點樣可以用beacon做法方便同引導乘客。我地當時以香港大學站作為例子,只要成條通道裝上beacon,感應到乘客由閘機往月台方向行走,就會收到通知有咩列車班次延誤,如果由月台向出口方向行,亦可以提供出口附近嘅地區新聞或者店舖優惠。我地提出可以line up其他研發beacon嘅startup,一齊合作做呢件事,而佢地最後嘅結論係「個idea好好呀,我地會返去先同其他唔同部門同事研究吓」,之後我地一直再冇任何書信往來,直到上星期睇見佢地大肆宣傳先知我地嘅idea又被「無通知下徵用咗」。

原來,一間咁大嘅公司係可以將人地嘅idea話抄就抄,抄完唔洗通知對方就當咗係自己野。
每次趕時間先嚟壞車,我忍。
年年盈餘過百億仲加價,我忍。
金鐘放工時間等五班車先迫上車,我忍。
但係點解香港個個都支持創科,支持建造智慧城市嘅時候,港鐵唔係俾多D機會同startup合作,而要額外花一大筆錢,偷完人idea再自己攞哂嚟做?我真係睇唔透,大家可唔可以幫手一人一Tag MTR 入嚟解釋吓?

====================================================

識睇一定睇講鐵FB
MTR Mobile今日係Google play成功爭取大量1星

此篇文章於 09-14-17 07:24 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-17, 06:09 PM   #2
david
The One

註冊日期: Mar 2002
講鐵:抄你係俾面你先抄咋,唔告你未經許可私自採集兼盜用商業DATA仲想點?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-17, 06:30 PM   #3
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
沒有最荒謬, 只有更
垬鐵食屎啦

舊 09-14-17, 06:51 PM   #4
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
抄埋日本有埋巴士點轉車同埋準時丫

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-17, 09:27 PM   #5
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
唔係專利唔係獨創有人做開,唔用佢寫好果套野就話人抄。
求其加兩句成日壞車咁就入到地鐵數,咁都有一堆人附和。。。。
真係一地港豬。

舊 09-15-17, 02:37 PM   #6
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
簡單D講,其實申請唔到專利既根本就唔應該走去同企業傾。
佢唔係抄只係一早PLAN一樣又好,明抄你CONCEPT都好,你根本就奈佢唔何,只係得一肚氣。

舊 09-15-17, 02:58 PM   #7
Eking

註冊日期: Feb 2006
好埋個樣野全世界好多APP都做緊....咁佢自己係咪抄人先?

舊 09-15-17, 03:58 PM   #8
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
快捷出站idea 唔係pokeguide 所創,連app 香港都有早過佢既
beacon 港鐵自己攪緊

咁都叫抄idea?

舊 09-15-17, 04:16 PM   #9
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
越係大越係古惑, 商業常識來吧?

你望下抄人最大手O既騰〇同阿〇●●?
無諗計點樣人地難D抄/人地花時間抄o個陣你已經殺入晒成個場先係問題ar
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-17, 04:50 PM   #10
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
其實好似巴士路線咁,依家有好多Apps都可以查巴士路線,如果巴士公司自己出個Apps查巴士路線咁巴士公司即是抄嗰啲Apps?

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-17, 07:09 PM   #11
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
搞清楚一樣野
property 擁有者 =/= idea擁有者
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:18 AM

手機版 | APP版